Sayfalar

36 ) BENİM SİNEMALARIM !.. (1. BÖLÜM)

   Fürüzan'ın çok sevdiğim bir kitabının adını koydum yazı başlığına çünkü çocukluğumun sinemalarından ve beni çarpıp da geçen unutamadığım filmlerden bahsetmek istiyorum bugün.

   Mumla aradığım çocukluğumun İzmir'inde çok fazla sinema salonu yoktu ama olanlar da büyük sinemalar olduğundan yeterli geliyordu galiba.. Buca'da oturuyorduk ve öğretmen olan rahmetli annem hemen her Cumartesi beni sinemaya götürürdü. Eve misafir geleceği hafta sonları ise bu görev (!) bizimle birlikte oturan en küçük dayıma kalırdı. Uzun boylu, yakışıklı ve çapkın dayımın, bir yanında sevgilisi, diğer yanında küçük sepeti olan ben Alsancak'taki Teyyare Sinemasının koltuklarına kurulurduk. Film bitince beni Buca otobüsüne bindirir ve görevini yapmış olmanın iç huzuruyla kendi filmini çevirmeye devam ederdi !.. Annemle ise genellikle Elhamra, Yıldız, Yeni  veya İkbal sinemalarına giderdik. Şimdi Opera olan Elhamra annemin favorisiydi. Benim dönemimde koltukları biraz gıcırdamaya başlamış olmasına rağmen çok güzel bir sinema olduğunu anımsıyorum. Büyük avizeleri, ilginç koltukları, duvarlardaki büyük Kurtuluş Savaşı ve Atatürk tabloları, film başlarken ağır ağır açılan bordo kırmızı kadife perdesi, alt salondaki locaları... Her sene Nisan-Mayıs aylarında Kenter Tiyatrosu turneye gelirdi bu sinemaya, birbirinden muhteşem oyunculardan kurulu kadrosuyla, ve birbirinden güzel oyunlarla.. Yıldız Kenter, eşi Şükran Güngör, kardeşi Müşfik Kenter, Suna Keskin, Pekcan Koşar ilk aklıma gelen oyuncuları... Sonra, ikinci sırada Yıldız Sineması geliyordu. O da güzel filmler getirirdi. Film aralarında gofret ve Sunalko !..Daha Coca-Cola hazretleri ile tanışmamıştık piyasada !.. Sunalko, onun şekerli bir kötü kopyasıydı ama o zamanlar bunu kıyaslayabilecek durumda değildik. Yine de soğuk soğuk hoşumuza giderdi.. Popcorn da yoktu.. Ama vapur iskelelerinde, kapı önünde "cimbom" diye bağırarak mısır patlatanlar vardı. Acaba "cinbom" diye mi bağırırlardı emin değilim !.. Fevzipaşa Bulvarında İkbal Sineması çok güzel bir sinema idi. Orada dünyaca ünlü bir kukla tiyatrosu gösterisine gitmiştik ve büyülenmiştim adeta izlerken. Bir de Hitchcock'un "Kuşlar" filmini unutamam, o sinemada izlediğim.. Filmden çıktığımda gördüğüm her karga ve martıya içim ürpererek baktığımı anımsıyorum !.. 1966'da o güzelim sinema yandığında ben 13 yaşındaydım. O günün değeriyle 4,5 milyona malolan sinema sadece 150 bin liraya sigortalıymış meğer.. Bunu da daha yeni öğrendim.. Yeni Sinema da büyük ve modern bir sinemaydı ama nedense ona fazla gitmezdik. Orada izlediğim filmler arasında ise nedense hep "Herkül" ve "Masist" vardı.. Ne çok tarihi film çekilirdi o dönemler. Şimdiki gibi bilgisayar tekniği de yok. Binlerce, on binlerce figuranın rol aldığı süper-prodüksiyonlar.. On Emir, Ben-Hur, Kleopatra, eski Roma dönemine ait bir sürü film.. Sinemadan çıkınca Kemeraltı çarşısına gidilir ve ayda bir çıkan "Çocuk Dergisi" cildi alınırdı "Taga" Kitapevinden. O gün benim için kaymaklı ekmek kadayıfı gibi olurdu !..
   Bazı hafta sonlarında, Karşıyaka'da oturan başka bir dayıma gittiğimizde de Elif Sinemasına gittiğimizi  anımsıyorum...
   Sinemanın tartışmasız hükümran olduğu devirlerdi kısacası... Televizyon yok, bilgisayar yok..
   Yazları da  bir başka zevkli olurdu sinema muhabbeti. Güzelyalı'ya taşınmıştık 1964 yılında ve 3-4 sinema vardı akşamları gidilebilecek olan. Parkın arkasındaki Vadi Sineması 1980'lere kadar devam etti yaşamaya..
En önce giden, sahildeki apartman yapma furyasına kurban olan Sahil Sineması idi. Sinemanın yarısı beton üzerine, perdeye kadar olan diğer yarısı ise ahşap idi ve rüzgarlı havalarda, tahtadaki budak deliklerinden deniz suyu gelirdi bacaklarımıza !.. Perdesi küçüktü ve sinemaskop filmler için yanlara beyaz bez germişlerdi ! Bu bez, rüzgarlı havalarda hafif hafif oynardı ; üzerindeki oyuncuların suratlarını da kahkaha aynalarındaki suratlara çevirerek ve dramatik filmleri bile komedi havasında izlemek mümkündü !... Faikbey durağında, bir arkadaşımın babasına ait "Gözümoğlu" Sineması vardı. Soyadları böyleydi çünkü.. Güzel bir sinemaydı ve eve en yakın da o olduğu için hep ona giderdik. Film sonlarında yerler Ayçiçeği kabuk tarlası gibi olurdu !.. Ve Elhamra Sinemasının sahipleri tarafından Köprü semtinde, deniz kenarında, amfiteatr şeklinde yapılmış fakat ömrü fazla uzun sürmemiş muhteşem bir sinema daha : Venüs.. İzmir'in o sıcak yaz akşamlarında, İmbatın tatlı esintisini sinemanın her sandalyesinde oturanın hissettiği o güzelim sinema..

   Unutamadığım filmler arasında çok sevdiğim bir yönetmenin çok sevdiğim bir filmini başa koyacağım : "2001 A Space Odyssey" .. Bizde "2001, Uzay Yolu Macerası" adıyla oynamıştı galiba. Garip Türkçe isimler konurdu o zaman. Herhalde orijinal ismin müşteri çekmeyebileceği düşünülerek.. Üniversite birinci sınıfta iken, dört arkadaş gitmiştik bu filme. Küçükyalı'daki Köşk sinemasında oynuyordu. Genellikle Türk filmleri oynatırdı ama, bir dönem de yabancı filmler oynatmıştı. Filmi izledikten sonra yerimizde doğrulduk ve sanki sözleşmişiz gibi, "yarın kaç seansına geliyoruz ? " dedik !.. Filmi çözememiştik !.. İlk defa başımıza geliyordu bu iş !..
   Ertesi gün bir kez daha, sonraları televizyonda iki kez, videoda bir kez, DVD formatında bir kez, oğlumun internetten indirdiği kopyası filan derken en çok seyrettiğim film bu filmdir ; AMA , hala hakkında binlerce yorum yapılabilecek bir filmdir bu aynı zamanda.

   "İnsanlığın şafağı" anlatılıyor filmin başında.. Darwin'i destekler havada maymunları izliyoruz sürüler halinde.. Birgün siyah bir taşla karşılaşıyorlar bir yerde. Yaklaşık iki insan boyunda, pürüzsüz siyah granit veya mermer gibi parlak dikdörtgen bir taş bu.. Merak edip de elini bu taşa sürüyor maymunun biri ve sonra bu maymuna bir haller oluyor !.  Önce "silah" ı keşfediyor. Bu, büyük bir hayvana ait büyük bir kemik. Sonra liderliğine soyunuyor sürünün.Yeni keşfettiği silahı kullanarak birkaçını da öldürüyor bu arada ; sonra "var mı bana yan bakan " havalarında bağırarak, yerdeki başka kemiklere vurmaya başlıyor. Kamera, vurmanın etkisiyle yukarı fırlayan kemiklere ağır çekimle zum yapıyor ve en son vurduğu kemik havada yavaş yavaş dönerek yükselirken birden gökyüzünde gitmekte olan bir uzay gemisine dönüşüveriyor. Biraz önceki sahnenin vahşiliğini vurgulayan müzik ise aynı anda yerini bir vals müziğine, "Mavi Tuna" nın tatlı müziğine bırakıyor !..


   Filmin ikinci bölümü bu sahneyle açılmış oluyor. İnsanoğlu artık gökyüzüne hakimdir ama evrenin sırrını daha çözememiştir. Bir yıldızda siyah bir taş bulunmuştur ve uzay gemisi de, içindeki bilim adamlarıyla oraya gitmektedir. Bu taşın 40 milyon yıl önceden kaldığı düşünülmektedir !.. Sonra, bu taşı inceleyen bilim adamları, inceleme sırasında esrarengiz bir şekilde ölüverirler.
   Üçüncü bölüm ise, 18 ay sonrasında uzayda ilerleyen çok büyük bir uzay gemisinin görüntüleriyle başlıyor. Aynı amaçla yola çıkan bu gemide, üçü yaşam destek ünitelerinde uyutulmuş, beş astronot vardır. Gemiyi ise HAL isimli dev bir elektronik beyin idare etmektedir ve yolculuğun asıl nedeni de bir tek ona açıklanmıştır !..
   Ama ya bu elektronik beyin, insan beyni gibi, zekanın yanında insancıl duygulara da kapılır, giderek astronotlara karşı çalışan bir güç olarak ortaya çıkarsa ?..
   Astronot Dave, HAL' ın bir hatası sonucu, uzay boşluğunda arkadaşını yitirir, kendisi de zar zor kurtulup gemiye kapağı attığında bir sürpriz daha bekliyordur onu : HAL, yaşam destek ünitelerini kapatarak onu gemide tek kişi bırakmıştır !.. İşte burada, insanın makineye olan üstünlüğünü kanıtlarcasına, Gezegenlerarası Konsey' in de emrinden çıkarak, Dave, HAL' ın icabına bakıyor !.. Güneş sisteminin sırrını kendisi çözmek üzere yola devam ediyor. Jüpiter gezegeninin atmosferine girdikleri sırada öyle muhteşem bir renk cümbüşü, öylesine bir görsel efekt şöleni başlıyor ki, inanılmaz.. Ve ancak sinemada izlerken zevki çıkabilecek bir şey bu..
    Jüpiter'de, Dave kendisinin yaşlılığı ile karşılaşır !. Daha sonra bir başka sahnede, çok yaşlı Dave, baş ucunda o meşhur siyah taş dururken ve ölüm döşeğinde yatıyorken bu defa kendi çocukluğuna döner, hem de en başa, cenin haline !.. Acaba yürekliliğinin armağanı olarak ebedi yaşamı mı keşfetmiştir ?  Peki ama o taş neyin nesidir ? Bu film bu şekilde, benim yaptığım gibi anlatılabilir mi !?..Yorumu seyirciye bırakılmış sorular bunlar ama ; kitabın yazarı Arthur C. Clarke ve yönetmen Kubrick ve de izleyen milyonlar, milyarlar, kim biliyor ki bu soruların yanıtını ?...

   1968 yapımı bu filmin 1984'te devamı niteliğinde bir film daha çekildi. Bu defa yönetmen Peter Hyams idi.. Bu filmin adı da "2010" idi. Kubrick hayranları bu filmle " 20:10" (sekizi on geçe) diye dalga geçtiler !...

   Devamı yarın, saygı ve sevgilerimle...                        

1 yorum:

umut dedi ki...

bir anekdot da küçük oğlundan. yazıda bahsi geçen yapay zeka HAL'ın harflerini alfabede bir sonra gelen harflerle değiştiriyoruz. ortaya IBM çıkıyor :)

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK