Sayfalar

52) HAFTA SONU "GÖZ"LEMESİ !..

   

   Gözler.. Siyah, kahverengi, ela, yeşil, hareli, mavi, lacivert, bal rengi gözler... Ruhun ve kalbin dünyaya açılan penceresi.. Karşımızdaki insanlarla kurulan ruh köprüsünün bir ayağı, duygu geçidi..
   "Gözler kalbin aynasıdır" derler, bence çok doğru.. Gözlerini kaçırarak konuşan ve eli gevşekçe sıkanları hiç sevmem. Bir de gevşekçe sıktığı yetmiyormuş gibi, farketmeden elini üstüne başına silen de vardır !..
 
  "Senin en güzel yerin, kahverengi gözlerin" diye bir şarkı mırıldanırdı anneannem.. Görme şansı bulamadığım dedemin gözleri kahverengi miydi acaba ?.. Benim de çocukluğumda ve gençliğimde dinlediğim, sözleri dilime takılan parçalar vardı. Örneğin ilk aklıma gelen "Reflection in a Golden Eye" adlı melodi ve arka fonda bu parça çalarken izlediğim  yüzyılın en muhteşem gözleri.. 1967 yapımı bir John Huston filminde, Marlon Brando'nun karşısında oynayan Elizabeth Taylor'un o unutulmaz, menekşe rengi gözleri.. Sıkıcı bir filmi bile izlettiren bu güzellik ne yazık ki geçenlerde kayboldu... Sonra, nedense başka parçasını anımsamadığım, Sandy Posey diye bir şarkıcının o unutulmaz melodisi : "All hang up in your green eyes" ..Bu da ölümsüz eserlerden biridir bence. Disco Saffet'ten başlayıp, Disco Carina, Fuar'daki Dağ Disko ve Roof 'taki takılmalarımızda, en sık dinlediğimiz parçalardandı..

   Acaba dünyaya gözlerimizi açarken ağlamamızın  nedeni , sonsuz bir ortamdan gelip de ufacık bir bedene sıkıştırılan ruhun isyanı olabilir mi ?.. Öyle de olsa, sevgi ile bakan bir çift gözle karşılaşınca, dokuz aylık bir gizli beraberliğin artık gözler önüne serilmesi sonucu, her şey değişiveriyordu herhalde !..
   Sonra, "kem gözlerden" sakınmak için yatağa, yastığa, kundağa, tuluma vs. her yere takılan nazar boncukları... Göz aydınına gelen akrabalar, eş dost, komşular.. Kazara açık mavi gözlü biri gelirse, eliyle ağzını kapatarak yanındaki kadına, "gözü değmese bari !" diyen kadınlar..

   Bazıları insan sarrafı geçinirler. "Ben adamı gözünden tanırım" derler..Birisinin de çıkıp kendilerini  aynı şekilde tanıyabileceğini hiç düşünmezler !.. Bu tipler ayrıca sık sık, "bende o göz var mı ?" sözünü de ederler. Övünürken, ya da karışık bir olay karşısında kazık yeme olasılığı belirdiğinde kullanırlar bu sözü... Ama eloğlu gözünün yaşına bakmaz, punduna getirdi mi atıverir kazığı !.. Enayi durumuna düşmemek için, "zaten daha başında tutmamıştı gözüm" derler ; sonra da konuşmanın finalini bir beddua ile yaparlar : "Gözü kör olsun inşalah !.."   Bu söz evdeki aile bireylerine veya yakın çevreye söylenirken negatif bir form alır : "Gözün kör olmasın inşallah !" ..

   Göz açıp kapayıncaya kadar geçen bebeklik ve küçük çocukluk yıllarından sonra ilkokul ile, uzun bir eğitim maratonunun startı verilmiş olur. Artık öncelikli hedef, öğretmenin gözüne girmektir.. İlerideki yıllarda ise insanoğlu ; sevdiği kadının, çocuğunun, amirinin, patronunun, hep gözüne girmek için uğraşır durur.. Aslında göze girmek zor ama  gözden düşmek kolaydır !.. Evlilik ilişkilerinde kadın da erkek de, birbirlerinin gözlerinden düşebilirler. İşte o zaman aşk kristali, yüksek bir yerden düşmüşçesine paramparça olur ve gönüllerde, zaman zaman acıtan kırıntıları kalır.. Böyle zamanlarda, bilhassa yaşlılar, "göze geldi" derler !.. İş dünyasında ve siyasette gözden düşenler için ise, "gözünü hırs bürümüştü" yorumu yapılır.  Oysa gözden düşmenin asıl nedeni, göze girdikten sonra göze batmaya başlamaktır.. Gözünü basiret bağlayanlar bunu kolay kolay fark edemezler..

   Sadece görmek istediklerimizi gördüğümüz zaman ; yalnızca zihnimizin içindekileri görürüz, gözlerimizin önündekini göremeyiz.. Halbuki ne derler : "Bakabiliyorsan gör, görebiliyorsan gözle.."
   İlkokulda, sınıfımızda Gülden diye güzel bir kız vardı. Çocukluk deyip geçmeyin, kız tepeden tırnağa dişiymiş meğer, şimdi düşünüyorum da yaptıklarını.. Tamam, kızlar erkek çocuklara göre daha erken gelişiyorlar, ama insaf yani daha 8-9 yaşlarındayız !.. Oturduğum sıraya gelir, sıraya dayanır ve gözlerini baygın baygın süzerek ya kalem isterdi, ya silgi ya da kalemtıraş..  Halbuki oturduğum yerden onun sırasını, istedikleri her neyse hepsinin de o sıranın üstünde olduğunu görebiliyordum !..  Ama heyhat !.. İsmin başlangıcı tutuyordu ama gerisi tutmuyordu çünkü ben Gülderen'e "göz koymuştum" !.. Gözüne çarpmak için her şeyi denediğim ama yalnızca bana değil, hiçbir erkek öğrenciye yakınlık göstermeyen, sıska ve siyah saçlı bir kızdı. Ama bu sıska kızda bir çift göz vardı ki, sanki iki kömür parçası , Hintli gözü gibi... Gözlere olan tutkunluğumun müstesna örneklerindendir Gülderen... Ortaokul sıralarındayken  Göztepe'ye vurulmam da bu yüzden miydi acaba ? !..

   Kızlar için "gözü açılmamış" olduğu iddiası o yıllarda konu komşu arasında sadece bir kısmet bulma propagandasıydı. Biraz serbest davranışlı olanlara, "ne anasının gözüdür o !" derlerdi. Erkekler için ise, açıkgöz olmaları geçerli bir meziyetti. Ama gözleri velfecri okuyacak kadar açıkgöz olmaları da istenmezdi !..

   Aynı kızı sevenler bazen sonu kavgaya kadar varan bir çekişmenin içine girerlerdi. Önce "gözdağı" verilirdi, sonra sıra tehdide gelirdi...Taraflardan biri geri çekilirse, "gözü yıldı" denir ve küçümsenirdi. Ama bazen de rakibin gözü kara çıkar ve geri çekilmezdi. İşte o zaman, güya sadece aralarında kalacak şekilde anlaştıkları halde, kapışacakları gözlerden ırak boş sahada bol miktarda izleyici olurdu !.. Genellikle kendisine daha çok güvenen ve daha gürbüz olan çocuğun sufle verdiği de aşikardı doğal olarak !.. Kendisi için dövüşülecek olan kız ise, diğer kızlar arasında epeyce göze batardı artık..

   Okul döneminden sonra çalışma yaşamı başlayınca, insanoğlunun ilk işi kendisinden bir kademe yükseğine göz dikmektir.. Bazı gözler ise hiç doymaz olur, daima açtırlar.. Onlar için de "gözünü toprak doyursun" derler... Ama toprak bile doyuramaz bazılarının gözlerini ; onlar için de, "horoz ölür, gözü çöplükte kalır" denir..
   Göz oya oya, göz koya koya, göz aça, göz kapaya sonunda artık öyle bir noktaya gelinir ki, orada herkes için : "GÖZLERİNİ DÜNYAYA YUMDU " derler ...

   Sezen Aksu'nun şiir defterinden, günün anlam ve önemine dair birkaç dize ;

"Ah gözlerine göz değmiş
 Dudaklarında günah tadı var
 Suçluluk kokusu sinmiş tenine
 Ben yine aynı, hep affedici.."

"Acılarım oldu herkes gibi elbet
 Herkese kısmet olmayan sevinçlerim
 Unutulmayı da göze aldım, evet
 Hayat sana teşekkür ederim"

"Vazgeçtim gözlerinden
 vazgeçtim sözlerinden
 bir 'ah' de yeter
 sessizce, kimsesizce gönderdim dudaklarımı
 öpme, al yeter.."

"Tuhaf buluyorlar bu kaçak halimi
 seninle doldurdum yasak ihlalini
 seninle kapattım aşk defterlerini
 pişman değilim ama caydım sözümden
 düşman değilim ama düştün gözümden.."


Herkese mutlu ve sağlıklı bir hafta sonu dilerim ....

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK