Sayfalar

776 ) HAYALET ORDU !...

Tarihteki Truva Atı'na kadar dayanan savaş hileleri II. Dünya Savaşı'nda da sıklıkla kullanıldı. Mesela Mareşal Erwin Rommel tanklarını trenlerle getirdi, vagon vagon tanklar trenden indirildiği zaman düşman hesabına çalışan muhbirler gelen tankları komutanlarına rapor ettiler. Muhbirlerin bilmediği, tank sandıkları şeylerin, aslında brandayla kaplanmış ahşap bloklar olduğuydu!. Rommel, alayını şehirden konvoy halinde geçirirken en öndekileri şehrin etrafından dolaştırarak tekrar arka sıraya sokup tankların olduğundan daha fazla sayıda görünmesini sağlamıştı..

    

İngiliz kuvvetleri de Kuzey Afrika'da tahtadan askerler kullanmıştı. Basit bir kablonun çekilmesiyle ayağa dikilen bu tahta askerler düşmanın cephanesinin boşa harcanmasını sağlamasının yanı sıra Alman toplarının yerini risk almadan yüksek doğrulukla keşfetmeye yarıyordu..
Japonların Pearl Harbor saldırısından dört gün sonra, 11 Aralık 1941'de Almanya ABD'ye savaş ilan ettiğinde, Amerikan kumandanları ABD'nin güçlü olmadığını, o nedenle de "akıllı" olması gerektiğini biliyordu.. Washington DC sakinleri Pearl Harbor baskınından sonraki gün Beyaz Saray'ın çatısında ağır topların konuşlandırıldığını gördü. Bu topların her zaman olduğu gibi direnişin ve mücadelenin simgesi olduğu biliniyordu. Bilinmeyen şey bu simgelerin ahşaptan yapıldığı ve siyaha boyandığı idi !.. ABD ordusu genişliyor olsa da henüz küresel çapta bir liderlik elde edecek kadar büyük değildi ve bu türden numaralara ihtiyaçları vardı (1945 yılına gelindiğinde Amerikan kara ordusunun mevcudu 9 milyona çıkacak, fabrikalar para basar gibi uçak ve tank üretecekti)...

   

1942 ve 1943 yıllarında "23. Özel Birlik Kumandanlığı" kuruldu. Bu birliğin üyelerinin her birinin IQ'su en az 119 idi ve düşman aldatmada kullanabilecekleri en az bir yetenekleri vardı. Dekoratörler, moda tasarımcıları, yazarlar ve aktörler eline silah alıp vuruşmak için en uygun kişiler değildiler ama bu birlikte bu meslek erbaplarından epey sayıda mevcuttu..
Bu özel birlik, Avrupa'nın Nazilerce işgal edilmesinin ardından Müttefik ordusunun olduğundan daha büyük olduğu izlenimini yaratmak için elinden geleni ardına koymadı. Yeri geldi, sadece 1.100 olan mevcutlarını 14.000-17.000 mevcutlu bir -hatta iki- tabur gibi göstermeyi başardılar. 
6 Haziran 1944'de ilk müfrezeler Normandiya'ya çıktığında asıl çıkarma bölgesinin birkaç kilometre ötesinde öyle bir ışıklandırma çalışması yaptılar ki, Alman Hava Kuvvetleri orasını bir liman gibi algıladı ve karanlıkta kalan gerçek çıkarma noktalarını gözden kaçırdı. Haziran sonunda "Hayalet Ordu" adındaki en büyük eserlerini Fransa topraklarında inşa etmeye başladılar..
Aralarında sadece küçük bir grubun silah kullandığı, geri kalanların tümüyle silahsız olduğu "Hayalet Ordu" bir numaralar yelpazesiydi. Şişme tanklar, uçaklar ve toplarla yaratılan illüzyona gerçek tank ve top sesleri çıkaran kayıt cihazları eşlik ediyordu. Gerçekliği sağlayabilmek için, her biri askeri bir kamyonla taşınabilen 100 adet büyük hoparlör kullanılmıştı.. Tıpkı olmayan liman projesinde yaptıkları gibi, hayali bir altyapı sergilediler. Bu hayalet ordu var olan gerçek orduları taklit edebiliyordu. Mesela generaller düşmanın, 13. Ordu'nun o bölgede olduğuna inanmasını istiyorlarsa, Hayalet Ordu'ya 13. Ordu'nun üniformaları giydiriliyor, araçlara spreyle 13. Ordu'nun envanter numaraları işleniyor, böylece bölgede faaliyet gösteren Alman casusların 13. Ordu'nun yerini yanlış bildirmesi sağlanıyordu. Özel birlik aynı zamanda Almanların dinlediğinden emin oldukları telsiz frekanslarında yanıltıcı diyaloglara giriyorlar, Almanların gerçeği yansıtmayan emirlere ve ordu pozisyon bilgilerine itibar etmelerini sağlıyorlardı.



Bazı Nazi taarruzlarında devreye giren Hayalet Ordu, düşmanın karşısında çok büyük bir ordu olduğunu zannetmesini sağlayarak cesaretlerinin kırılmasında da rol oynadı. Bu sayede bazı Alman birliklerinin duraklamalarına ve yerinde saymalarına neden oldular ve bu sırada Müttefik Kuvvetler gerçek sayısal üstünlük elde ederek Almanlara darbe vurdular..
Hayalet Ordu başka büyük yaratıcılık örnekleri de gösterdi. Bir defasında paletlerle kar üzerinde tank izleri bırakıp sonuna da çalı çırpı koydular. Böylece Alman keşif uçakları orada tankların gizlendiğini sandı ve Alman ordusu uçaklardan gelen keşif raporları yüzünden geçiş güzergahını Müttefiklerin işine gelecek biçimde değiştirdi. Tasarladıkları şişme toplar da zaman zaman aynı sonucu yarattı..



"Hayalet Ordu" toplamda 21 görevi yerine getirdi (başka ordulara destek görevleriyle birlikte 55 görev). Bu renkli grup Brest, Bulge ve Metz muharebeleri sırasında ve Mosel ile Ren geçişlerinde önemli rol oynadı. Kayda değer tahminlere göre 40.000 Müttefik askerinin hayatını kurtarırken kendi zayiatları sadece 2 ölü ve 15 yaralı oldu. 
Hayalet Ordu mensupları için savaş sonrası sancılı oldu.Normalde bu adamlara madalya üstüne madalya verilmesi gerekirken ABD Savaş Bakanlığı birliğin varlığını gizli tuttu ve bu yüzden de herhangi bir onur nişanına layık görülmediler. Bunun nedeni konjonktür de olabilir, zira 1945'de Almanlara karşı işleyen bu numaraların 10 yıl sonra Rusya'ya karşı kullanılması gerekmeyeceğini hiç kimse söyleyemezdi ve sihirbazların numaralarını açıklamak istemesi mazur görülebilir..
Velhasıl 1990'ların ortalarında "23. Özel Birlik" hakkındaki arşivler erişime açıldı. Gizlilik şartı ortadan kalktığında bu birliğin üyelerinin torunlarına savaşta neler yaptıklarını anlatmalarının önünde hiçbir engel kalmadı..

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder