Sayfalar

894 ) YİRMİNCİ YÜZYILIN EN BÜYÜK CASUSU !

kim philby ile ilgili görsel sonucu     kim philby ile ilgili görsel sonucu

Harold Adrian Philby, ya da bilinen adıyla Kim Philby, 1912 yılında Hindistan'da doğdu. Babası Harry Saint John Philby, Cambridge Üniversitesi'nde Doğu dilleri, Arapça, Farsça, Hintçe ve Urduca okuduktan sonra Hindistan'daki İngiliz sömürge idaresinde çalışan bir bürokrattı. Aslında ailede istihbarat dünyasına ilk giren de oydu. 1915'de Bağdat'da Arapları Türklere karşı ayaklandırmaya çalışan ekibin içindeydi...
Baba Philby, 1917'de, bağlı olduğu "Çöl Kraliçesi" lakaplı Gertrude Bell tarafından Vahhabi Hareketi ile bağlantılı Abdülaziz İbn Suud'un, Türklere başkaldırısına destek olmaya gönderildiğinde değişim geçirmeye başladı.. Önce Müslüman olup Abdullah ismini aldı. Sonra Kral Abdülaziz'in başdanışmanı oldu. ARAMCO'nun kuruluşuyla Arap petrollerinin Amerikan-İngiliz şirketlerinin kontrolüne girmesinde rol oynadı...
Sir John Philby, kendisi gibi Cambridge mezunu olan oğlu Kim'in 1937'de "The London Times" gazetesinde işe girmesinde önayak oldu. Gazete genç muhabiri İspanya İç Savaşı'General Franco'nun cephesinden izlemek üzere Sevilla'ya gönderdi..

      

Henüz ne gazetesi ne de babası biliyordu ama Kim Philby, Cambridge Üniversitesi Sosyalist Topluluğu'nda tanıştığı Komünist Enternasyonal'in önde gelen isimlerinden Avusturyalı Profesör Arnold Deutsch tarafından, 1934'de Viyana'da, KGB öncesi Sovyet Gizli Servisi NKVD'ye ajan olarak devşirilmişti. 
1937'de gittiği İspanya'da, Franco saflarının içinden topladığı değerli istihbarat bilgilerini Moskova'ya geçiyordu.. Franco galip gelip 1939'da diktatörlüğünü kurduğunda, Kim Philby yazdığı Franco yanlısı haber ve yorumlarla o kadar göze girmişti ki, bizzat Franco tarafından "Kızıl Haç" askeri nişanı (altta) ile ödüllendirildi..

kim philby in spain with franco ile ilgili görsel sonucu     kim philby in spain with franco ile ilgili görsel sonucu

Baba Philby, artık elinde Franco'nun nişanı gibi bir referansı da bulunan oğlunu, Türklere karşı savaştığı Filistin Cephesi'nden tanıdığı ve artık MI6'in karşı casusluk bölümü başkanı olan Albay Valentine Vivian'a tavsiye etti. Böylece Kim Philby, hakkında esaslı bir araştırma yapılmaksızın ve Sovyet ajanı olduktan altı yıl sonra, 1940'da İngiliz Gizli Servisi Karşı Casusluk Masası'nda işe başlamış oldu.. Üstelik sadece girmekle kalmadı, üniversiteden tanıdığı aynı kafadaki arkadaşlarını da Sovyet istihbaratına kazandırdı : Donald MacLean, Guy Burgess, Anthony Blunt ve John Cairncross.. Sonraları onlara "Cambridge Beşlisi" adı takılacaktı ; Sovyet casusu oldukları anlaşıldıktan sonra tabii !.. KGB karargâhındaki adları ise "Muhteşem Beşli" idi..

kim philby-cambridge five ile ilgili görsel sonucu


Bu grubun tarihin akışını değiştirdiği olayları şöyle bir anımsamakta fayda var..
İngiltere-Kanada ortak atom bombası projesi olan "Tube Alloys"da çalışan bazı bilim insanları 1943 yılında ABD'ye göçerek oradaki "Manhattan" projesine dahil olmuşlardı.. Bu projelere ait sırların (örneğin uranyum madeni hangi oranda kullanılıp ne gibi işlemlerden geçerek nükleer silah olarak kullanılacak plütonyuma dönüşüyordu gibi) Sovyetler Birliği'ne ulaşmasını sağladılar. Bu olmasaydı Sovyetler atom bombasını zaten yapacaklardı gerçi ama, casuslar, onların sonuca çok daha çabuk ve daha az maliyetle ulaşmalarını sağladı.. Böylece Sovyetler Birliği ilk nükleer denemesini 29 Ağustos 1949'da Kazakistan'da yaptı..

İlgili resim   august 29, 1949, first atom bomb of ussr ile ilgili görsel sonucu

Stalin'in, II. Dünya Savaşı sonrasında, Akdeniz'e inmek için, Türkiye'den toprak talebi ve Boğazlar'da söz sahibi olma isteği karşısında, Sovyet Rusya, ABD ve Batı dünyasının tepkisini ölçmek istediğinde de bu ekip iş başındaydı yine..
Moskova, Washington'daki en önemli casusu, "Homer" kod adlı İngiliz diplomatı Donald MacLean'e özel bir görev verdi : Amerikalılar Türkiye Büyükelçisi Ertegün'ün naaşını Missouri zırhlısıyla İstanbul'a getirerek bir jest yapmışlardı, ama Stalin'in isteklerine karşı tepkileri ne olurdu ?..
MacLean (altta), ABD yönetiminin "Pincher" kod adını verdiği bir plana ulaştı ve hemen Moskova'ya iletti. Bu bilgilere göre, Sovyetler eğer Türkiye'ye askeri müdahalede bulunursa, ABD buna son kertede atom bombası atmak dahil, stratejik karşılık vermek niyetindeydi.. Böylece Stalin geri adım atmak zorunda kaldı.. Çünkü Kızıl Ordu, II. Dünya Savaşı sonrası yeni bir savaşa girecek durumda değildi...
Ama bu olay Truman'ın 12 Mart 1947'de kendi adıyla anılan doktrinini ilan ederek Türkiye ve Yunanistan'ın Sovyetler'e karşı güçlendirilmesi siyasetini geliştirmesine yol açtı..

İlgili resim

1947'de Londra, İstanbul'da bulunan Philby'e bir görev verdi : Hem Avrupa'daki hem de Türkiye'deki göçmen gruplar içinden ajan devşirip, bunları Türlerle işbirliği içinde Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, hatta Ukrayna'ya gönderecekti.. Asıl patronu Moskova'nın istediği ise ; göndereceği isimlerin saptanması ve ardından, sınırı geçecekleri nokta, gün, saat gibi ayrıntılardı..  Philby her iki görevi de layıkıyla yerine getirdi...
Aslında Türkiye'ye gelmeden önce Londra'da Sovyet Masası başındayken Baltık üklerine, Estonya, Letonya ve Litvanya'ya kimi deniz, kimi havadan paraşütle indirilerek sızdırılmaya çalışılan sayısız ajanın daha toprağa ayak basar basmaz tutuklanmasının, bazılarının hemen orada kurşuna dizilmesinin başlıca sorumlusuydu..

kim philby in istanbul ile ilgili görsel sonucu

Bir de CIA ve MI6'in Arnavutluk'a sızma operasyonu var.. Amaç Enver Hoca'nın (altta solda) devrilip yerine sürgündeki Kral Zogu'nun (altta sağda) geçirilmesi. Bunun için Kosova bölgesi, Türkiye, Yunanistan ve İtalya'daki mülteci kamplarında bulunan Arnavutlardan 450 kişi devşirilip askeri eğitime alındı. Eğitim Münih yakınlarındaki CIA kamplarında ve İngiltere'nin kontrolü altındaki Malta'da veriliyordu..   
İlki 1949 yılı Aralık ayında, ikincisi 1950 yılının Nisan ayında, üçüncüsü ve son girişim ise 1950 yılı Eylül ayında yapıldı. Hepsi de başarısız oldu tabii..
Arnavutluk komplosu, Sovyetler'in atom bombasına sahip olmasına karşı ABD-İngiltere'nin cevabı olacaktı. Ama bu hesaplaşmayı kazanan Moskova oldu. Bunu da Kim Philby'den gelen istihbarata borçluydu..

    

Philby, isminin deşifre olduğu kesinleştikten sonra, 23 Ocak 1963'te birden gözden kayboldu.. Moskova, 1 Temmuz 1963 günü Philby'nin Moskova'da bulunduğunu ve yıllardır KGB ajanı olarak çalışmış olduğunu, iltica talebinin kabul edildiğini ve kendisine Sovyet vatandaşlığını verildiğini açıkladı..
Philby'ye 1945 yılında verilen, "Önemli Hizmette Bulunan" vatandaşlara layık görülen en üst dereceli nişan olan "İngiliz Kraliyet Nişanı"nın da 1965'te geri alındığı açıklandı. Ama aynı yıl Philby'ye Sovyetler Birliği'nin üstün hizmette bulunan vatandaşlarına verdiği, "Lenin Nişanı" olarak da bilinen "Kızıl Bayrak Nişanı" verilmişti..
1988'de Moskova'da 76 yaşındayken kalp krizinden ölen Kim Philby dünyada aynı zamanda hem faşist Franco rejiminden hem Birleşik Krallık'tan hem de Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nden üstün hizmet nişanı alan tek kişi olarak tarihe geçti..
Philby ölümünden bir yıl sonra Berlin Duvarı'nın yıkılışını, dört yıl sonra da Sovyetler Birliği'nin dağılışını görmemiş oldu ; oysa bir ömrü Sovyetler'in zaferi için feda etmişti..

İlgili resim

KAYNAKÇA :

KIM PHILBY, "Sessiz Savaş" ; İSMAİL SOYSAL, "Soğuk Savaş Dönemi ve Türkiye" ; MURAT YETKİN, "Meraklısı İçin Entrikalar Kitabı"

kim philby in istanbul ile ilgili görsel sonucu   kim philby in istanbul ile ilgili görsel sonucu
  

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK