Sayfalar

109 ) LADY D. İLE MISIRLI D.'NİN GİZEMLİ ÖLÜMLERİ !... ( 1 )

Princess Diana and Dodi al Fayed Memorial in Harrods Department Store in London



   MOSSAD, Paris Ritz Otelinde kendilerini olaylardan haberdar edebilecek bir muhbirin bulunması gerektiğine karar vermişti. Öncelikle otelin personel listesini ele geçirerek işe başlamıştı ; bu, Ritz'in bilgisayar sistemine girilerek yapılmıştı. Otelin üst düzey yönetiminde bu konuda aday olabilecek kimse görünmemişti ; alt düzey personel ise görevin gerektirdiği şekilde bilgilere tam olarak ulaşabilecek kapasitede değildi. Ama Henri Paul'ün güvenlik yöneticisi olarak sorumluluğu, Ritz'in bütün alanlarının kendisine açık olması anlamına geliyordu. Elindeki güvenlik kartı, bir konuğun kasasını bile açabilmesini sağlıyordu. Bir kişinin otel faturasını istese kimse soru sormaz, silah tüccarlarıyla bağlantılarının yaptığı aramaların detaylarını görmek için otelin telefon kayıtlarını istese kimse şüphelenmezdi.
   Bir sonraki adım, Paul'ün bir psikolojik profilini yaratmak olmuştu. Paris'teki "katsa" ların biri (Mossad'ın yabancı ülkelerde kullandığı gizli ajan), haftalar süren bir araştırmadan sonra onun geçmişiyle ilgili tüm bilgilere ulaşmıştı. Bir sigorta şirketi çalışanı ve bir telefon pazarlamacısı gibi çeşitli kılıklara girerek, Paul'ün sürekli bir ilişkisi olmayan bekar bir adam olduğunu, düşük kiralı bir apartman dairesinde oturduğunu ve siyah bir Mini kullandığını ama aslında hızlı arabaları ve motosiklet yarışlarını sevdiğini öğrenmişti. Otel çalışanları adamın alkolü sevdiğini de söylemişti. Otelin müşterilerine hizmet veren pahalı bir fahişenin hizmetlerinden yararlandığı da izlenimler arasındaydı.
   Elde edilen bilgiler Mossad'ın psikoloğu tarafından incelenmiş ve Henri Paul'ün kişiliğinde önemli bir zayıf nokta bulunmuştu. Psikolog, giderek artan baskı ve Paul'ün sosyal hayatını renklendirecek şekilde önemli para vaatleriyle, kendisinin kolayca ikna edilebileceğini düşünmüştü.
   Herhangi bir Mossad operasyonunda olduğu gibi, katsa Maurice de iyi geliştirilmiş yöntemleri izlemişti. Öncelikle ; birçok kez Ritz'de kalarak, çalışanların ve sürekli müşterilerin kendisine alışmasını sağlamıştı. Henri Paul'ü tanıması zor olmamıştı ; kasılarak yürüyen, kaslı yapılı, kimsenin kendisiyle ilgili düşüncesiyle ilgilenmeyen bir adamdı.



 



  Maurice, Paul'ün daha fazla haber vaat eden ünlü müşterilerin fotoğraflarını yakalayabilmek için Ritz'in önünde toplanan magazin muhabirlerine karşı nasıl davrandığını gözlemlemişti. Zaman zaman Paul fotoğrafçılara gitmelerini emrediyor, muhabirler genellikle söyleneni yapıyor, motosikletleriyle civarda bir tur attıktan sonra tekrar geri dönüyorlardı. O kısa yolculuklar sırasında Paul bazen otelin personel kapısından dışarı çıkıyor, magazin muhabirleriyle dostça sohbetlere dalıyordu. Geceleri, Maurice onun çok sayıda magazin muhabirleriyle birlikte Ritz civarındaki barlardan birinde içki içtiğini görmüştü.
   Tel Aviv'e gönderdiği sürekli raporlarından birinde, Maurice adamın bol miktarda alkol aldığı halde son derece ayık bir şekilde ayakta kalabilme özelliğinden bahsetmişti. Maurice, Paul'ün kişisel alışkanlıklarının bir muhbir olarak rolüyle örtüşebileceği görüşünü desteklemişti ; sonuçta çok geniş bir çevresi vardı ve herkes ona güveniyor gibiydi. Fakat, gizlice izlemeye devam ederken, Maurice bir defasında Paul'ün bu güvene nasıl ihanet ettiğine de tanık olmuştu. Müşterilerin hareketleriyle ilgili detayları bildirmek, fotoğrafçıları güzel resimler yakalayabilecekleri noktalara yerleştirmek için magazin muhabirlerinden para alıyordu. Para karşılığında bilgi satışı ya barlardan birinde ya da Ritz personel kapısının bulunduğu ara sokakta gerçekleşiyordu.
   Ağustos ortalarında bu bilgi satışı özellikle tek konuya odaklanmıştı : Galler Prensesi Diana ve yeni sevgilisi (otel sahibinin oğlu) Dodi El-Fayed'in Ritz'e gelişleri.. Efsanevi Kraliyet Süiti'nde kalacaklardı..
   Ritz personelinin tamamı, Diana'nın gelişiyle ilgili olarak mutlak bir sessizlik emri almışlardı ; aksi yönde davranan hemen işten atılacaktı...
   Maurice, Paul'ün son zamanlarda daha fazla içmeye başladığını gözlemlemiş ve Ritz personelinin güvenlik şef yardımcısının giderek daha sertleştiğinden şikayet ettiklerini duymuştu.. Çalışanlardan birçoğu Paul'ün hap kullandığını ve bunun sürekli değişen ruh hali için mi olduğunu merak ettiklerini söylemişlerdi. Paul'ün sağı solu belli olmayan kişilik özelliğinin giderek baskın hale geldiği konusunda herkes hemfikirdi : Bir dakika son derece neşeli oluyor, iki dakika sonra ise belki de hayali denebilecek bir sorun üzerinde kontrollü bir öfke sergiliyordu. Maurice, sonunda harekete geçme zamanının geldiğine karar verdi.
   İlk bağlantı, Daunou Sokağındaki Harry's Bar'daydı. Paul içeri girdiğinde, Maurice çoktan yerine yerleşmişti ve kokteylini yudumluyordu. Mossad görevlisi hemen bir sohbete daldı ve dostlarının Ritz'de kaldığını söyleyince de Paul onun içki ısmarlamasına izin verdi..
   Birkaç akşam sonra Ritz yakınlarındaki bir restoranda yemek için buluşmak üzere sözleşerek ayrıldılar. Yemek sırasında Maurice'in iyi zamanlanmış soruları sayesinde, Paul, katsanın bildiklerinin çoğunu itiraf etti. Özel güvenlik görevlisi, hızlı arabalara karşı tutkusunu ve küçük bir uçağa sahip olma hayalini açıkladı. Ama aldığı maaş düşünülürse, bu tür hobiler onun için çok pahalıydı.
   Sonrasında olaylar kendiliğinden gelişti. Maurice yemi ortaya atıyor, Paul de hevesle üzerine atlıyordu. İğne balığın ağzına iyice yerleşince, Maurice Mossad Eğitim Okulunda öğrendiği tekniklerle  makarayı sarmaya ve misinayı çekmeye başladı. Bir noktada Maurice belki Paul' ün kendisine yardımcı olabileceğini, kendisinin veri tabanlarını sürekli güncellemek için çeşitli yollara başvuran bir şirket için çalıştığını ve bu konuda yardımcı olanlara iyi paralar ödediğini söyleyecekti. Bu, Mossad soğuk yaklaşım operasyonlarında sık kullanılan bir teknikti. O noktadan sonra Paul'e Ritz müşterilerinden çoğunun, şirketin ilgisini çekecek bu tür bilgilere sahip olduğunu söylemek hiç de zor olmayacaktı.
   1997 yılının Ağustos ayında, Henri Paul için hiçbir çıkış yok gibi görünüyordu. İçki içmeye, hap kullanmaya, huzursuz uykulara, astlarını azarlayıp durmaya devam ediyordu. Uçurumun kenarına gelmiş bir adamdı.
   Maurice baskıyı sürdürdü. Genellikle Paul'ün çalışmadığı zamanlarda içki içmeye gittiği bir barda onu görüyordu. Katsanın oradaki varlığı, otelin güvenlik görevlisine sadece ne yapmaya zorlandığı konusunda bir hatırlatma fonksiyonu görebilirdi. Henri Paul için, Maurice'in kendisi bir gölge haline gelmişti. Gittiği her yerde onunla karşılaşması, üzerindeki baskıyı artırıyor ve kendisine bir çıkış yolu olmadığını gösteriyordu.
   Paul gizlemeyi başarmasına rağmen, zihinsel açıdan giderek dengesizleşiyordu. Antidepresanlar kullanıyor, uyku hapları alıyor ve bazen günü ayakta geçirebilmek için enerji haplarına sarılıyordu. İlaçların vücudunda bu şekilde birleşmesi, mantıklı karar verme becerisini daha da olumsuz yönde etkiliyordu.
   Baskıyı daha da artıran şey, Prenses Diana ve Dodi El-Fayed'in gelişi oldu.

( BİRİNCİ  BÖLÜMÜN  SONU )

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK