Sayfalar

276 ) KAYZER' İN CİHADI !..



   Kayzer'in, Doğu halklarını ve aşiretlerini Almanya'nın düşmanlarına karşı ayaklandırma planının Berlin'de pek çok taraftarı vardı. Bu şahinlerin en başında, konuyu ilk başta ortaya atan ünlü doğu bilimcisi Max von Oppenheim geliyordu. Von Oppenheim, savaştan bir süre önce Kahire'de diplomatik kimlikle çalışırken, Dışişleri Bakanlığı'ndaki amirlerine gizli bir rapor hazırlamış ve burada, bir savaş durumunda, militan İslam'ın Alman savaş mekanizmasına "hesap edilemeyecek kadar etkin biçimde" bağlanabileceğini göstermişti. Bu raporun Wilhelm'in hayallerini beslediğine dair kanıtlar vardır. Savaş başladığında Oppenheim derhal Berlin'e çağrıldı ve İtilafçılar'a, özellikle de İngiltere'ye karşı böyle bir terör planı hazırlaması istendi.
   Cihadı Alman stratejisinin önemli bir parçası olarak gören bir diğer kişi de, Genelkurmay Başkanı General Helmuth von Moltke'ydi. General, Hindistan ve Kafkasya'da şiddetli ayaklanmalar başlatarak "İslam fanatikliğinin" İngiliz ve Ruslar'a yöneltilmesi için ısrar ediyordu. Böyle bir planın uygulanabilirliğini garantileyen ise, İngiliz ve Ruslar'a duyduğu antipati yüzünden çok önemli doğu deneyimini Wilhelm'in hizmetine sunmuş olan İsveçli kaşif Sven Hedin'di..
   Alman ileri gelenlerinden fikri tümüyle destekleyenler içinde, Hindistan ile paha biçilmez hammaddelerinin İngiltere'nin pençesinden koparılmasını isteyen Prusyalı çelik kralı August Thyssen de vardı.. Almanya'nın ortaya attığı cihadın diğer bir savunucusu da, Berlin Üniversitesi'nde Türk Tarihi profesörü olan Ernst Jackh' dı. Kayzer'in müthiş güvendiği bu ateşli yayılmacı, hükümdarı bu büyük serüvene itmiş, onu, Doğu'daki bütün yerli halkların bu çağrıyı beklediğine inandırmıştır.
   Kimi yüksek rütbeli askerler, planın başarı şansı hakkında kuşkuluysalar da, cihad komplosu Dışişleri Bakanlığı'nın tam desteğini almıştı. Planlamanın başında ise, sonradan Dışişleri Bakanlığı'na getirilecek olan Dışişleri Müsteşarı Arthur Zimmermann vardı. Proje çok geçmeden Zimmermann Planı olarak anılmaya başlandı.
   Planda bir diğer önemli kişi de, Almanya'nın İstanbul Sefiri Baron Konrad von Wangenheim'dı. Boğaz ufuklarına hakim ve cephesi İran, Afganistan ve Hindistan'a dönük dev sefareti, cihadın başlatılacağı üs olarak kullanılacaktı..
      Ernst Jackh

   Amerikan Sefiri Morgenthau yıllar önce şöyle anlatıyor :
"Odasında oturmuş, kocaman kara bir Alman purosu tüttürürken, bana Almanya'nın, fanatik İslam dünyasının tümünü Hıristiyanlara karşı ayaklandırmayı planladığını açıkladı." 
   Ama önce, o zaman hala tarafsız olan Türkiye'yi Alman saflarında savaşa sokmak gerekliydi. Çünkü, ancak Halife sıfatıyla Sultan, cihad ilan edebilirdi. Amerikalı, bu nedenle, "Kayzer'in dünya hakimiyeti için kurduğu komplonun başarısı sadece Wangenheim'a bağlıdır" diye yazıyor. Morgenthau ayrıca şöyle diyor : "Wangenheim bu görevi başardığı takdirde, yıllardır son hedefi olarak gördüğü Almanya Şansölyeliğini alacağına inanıyordu."


   Cihadın en çekici yanlarından biri de, insan gücü ve para bakımından ucuz olmasıydı. Dost ve sempatik aşiretlerin yardım ettikleri birkaç ajan, normalde birkaç piyade tümeni gerektirecek bir işi başarabilirdi. Ancak, amacın gerçekleştirilmesi, planlamanın mükemmelliğine bağlıydı ve Almanlar da bu konunun ustasıydılar. Uygun liderler bulmak, onları yüklenecekleri olağanüstü görev için eğitmek gerekecekti.
   Sonra olaylar bir çorap söküğü gibi gelişti. Daha önce bu dönemle ilgili değişik olayları anlattığım için, ülkemizin bu büyük savaşa nasıl girdiğiyle ilgili bölümleri es geçiyorum...
   Türkiye'nin Almanya'nın yanında savaşa girmesinden üç hafta sonra, İngiltere ile müttefiklerine karşı Sultan tarafından resmen cihad ilan edildi. Cihad fermanı ülkede, Sultan'dan sonra, en büyük dini yetkili olan Şeyhülislam tarafından törenle okundu. Ertesi gün, Sultan'ın bu çağrısı Osmanlı İmparatorluğu'nun bütün camilerinde okundu ve bütün gazetelerde yayınlandı..
   Ancak, Berlin ve İstanbul, Sultan'ın fetvasının İngiliz ve Rus hakimiyeti altında yaşayan milyonlarca Müslümanı kapsamasını istiyordu. Cihad bayrağı altında oralarda ihtilalci ayaklanmalar başlatmayı, İngiliz ve Rus ordularındaki Müslüman birliklerin Türkiye ya da müttefiki Almanya'ya karşı savaşmayı reddetmelerini istemekteydiler. Bu nedenle, İstanbul matbaalarında Mısır ve Hindistan'a, Kafkasya ve Orta Asya'ya ve diğer İslam ülkelerine gizlice sokulmak üzere binlerce broşür hazırlandı. Broşür, her taraftaki molla ve imamların, anlayıp cemaatlerine iletebilmeleri için Kuran'ın evrensel dili Arapça ile yazılmıştı..
   Cihadı başlatmak ilk kez Kayzer Wilhelm'in fikriyse de, Enver Paşa da bunun kendi emellerini gerçekleştirmenin bir yolu olduğunu kısa zamanda görmüştü. Bu nedenle, Berlin onun önerisiyle, Türkiye savaşa girmeden haftalarca önce, hedefi İran ile Afganistan'ı savaşa katmak olan gizli bir Türk-Alman heyetinde yer alacak bir subay grubu gönderecekti. Seçilmiş Türk askerlerinin eşliğindeki heyet, cihad ilan edildiği anda İran sınırından içeri girecekti. İranlılar, İngiliz ve Ruslardan o kadar nefret ederlerdi ki, Enver Paşa, Tahran'ın cihada katılacağını ya da tarafsız da kalsa, heyetin kendi topraklarındaki faaliyetine göz yumacağını umuyordu. Heyet Kabil'e varınca, Afganistan Emiri'ni kutsal davaya katılmaya ve askerleriyle aşiretlerini geçitlerden İngiliz Hindistanı'na sürmeye ikna edecekti.. Aynı sırada, Türk ajanlarının ardından yola çıkan bir Osmanlı ordusu Kafkasya'yı istila edecek, oradaki Müslümanları cihad bayrağı altında toplayarak Rusları kovacak ve sonra da Orta Asya'ya gidip oradaki Türk kardeşlerini özgürlüğe kavuşturacaktı.. Bütün bu toprakların İstanbul ile Berlin arasında nasıl paylaştırılacağına sonra karar verilecekti !..

   1915,Tahran'da Türk-Alman keşif grubu
   
Wilhelm Wassmuss    Oskar von Niedermayer, 1916, Afganistan'da

   Almanlar, ortak Afganistan misyonu için ekiplerini, Türkiye'nin savaşa girmesinden ve cihad ilan edilmesinden iki ay önce hazırlamaya başlamışlardı. İlk seçilenler arasında Doğu'da uzun yıllar hizmet görmüş 35 yaşlarında bir diplomat olan Wilhelm Wassmuss vardı. Basra Körfezi'ndeki Buşir'de Alman Konsolosu olan Wassmuss, iyi Farsça ve Arapça konuşuyordu. Güney İran aşiretleri arasında uzun süre bulunmuş, bunlardan bazılarının reisleriyle de yakın dost olmuştu. Güçlü fiziği ve acımasızlığıyla, karışıklık çıkartmak için birebirdi. Zimmermann ve Oppenheim, Wassmuss'u Alman heyetinin başına geçirdiler ve Afganlarla işlerin diplomatik yanını yürütmek için görevlendirdiler.
   Heyetteki ikinci adam ; İran, Belucistan ve Hindistan'da, büyük olasılıkla Alman istihbaratı adına, çok gezmiş olan Yüzbaşı Oskar von Niedermayer'di. Çok güçlü, acımasız ve becerikli olan Niedermayer, çağdaşlarından birinin tanımıyla, "Alman ordusunu yenilmez kılan" insanlardan biriydi. Heyetin tüm askeri yanıyla da o ilgilenecekti.
   İki adam, üstlendikleri güç ve tehlikeli görev için ideal bir çift oluşturmuşlardı.  Bunlar, Almanya'nın "Lawrence"ları ya da bir İngiliz subayının deyişiyle, "Karanlık Melekler"i oluşturacaklardı.. Aldıkları emir, cihad bayrağı altında şiddet ve karışıklık yaratmak, Doğu halklarını İngilizlerin ve müttefiklerinin aleyhine çevirmekti..
   Görev için seçilenlerin sayısı kesin değilse de, ele geçirilen günlüklerden ve diğer belgelerden, İngiliz istihbaratı 84 ad saptayabilmiştir. Üç Hintli ihtilalci, davaya sempati duyan aşiret mensupları, İranlı paralı askerler, Orta Asya'daki esir kamplarından kaçarak bunlara katılan Alman askerleri bu sayıya dahil değildir..
   Artık, heyetin cihadın merkezi olan İstanbul'a hareket zamanı gelmişti. Ancak, askerlik yaşında ve yapılı erkeklerden oluşan böylesine büyük bir grubun, tarafsız Romanya'dan geçerken hem Romen yetkililerinin hem de İngiliz casuslarının dikkatini çekmemesi olanaksızdı. Heyetin, enterne edilme tehlikesine karşı, gezici bir sirk olarak yola çıkması kararlaştırıldı. Bagaj ve teçhizat buna uygun olarak etiketlendi. İstanbul'daki Wangenheim'la iletişim için kullanılacak uzun antenler, konşimentolarda "çadır direkleri" olarak yer aldı !.. Ancak, uyanık bir Romen gümrük memuru bundan kuşkulandı ve ambalajı açınca da beyaz seramik izolatörleri gördü. Araştırma derinleştirilince gezici bir telsiz istasyonu, tüfekler, makineli tüfekler ortaya çıktı. Almanlar o sırada İstanbul'a varmışlardı, ama bu mühimmat olmadan yola çıkamazlardı. Alıkonulan malzemenin yerine yenisi sağlandı ve Bükreş'teki Alman ajanlarının gerekli rüşveti vermelerinden sonra, Romanya'dan geçirilebildi. Birkaç haftalık bir gecikmeden sonra malzeme İstanbul'a vardı..
   Bu arada, Alman heyetinin üyeleri sabırsızlanırken Türklerle aralarında bir gerginlik başlamıştı. Bunun sorumlusu, büyük ölçüde Berlin ve heyeti seçip oluşturan Zimmermann ve Oppenheim'dı. Böylesine güç bir görev için olağanüstü yetenekli insanlar seçmiş olmalarına rağmen, böyle ortak bir hareketin gerektirdiği politik ve kişisel duyarlılıktan yoksundular. Onların kalabalığı ve burnu büyük tavırları, kendi meslektaşlarından başka Türkleri de rahatsız etmeye başlamıştı. Enver Paşa çok geçmeden onların geri gönderilmelerini istedi. Bu, sonunda gerçekleştirildi ; ancak bu kişiler, İstanbul'da lokantalarda ve diğer yerlerde açık açık Afganistan'a gideceklerini söyleyip övünerek, göreve ağır zararlar vermişlerdi. Bu haberler İngiliz gizli servisine ulaşmıştı bile !..

     Wassmuss
   İşi daha da kötüleştiren, gruptaki askerler ve asker olmayanlar arasındaki bölünmeydi. Berlin'deki Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay, diplomat Wassmuss'u heyetin başına, profesyonel asker Niedermayer'i de yardımcılığına getirmişti, ama diğer üyeler arasında emir-komuta zinciri kuramamıştı. Bir başka güçlük de, Enver Paşa'nın ; heyetin ve Doğu'daki operasyonların genel komutasının Türklerin elinde olmasındaki ısrarı idi.. Almanlar bu sırada, bir rastlantı eseri, Enver'in gizlice Kabil'e küçük bir diplomatik heyet gönderdiğini de öğrendiler. Heyet oraya varamamıştı, ama bu durum Almanları rahatsız etmeye yetmişti..
   Sefer üzerindeki tek gölge bu değildi. Sarıkamış yenilgisi ve Süveyş Kanalı bozgunu sonucu, Enver Paşa artık Orta Asya'ya Napolyonvari bir yürüyüşten çok, karşı karşıya bulunduğu gerçekleri düşünür olmuştu. Bu nedenle, kuzey İran sınırındaki Rus askeri yığınağı tehdidini Afganistan seferinden daha acil bir durum olarak görüyordu.
   1915 Ocak ayında, Wassmuss Alman heyetinin komutasını Niedermayer'e bırakıp kendi başına bir sefere çıkmaya karar vermiştir. Ayrılmasının nedeni ne olursa olsun, Wassmuss arkadaşlarına, savaş öncesi günlerden pek çok aşiret reisini tanıdığı güney İran'a gideceğini ve cihad çağrısını oraya yayarak, İngilizleri aşağı körfezdeki çıkarlarını korumak için askerlerini oraya yerleştirmeye zorlayacağını bildirdi. Ondan sonra, aşiretleri arkasına alarak doğuya, Afganistan'a yürüyecek ve orada Niedermayer ile buluşarak Hindistan saldırısına katılacaktı. Ama Wassmuss asla Afganistan'a kadar gidemedi.. Yine de, güney İran'daki İngiliz çıkarlarına payına düşenden çok ağır bir darbe indirdi..
   Enver Paşa, Alman ve Türklerden oluşan Afganistan grubuna, son darbesini Bağdat'da vurdu. 1915 yılı Şubat ayının ilk haftasında, sefere katılacak üst düzey Türk subayı olan Rauf Bey, Niedermayer'e şöyle dedi : "Üç gün önce, Afganistan'a yapılacak Türk seferinin iptal edildiği konusunda emir aldığımı üzülerek bildiririm. Tüm personeli, silahları ve teçhizatı Basra bölgesinde İngilizlere karşı kullanılmak üzere Irak'taki Türk komutanlığına gönderme talimatını aldım."  

( PETER  HOPKİRK'ün  "İstanbul'un Doğusunda Bitmeyen Oyun" adlı kitabındaki yazılardan derlenmiştir ..) 

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK