Sayfalar

995) MENDERES'İN FİYASKO ABD SEYAHATİ!..



1958'de Washington D.C.'de CENTO toplantısı olacaktı. Bu toplantıdan bir süre önce Sovyet Rusya lideri Kruşçef ABD'yi ziyaret etmiş ve iki ülke Soğuk Savaş'ın ortadan kaldırılması için karşılıklı iyi niyet gösterileri yapmışlardı. Bu yüzden, bu ziyaretten hemen bir süre sonra toplanacak olan CENTO konseyinin, alışıldık şekilde, Sovyet Rusya aleyhinde birtakım sözlere ve gösterilere sahne olmasını ABD Dışişleri istememiş ve Washington  Büyükelçiliğimize başvurarak bu seferki CENTO toplantısının başbakanlar, dışişleri bakanları ve genelkurmay başkanları seviyesinde yapılmamasını, bu toplantıya ABD'de mevcut elçilerin katılmasıyla yetinilmesi ricasında bulunmuştu. Elçiliğimiz bu dileği Ankara'ya ulaştırdı ve Ankara'dan da, rica gereğince hareket edileceğini öğrendi; sonra da bu bilgiyi ABD dışişlerine ulaştırdı. İngiltere ve Pakistan bu toplantıya katılmak üzere ABD'deki büyükelçilerini görevlendirdiler. Aradan birkaç gün geçtikten sonra, Türkiye büyükelçisini tekrar dışişlerine davet ettiler ve kendisine, "Siz her ne kadar Sayın Menderes'in Amerika'ya gelmeyeceğini söylemişseniz de, Ankara'dan aldığımız ciddi haberlere göre, sayın başbakanın ABD yolculuğuna hazırlandığı kesin olarak bildirilmektedir. Hatta Paris'e kadar uçak biletleri alınmış ve Paris'ten Atlantiği geçmek üzere yine uçaklarda yer ayırtılmıştır!" dediler ve ilave ettiler: "Son durumları biliyorsunuz, dünyada barışı kurmak için Rusya ile karşılıklı yumuşama havası içine girdik. Çok rica ediyoruz, politikamıza zarar verecek böyle bir girişimde bulunmasınlar.."

Richard Nixon and Khrushchev - Russian Personalities

Bu ikinci uyarıya kızan büyükelçimiz Suat Hayri Ürgüplü, bu konuşmayı da Ankara'ya şifreledi ve sayın başbakanın ABD'ye kadar zahmet etmemesi yolundaki telkinlere kendisinin de katıldığını bir kez daha ilave etti.. Gelen cevapta: ABD dışişlerinden gelen telkinin yerinde olduğu, Menderes'in ABD'ye gelmesinin söz konusu olmadığı tekrar teyit ediliyor, buna karşılık Menderes'in Paris'e gideceği ve burada NATO ilişkileri dolayısıyla bazı temaslarda bulunacağı söyleniyordu.. Bu da büyükelçimiz vasıtasıyla Amerikan dışişlerine ulaştırıldı..
Fakat, ABD dışişlerinin Ankara'dan yaptığı istihbarat, dışişlerimizin büyükelçimize gönderdiği şifrelerden daha doğru çıktı ve aradan birkaç gün geçtikten sonra önce Menderes'in kalabalık bir heyetle yola çıktığına dair telgraf geldi.. Ve Menderes bir gün sonra New York La Guardia Havaalanı'na tepeden inme geliverdi!.. 
ABD dışişlerinden hiç kimse Menderes ve heyetini karşılamak için gelmedi. Menderes buna çok üzüldü, buz gibi oldu. İşin garibi, bu toplantıya istenmemesine rağmen yalnız kendi gelmemiş, İran Başbakanı İkbal'i de beraberinde sürüklemişti. İkbal de olan bitenlerden haberi olmadığı için, bu durumla karşılaşınca çok üzülmüş ve, "Menderes bunu bana neden yaptı?"  diye dertli dertli sızlanmıştı.. Fakat bir kere olan olmuştu, başkente geçtiler ve CENTO toplantılarına katıldılar..



İşin daha da kötü tarafı, Başkan Eisenhower da Washington'da yoktu, çiftliğine gitmişti. Resmen buyur edilmemiş olan iki başbakanı da bu yüzden kabul etmek istememişti..
Türkiye Başbakanı ABD'ye kadar gelsin ve orada devlet başkanı tarafından kabul edilmesin, bu olacak şey değildi! Bu, Türk kamuoyunda çok kötü tepkilere neden olurdu. Türkiye Büyükelçisi bu nedenle teşebbüs üzerine teşebbüs yaptı; evet Menderes davetsiz misafir olarak gelmişti ama, nihayet aradaki dostluk ve iyi ilişkilere güvenerek gelmişti.. Menderes hatalı hareket etmiş olsa bile kendisine bu ağır muamelenin yapılması için sebep yoktu.. Nihayet ABD Dışişleri Bakanı Herter, Başkan'ı ikna etti; Eisenhower helikoptere atladı ve istemeyerek de olsa Beyaz Saray'a geldi. Menderes, Fatin Rüştü ve Hasan Polatkan'ı kabul etti. Bu kabul ancak yedi (7) dakika sürdü.. Bu ziyarette ne şampanya, ne kahve, hiçbir şey ikram edilmedi; önemli hiçbir şey konuşulmadı..
Çok üzülen Menderes için elçiliğimiz tarafından yine "el altından" bazı teşebbüsler yapıldı ve o tarihte başkan yardımcısı olan Nixon, "zevahiri kurtarmak amacıyla", F. Street Kulübü'nde Menderes ve İkbal'in şerefine bir öğle yemeği verdi.. Beyaz adi porselen tabaklarda ve basit beyaz örtülerin örttüğü masalarda bir öğle yemeği.. Bu yemeğe CIA Başkanı Allan Dulles ile ekonomik işler bakan yardımcısı Dillon da çağrıldılar..
Bu arada Menderes'in ABD ziyaretinin büyük bir fiyasko ile sonuçlandığını sezen eski Türkiye Büyükelçisi McGhee bir kurtarıcı gibi ortaya çıktı. McGhee, Texas'ta petrol işleriyle meşgul oluyor, Türkiye ile ticari ilişkiler kurmak istiyordu. İktidardaki Cumhuriyetçilere muhalifti. Menderes'le eski tanışıklığını ileri sürerek kendisini Dallas'a davet etti..
Menderes üzgündü, ABD hükümetine, "Siz beni istemediniz ama, Amerika'da benim dostlarım var, onlar beni seviyorlar," mesajı verebilmek için bir fırsat olduğundan, bu daveti kabul etti. 
McGhee, başkentte Menderes'e yapılan muameleyi öğrenmiş olduğundan, Dallas'ta kendi partisinin düzenlediği 30-40 otomobillik bir kortejle Menderes'i dolaştırdı. Onun şerefine, kentin en büyük otellerinden birinde, büyük bir ziyafet düzenlendi. Ve bu ziyafette Menderes, ABD politikasına uymayan nutuklar çekince, Dışişleri Bakanı Herter, Suat Hayri Ürgüplü'yü makamına davet ederek şunları söyledi:
"Sayın Büyükelçi, ben Ankara'ya gelsem, sonra hiç kimseye haber vermeden kalkıp Diyarbakır'a gitsem, orada Türk politikasıyla uyuşmayan nutuklar vermeye kalksam, hükümetiniz acaba ne der? Biz Sovyet Rusya ile ilişkilerimizi düzeltmeye çalışıyoruz. Bu, herhalde Türkiye'nin aleyhine değildir. Halbuki başbakanınız Rusya aleyhinde nutuklar çekerek bizim işimizi bizim memleketimizde zorlaştırıyor, bu olur mu?.."

09 Aralık 2018 Listemiz | Moda Müzayede

Tam da bu sırada Menderes, Dallas'ta, başında kovboy şapkasıyla fotoğraflar çektiriyor, sokaklarda korna çala çala, kalabalık otomobil grubuyla Amerikan Demokrat Parti'sinin misafiri olarak nümayiş yapar gibi dolaşıyordu..
İş bununla da bitmedi. Bu sefer de kuzeyde bir şehirde yaşayan ve Türk hükümetine buldozer satmış Mr. May isimli bir zattan davet geldi. May, Türkiye ile yapmak istediği ticari işlerde Menderes'in yardımını temin etmek istiyordu. Amerikan hükümetine kızgın olan Başbakan bu daveti de hükümetten habersiz olarak kabul etti, ve sonunda, tıpkı geldiği zaman nasıl karşılanmadıysa, giderken de öylece selametlenmeden ABD'den ayrıldı..

  Politika Galerisi - Cihad Baban - Kitap | Babil   

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK