Sayfalar

181 ) 1960'LI YILLARIN İKİNCİ YARISI.. OKUL ANILARINA DEVAM...



   Mithatpaşa Caddesinden ta yukarı, Beyaz Köşk'e kadar, kat kat, Babil' in Asma Bahçeleri gibi çiçek tarhlarıyla dolu çok güzel bir bahçesi vardı Türk Koleji'nin.. Caddeden giriş yoktu.. İleride bol merdivenli bir giriş daha vardı.. O merdivenleri genelde yatılı öğrenciler ve öğretmenler, bazen de gündüzlü öğrenciler kullanırlardı.. Edebiyat öğretmeni Rüçhan Tamay hayranları (!) vardı örneğin.. Hocalarını beş-on basamak arkadan takip eden müritler !.. Ama saygıdan değil, görüntü için !.. Çok sayıda yaşıtımın ergenlik düşlerinde müstesna yeri olan öğretmenlerden biridir..
   Bu muhteşem bahçeyi, ne yazık ki biz erkek öğrenciler, sadece resim ve müzik derslerinde görebiliyorduk.. Okul bahçesinden çok bir saklı cennet havası vardı burada !..
   Çevrede büyük bahçeli eski evler çoktu. Ayşe Mayda hanımın evi gibi.. Bu bahçede rengarenk tüyleri ve çığlıkları ile tavus kuşları vardı.. Oynarken kaçan futbol topunu almak istediğimizde, çoğunlukla caymamıza neden olan köpekler de..
   Bulunduğumuz binanın zemin katında kantin vardı. Çeyrek ekmek içine sosis ve yanında ayran o zamanların fast food menüsüydü !.. Beyaz Köşk'ün de içinde bulunduğu, basket ve voleybol sahalarının olduğu bahçeye girerken de bir kantin vardı galiba.. Orada da turşu, şambali vs. türü şeyler satılırdı..
   Kaçıncı sınıfta olduğumu anımsayamıyorum ama ortaokulda idim. Öğle teneffüsü bitmiş ve ilk uyarı zili çalmış olduğundan bahçeden çıkıp yokuş olan yolu hızla geçtikten sonra demirlerin üzerinden de atlayıp aklımca zaman kazanmak istemiştim ki, ayaklarım yere bastığı anda ve yaklaşık on metre ileride, o anda görmeyi en son isteyeceğim kişiyi gördüm : Müdür Baş Yardımcısı Orhan Edgüer !.. Bu unvan, ordudaki genelkurmay başkanı ile eş anlamlıydı !.. Uzun ve kanca şekline getirilmiş bir parmakla "gel gel" yaptı .. Bunun sonucunda neler olabileceği hakkında o zamana kadar epey şey görmüştüm.. Birden sanki onu ve o işareti hiç görmemiş gibi, ok gibi fırlayarak yemekhane önünden geçip sınıfımızın bulunduğu binaya daldım..  O gün resmen sancılar içinde geçti !. Bir gözüm devamlı sınıf kapısındaki "lumboz" penceresindeydi .. "Cool" bakışların sınıfı taramaya başladığı anda yerimde bir tespih böceği gibi büzüşmek üzere hazırdım..
   Korkulmayacak gibi değildi.. Bir arkadaşın üzerinde kırdığı, oklavadan daha kalın bir sopası vardı..
   Ve öğretmenlerimiz.. Hangi birini anlatmalı, hangisinden başlamalı.. İnanır mısınız, yazmaya başladığınız anda anılar birden hücum etmeye başlıyor, o ana kadar unutmuş olduğunuzu sandığınız birçok şeyi anımsıyorsunuz..
   Sururi Bayar ile başlamak istiyorum.. Aynı zamanda Atatürk Lisesi öğretmeni de olan Fizikçi.. Gençliğindeki halini bilmiyoruz tabii ki ama bize rastlayan yaşlılık yılları çok kötüydü.. Erkek-kız sınıfı fark etmiyor, herkese küfrediyor, dövüyor, bağırıyordu.. Dersleri bir kabus gibiydi.. Ben bu fırtınayı yara almadan atlatan şanslı kişilerdenim. Belki de farkında olmadan, daha o zamanlar korkuyla geliştirdiğim bir meditasyon yöntemiyle "görünmez adam" oluyordum !.. Bizim sınıfta takıntılı olduğu iki kişi vardı. Birisi şimdiki Urla belediye başkanı olan Selçuk Karaosmanoğlu idi.. Okulun idari binası yanındaki iki katlı evde otururdu Selçuk ve iri yarı vücudu sayesinde okulun güreş takımındaydı.. Bir gün sözlüye kaldırdığı Selçuk'tan "bileşik kaplar"ı çizmesini istemişti Sururi Bayar ve o gün titizliği üst düzeydeydi veya birisini dövmek için bahane arıyordu.. Büyük çizdiğinde "karavana kazanı mı çiz dedik sana ..." , küçük çizdiğinde "kahve cezvesi mi çiz dedik sana..." diyerek nokta nokta koyduğum yerleri repertuvarındaki en ağır küfürlerle dolduruyordu.. Hırsından yeşil tahtaya bastırırken kırdığı tebeşir parçasını yere fırlattı Selçuk ve "hoca, yeter, küfretme.." dedi. Sesi caydırıcı olacak kadar yüksek değildi ama o sırada sınıfta "çıt" çıkmadığından tane tane duyuldu.. Önce ne olduğunu anlayamadı hoca, hiç de alışık olduğu bir şey değildi bu ; tam yeniden üstünlüğü ele almak ve dövmek amacıyla kürsüden kalkmıştı ki, Selçuk üzerine doğru iki adım daha attı ve birden karşı karşıya kaldılar.. O anda bütün sınıfın hissettiği şeyi sanırım hoca da hissetti, "tövbe tövbe" diye tornistan yaparak yerine oturdu. Bu, ortak hissedilen şey şuydu : Hoca dayak yiyecek, Selçuk okuldan atılacak !.. Sanıyorum o yıl başka sözlüye de kalkmamıştı Selçuk.. Haset, haset !..
   Dişini geçiremediği bu öğrenci nedeniyle içinde biriken tüm nefreti, "taktığı" ikinci öğrenciye kustu Sururi .. Bu öğrenci 104 Muammer Ünlü idi.. Sınıfın en zeki ve en çalışkanları arasında ilk üç öğrenciden biri olmayı mezuniyetine kadar sürdürmüştü.. Sarışın, renkli gözlü, kendi halinde bir arkadaştı.. İyi de futbol oynardı ve ondan bir ya da iki sınıf yukarıda olan Esat diye popüler bir de ağabeyi  vardı okulda..
   Muammer, yazılılarından 8-9 aldığı dersin sözlülerinde resmen işkence çekiyordu.. Duyduğu küfürlere mi yansın ( "sarı çıyan" diyerek yüzüne tükürdüğünü bile hatırlarım ), yediği dayağa mı, aldığı düşük nota mı ?..  Okuduğu sürece bu hocadan çektiklerinin dışında başka bir sıkıntı yaşadığını sanmıyorum..
    
    Kanın gencecik damarlarda gürül gürül aktığı o güzelim yıllar.. El altından dağıtımı yapılan kartpostallar, elle yazılarak çoğaltılan, her çoğaltmada çoğaltan kişinin de katkılarıyla zenginleşen "Şermin'in hatıra defteri" !.. Kürsüye açılan delikler, sınıfta ikinci yılları olan "kaşar" öğrenciler tarafından kapılan kürsü önü sıraları, ayakta küçük aynalar !..O aynanın bir gün tombiş coğrafyacı Şenay hanım tarafından yakalanması ve adını açıklamayacağım bir arkadaşın okuldan uzaklaştırma cezası alması..
   Okulumuzda karma eğitim yoktu, Fen lisesi ve edebiyat bölümü dışında..Lise iki ve üçüncü sınıfları ya fen ya da edebiyat olarak okumak zorundaydık. Hiç unutmam, benden bir sınıf büyük, mahalleden "abim" Ahmet Aydede ; tam idari binanın önünde, elimde edebiyat bölümünü seçtiğime dair dilekçeyi görünce bana fen bölümünü seçmem konusunda nasihat etmiş ve beni ikna etmişti.. "Başka" konulardaki rehberliği üzerimde iyi etkiler bıraktığı için, dinledim ve çok da pişman oldum diyemem.. Kulakları çınlasın..
  Gelelim "Canbaba" Faruk Nişli'ye..Onunla özdeşleşenler ; pipo ve tütün kokusu ( sönmüş piposu hep ceket cebindeydi), sararmış pos bıyıklar, alnına itilmiş gözlüğü, koca göbeği, ve okumayı çok sevdiğim halde beni edebiyattan nefret eder hale getiren "mefailü failün", "failatü.." ..Aruz vezinleri..
 "Sinek" Hatçe !.. Matematikçi Hatice hanım.."Mıy mıy" incecik sesiyle, ince tel çerçeve gözlüğüyle, kızınca kıpkırmızı kesilen yüzüyle hiç gözümün önünden gitmez.. O zamanlar kullandığımız basmalı kurşun kalemlerin içini çıkardığımız zaman iki ucu açık bir "bazuka" elde ederdik !..Defterden kopardığımız küçük kağıt parçaları ağızda ıslatılıp yuvarlandığı zaman bazukanın mermileri de hazır olmuş olurdu.. Hatice hanım tahtaya formül vs. yazarken bütün sınıf arasında yoğun bir savaş başlardı.. "Bütün sınıf" biraz abartılı oldu galiba, "inek"ler hariç demek lazım !.. Bir gün bu ıslak mermilerden biri, hocanın tebeşiri tutan elinin hemen yanına yapışıverdi !..
   O güne kadar sessiz sedasız, hanım hanımcık olarak bildiğimiz kadın önce dondu kaldı adeta, sonra yavaşça döndü. Yüzünün kırmızılığını o güne kadar hiç o kadar koyu bir halde görmemiştik. Kızgınlığı öyle bir hararet yapmıştı ki, gözlük camları buğulanmıştı !.. "Yeteeeeeeer !" diye tiz bir çığlık attı.. Herkes sustu ama ondan korktuğundan değil, ses Orhan beyin odasına kadar ulaşabilir diye !.. O yıllar henüz "Straw Dogs" filmini ve o filmdeki mazlum matematikçi rolündeki Dustin Hofmann'ın nasıl çileden çıkıp bir katile dönüştüğünü seyretmemiştik ; dolayısıyla biraz sonra hoca tahtada yazmaya, biz arkada savaşmaya devam etmiştik..
   Selahattin Eroğlu.. Belki de çok kimse anımsayamaz, kısa öğretmenliği nedeniyle.. O adamı da "Ölü Ozanlar Derneği" filminde Robin Williams'ın canlandırdığı hocaya benzetirim. Bana zaten sevdiğim tarihi "çok" sevdiren öğretmen..Müfredatın dışına çıkan konu işlemeleri, konuyu bizlerle tartışmaya açması, bizi düşünmeye yönlendirmesi, hafif sosyalist düşünceleriyle gündemdeki 1968 ruhunu bizlere biraz olsun aşılayan idealist öğretmen..Sonra, okul idaresinin kendi tasarrufu ile mi, öğrenci-veli-okul şikayet zinciri sonucu mu bilinmez, aniden ortalıktan kaybolmuştu..
   Ve müdür yardımcılarından Ruhi Narin.. "Köfte" .. Silikon zerk edilmiş gibi dudakları nedeniyle bu lakabı hak eden "ölümsüz" adam !.. "Ölümsüz" dememin nedeni şu : Ben mezun olalı 42 yıl oldu.. Mezuniyet fotoğrafım ile şu andaki halimi yan yana getirdiğinizde, "vay be, şu zaman denilen zalim kavram" dersiniz ki bu çok doğaldır.. Ama 42 yıl önceki Ruhi bey ile, daha geçen aylardan birinde gördüğüm Ruhi beyi yan yana getirdiğiniz zaman sadece moraliniz bozulur !.. Adam, dipçik gibi, Güzelyalı Yay Sat'dan kupon biriktirip kitap alırken gördüm tesadüfen bir gün ve ilk aklıma gelen "İskoçyalı" filmi oldu !.. Hani başı kılıçla kesilmedikçe yüzlerce yıl yaşayabilen tipler.. Rahatlıkla 80 yaşın üstünde ve bizim kuşağı gömüp de gidecek bir havası var !.
   Yalnız bir tek kusur gördüm sende hocam ; saçlarının boya vaktini geçirmişsin !..
   Sen çok yaşa "Köfte" !..

    Hiçbir sözcüğü görmeden yazamayız, o sözcük sayfaya ulaşmadan önce bedenin bir parçası durumuna gelmelidir. Kişi yüreğiyle, midesiyle ve beyniyle nasıl iç içe yaşıyorsa, o sözcük de aynı biçimde insanın birlikte yaşamış olduğu bedensel bir varlık olmalıdır.
   Öyleyse anı, içimizde taşıdığımız geçmişimiz olmaktan çok şimdiki zamandaki yaşantımızın kanıtıdır. Kişi kendisini çevreleyen şeylerin arasında gerçekten var olmak istiyorsa, kendisini değil, neler gördüğünü düşünmelidir. Orada var olabilmek için kendisini unutmalıdır. 
   Bu unutkanlıktan doğar belleğin gücü.. Bu, kişinin kendi yaşamını, hiçbir şey asla yitirilmeyecek şekilde yaşamasıdır. ( PAUL AUSTER ) 
 

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK