895 ) 1945 YILINDA SİYASİ BİR İTTİFAKI ORTADAN BİÇEN "ORAK" !..
Tarih : 29 Nisan 1945.. Sovyetler Birliği, Berlin'e girdi.. Bir gün sonra Adolf Hitler kendini vurarak intihar etti..
O günlerde İstanbul Haydarpaşa Garı'ndan kalkan kara tren Ankara'ya bir konuk getirdi : Solcu "Tan" gazetesi sahibi Zekeriya Sertel (üstte eşiyle)..
Sertel, Atatürk'ün uzun yıllar Dışişleri Bakanlığını yapmış, İsmet İnönü döneminde pasifize edilmiş Tevfik Rüştü Aras'ın misafiriydi..
Gazeteci Sertel'in, eski Dışişleri Bakanı Aras'ın Bahçelievler'deki iki katlı evine geliş nedeni ahbap ziyareti değildi..
Bir süre önce Tevfik Rüştü Aras (altta solda), İstanbul'a gelip "Tan" gazetesine uğramış ve sohbetleri sırasında geliş amacını açıklamıştı : "Ankara'da, tek parti ve Milli Şef İnönü'ye karşı, özgürlük ve demokrasiyi savunan yeni bir siyasal hareket ortaya çıkıyor. Senin de bizimle olmanı istiyoruz.."
Zekeriya Sertel, yeni partinin muhtemel kurucu önderleriyle tanışmak için Ankara'ya gelmişti.
Ankara Bahçelievler'de gazeteci Sertel'i, o dönemde CHP milletvekili olan Celal Bayar ve Adnan Menderes de bekliyordu. Evde ayrıca, Ankara Hükümeti'nin ilk İçişleri Bakanı Cami Baykurt da vardı. Tevfik Rüştü Aras ve Cami Baykurt iki yakın arkadaştı ve ikisi de sosyalizme sıcak bakıyordu !
O yıllarda Celal Bayar farklı mıydı ?.. 1921 yılında "Hakimiyet-i Milliye" gazetesine bakın ne demişti : "Sosyalizme karşı olanlar, ferdiyeti kuvvetli, sermayesi zengin memleketler ahalisidir. Tanzimat'tan beri, elverişsiz şartlar altında Avrupa kapitalinin memleketimize imtiyazlı bir şekilde girmesinin ve iktisat kaynaklarımıza hâkim bulunmasının esef verici neticeleri göz önündedir."
Henüz Soğuk Savaş dönemi başlamamıştı ve Celal Bayar sosyalizmi "öcü" olarak görmüyordu..
Ankara'daki gizli toplantının amacı, yeni kurulacak partinin programı ve tüzüğünü tartışmaktı. Çokpartili hayata geçilmesi konusunda hemfikirdiler. "Yarım kalan demokrasi devrimini tamamlamak" istiyorlardı.
Toplantıda en çok Menderes konuşuyor ; sözlerini ağdalı sözcüklerle süslüyordu. Kendisinden yaşlı olanlar bile bazı sözcükleri anlamıyordu ! Bazen tartışıyorlar, bazen gülüyorlardı. Antidemokratik buldukları bazı yasaların Celal Bayar'ın başbakanlığı döneminde çıkması üzerine, Bayar'ın, "Bu da mı benim dönemimde çıkmış ?" demesi kahkahalara neden oluyordu..
Dile getirilemiyordu ama ilk toplantıdan itibaren partinin genel başkanlığı için iki kişi yarışıyordu : Celal Bayar ve Tevfik Rüştü Aras..
Ve o ilk toplantıda partinin adı da belli oldu : Cumhuriyet Demokrat Partisi.
Gizli toplantılar Ankara ve İstanbul'da sürerken, CHP'nin, TBMM gündemine getirdiği toprak reformu, parti kurma çalışmalarını gizlice sürdüren liberal-sosyalist ittifakını yaraladı.
Tasarıya muhalefet edenlerin başında Adnan Menderes geliyordu.
Bir gün, Menderes Meclis'te toprak kanunu aleyhine yaptığı konuşma metnini, "Tan" gazetesinde basılması için Sertel'e verdi. Ama, toprak reformunu destekleyen Sertel, yazıyı basmadı. Menderes, Sertel'i Ankara'daki evine akşam yemeğine davet etti. Sertel ile Menderes'i birleştiren sadece siyaset değildi. Doktor Edhem Vassaf, Menderes'in en yakın arkadaşıydı. Dr. Vassaf'ın eşi Belkıs Hanım ise Zekeriya Sertel'in kız kardeşiydi.. Yemekten sonra, Menderes ve Sertel çalışma odasına çekildiler. Menderes, birilerinin duymasını istemeyeceği bir ses tonuyla sordu : "Siz komünist misiniz ?"
Sertel sertçe, bu sorunun yersiz olduğunu söyledi. Belli ilkeler çerçevesinde işbirliği yapacaklarını daha önce konuştuklarını, bunun dışında kişisel siyasi inancına kimsenin karışamayacağını söyledi..
Kurulacak partinin bir yayın organı olmalıydı.. Sertel, "Tan" gazetesinin böyle bir misyonu üstlenemeyeceğini söyledi. Tevfik Rüştü Aras, bir dergi çıkarılmasını önerdi.
O günlerde Zekeriya Sertel'in gazeteci eşi Sabiha Sertel (altta) de bir dergi çıkarmaya çalışıyordu. Bu iki girişimi birleştirmeye karar verdiler. Derginin ismi, Sabiha Sertel'in "Tan" gazetesindeki köşesinin adı olacaktı : "Görüşler"..
Tarih : 28 Kasım 1945.. İstanbul Haydarpaşa Garı'ndan çıkan kara tren bu kez Ankara'ya gazeteci Sabiha Sertel'i getirdi. Sabiha Hanım, Adnan Menderes'in evine davetliydi..
Gergindi. Dört ay çalışmış, "Görüşler" adlı derginin tüm çalışmalarını bitirmişti. Başta Halide Edip Adıvar olmak üzere, Behice Boran, Aziz Nesin, Sabahattin Âli, Niyazi Berkes, Pertev Boratav gibi birçok aydından yazı yazacaklarına dair söz almıştı. Celal Bayar, Adnan Menderes ve Fuat Köprülü de makale yazacaklarını belirtmişlerdi. Bu nedenle derginin kapağına, Bayar, Köprülü ve Menderes'in de bulunduğu yazar kadrosunun fotoğrafları basılmıştı.
Dergi kapağı "Cumhuriyet", "Akşam" ve "Vatan" gazetelerine ilan olarak gönderilmişti. Ancak, Bayar, Menderes ve Köprülü söz verdikleri halde makalelerini yollamamışlardı. Yapacak bir şey yoktu ; ilanlar ve dergi o kapakla çıkacaktı..
Sabiha Sertel bu duyguyla girdi Adnan Menderes'in Kavaklıdere'deki evine. Evde Menderes, Bayar, Köprülü ve Aras vardı. Misafir odasının ortasındaki yuvarlak masada parti programına son şekli veriyorlardı.
Sabiha Hanım'ın sitemine, "Çok özür dileriz, ama görüyorsunuz çok çalışıyoruz, fakat gelecek sayıya mutlaka yazı vereceğiz," diye yanıt verdiler.
Sohbetten sonra, Menderes ve Köprülü İstanbul'a dönen Sabiha Hanım'ı tren istasyonuna kadar uğurladılar..
Sabiha Sertel'i İstanbul'da bir sürpriz bekliyordu. "Görüşler" 1 Aralık'ta çıkacaktı. Ama 29 Kasım'da bayilere gönderilen dergi, tiraj patlaması yapmıştı. Dergi aynı gün içinde ikinci baskısını yaptı.
Sabiha Hanım eşi Zekeriya Sertel'le bu mutlu olayı kutlamak için akşam Degüstasyon Lokantası'na gitti. Ve orada ikinci bir sürprizle karşılaştı. Yazar Sadrettin Celal, "Haberiniz var mı, 'Görüşler' mecmuasının başındaki 'G' harfini orağa benzetmişler. 'Görüşler dergisi, orak-çekiç başlığı altında çıkmış' diye rivayetler salıyorlar ortalığa," dedi.
Sertel çifti bu dedikoduya, "Öküzün altında buzağı arıyorlar" deyip güldüler. Derginin logosunu İhap Hulusi hazırlamıştı ve onun orak-çekiçle, sosyalizmle hiç ilgisi yoktu. Birileri liberal-sosyalist ittifakı bozmak istiyordu..
O dönemde, Bayar ve Menderes gibi liberallerden çok solcular iktidara daha yakın görülüyordu. Çünkü dünyada sol rüzgâr esiyordu.. İngiltere'de Churchill seçimi kaybetmiş, İngiliz tarihinde ilk kez İşçi Partisi ezici bir çoğunlukla iktidar olmuştu. Fransa'yı artık sosyalist bir hükümet yönetiyordu. İtalya'da komünistler iktidar ortağıydı. Yugoslavya ve Bulgaristan'da seçimleri komünistler kazanmıştı. Yunanistan'da komünistler iktidara talipti. Arnavutluk ve Macaristan'da krallıklar yıkılmış, komünistler iktidarın güçlü adayıydı..
Türkiye'de ise sosyalistler ile liberaller yeni bir parti kurma hazırlığındaydılar.
Ve birileri bu oyunu bozmak istiyordu...
Serteller, "orak-çekiçli" kara propagandaya gülmüşlerdi ama Ankara'da bu konuyu ciddiye alanlar vardı..
30 Kasım'da, Bayar, Menderes ve Köprülü "Görüşler" dergisiyle bir ilgileri olmadığını, Kemalizm'den başka ideolojiye inanmadıkları açıklamasını yaptılar.
"Orak", liberal-sosyalist ittifakını ortadan biçmişti !.. Serteller bu açıklamaya tepki gösterdiler. Tevfik Rüştü Aras her iki tarafı tekrar bir araya getirmeye çalışıyordu. Ama, bu birlikteliği bozmak için birileri de başka bir çalışma içindeydi..
3 Aralık gecesi İstanbul Üniversitesi öğrenci yurtlarına yarın sabah "Tan" gazetesi ile "Görüşler" dergisine karşı gösteri yapılması talimatları verilmişti.
Tarih : 4 Aralık 1945.. Sabah saatlerinde öğrencilerden oluşan büyük kalabalık Beyazıt Meydanı'nda toplandı. "Kahrolsun Komünistler !" , "Kahrolsun Serteller !" sloganlarını atarak Babıâli'ye doğru yürüyüşe geçtiler. Cağaloğlu'na vardıklarında sol görüşlü kitaplar satan "ABC" ve "Berrak" kitabevlerini darmadağın ettiler.
Sırada "Tan" gazetesi ve "Görüşler" dergisi vardı..
Ve binlerce kişi ellerinde taşlarla, demir çubuklarla pencereleri, kapıları, masaları, matbaa araçlarını, dizgi makinelerini yerle bir ettiler. Bazı kişiler binayı ateşe vermek istedilerse de başarılı olamadılar..
Kalabalıklar nereyi tahrip edeceklerini sanki biliyordu !..
Bir sonraki saldırıyı Cami Baykurt'un Fransızca çıkardığı "La Turquie" gazetesine yaptılar. Orayı da yıktılar. Sonra sosyalist Esat Adil'in sahibi olduğu "Yeni Dünya" gazetesine saldırdılar...
Sonra.. Liberal-sosyalist ittifak bir daha gerçekleşmeyecek şekilde sona erdi.
Ve sol, Soğuk Savaş döneminde benzer provokasyonlarla, korkulan bir öcü haline getirildi..
SONER YALÇIN'IN "SİZ KİMİ KANDIRIYORSUNUZ !" ADLI KİTABINDAN DERLENMİŞTİR.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hürriyet
KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder