786 ) EKONOMİK BAĞIMSIZLIK OLMADIKÇA, ULUSAL BAĞIMSIZLIK OLMAZ !..
Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası "Ekonomik bağımsızlık olmadıkça, ulusal bağımsızlık olmaz" ilkesiyle kuruldu..
Cumhuriyet'in idealist kadroları Osmanlı'nın kara talihini yenmeye yemin etmişlerdi. Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası, "devlet eliyle kurulan ilk basma fabrikası" olma özelliğine sahipti.
Fabrikanın temeli kolay atılmadı.. Önce ; tarımda verimliliği artırmak ve bilimsel olarak yeni projeler oluşturmak için 1925'te Adana'da "Tohum Islah Komisyonu" kuruldu. Amerika'dan kırk çeşit tohum getirilerek denemeler yapıldı, Amerikalı uzmanlar davet edildi..
Ardından ; Nazilli'de "Pamuk Islahı Komisyonu" kuruldu. Bilimselliği, kaliteyi her alanda esas alan Kemalist Devrim, istasyona yurtdışından gelişmiş makineler getirmekle kalmayıp kuruluşun başına da eğitimini ABD'de tamamlamış olan Celal İğriboz'u atadı..
İstasyonda yapılan ıslah çalışmaları sonucunda 28 adet pamuk çeşidi tescil ettirildi. Tescil ettirilen "akala 1086", "coker 100 A/2" ve "Nazilli 66-100" çeşitlerinin her biri 10-15 yıl üretimde kalarak Ege bölgesi pamuk üretimi artırıldı..
Tarih : 25 Ağustos 1935.
Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası'nın temelleri atıldı. Bedeli narenciye karşılığı ödenmek üzere Sovyetler Birliği'nden kredi ve teknik destek alınarak kollar sıvandı.. Ve hummalı çalışma başladı ; 120 Sovyet mühendisi ile çevre il-ilçelerden gelen dört bine yakın işçi geceli gündüzlü çalışarak hedeflenen tarihten yirmi gün önce inşaatı bitirdi..
Yapımı on sekiz ay sürdü. Bina ve makineler dahil olmak üzere fabrika 5 milyon Türk lirasına mal olması planlanırken, maliyeti 8 milyon Türk lirasına yaklaştı.
Fabrikada kullanılacak kaliteli pamukların çevrede yetiştirilmesi için 200 adet modern tohum ekme makinesi satın alındı.
Aynı zamanda fabrika içinde demirhane, marangozhane, dökümhane, kaynak ve teneke işleri yapan bölümler ; elektrik ve su ihtiyacını karşılayabilmesi için elektrik-su santralleri yapıldı.. Binlerce ağaç dikildi..
Tarih : 9 Ekim 1937.
Atatürk hastaydı. Açılışa gitmeyi çok arzuladı. Zor yürüyordu ve kolunda Celal Bayar vardı. Büyük Kurtarıcı'nın açılışını yaptığı son fabrika Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası olacaktı..
Atatürk coşku içindeki halkı, fabrika girişindeki müdüriyet binası balkonundan selamladı. Açılış konuşması bittikten sonra erkekli kadınlı işçiler, Atatürk'ün önünden geçit töreni yaptı.
Atatürk kırmızı kurdeleyi kesti, sarı madenden yazılmış "Sümerbank" harfleriyle yapılmış anahtarla fabrika kapısını açtı.
Ve.. Atatürk'ün direktifiyle 480 makine çalışmaya başladı.
Atatürk şöyle dedi : "İşte bu bir musikidir.."
Yeni Türkiye inşa ediliyordu ; lafla değil alın teriyle, emekle.. Satarak, çalarak değil üreterek..
İlk yıl 1938'de ; yaklaşık 9 milyon metre basma, 145 ton iplik üretildi. Bir yıl sonra basma üretimi 12 milyon metreye, iplik üretimi 407 tona çıktı.
On yıl sonunda ; basma üretimi 20 milyon metreye, iplik üretimi 2800 tona çıktı. 1960'lı yıllar fabrikanın istikrarı yakaladığı ; 1970'li yıllar ise verimlilik ve kârlılık açısından zirve yaptığı dönemdi. 1974 yılında elde ettiği 71,5 milyon liralık kârla Türkiye'nin o yıl en büyük 100 işletmesi arasında 26. sıraya yükseldi..
Ne olduysa 1980'li yıllardan sonra oldu..
Neoliberalizm rüzgarları esiyordu.. Sosyal devleti yok eden ve halkı ezen bu iktisadi plan "devrim" diye yutturuldu. Devletin ekonomik hayattan tamamen çekilmesi amaçlanıyordu. Bu vahşi kapitalizmi savunanlar, büyük maaşlar karşılığı, gazetelerde yazdırılıp, televizyonlara çıkarıldı. Bunlar bilim insanı olmaktan çıkarıldı, ideolog yapıldı..
Laf kalabalığıyla gerçeklerin üzerini örtüyorlardı. Bunlar ; Mehmet Altan, Asaf Savaş Akat gibi dönek liboşlardı. Onlara göre, tarım ilkeldi ; Türkiye bu köylülükten kurtulmalıydı !..
Sadrazam Reşit Paşa gibi, iç piyasayı ardına kadar yabancı mallara açan Özal "devrimci" ilan edildi.
Halka hizmet için yoktan var edilen kamu iktisadi kuruluşları, "KİT'ler zarar ediyor ; yoksulluğumuzun nedeni KİT'ler" yalanları pompalandı. İşçiler, sendikalar düşman haline getirildi. Bu gelişmeler yaşanırken Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası'nda olduğu gibi, KİT'lerdeki makine ve tezgahlar eskimişti ama değiştirilmiyordu. Nazilli'ye ; Karaman, Kayseri, Eskişehir, Bergama, Adıyaman ve Bakırköy fabrikalarından demode, derlem tezgahlar sökülüp getirildi ! Bunlar bilinçli adımlardı ; amaç kamu kuruluşlarını gözden düşürmekti.
Teknolojik gerilemenin verdiği zarar ve sürekli küçülmeyle fabrikada iş verimliliği düştü. İşçilerde moral gücü tükeniyordu..
İngiliz baskısıyla Osmanlı'da 160 yıl önce yaşananlar tekrarlandı :
Türkiye'ye sokulan gümrüksüz ham bez ithalatının yanı sıra, suni ve sentetik hazır giysilerle rekabet etmekte zorlanıldı. Pazar kaybedildi..
1998 yılında 4,3 milyon metre basma ve 598 ton iplik üretildi..
2001'de ise, üretim basmada 1,5 milyon metreye, iplikte 500 tona düştü. Ve.. Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası'na son darbeyi Başbakanlık Özelleştirme İdaresi vurdu. Fabrika kapatıldı ve bedelsiz olarak Adnan Menderes Üniversitesi'ne devredildi. Üniversitenin kullanımı dışındaki büyük bir bölümü, içindeki tarihi dokuma makineleri, araç ve gereçleriyle üç kuruşa hurdacıya satıldı. Kalanlar çürümeye terk edildi..
Kemalist Devrim'e bir bıçak daha saplandı..
Evet : Türkiye'de üzerinde pek durulmayan bir gerçek var ; insan okulda değil, fabrikada eğitilir. Nazilli bunun güzel bir örneğiydi.. Şöyle..
Yıllar önce Havana'ya gittiğimde görmüştüm. Kübalılar tütün sararken içlerinden birinin okuduğu klasik romanları dinliyordu. Bugün Türkiye'deki fabrikalarda Beethoven dinleyerek çalışan hiç işçi var mı ? Dün vardı..
Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası'nda Beethoven çalıyordu. Piyanosu olan bir fabrikadan bahsediyoruz. Emekçilerinin koro kurdukları ve klasik müzik seslendirdikleri bir fabrikadan !.. İşçi korosu, sadece Nazilli'de değil, Aydın ve Denizli gibi çevre illerde konserler veriyor ve Atatürk'ün çok önemsediği çoksesli müziği Anadolu'ya tanıtıyordu. Ayrıca :
-İşçilerin radyosu vardı..
-Tiyatro yapıyorlardı..
-Fabrika bir eğitim kurumu gibiydi..
-İşçiler yemek aralarında edebiyat klasiklerini okuyordu..
-Fabrikada eğlenceler düzenleniyordu. Balolar yapılıyordu..
-Haftada altı filmin gösterildiği 700 kişilik sinema salonu vardı..
-Kurulan "Sümer Halkevi"nde halka biçki-dikiş kursları veriliyordu..
-Yılda iki kere halka bedava basma dağıtılıyordu..
-Fabrikada işçilere okuma yazma öğretmek için beş sınıflı okul vardı. "Sümer İlköğretim Okulu" adlı bu işçi okulu 980 öğrenciye sahipti.. İşçi çocukları için 26 yatak ve 40 mevcutlu bir kreş kurulmuştu..
-Lacivert-beyaz renkli Sümerspor ; atletizmden bisiklete, futboldan yüzmeye kadar çok branşta faaldi.. Paten yapılıyordu.. Bisiklet yarışları düzenleniyordu..
-Fabrika bünyesinde 40 yataklı bir hastane, bir eczane ve bir de laboratuvar vardı..
-İşçiler ve memurlar, fabrikanın hemen önünde özel olarak inşa edilen 264 dairelik ve 1.000 kişilik lojmanlarda kalırken, bekar işçiler için 350 kişilik "Bekar İşçi Evleri" vardı..
-İşçilerin ; Kuşadası Davutlar Yolu'nda, Selçuk-Çamlık yaylasında ve Karacasu Ömür yaylasında kampları vardı..
Eklemeliyim : İşçiler arasında Türkiye'nin dört bir yanından gelenler olduğu gibi, Yunanistan'dan Bulgaristan'a, Almanya'dan İsviçre'ye kadar yurtdışından çalışmaya gelen 1.200 işçi vardı..
Şehir merkezi ile fabrika arasında gidip gelen ve fabrika çalışanlarının yanı sıra Nazilli halkının da ücretsiz binebildiği "Gıdı Gıdı Treni" vardı ! Ve "Gıdı Gıdı" isminde mizah gazetesi çıkıyordu..
Bir gün yolunuz Nazilli'ye düşerse, Kemalist Devrim'in ürünü, çürümeye bırakılan bu fabrikayı görün ; Mustafa Kemal'e olan inancınız artar..
"Halk Partisi" adının nereden geldiğini daha iyi anlarsınız..
SONER YALÇIN'IN "Galat-ı Meşhur" adlı kitabından alınmıştır..
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hürriyet
KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder