Kaptan Cook (üstte) Pasifik Okyanusu'na kadar giden ilk Avrupalı değildi. Cook, ilk gemi yolculuğuna çıktığı dönemde Avrupalı coğrafyacılar arasında "Terra Australis Incognita" (Latince, "Güney'deki Bilinmeyen Toprak Parçası") adında yeni bir kıtanın bulunmayı beklediğine dair genel bir görüş vardı. Bu haber elbette dünyanın en güçlü deniz donanmasına sahip ülkesi Britanya'nın dışında, imparatorluklarının sınırlarını genişletmek isteyen Fransa, Hollanda, İspanya ve Portekiz gibi diğer imparatorlukları da ilgilendiriyordu..
Fakat Britanya çok fazla kuşku çekmeden şayet varsa bu toprakları bünyesine katabilmenin bir yolunu bulmuştu. Bilimsel veri toplama amacıyla bir keşif gezisi organize edilecekti. Böylece 1768 yılında Royal Society adındaki bilim topluluğu Kral III. George'a (altta, solda) ricada bulunarak, ondan "Venüs Geçişi"ni gözlemlemek amacıyla Pasifik Okyanusu'na yapılacak olan geziyi finanse etmesini istedi. Bu nadir gök olayı eğer doğru gözlemlenirse, Güneş ile Venüs arasındaki uzaklık hesaplanabilirdi..
Güneş ile diğer gezegenler arasındaki uzaklığın da hesap edileceği bu gezide, Kraliyet astronomu asistanı Charles Green yıldızların haritasını çıkarma işiyle görevlendirilmişti. Gezinin bilimselliğini daha da artırmak amacıyla ayrıca bir grup bitkibilimci de ekibe dahil edilmişti. Bu bitkibilimciler, oldukça zengin bir adam olan ve hayatını İsveçli biyolog Carl Linnaeus'un bitki ve hayvan türlerinin sınıflandırılması için kullandığı sisteme adamış olan Joseph Banks önderliğinde geziye katılacaklardı. Banks (üstte, sağda) öğrencisi Daniel Solander ile Fin bir doğabilimci olan Herman Spöring'i asistanları olarak atamıştı. Bu bilim insanları gezinin sonunda toplamda 110'u yeni cins ve 1300'ü ise yeni tür olan 30.000 bitki örneği toplayacaktı. Ekibe ayrıca gezi boyunca gördüklerini resmetmeleri için Sydney Parkinson ve Alexander Buchan adında iki sanatçı da davet edilmişti.. (En altta, bir arada)
Gezinin kaptanı olarak seçilen James Cook ise Yorkshire doğumlu, çiftçi kökenli, kırk yaşında mütevazı bir adamdı. Göreve getirilmesindeki en önemli etken haritacılık konusundaki başarılarıydı. Cook, 1756-1763 yılları arasında yaşanmış olan "Yedi Yıl Savaşı" sırasında, Newfoundland Adası'nda bulunan Saint Lawrence Körfezi'nin haritasının çıkarılmasına yardım etmişti..
Yolculuk için Royal Society topluluğu tarafından seçilen gemi ise "Endeavour" (üstteadında, 333 ton ağırlığında ve kömürle çalışan bir gemiydi. 30 metre uzunluğunda, 9 metre genişliğinde olan gemi, düz pruvası ve kare şeklindeki arka kısmı ile oldukça sağlamdı. Yolculuktan önce geminin gövde kısmı kalafatlanmış ve geminin alt kısmına depolama alanı olarak kullanılmak üzere üçüncü bir güverte yapılmıştı. Gemi aynı zamanda bir büyük sandala, birçok küçük sandala, on adet iki kilogramlık topa, on iki adet de kendi etrafında dönebilen bombardıman silahına sahipti..
Gemi mürettebatı on dört subay, on iki kraliyet deniz piyadesi, ikisi Banks'e bağlı Afrika kökenli çalışan olmak üzere sekiz hizmetkâr ve Britanya'nın tüm bölgelerinden gelen 60 denizciden oluşuyordu. Geminin mürettebatına ayrıca avlanmada kullanılmak üzere bir adet tazı, gemideki fareleri imha etmesi için üç adet kedi, bir adet de maskot görevi gören keçi alınmıştı. Mavi sulara açılmadan önce âdet olduğu üzere kararından vazgeçen herkesin bir adım öne çıkması istenecekti. Mürettebattan 18 kişi bir adım öne çıkacaktı. Ekipten çıkan bu 18 kişinin yerine hemen birilerini bulma görevi ise "Haciz Ekibi"ne düşecekti. Etrafta buldukları insanların hizmetlerini bir bakıma haczeden bu ekip, bu kişileri Britanya İmparatorluğu adına bir süre gemide çalıştıracaktı..
JAMES WYLLIE, JOHNNY ACTON & DAVID GOLDBLATT, ın "Zaman Yolcusunun El Kitabı" adlı kitabından derlenmiş bir yazıdır..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder