Sayfalar

970 ) BAVYERALI BOND !...

    

Kraliçenin soğuk, tepeden bakan ukala, her zaman kazanan vazgeçilmez kahramanı, İngiliz inceliğinin, kıvrak zekasının hayal mahsulü, Almanya Bavyeralı kaba bir köylü olur mu ? Elbette olmaz. Ama ya olsaydı !..
Siz şöyle geriye doğru yaslanın ve dünyada olmaz olmaz demeden kendinizi anlatacaklarıma bırakın...
Çünkü bu ilginç öyküde yan yana yazılmış üç rakam Almanların yaşayan bir savaş kahramanından size bir İngiliz hayal kahramanı çıkaracak..
Öykümüzün başlangıcı için Birinci Dünya Savaşı'nın yeni başladığı günlere gidiyoruz. Tankların daha yeni kullanılmaya başladığı, garip gülünç görüntüleriyle savaşta gürültülü yolculuklarında atlılara yenildiği, yollarda kaldığı günlere...
İşte o günlerde Bavyera Vogelthal'de çok çocuklu bir çiftçi ailesinin yoksul bir üyesi dünyaya gözlerini açıyordu. Zorluklarla geçen hayatındaki en büyük değişim, 19 yaşında er rütbesiyle orduya katılmasıyla başlıyordu. Nazilerin güçlendiği, faşizmin Alman toplumunu etkisi altına aldığı yıllardı. I. Dünya Savaşı'nın yenilgisinin acısını çıkardığı, faşizmin kitle ruhunu toplumun her kesimine yaymanın güçlendiği... 
Savaşa daha dört yıl vardı. Ama Almanlar özellikle tank teknolojisinde hızlı adımlar atıyorlar, Naziler yeteneklerine göre kilit noktalara genç isimleri tayin ediyorlardı. Almanlar daha sonra savaşın kaderini değiştirecek olan "Blitzkrieg" (Yıldırım Harekâtı) taktiğine ve bu nedenle tanklara çok önem veriyorlardı. Telsizler tank sevk ve idaresi konusunda artık vazgeçilmez olmuştu. MICHAEL WITTMANN da tank eğitimi alanlar arasında gözde isimlerden biriydi.. Yeni oluşturulan panzer kuvvetleri, "Panzer 3" ve "Panzer 4" tankları, savaşın geleceğini şekillendirecekti. Hızla yaklaşan savaş, Michael Wittmann'ın da kaderini belirliyecekti. Gerçekten de beklendiği gibi oldu. Genç Wittmann, savaşın başlamasıyla en hızla yükselen, en gözde askerlerden biri haline geldi. "Panzer 4"lerde başladığı kariyeri şimdi yeni nesil "Tiger 2" tankıyla devam ediyordu. "Tiger 2", olağanüstü bir savaş makinesiydi. 2.5 km mesafeden Amerikan yapımı "M4 Sherman", 1.5 km'den de Sovyet yapımı tankları yok edebiliyordu.. Ve Wittmann'ın ilk başarısı yanındaki efsane mürettebatla birlikte on adet Sherman tankını bir çatışmada yok etmesiyle doruğa ulaşıyordu..



Michael Wittmann artık her çatışmada dört-beş tank ortadan kaldırmaya başlamıştı. Yıllar geçiyor, Wittmann, düşman tankı yok etmede inanılmaz başarılar gösteriyor, ünü giderek yayılıyordu. Tabii Naziler de bunun yarattığı propaganda şansını asla kaçırmıyordu. Birinci Dünya Savaşı'nın gökleri müttefiklere dar eden "Kızıl Baron"u Almanya nasıl bağrına bastıysa şimdi de Wittmann tankların "Kara Baron"u olarak, Nazilerin savaş ruhunu yükseltirken Goebbels'in de iştahını kabartıyordu. Doğu Cephesi'nde Sovyetler'e ait 52 tankı imha etmişti Wittmann...
Rekordan rekora koşuyordu. Tamı tamına 138 tank, 132 zırhlı araç.. Sayı giderek artıyordu. Yüzbaşılık rütbesine ulaşmış, hatta 2 Şubat 1944'de Kurt İni'nde Şövalye Haçı'nın meşe yaprakları, Führer tarafından bizzat takılmıştı.
Hayatı boyunca en çok Sherman tankı o yok etmişti. Dünya savaş tarihine giren en önemli başarılarından biri de Milos Köyü yakınlarında tam yirmi Sherman tankından oluşan bir İngiliz birliğini iki Tiger tankıyla ağır kayıplar verdirerek durdurmayı başarmış olmasıydı. Yüzbaşı, efsane ekibiyle, harikalar yaratıyordu..

    soviet t 34 tank ile ilgili görsel sonucu

Rakipleri de boş durmuyordu. Rus T34'leri (üstte sağda) artık Tiger'lar gibi yeni ve daha güçlü tank tasarımlarına dönüşmüş ; Amerikan, İngiliz, Kanada, Polonya tank kuvvetleri M4 Sherman tanklarıyla savaşarak daha çok şey öğrenmişti..
1944 yılına gelindiğinde "Kara Baron"un bütün çabasına rağmen Almanlar inisiyatifi kaybetmeye başlıyordu. Savaş boyunca Polonya, Balkanlar, Rus Cephesi, Fransa demeden savaşmıştı ve yorulmuştu Kara Baron..
Tarih 8 Ağustos 1944...
Caen Çatışması'nın en kanlı anları.. Yine Tiger tankı içerisinde İngiliz tanklarına ölüm kusuyor, birbiri ardına vuruyordu Kara Baron. İşte o sırada Kanada Zırhlı Tümeni'nde uzaktan bir "Sherman Firefly" tankı (altta), tam gövdesini nişan alarak arka yan tarafından ateş açtı. "007 Tiger" tankı büyük bir gürültü ile havaya uçtu.. Artık "Kara Baron" efsanesi sona ermişti..
Saatler sonra gelen İngilizler, mürettebatıyla öldüğü yerde bulunan ceset parçalarını topluca gömüyor, Kara Baron'un öyküsü 1983 yılında bir yol yapım çalışmasında bulunan künye ve kemiklerden kimliği saptanana kadar karanlığa gömülüyordu. Hayatı boyunca, çoğunluğu Sherman tankı, 138 tank yok eden "Kara Baron", bu kez bir Sherman tankının kurbanı oluyordu..
İşte hayatın garip tecellisi..

sherman firefly tank 1944 ile ilgili görsel sonucu

İkinci Dünya Savaşı'nın Nazilerin savaş ruhunu parlatmak için kullandığı tank uzmanı Kara Baron, yine İngiliz yapımı bir tankla vurulmakla kalmıyor, İngiliz yazar Ian Fleming'in "James Bond" karakterine ilham veren 15 gizli ajanın arasına gözü pekliği, cesareti ve imkansızı başardığı son tankının üzerindeki "007" rakamının öyküsüyle de giriyordu. İngiliz asilliğinin, soğukkanlılığının, ince zekâsının perdede şişirilmiş haline dönüşen Roger Moore'lar, Sean Connery'ler, yoksul ama çok cesur, hızla öğrenen, yeniliklere açık bir Bavyeralı köylü çocuğunun yarı efsane öyküsünden de izler taşıyordu. "007 Kara Baron"un tankı olarak değil, İngiliz kurgu kahramanın kodu olarak hayal yaşantımızı süslüyordu..

    Ä°lgili resim

METİN UCA'NIN "KAFA" DERGİSİNİN 2019 OCAK SAYISINDA ÇIKAN "MY NAME IS BOND, MICHAEL WITTMANN BOND" BAŞLIKLI YAZISIDIR..    

death of michael wittmann ile ilgili görsel sonucu  death of michael wittmann ile ilgili görsel sonucu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder