Sayfalar

104 ) "TONTON" !.. (1. BÖLÜM )

             
    Turgut Özal... "Tonton" !.. 29 yıl sonra ilk sivil cumhurbaşkanı... Şeref kıt'asını eşofmanla selamlayan ilk cumhurbaşkanı...Eşinin bu kadar ön plana çıktığı ilk ve belki de tek cumhurbaşkanı... Türkiye'ye iyisiyle, kötüsüyle birçok "ilk"i yaşatan adam ...
    Süleyman Demirel ile Turgut Özal'ın yaşamlarında o kadar çok kesişme var ki, insan hayretler içinde kalıyor. Örneğin İTÜ'de birlikte okuyorlar. Ama Demirel üç sınıf büyük. Özal, Şevket Demirel ile aynı sınıfta..
    Özal, İTÜ'den elektrik yüksek mühendisi olarak mezun oluyor. Devletten burslu olduğu için, Ankara'da EİEİ (Elektrik İşleri Etüd İdaresi) ne giriyor. İTÜ yıllarından beri "Abi" diye hitap ettiği Demirel'le birlikte çalışmaktadır. Demirel bir süre sonra DSİ'ye geçer. Özal ise kalır..
    Özal, aynı çatı altında çalışan Semra Hanım ile ikinci evliliğini yapar. İlk eşinden çok kısa süre içinde ayrılmıştır. Uzun süre Kavaklıdere'de, Güniz sokakta Demirel ile komşu otururlar. Bu komşuluk sırasında ilişkiler iyice gelişir, gidip gelmeler, ailece gece ziyaretleri...
    1950'li yılların sonunda Turgut Özal EİEİ'deki görevine devam ederken, Menderes, 30 yaşındaki genç mühendis Demirel'i DSİ Genel Müdürü yapar.
    1959 yılında Özal yedek subay olur. Ankara'da Ordonat Okulunda yapmaktadır askerliğini. Bir dönem sonra Demirel de aynı okula gelir !.. O sırada okul dönemini bitiren Özal, Genelkurmay Araştırma Geliştirme Dairesi Başkanlığı emrine verilmiştir. Aynı zamanda Ordonat okulunda kendinden sonraki döneme matematik dersi verecektir. Öğrencileri arasında kim vardır dersiniz ? .. "Abi" dediği Demirel !..         
    Turgut'un Ordonat Okulunda yedek subay öğrenci olduğu 1960 yılında, okulun kurmay başkanı olan bir kurmay albay vardır. Bu kurmay albay, öğrencilerle sohbet etmeyi ve her fırsatta onlara uzun nutuklar atmayı sever. Onları sık sık toplar ve sıkı bir "esas duruş" çektikten sonra konuşmaya başlar. Özal ise böyle uzun konuşmalardan hiç hazzetmez. Sonraki yıllarda bu kurmay albay ile çok yakın ilişkilere gireceğini henüz bilmemektedir. Kurmay albayın adı Kenan Evren'dir !...
    1961'de Özal askerlik görevini bitirip EİEİ'deki görevine döner. 1965'de Demirel 42 yaşında başbakan olur. O sırada Özal genel müdür yardımcısıdır. Demirel, EİEİ Genel Müdürü İbrahim Deriner'i dışarıdan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak atar. Özal, genel müdürlük için dört koldan saldırır ama eski genel müdür, yeni bakan Deriner'e  bu atamayı kabul ettiremez Demirel .. AP içinde onu tutan diğer muhafazakar isimlerin baskısı sonucu, Demirel önce onu pasif bir görev olan Başbakanlık müsteşarlığına, sonra da Planlama müsteşarlığı görevlerine atar..
    Özal'ın Planlama müsteşarlığı zamanında evine girip çıkmaya başlayan bir Amerikalı vardır : Rodney Wagner.. Karısı Suky de Semra Hanımla dostluğu ilerletmiştir. Wagner, Amerikan yardım örgütü AID' nin Ankara'daki ikinci adamıdır, İstanbul'da Robert Kolej mütevelli heyeti üyesidir, ABD Büyükelçiliğine sık sık girip çıkmaktadır ve Ankara'da ısrarla CIA'den olduğundan bahsedilmektedir !.. Birbirleriyle epey bilgiler   paylaşan Özal ve Wagner'in dostluğu, Wagner ülkesine kesin dönüş yaptıktan sonra da devam eder. Bu arada Wagner, Morgan Trust Bankasının ikinci adamlığına kadar yükselir. Özal'ın oğlu Ahmet ABD'de okurken onun evinde bile kalır !.. Bu dostluğun meyvelerinden birisi, meşhur "Özelleştirme Planı"nın Morgan Trust'a yaptırılmasıdır !... Yine bu bankadan, çift uyruklu bir genç, Cengiz İsrafil, Türkiye'ye getirilerek özelleştirme işinin başına getirilir..
    Özal ,ABD, IMF ve Dünya Bankası ile o kadar iyi ilişkiler kurmuştur ki ; 12 Mart 1971 Muhtırasından sonra Planlama'dan istifa ettiği zaman, Dünya Bankası tarafından çalışma teklifi alır ve ABD'ye gider.  İyi bir maaşla huzurlu bir yaşama girmiştir. "Abi"si ile görüşmeye, yazışmaya devam eder. Bir yandan da Sakıp Sabancı'nın ABD'deki işlerini takip etmektedir.. Bunun sonucunda da 1973 sonlarında Sabancı'nın ona ABD'ye gelerek yaptığı teklif sonucu Sabancı Holding Koordinatörlüğü görevini kabul eder..
    Birkaç yıl Sabancı'da çalıştıktan, birkaç yıl da  kendisinin ticari denemelerinden sonra 1977 seçimleri için MSP'den İzmir 1. sıra adayı olur. Ve İzmir onu seçmez !..
    Bir süre sonra "Abi" onu yine göreve çağırır : Planlama Müsteşarlığı .. Özal, bu görevi daha önce yaptığını, bürokrasiye söz geçirmesi için aynı zamanda Başbakan Müsteşarlığını da ister. Demirel çift görevi sevmemesine rağmen kabul eder. 3 Aralık 1979 Pazartesi günü Özal yeni görevine başlar... 24 Ocak Kararları'na doğru zemin artık hazırlanmıştır...


   1979 başında ABD'nin Orta Doğu'daki en büyük kalelerinden biri düşer : Humeyni Şah'ı devirir !.. Aynı yılın sonunda Sovyetler Afganistan'a girer !.. Doğu-Batı ilişkilerinde kriz doruk noktasına çıkmıştır. Böylece Türkiye'nin stratejik önemi Batının gözünde bir kat daha artar. Türkiye ayrıca, hazırladığı "24 Ocak Programı" yetersiz olsa da, IMF ve Dünya Bankası "reçetesi" çerçevesinde yer alır ; böylece "yapısal uyum" kredilerinden yararlanmaya hak kazanmıştır..
    1980 Eylül ayında Körfez Savaşı, İran-Irak arasında patlak verince Türkiye'nin önemi bir kat daha artar. Ama artık Türkiye'de Washington'ı "rahatlatmış" olan bir askeri yönetim vardır. Zamanın ABD Başkanı Carter "12 Eylül'le ferahlamıştık" der ; "bu girişimin bölgede şiddetle ihtiyaç duyulan istikrara doğru ilk adım olduğunu düşünüyordum. 12 Eylül'den önce Türkiye'nin durumu savunma açısından tehlike arz ediyordu.."
    Ekonomik açıdan ise " 24 Ocak + 12 Eylül ", hem Washington'da hem iş çevrelerinde harika bir formül olarak karşılandı !...
    Demirel'in koalisyonlarla ve azınlık hükumetleri ile asla uygulayamayacağı 24 Ocak kararları, Evren sürücülüğündeki 12 Eylül buldozerinin dümdüz ettiği Türkiye'de, hiç kimsenin 'çıt' çıkaramadığı bir ortamda rahatça uygulandı. "Sol" diye bir şey kalmadı. "Sendika" diye bir şey kalmadı. ABD memnun, 1981'de seçilen Cumhuriyetçiler ve eski aktör, Başkan Reagan memnun.. Çünkü "Boys" Türkiye'de duruma hakim !..
   Böylece dış basında "ekonomik çar" diye ün salan başbakan yardımcısı Özal sayesinde Türkiye, IMF ve Dünya Bankası'nın "örnek çocuğu" olur !...

(BİRİNCİ  BÖLÜMÜN  SONU )
   

                                                     

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK