Sayfalar

941 ) STALİN'İ BOĞAZLAR TALEBİNDEN VAZGEÇİREN İSTİHBARAT !..

stalin-time kapak ile ilgili görsel sonucu      

Sovyet lideri Stalin'in Boğazlar üzerinde egemenlik paylaşımına ve Kars'la Ardahan'ı kapsayan toprak talebine ilişkin gelişmeler, 19 Mart 1945'de Sovyet Hükümeti Dışişleri Bakanı Vyaçeslav Molotov'un, Moskova'daki Türkiye Büyükelçisi Selim Sarper'i makamına çağırarak 1925 yılında imzalanan Türk-Sovyet Dostluk ve Saldırmazlık Antlaşması'nı artık uzatmayacaklarını bildirmesiyle başlamıştı..
İkinci Dünya Savaşı sonunda Doğu Avrupa ve Kafkaslar'da genişleyen Stalin, 1921'de Mustafa Kemal Atatürk ve Vladimir İlyiç Lenin döneminde imzalanan Gümrü Antlaşması'nı da iptal etmek istiyordu. Stalin'in iki temel amacı vardı : Birincisi, talepler karşılanırsa güney sınırlarını Anadolu'ya doğru genişletmek, ikincisi de talep karşılanmaz da istediğini askeri olarak almak isterse Türkiye'nin ABD ve İngiltere tarafından savunulup savunulmayacağını görmekti. 
Dışişleri Bakanı Hasan Saka (altta sağda) 21 Mart'ta Ankara'daki İngiltere Büyükelçisi Maurice Peterson (altta solda) ile bir görüşme yaparak durumu dikkatine sundu. Türkiye'nin Sovyetler'e karşı Batı'nın desteğine ihtiyacı vardı. Ancak Türkiye hem savaşa Anglo-Amerikan safta girmemişti, hem de yek partili idare şekliyle Batı'da kurulmakta olan yeni düzenin dışına düşmüştü..
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 19 Mayıs münasebetiyle yaptığı konuşmada ilk kez Türkiye'nin de çok partili demokratik hayata geçebileceğine, bunda ülke için yararlar bulunduğuna dair bir konuşma yaptı. Türkiye, ilk defa Batı dünyasının bir parçası olarak yola devam etmek istediğini en üst düzeyde beyan ediyordu.

Konu 17 Temmuz-21 Ağustos 1945 tarihlerinde ABD, İngiltere ve Sovyetler Birliği arasında yapılan Potsdam Konferansı'nda da gündeme geldi. ABD Başkanı Harry Truman ve İngiltere Başbakanı Winston Churchill bu konuyu özel olarak tartıştı. Truman, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Edwin Wilson'dan, Ankara'daki Sovyetler Birliği Büyükelçisi Sergey Vinogradov ile görüşerek işi Türkiye'yi işgale kadar götürüp götürmeyeceklerini anlamasını istedi. 
Rus diplomatlar özellikle Stalin döneminde inisiyatif almaya cesaret edemez, Moskova'ya sorduktan sonra cevap vermek için süre isterlerdi. Oysa Wilson'ın karşısına her soruya çatır çatır cevap vererek Wilson'ı şaşırtan bir Sovyet Büyükelçisi çıkmıştı..
Wilson'ın bilmediği, İngiltere'nin Washington Büyükelçiliği'nde çalışan Sovyet casusu Donald MacLean'in (altta solda), Washington, Londra ve Ankara arasındaki bütün gizli diplomatik yazışmaları okuyup, Wilson'ın Vinogradov'a ne soracağını önceden Moskova'ya bildirmiş olduğuydu..
Wilson'ın da aktardıklarıyla Truman, Stalin'e taviz verildiği an devamının geleceğini anlamıştı. 

Ä°lgili resim     mehmet münir ertegün-missouri ile ilgili görsel sonucu

Stalin'e ABD'nin Türkiye'nin arkasında olduğunu göstermek için şöyle bir yöntem bulundu : İki yıl önce, 1944'de kalp krizi geçirerek vefat eden Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Ahmet Münir Ertegün'ün (üstte sağda) cenazesini, defnedilmek üzere İstanbul'a getirmek gerekçesiyle Amerikan "Missouri" zırhlısı Boğaz'da boy gösterecekti..
Gerçi bu yöntemin bulunmasında Türk Dışişleri'nin önemli etkisi olmuştu. 1942 yılında İngiltere'nin Washington Büyükelçiliğini yaparken ölen Philip Kerr'in küllerinin bir zırhlı ile ülkesine taşınacağını öğrenen Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hüseyin Ragıp Baydur, hemen Amerikan Dışişleri'ne başvurup Ertegün'ün cenazesinin de benzeri şekilde naklini talep etmişti. Burada ikili bir amaç vardı. Birincisi, daha önce yük gemisiyle nakli itibarına uygun bulunmayan Ertegün'ün cenazesinin İngiliz Büyükelçi emsaline uygun şekilde nakli ve defnedilmesiydi. İkincisi ise, İkinci Dünya Savaşı'na girmemek için her türlü siyasi, diplomatik ve (Çiçero olayındaki gibi) istihbarat faaliyetine girişen Ankara'nın, şimdiki Sovyet tehdidine karşı arkasında ABD'nin olduğunu gösterme arzusuydu. Amerikalılar başta bunun Sovyetler'e karşı siyasi bir şova dönüşmesini istemiyorlardı. Ancak Stalin'in ısrarı, ABD yönetiminin de Ertegün'ün cenazesinin naklinde siyasi fayda gözettiğini gösterecekti..

    

Güvertesinde Japonya'nın kayıtsız şartsız teslim antlaşmasının imzalandığı "Missouri" zırhlısının 5 Nisan 1946'da İstanbul'a demir atması Stalin'i küplere bindirdi..
O noktada Moskova, Washington'daki en önemli casusu olan "Homer" kod adlı İngiliz diplomatı MacLean'e özel bir görev verdi : Amerikalılar Missouri ile gövde gösterisi yapmışlardı ama acaba herhangi bir askeri müdahale durumunda Türkleri savunmak için ne kadar ileri gideceklerdi ; açıkçası Türkler için Sovyetler ile çatışmayı göze alacaklar mıydı ?..
MacLean kolları sıvadı. Bir süre sonra, Amerikan yönetiminin "Pincher" kod adını verdiği bir plana ulaştı ve hemen Moskova'ya iletti : Sovyetler Akdeniz'e kolay erişim için Türkiye'den toprak talebiyle askeri müdahalede bulunursa, ABD buna son kertede atom bombası atmak dahil, stratejik karşılık verme niyetindeydi.
Stalin yine de son defa şansını denedi, 7 Ağustos 1946'da Türkiye'ye bir nota daha verdi. Bu defa Kars ve Ardahan talepleri muhtırada yoktu ama Boğazlar'da üs ve egemenlik paylaşımı talebi vardı ; o koşulla yeni bir saldırmazlık anlaşması imzalanabilirdi..
15 Ağustos'ta Dışişleri genel Sekreteri (bugünkü müsteşar makamı) Feridun Cemal Erkin, ABD Büyükelçisi Wilson ile görüşerek Sovyet taleplerini paylaştı. 17 Ağustos'ta Wilson, Başbakan Recep Peker'e ABD'nin Sovyetler'in taleplerine karşı duracağını bildirdi. 19 Ağustos'ta ABD Dışişleri Müsteşarı Dean Acheson, Washington'daki Sovyet Maslahatgüzarı Fedor Orekov ile görüşerek "Boğazlar Türkiye'nin kalacak" dedi. 21 Ağustos'ta İngiltere Dışişleri Bakanı Ernest Bevin benzeri bir açıklama yaptı. Ve nihayet Dışişleri Bakanı Hasan Saka 22 Ağustos'ta Sovyet notasını geri çevirdi.. ABD ve İngiltere'den güvence alan Türkiye, Moskova'ya "Hayır" demişti..
Stalin'in talepleri bu yanıtla şaşırtıcı bir şekilde kesildi, konu sönümlenmeye  bırakıldı..
MacLean'in istihbaratı doğrulanmıştı. MacLean'in Moskova'daki casus şefi Modin'e göre Stalin, Truman'ın kendisine kesinlikle izin vermeyeceğini anlamış, "MacLean'in istihbaratı sayesinde dünyayı yeniden savaşa sürükleyebilecek hamleden geri asım atmıştı.."  
Yani Stalin, ABD'de görevli İngiliz diplomatı olan KGB casusu MacLean'in verdiği "Truman savaşa girmeye, gerekirse atom bombası kullanmaya hazır" istihbaratı üzerine Türkiye'den toprak ve egemenlik taleplerinden vazgeçmişti. O sırada Sovyetler'in elinde henüz atom bombası olmadığı gibi, İkinci Dünya Savaşı'ndan yeni çıkmış ordusu da yeni bir savaşa girecek halde değildi ; Stalin'in blöfü tutmamıştı..
Ama bu olay Truman'ın 12 Mart 1947'de kendi adıyla anılan "Truman Doktrini"ni ilan ederek Türkiye ve Yunanistan'ın Sovyetler'e karşı güçlendirilmesi siyasetini geliştirmesine yol açtı ve 1952'de iki ülkenin Batı savunma ittifakı NATO'ya alınmasına giden süreci başlattı. Truman Doktrini'ne Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan'ın dahil edilmesinin iki temel nedeni vardı : Birincisi coğrafiydi ; Türkiye ve Yunanistan Ege Denizi'nin iki yakasını tutuyordu, Boğazlar'la birlikte Rusların Akdeniz'e inmesi önündeki doğal engeldi. İkincisi siyasiydi. Yunanistan Komünist Partisi 1946 baharında Yugoslavya ve Arnavutluk üzerinden aldığı askeri destekle ayaklanmıştı. ABD ve İngiltere, Nazi işgalinden kurtardıkları Yunanistan'ın bu defa Sovyet yanlısı bir yönetime geçmesine izin veremezlerdi. Truman Doktrini bu arka plan üzerine inşa edilmişti.. 

mehmet münir ertegün-missouri ile ilgili görsel sonucu

KAYNAKÇA :

MURAT YETKİN, "Meraklısı İçin Entrikalar Kitabı" ; İSMAİL SOYSAL, "Soğuk Savaş Dönemi ve Türkiye - Olaylar Kronolojisi 1945-1975" ; GÜL İNANÇ, "US Missouri Zırhlısının İstanbul Ziyareti ve Soğuk Savaş Diplomasisinde Türkiye, 1946".. 

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK