Sayfalar

549 ) BİR İNGİLİZ DİPLOMATININ GÖZÜNDEN ATATÜRK...



Sir Percy Loraine'in 1933-1939 yıllarındaki Türkiye Büyükelçiliği bir yabancı diplomat için az rastlanır parlaklıkta bir mesleki başarı öyküsüdür. 
Loraine, İngiltere büyükelçisi olarak atanmadan önce Türkiye Cumhurbaşkanı hakkında duyduklarını şöyle anlatmıştır :
"Türkiye'ye gitmeden önce 'Bozkurt' adlı eseri okuduğum gibi, Gazi hakkında birçok hikayeler dinlemiştim. Gözler önüne çizilmek istenen resim, son derece yetenekli, yılmaz enerjili ve yeniden yurdunu yoğurmak isteyen bir adamın resmiydi. Ama merhametsizlikle, ürkütücü kabalıkla, kontrol edilmez öfkeyle, gemlenmez iştahıyla, onur kırıcı ihtiraslarla donatılmıştı. Oysa ki karşıma çıkan kimse, bütün bu yakışıksız niteliklerden arınmış, haklı vakarı, kusursuz giyinişi, son derece temiz ve açık yüz hatları, insanın ta derinlerine kadar nüfuz eden buz mavisi gözleri ve gür kaşlarıyla dimdik tam bir yiğit adamdı..
"Onu daha iyi tanıyınca, her bakışta, her harekette ve hareketsizliğinde bile kendini belli eden şiddetli canlılığına hayran olmuştum. Zekası, vücudu eyleme hazır yaylar gibi kurulmuştu. Hayranlık uyandıran birçok özelliği vardı. Bunlardan biri önemliyi önemsizden ayırmak gücüydü ki, sütü kremadan ayıran bir aygıt gibi kesip atar ve esas üzerinde dururdu. Kendisini diktatör diye adlandırmalarını hiçbir zaman tepkisiz karşılamış değilim. Atatürk büyük bir devlet adamıydı, Hitler ve Mussolini gibi bir diktatör kesinlikle olmamıştı. O, kendi ölümünden sonra sürüp gidecek bir hükumet ve yönetim sistemi yaratmaya çalışıyordu.."

  

Loraine'in, okuduğuna dair bahsettiği "Bozkurt" (Grey Wolf : Mustafa Kemal an Intimate Study of a Dictator) adlı kitap, Türk-İngiliz ilişkileri açısından ciddi bir gerginlik yaratan Harold C. Armstrong tarafından yazılmıştı. Armstrong, Birinci Dünya Savaşı'nda İngiliz ordusunda görevliydi ve Kut-ül Amare'de Türk kuvvetlerine esir düşmüştü. Ateşkesten sonra da İstanbul'da İngiliz Yüksek Komiserliğinde askeri ataşe yardımcılığı ve hemen ardından Paris Konferansında, İngiliz delegasyonunda Suriye Komisyonunda bulunmuştu. Prof. Mustafa Yılmaz, kitabın o yıllarda Ankara'da ve Londra'da Türk ve İngiliz resmi çevrelerindeki yansımalarını değerlendirirken, İngiliz Subay Armstrong'un esaret izlenimlerinin de kitabına yansıdığını, bu yüzden onun yeni Türk devletine ve liderliğine yönelik olarak hayli saldırgan bir üslup kullandığını yazmıştır...



Loraine, yeni Türkiye'nin mimarı Atatürk'ü yakından tanıdığı 17 Haziran 1934 gecesini de şöyle anlatmıştır :
"İran Şehinşahı'nın onuruna Ankara Palas'ta yapılan resmi kabulde gerekli nezaket temaslarında bulunduktan sonra, İçişleri Bakanının ricası üzerine iki bayanla birlikte yan odalardan birinde briç oynamaya başlamıştık. 
"Az sonra Atatürk, yanında iki yüksek rütbeli İran generali ile odaya girdi. Poker oynamak üzere bizleri masasına çağırdı. Yarım saat için dediği oyun bir türlü bitmek bilmiyordu. Pokeri son derece tadını çıkartarak oynuyor ve her hareketiyle ustalığını belli ediyordu. Öyle ki, sabah saat 9'da oyun sona erdiği zaman önünde kazandığı çiplerden küçük bir dağ oluşmuştu. Atatürk bütün çipleri karıştırdı ve kimsenin oyundan zararlı çıkmamasını sağladı. Oyun boyunca şampanya içiyor, ben de sulu viskiyle kendisine eşlik ediyordum. Sabahın 3'ünden itibaren, ben içmedikçe o da içmeyeceğini söyledi.
"Oyun bittikten sonra beni alıkoydu. Odada İçişleri Bakanı ile İranlı generallerden biri kalmıştı. Atatürk, şuradan buradan söz ettikten sonra, esas konuya geldi. İngiltere ile dost olmak istiyordu. 'Niçin bir yakınlaşma olmasın ? İngiltere'nin Türkiye'ye karşı tutumu nedir ?' diye sorunca kendisine ; 'İki ülke arasındaki ilişkiler iyi ve olumlu bir durumdadır, ama bunların daha iyi olmaması için bir neden yok. Türkiye'nin Rusya ile yaptığı dostluk antlaşmasına paralel, İngiltere ile de bir dostluk antlaşması yapması için hiçbir engel görmüyorum' dedim..
"Büyükelçiliğe, evime uğramadan, balo kıyafetiyle geldiğim zaman saat 11 idi. Bu önemli konuşmayı Dışişleri Bakanlığıma bildirdim ve dedim ki : 'Eğer kendisine derhal karşılık vermeyip, görüşülenleri size yansıtmak ve sizden emir almak durumuna düşseydim, Atatürk bu hareketimden olumsuz sonuçlar çıkaracak ve belki yapmış olduğu girişimden cayacaktı.'
"Anladığıma göre aramızda geçen görüşmelerden son derece memnun olmuş. Kulağımda şu sözleri çınlıyor : '1914 yılından sonraki acı hatıraları silelim. Yeniden iyi, açık ve anlayışlı iki arkadaş olarak köklü bir dostluğa başlayalım !'.. "



Loraine için bu kararlı davetin iki eski hasım devletin barış dönemi ilişkileri açısından önemli bir fırsat oluşturduğu açıktır. Fakat tam bu günlerde Türk karasularında cereyan eden çok talihsiz ve acı bir kaza nedeniyle büyükelçinin şanslı olduğunu söylemek zordur. Türk-İngiliz ilişkilerinde beliren bahar havası, 14 Haziran 1934 günü meydana gelen bu talihsiz kaza, yerini beklenmedik bir krize bırakıvermiştir.. 
Loraine tarafından yazılan 1934 yılı raporuna göre ; üç İngiliz savaş gemisinden bir grup asker, Yunan Samos adasına sancağı olmayan bir motorla 100 yarda kadar yaklaşmaları üzerine ; Dipburnu yakınlarında bulunan Türk devriyesi tarafından ateşle ikaz edilmiştir.  Bir İngiliz askeri ölmüş ve diğeri yaralanmıştır. Türk tarafı, sınırın kaçakçılar tarafından ihlal edildiği, ikazlara aldırılmaması üzerine devriyelerce önce havaya ateş açıldığı, motorun ilerlemesi üzerine de talimatlar gereği ateşin sürdürüldüğünü açıklamıştır. Büyükelçiye durumu Ankara ile görüşmesi talimatı verilmiş ve Türk yetkililer olayın kaza ile meydana geldiğini ifade etmiş ve İngiltere bu açıklamayı kabul etmiştir. Olayın cereyan ettiği yermie, İngiliz ve Türk yetkililerin katıldıkları bir tören düzenlenmiş ve denize çelenk bırakılmıştır..
İngiltere'nin Türkiye Büyükelçisi için 1934 yılındaki bu talihsiz başlangıç, hemen ertesi yıl, 1935'de, yerini çok kritik bir konuda istihbarat paylaşımına bırakmıştır.
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Hasan Rıza Soyak'ın aktardığına göre ; "İngiliz Büyükelçisi Sir Percy Loraine, 1935 yılı Temmuz ayı içinde İstanbul'da İçişleri Bakanı Şükrü Kaya'ya, altında imzası bulunan bir not vererek : 'Ürdün'de Atatürk'e bir suikast tertibi yapıldığını ve suikastçıların Türkiye'ye hareket ettiklerini' bildirmişti.."
   
 

Türkiye'nin Avrupa ve Milletler Cemiyeti ile ilişkilerinde yönü artık Paris değil, Londra'dır.. Türkiye'nin İngiltere ile ticareti de artmaktadır. Bunda haziran ayında imzalanan ticaret ve ödemelerle ilgili anlaşma yanında Suriye ve Ürdün'de bulunan ve Ankara rejimine muhalif siyasi sığınmacıların Atatürk'e yönelik planladıkları suikast girişiminin İngiltere tarafından Türkiye'ye önceden haber verilmesi ve İtalya tehdidine rağmen İngiltere'nin güvencesi de rol oynamıştır. 
Türkiye'nin 1932 yılında üye olduğu Milletler Cemiyeti ile ilgili şüpheleri de raporda not edilmiştir. Ancak, sonraki yıllarda Türkiye, Milletler Cemiyeti'nin sadık üyelerinden biri konumuna yükselmiştir. Bunda şüphesiz, Türkiye'nin, Milletler Cemiyeti kararlarını hiç tereddütsüz uygulaması kadar, Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras'ın Milletler Cemiyeti içindeki aktif faaliyetleri de etkili olmuştur..

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK