Sayfalar

601 ) "TÜRK İŞİ" BAŞKAN AĞIRLAMA !..



Fransa ile Türkiye arasındaki ikili ilişkiler açısından 1992 yılına damgasını vuran, Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterand'ın Türkiye'ye yaptığı resmi gezidir. O yılların Paris Büyükelçisi Tanşuğ Bleda, "Maskeli Balo" adlı anı kitabında, bu gezinin fazla bilinmeyen yönlerini anlatıyor..
Fransa ile diplomatik ilişkilerimizin 500 yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen, 1992'ye kadar devlet başkanı düzeyinde sadece üç ziyaret yapılmıştır. İlkini Sultan Abdülaziz 1867 yılında Paris'e giderek gerçekleştirmiştir. İkincisi Cevdet Sunay tarafından 1967'de yapılmış ve nihayet De Gaulle 1968 yılında Türkiye'ye gelmiştir (altta) .. 1991 yılında Turgut Özal Paris'e geldiğinde yaptığı davet üzerine de bir görüşme olmuştur..



Françoise Mitterand, 13-14 Nisan tarihleri arasında, eşsiz olarak, yanında beş bakan ve kalabalık bir resmi ve özel heyetle Türkiye'ye geldi. Bundan sonrasını Tanşuğ Bleda şöyle anlatıyor :

"13 Nisan Pazartesi günü saat 14.00'de Fransa heyetini getiren uçak Esenboğa'ya indiğinde şeref mihmandarı olarak ben ve Galatasaraylı Tuğamiral Tanzer Dinçer karşılayıcılar arasında yerimizi almıştık. Olağan karşılama töreni sonrasında uzun bir kortej halinde şehre doğru yola çıkıncaya kadar her şey iyiydi.. Resmi görüşmeler için yarım gün ayrıldığından, Mitterand'ın Çankaya Köşkü'ne gelmeden evvel Anıtkabir'i ziyaret ederek çelenk koyması ve ondan sonra doğrudan Çankaya'ya giden Özal'la buluşması öngörülmüştü.. " 

Bu planı biraz riskli bulan Bleda'ya merak edecek bir şey olmadığı, şoförlerin tembihli olduğu ve hepsinin nereye gideceklerini bildiği söylenir. Fakat deneyimli diplomatın korktuğu olur.. Sıhhiye Meydanı'na gelindiğinde bütün o "tembihli" şoförler birden şaşırıverir ve konvoy adeta dağılır !.. Neyse ki Mitterand ve Bleda'nın bulunduğu otomobil, büyükelçinin yönlendirmesiyle Anıtkabir'e gider. Herkes iyi kötü sonunda Çankaya'ya gelir !.. Fakat bir kişi eksiktir : Fransa Sağlık Bakanı Kouchner !.. 

"Polis telsizleri hemen devreye girdiğinde bakanın Oran tepelerinde şoförün, şehir ve yöre hakkında kendisine verdiği izahatı tepine tepine dinlediğini öğrendik !.. Bu gecikme nedeniyle Çankaya'da fazla kalmadık ve Ankara Hilton'a geçtik. Mitterand, oteldeki odasında Başbakan Demirel ve yardımcısı Erdal İnönü'yü kabul ettikten sonra biraz dinlenip akşam yemeği için tekrar Çankaya Köşkü'ne geçecekti.."

Çankaya'da yemek servisi başlamadan yapılacak resmi konuşmaları Fransız A2 Televizyonu canlı yayınlayacağı için gerekli düzen kurulmuştur. Fakat aksilik bu ya, Mitterand konuşmaya başladığında Fransız televizyoncuların uyarısıyla fark edildi ki, başkanın yakasındaki mikrofon mide hizasına kadar kaymıştır !.. Televizyoncuların yanındaki bir Türk görevli durumu anlayınca hemen şeref masasına yönelir fakat korumalar tarafından geri püskürtülür !.. Bu arada ses kesildiği için yayın da durdurulmuştur. Biraz önce geri püskürtülen "yılmaz" görevli bu defa yerden sürünerek şeref masasına yaklaşmış ve başkanın cebinden yayın aletini çıkartmaya teşebbüs etmiştir bile. Ancak Mitterand cebinde bir başka el hissedip, belki de "soyuluyoruz" diye düşünerek, hemen cebini tutunca bu girişim de sonuçsuz kalır. Görevli artık bu işi bir hedef haline getirmiştir, biraz sonra yine yerlerden sürünerek, ama bu defa elinde uzun bir mikrofonla, başkana yaklaşır ve hizasına geldiğinde aniden doğrulup tam önüne koyuverir. Mitterand hiç ummadığı bir anda önünde sırık gibi bir mikrofonu görünce artık kendisini tutamaz ve nutkunun belki de en ciddi yerinde kahkahayı basar..  
Tarihimizde Türkiye'yi ikinci kez ziyaret eden bir Fransız devlet başkanına sunulan mönü de rezalettir. O güzelim Türk mutfağı dururken hazır et suyu, tuzlu soğuk balık, kuzu sırtı ve bezelyeli pilav, kaymaklı karışık tatlı.. Misket büyüklüğündeki konserve bezelyeli lapa pilava kimse dokunmaz.. 
Sonra birden ışıklar karartılır ve sahneye çıkan bir kadın sanatçı bir türküye başlar. Bu türkünün ardından, aynı hanım bu defa İkinci Dünya Savaşı'nda Fransız direniş örgütünün şarkısı olan "Kiraz Zamanı"nı söylemeye başlar. Bir anda Başkan Mitterand'ın suratı asılır. Çünkü Fransa'da Mitterand'ın savaş sırasında direnişçilere katılmayıp Almanlarla işbirliği yaptığına dair yaygın söylentiler vardır !. "Gece bu muhteşem finalle kapandı," diye yakınır büyükelçimiz..



Ertesi gün, 14 Nisan sabahı erkenden İstanbul'a geçerek öğleye kadar turistik yerleri ziyaret edeceklerdir. Fakat korumalar, gazeteciler ve işgüzarlar üçgeni arasında itilip dürtülmekten Sultanahmet Camii ile Ayasofya Müzesinden pek fazla bir şey anlayamayan konuklar Topkapı Sarayı'na gelip cümle kapısından girdikten sonra bahçede yürürlerken birden yolun ortasında iki adet yaldızlı koltuk görürler.. Oturup da bakalım ne olacak derlerken, dört beş Mevlevi çıkıp açık havada zar zor işitilebilen bir ney sesi eşliğinde dönmeye başlar.. "Yahu koca sarayda kapalı bir yer yok muydu ?" demeye kalmaz, yerdeki yakın korumaya bir de havadan helikopter katılır ! Tepelerine kadar gelen helikopterin sesinden ney müziği filan duyulamadığı gibi, pervanesinin rüzgarından etekleri savrulup sönen ve dengelerini kaybeden semazenler birer ikişer yerlere serilir ! Görevliler nihayet pilota el kol işaretleri yaparlar, bir yandan da polisler "çekilin oradan !" diye bağırırlar ve helikopter uzaklaşır ama konuklar gösteriyi tekrar izlemek istemezler artık.. 
Arada bazı "ufak tefek" olaylar daha olur. Örneğin, Mitterand tuvalete gittiği sırada işgüzar bir gazetecinin "Mitterand kaçırıldı !" şeklindeki vaveylası sonucunda herkes hop oturur, hop kalkar !.. 
Programa göre, "Sarayburnu" gemisiyle yapılacak olan Boğaz gezisi sırasında öğle yemeği yenecek ve sonra Sepetçiler Kasrına gidilecektir. Fakat tam yerlerine oturmuşlardır ki, Araştırma ve Uzay Bakanı Hubert Curien'in gemide olmadığı anlaşılır !. Tek ihtimal, bakanın Topkapı Sarayında kalmış olmasıdır. Bir polis arabası derhal saraya gider. O sırada rıhtımdaki polislerin telsizlerine, "Sirkeci'de şüpheli bir şahsın yakalandığı ve kişinin yabancı bir dilde söylediklerinin anlaşılmadığı" haberi gelir ! Ve bu kişi, aranan bakandır !
Gece Dolmabahçe Sarayı'nda verilen konser sonrası herkes bina içinden yemek salonuna geçerken birden işgüzar takımı yolu kesip, "Başkan ve bakanlar hariç herkes bahçeden dolaşıp gelecek" diye uyarırlar. Dışarı çıkanları bir sürpriz beklemektedir : Saray idaresi bahçedeki tüm ışıkları kapatmıştır. Zifiri karanlıkta halay çeker gibi herkes el ele tutuşmuş yürürken birden ön taraftan "Yandım Allah !" anlamına gelen Fransızca çığlıklar duyulur. Bu, en önde olup da bahçedeki havuzun farkına varamayan talihsizlerdir !. 
Fazla uzatmayalım, bundan sonraki program da eksik gedik tamamlandıktan sonra, Fransızlar uçaklarına koşar adım doluşarak saat 23.00'de ülkelerine doğru yola çıkarlar..

Tanşuğ Bleda, bu konuyla ilgili son cümlesini şöyle bağlıyor :

"İşte size ne bir eksik ne bir fazla, tarihte Türkiye'yi ikinci kez ziyaret eden bir Fransa devlet başkanının arşivlerde olmayan ziyaretinin öyküsü.." 






Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK