Sayfalar

999) SİYAH KALEM !..

Mehmet Siyah Kalem - İnsanlar ve Cinlerin Ustası | Tarihli Sanat

Varlığı büyük bir coğrafi alana ve zamana yayılan; "Amel-i Üstad Muhammed", "Amel-i Üstad Muhammed Siyah Kalem", "Meşk-i Üstad Muhammed Siyah Kalem", "Kar-ı Üstad Muhammed Siyah Kalem", "Kar-ı Üstad Muhammed", "Kar-ı Siyah Kalem" isimleriyle anılan ve tarihe ağır çizgisini çekmiş olan bu gizemli kalem üstadına dair birçok şey söylendi. Mekâna ve zamana sığdırılamayan bu çizerle ilgili ortak karara varılan tek netice de onun "İnsanlar ve Cinlerin Ustası" olduğuna dairdir.

Yaşadığı yer olarak İpek Yolu üzerinde İran, Türkistan, Maveraünnehir arasına konumlandırılabilen, yaşadığı zaman dilimi de 13-16. yüzyıl arasına kondurulabilen "Siyah Kalem"le ilgili var olan tek somut belge de Topkapı Sarayı Müzesi Hazine envanterine 2152, 2153, 2154, 2160 numaralarla kayıtlı olan dört albümde bulunan çizimleridir. Fatih ve Yavuz Selim zamanında İran'dan iki bölüm halinde saraya getirilen bu çizimler, rulo üzerinde çizgi roman gibi kare kare ilerleyerek bir hikâyeyi aktarıyordu..

Sarayın hazine dairesinde yüzyıllarca unutulan çizimler, bu ruloyu en son gören kişi tarafından kesilerek resim dizgesi darmadağın edildi ve şu anda içinde bulundukları albümlere aktardığı hikâye kaybolacak şekilde serpiştirildi. Aynı zamanda da öykünün akışındaki kırılma noktalarını oluşturan en önemli sahneler ve özellikle de final karesi kaybedildi..

Dünyanın En Esrarengiz Ressamı 'İnsanlar ve Cinlerin Ustası ...    MEHMET SİYAHKALEM —– ALINTIDIR | Abdullah Işık Kişisel Blog Sayfası

Siyah Kalem, uzun süre durduğu hazine dairesinin karanlığından 1910 yılında Max van Berchem (altta solda) isimli tarihçinin girişimiyle gün ışığına çıktı ve Münih Sergisi'nde varlığı dünyaya gösterildi. Sanat tarihçileri karşılarına çıkan bu gizemli ve kaotik çizerin kim olduğunu çözmek için mevcut olan dört minyatür albümü üzerinde uzun bir çalışmaya girdiler, lakin tutarlı bir neticeye varamadılar. Üstüne üstlük II. Dünya Savaşı'ndan sonra dönemin müze müdürü, albümde bulunan iki adet Fatih Sultan Mehmet minyatürüne dayanarak bu derlemeyi "Fatih Albümü" olarak adlandırdı ve uzun müddet devam eden bir yanlışa yol açtı. Bu yanlış, Fetih'in 500. yıldönümü nedeniyle (1953) "Fatih Albümü" üzerinde yoğun araştırmalar yapan Zeki Velidi Togan tarafından düzeltildi ve Ali Şir Nevai'ye atfen "Siyah Kalem"in 16. yüzyıl başlarında Herat'ta yaşamış olan ve "Heratlı Muhammed Nakkaş" adıyla bilinen kişi olduğunu söyledi. Ama bu, kesin bir bilgi değildi, çünkü aynı zamanda yerli ve yabancı tarihçiler de uzun araştırmalar neticesinde Zeki Velidi Togan'ın vardığı sonuçtan çok farklı görüşler ve kimlikler ortaya çıkardılar. Hiçbiri ne doğruydu ne de yanlıştı ve yapılan bu insanüstü çalışmalar da ne yazık ki "Siyah Kalem" üzerindeki muammayı artırmaktan öteye gidemedi. Ama "Siyah Kalem"in kimliğinden öte sorulması gereken mühim bir soru daha vardı ki, soruyu sormak cevabını düşünmekten de zordu: Kim, neden bu resimlerin sırasını değiştirdi? Örtmek, gizlemek, anlaşılmaz hale getirmek istediği şey neydi?..

Max van Berchem - Wikipedia    Kâr-ı Üstad Muhammed Siyah Kalem | Siyah kalem, Kaleler, Sanat

Bu sorunun cevabına dair tek kayıt, geçen yüzyılın başında Dijon'da bulunmaktaydı. 1910 yılında Münih Sergisi'nin kitabı kendisine ulaşan ve o dönemde sanat tarihi doktorası yapan Andre Barres, tezi için girdiği Dijon Sosyal Bilimler Akademisi Kütüphanesi'nde araştırma yaparken gördüğü bir defteri anımsar. Kütüphaneye gidip el yazmaları bölümünde defteri bulur ve elindeki sergi kitabıyla karşılaştırarak tekrar inceler.. 

Defterin sahibi, II. Abdülhamid'in Haliç'e ve Boğaziçi'ne yaptırmayı düşündüğü köprü projesi için (altta) 1898'de İstanbul'a gelen Fernidan Arnoden isimli bir Fransız mimardı. Aynı zamanda Abdülhamid gibi ahşap oymacılığına meraklı olan Arnoden, minyatürlerde çizilen mobilya desenleri üzerinde araştırma yapmak için hazine dairesine girmek üzere Sultan'dan özel izin almıştı. Araştırma yaparken karşılaştığı Siyah Kalem'in çizimleri karşısında çok şaşıran Arnoden, rulodaki bütün çizimleri sırasına göre defterine aktarmaya başlar.. 

3. Köprü Projesi 113 yıllık | Kayaşehir İstanbul  

Şimdiye kadar hiçbir minyatürde, resimde görmediği; insanın karanlık yüzünde çürüyen değerlerin bedenlendirdiği demonlar, insan ve hayvan karışımı siyah, kırmızı, sarı derili ve çirkin, buruşuk yüzlü, boyunsuz devler bilmediği bir dünyayı karşısına getirmiştir. Resimlerde demonlar büyü yapıyorlar, birbirleriyle ya da bir dragonla dövüşüyorlar, at ve insan kaçırıyorlar ve bilinmeyen bir tanrıya onları kurban ediyorlardı. Boyunlarında, kollarında ve bacaklarında altın halkalar bulunan bu ürkütücü varlıklar, ruhları büyülemek için maden çubuklar, zincir ve ziller, ince uzun bezler, ip, çıkrık ve ucuna bir ip bağlanmış hayvan ayakları gibi araçlar kullanıyorlardı.. İpek Yolu üzerinde seyahat eden Maniheistler, Budistler, Şamanlar, Müslümanlar, Hristiyanlar, Kalenderiler, Batıniler, Yeseviler, Nasturiler, Göçerler, Dervişler, Keşişler hep bu doğa ötesi varlıkların arasından geçip gidiyorlar, onları görmüyorlardı..

Kâr-ı Üstad Muhammed Siyah Kalem, 2019 | Siyah kalem, Sanat ve Kaleler   Kâr-ı Üstad Muhammed Siyah Kalem | Siyah kalem, Sanat ve Çizim

Arnoden ilk başlarda birbirinden bağımsız olarak düşündüğü resimleri defterine çizerken her birinin aslında anlatılan bir hikâyenin sahneleri olduğunu görür. Hatta belirli bir zamana hapsolan değil, her yeni karede zamanı da ilerleten, geleceğe doğru hareket eden bir öykü olduğunu keşfettiği zaman şaşkınlığı daha da artar. Defterine aktardığı her çizimin altına notlar düşmeye başlayınca da anlatılanın bir işgal hikâyesi olduğunu fark eder:İpek Yolu'nun doğu ucundan başlayıp İstanbul'da sona eren, kendi zamanından çıkıp 21. yüzyıla ulaşan bir kehanetti gördüğü.. Demonlar yol boyunca aralarına katılan lanetli insanlarla çoğalarak batıya doğru ilerliyorlar ve finale her yaklaşma anında da şekil değiştiriyorlardı. 

Arnoden defterine Nostradamus'la Siyah kalem'i özdeşleştirerek şu notu da alır: "Bu çizer de, Nostradamus gibi kâhindir, tek farkı yazmak yerine gördüğünü çizmiş olmasıdır" der ve devam eder: "Bu şeyler dehşet verici. Bir şehrin başına gelebilecek en büyük felaketi gördüm bu çizimlerde." 

MEHMET SİYAHKALEM —– ALINTIDIR | Abdullah Işık Kişisel Blog Sayfası

Fransız mimarın defterine aktardığı rulonun son çiziminde, şehir surlarının etrafını mezar taşları gibi binaların sardığını ve dev bir gözün şehrin tepesinde durduğunu resmetmiştir. Şehirden dumanlar çıkmakta, insanlar kaçmakta, üniformalı demonlar onları kovalamakta, ucundan bir sıvı püskürten dev cihazlar insanların üstüne gitmektedir..

Gördüklerinden Abdülhamid'e de bahseden Arnoden, defterine Sultan'ın defterleri incelemesinin ardından çok tedirgin olduğunu, hikâyedeki demonların İstanbul'a ulaşmasını engellemek için ülke sınırları içinde artık insanların gidip gelmediği ama demonların kullandığı eski İpek Yolu üzerine koruyucu efsunlar yerleştirmeleri için ulemaya emir verdiğini yazar..

"Ama daha ziyade kendisine karşı bir ayaklanmadan korkan ve bu gördüklerini ona yorumlayan Abdülhamid, şehir içindeki mevcut hafiye ordusunu daha da güçlendirdi," diye de bir dip not düşer.

Arnoden'in "Siyah Kalem"i keşfinden sonra bilinmeyen bir el, çizimleri rulodan kesip rastgele albümlere dizdi ve çoğu çizimi de ortadan kaybetti. Bu yapılanı öğrendiği zaman öfkeden deliye dönen Abdülhamid'in zehir hafiyeleri bile ruloları kimin kestiğini bulamadı..

Andre Barres karşılaştığı durumla ilgili hemen mektup yazarak "Siyah Kalem" çizimlerinin eksiksiz reprodüksiyonlarının bulunduğu defterin varlığını hem İstanbul'a Saray'a hem de Münih Sergisi'ni düzenleyen Max van Berchem'e bildirir. İki yerden de cevap gelmez, ama bir süre sonra Dijon'daki kütüphaneden Arnoden'in defteri kaybolur.Makas eller yine iş başındadır...

Barad-dûr | The One Wiki to Rule Them All | Fandom

Andre Barres 1963'de öldüğü zaman bu sefer kendi tuttuğu günlüklerde bir dönem öne çıkar. O da, I. Dünya Savaşı sırasında aynı cephede Almanlara karşı birlikte savaştığı bir İngiliz asker olan John Ronald Reuel Tolkien'le ilgili olan bölümdür. Bir dil bilimci olan Tolkien, çocukluğunda ona zengin bir hayal gücü sunan coğrafyayı, kendi kendine uydurduğu Elf dilini bu cana yakın sanat tarihçisine anlatırken Barres de ona Arnoden'in defterinde gördüğü gizemli çizer "Siyah Kalem"den bahseder ve çizimlerini anlatır. Tolkien anlatılanlardan çok etkilenmiştir, özellikle de son sayfadan, her şeyi gören, gözetleyen dev gözden.. Daha sonra bu ikonu fantastik bir âlemi anlattığı kitap serisinde en büyük düşman olarak kullandı..

(TURGUT YÜKSEL, "Kent Rehberi / Geçmişten Gelen Kehanetler")


 


     

 

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK