Sayfalar

951 ) TÜRKİYE-YUNANİSTAN ARASINDA FUTBOL KÖPRÜSÜ !..

Ä°lgili resim     Ä°lgili resim

1930 yılına gelindiğinde Balkanlar'daki eksik halka tamamlanacak, Atatürk ile Venizelos arasındaki sıcak yakınlaşma sonucunda Türk-Yunan ilişkilerinde açılan yeni dönemin futbol dünyamıza yansıması olarak Yunan takımları ile maçlar dizisi başlayacaktı. İlk olarak, 1930 yılının Ekim ayında Venizelos'un Türkiye'yi ziyareti esnasında Yunanistan'ın Aris takımı da Türkiye'ye gelmiş ve Fenerbahçe ve Galatasaray ile iki özel maç yapmıştı. Bu maçlar, savaş sonrasında Yunan futbol takımları ile ilk temaslardı.



Fenerbahçe ile yaptığı ilk maçta 2-2 berabere kalan Aris, 26 Ekim 1930 günü Taksim Stadı'nda Galatasaray ile karşılaşacaktı. Basının günler öncesinden verdiği haberler ve yaptığı yorumlar ile futbolseverlerin ilgisi bu maça çekilmişti. Yapılan yorumlarda Yunanistan ile Türkiye arasında esen dostluk rüzgârlarına sürekli olarak değinilmişse de, satır aralarında Yunanistan ile daha on yıl öncesinde yaşananlardan da bahsedilmişti. Böylece bir yandan dostluk köprüsü kurulurken, bir yandan da eski hesapların görülmesi talep edilmekteydi Bu atmosferde çıkılan maç, baştan sona Galatasaray'ın hâkimiyeti altında geçmiş ve sarı-kırmızılı ekip sahadan 5-1 gibi farklı bir skorla ayrılmıştı (altta). 
Bu sonuç İstanbul'da büyük bir heyecan dalgasının yaşanmasına sebep olmuş, Galatasaraylı futbolcular maçtan sonra kulüp lokaline kadar omuzlarda taşınırken, Beyoğlu'nda kutlamalar sabahlara kadar sürmüştü. Ertesi gün yayımlanan gazeteler bu galibiyete geniş yer ayırmışlardı. Özellikle 27 Ekim 1930 tarihli "Cumhuriyet" gazetesi, bu olayı birinci sayfadan manşete taşıyarak bir ilke imza atmıştı. Galatasaray'ın galibiyeti sarı-kırmızı iri puntolarla "Varol Galatasaray" ibaresi ile okuyucuya duyurulmuştu. 

  

Bu bir ilkti. Gazetelerde değil spor sayfalarının, spor haberinin bile yer bulamadığı ya da en fazla arka sayfaların kıyısında kenarında verildiği o günlerde, bir futbol maçının birinci sayfadan sürmanşet olarak okuyucuya duyurulması sıradan bir olay değildi. Bu sıradışı heyecanı yaratan, bir futbol maçından ziyade, o maçın bir Yunan takımına karşı oynanmış olması ve o takımın farklı bir şekilde mağlup edilmiş olmasıydı kuşkusuz..
Bu tarihten sonra Yunan takımları ile daha sık maç oynanmaya başlamıştı. 1930 yılında Ayvalık İdman Yurdu takımı Midilli Adası'na giderek maçlar yapacaktı. Bu takım böylelikle Yunanistan'da maç yapan ilk Türk futbol takımı unvanını da kazanacaktı (altta)...



1931 yılında Fenerbahçe ile Olympiakos takımları arasında İstanbul'da oynanan maçta (altta) çıkan olaylar gelişen dostluk havasına gölge düşürecekti. Fenerbahçe'nin 1-0 galibiyeti ile biten maçtaki tek gol 76. dakikada Büyük Fikret (Arıcan) tarafından kaydedilirken, Yunan kalecinin topu kaleden çıkaran Fikret'i itmesi üzerine genç bir subay tribünlerden sahaya atlayacak ve kaleciyi yumruklayacaktı. Bunun üzerine saha karışacak, çıkan olaylar güvenlik güçlerinin gayreti ile kontrol altına alındıktan sonra maç zorlukla tamamlanabilecekti. Subayın kim olduğunun belirlenememesi üzerine tahkikat açılacak ve Fenerbahçeli futbolcular 1. Ordu Komutanlığı'nda günlerce ifade vereceklerdi. Bu soruşturma sonuç vermezken, subayın kimliği ancak başka kaynaklar vasıtasıyla belirlenecekti. Yunanistanlı yöneticilerin kabahatin kendi kalecilerinde olduğunu belirterek şikâyetçi olmamaları üzerine subayın cezası hafifletilerek Şark'a sürgün edilecek ve olay böylece kapanacaktı..
Takibatın bu seyri, o dönemde Türk-Yunan ilişkilerindeki olumlu havanın bozulmasına karşılıklı izin verilmek istenmediğini göstermesi açısından dikkat çekicidir..

FENERBAHÇE-OLYMPİAKOS 1931 ile ilgili görsel sonucu

1931 yılında, diğer birçok spor branşında olduğu gibi, futbolda da Balkan Şampiyonası düzenlenmesi planlanmıştı. Ancak Yunanistan, Romanya ve Arnavutluk'un katılmaması üzerine milli takımlar düzeyinde Balkan Futbol Şampiyonası düzenleme girişimi ölü doğacaktı..

atatürk venizelos-1930 ile ilgili görsel sonucu

KAYNAKÇA :  
  
CEM ATABEYOĞLU, "1453-1991 TÜRK SPOR TARİHİ ANSİKLOPEDİSİ" ; MEHMET ALİ GÖKAÇTI, "BİZİM İÇİN OYNA"...  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder