Sayfalar

22 ) MÜBAREK MARAZ !..

   Bütün dünyayı yaklaşık 1350 yıl sallayan, can almaya doymayan bir salgın hastalık varmış.. İyi ki "mış" ekini kullanıyoruz..Çünkü gerçekten bela imiş bu VEBA !..
   Yazılı tarihin ilk küresel salgını 540 yılında başladı. Mısır' dan hastalık taşıyan sıçanlar, liman şehri Pelisium'den (bugünkü Port Said) İskenderiye' ye sonra da Doğu Roma başkenti Konstantinoples' a yayıldı.
   Hastalık sıçanların taşıdığı pirelerle başlamış ; savaşa giden askerlerle yayılmış ; ticari ve diğer askeri hareketliliklerle Batı Avrupa' ya taşınmıştı.. 542 yılının ilkbaharında, günde on bin insan ölüyor ve İstanbul' da ölüm çanları çalıyordu. Sokaklar ceset doluydu, mezarlıklar yetmiyordu. Veba kurbanları Haliç' in karşı kıyısında Galata' da açılan dev çukurlara atılıyor ; her biri yetmiş bin ceset alan çukurlar da kısa sürede doluyordu. Zengin, fakir herkesi etkileyen salgın şehir hayatına büyük darbe vurmuş, ticaret durmuştu ; ekmek bulunmuyordu ve insanların bir kısmı da açlıktan ölüyordu. Dört ay içinde şehir nüfusunun % 40' ı yok olmuş, sokaklar ıssızlaşmıştı. İmparator Justınıan da hastalığa yakalananlar arasındaydı...

   1300' lü yılların ortalarında, Haçlı Seferleri sona ermiş, Avrupa' da büyük kıtlık yaşanmıştı. İngiltere ile Fransa arasında Yüz Yıl Savaşları sürüyor, Bizans güçten düşüyordu. Bir önceki salgının üzerinden 800 yıl geçmişti ki, bu uzun sessizliğin ardından "Kara Ölüm" Avrupa' ya en kara çağında geri döndü.
   Kurbanlarında deri altı kanamalara yol açıyor, doku ölümü ve kangrene neden oluyor ; uzuvların rengini siyaha döndürüyordu. Bu yüzden kara ölüm diye anılıyordu..
   Veba, Orta Asya steplerinden ticaret yolları boyunca batıya doğru ilerledi. 1334' te Karadeniz üzerinden bir kez daha İstanbul'a uzandı. Liman şehirlerini vurdu. 1347' de Kırım yarımadasındaki Kefe kentinden Ceneviz gemileriyle gelen veba, Avrupa' ya Sicilya' nın Messina Limanı' ndan girdi. Şehir kısa sürede kıyıma uğramış, neredeyse terk edilmiş gibiydi. Bir yıl içinde tüm İtalya' ya yayılmış, Fransa' da Papa VI. Clement' in yaşadığı Avignon' a ulaşmıştı..
   Altmış bin kişinin öldüğü, Floransa' nın tarihte gördüğü en büyük yıkım, Boccacio' nun "Decameron" unda betimleniyordu. Venedik' te yüz bin kişi ölmüştü. Londra' da yüz bin kişi ölmüştü. O devirlerin henüz az olan nüfusunu düşünürsek korkunç rakamlardı..
   Yaşanan felaket kitlesel bir cinnete yol açmış, ahlaki değerler yıkılıp gitmişti. Çaresizlik azınlıklara karşı öfke ve nefrete dönüşmüş ; Yahudiler, dilenciler, cüzzamlılar acımasızca katledilmeye başlanmıştı. Kilise çaresizdi ; salgını durduramıyordu. Din adamları ve kutsal günlerde doğan çocuklar bile herkes gibi ölüp gidiyordu. Buna karşılık, vebanın günahkarlar için Tanrı' nın yeryüzüne gönderdiği gazap olduğuna ve salgın sona erdiğinde insanların hoşgörü, sevgi ve adaletle dolacaklarına inanılıyordu..Yaklaşan kaçınılmaz ölümü tevekkülle kabullenen, hatta ümitle bekleyenler de vardı.      
   Yükselen ağır kadavra kokusunu hafifletmek için cesetlerin arasına çiçek demetleri atılıyordu. Çürümüş cesetlerin kokusuna dayanabilmek için kuş gagası gibi maskeler takarak çalışan hekimler ellerinden geleni yapıyori ama onlar da diğerleri gibi ölüyordu.
   Veba salgını sadece 6 yıl içinde Avrupa nüfusunun yarıya yakınını, 20-30 milyon kişiyi öldürdü. Dünya genelinde ise 75 milyon can aldı.

   1494 ve 1502' de Avrupa' dan yayılan iki veba salgını İstanbul' da pek çok insanın ölümüne neden oldu ve yıllarca sürdü. 28 Temmuz 1584' te halkın aymazlığından ötürü, Tanrı' nın bir cezası sayılan ve bu nedenle "mübarek taun" denilen bir salgın daha başladı. Ölenlerin sayısı belli değildi. Bu defa Ağustos 1586' da, iki yıl öncekinden daha beter bir salgın, İstanbul ve ülkenin diğer bölgelerinde öylesine etkili oldu ki, yakıp yıkmadık ev bırakmadı ve ancak 1590'a doğru etkisini kaybetti...
   Temmuz 1592' de bir kez daha ortalığı kasıp kavurdu "kara ölüm"...3. Murad, " Taun u vebadan halaş için" halkı Alemdağı' na duaya çağırdı. Bütün din bilginleri, şeyhler ve halk, donanma kadırgalarıyla Anadolu hisarına geçirildiler. Hemen herkes bu çağrıya uyduğundan İstanbul' da kimse kalmadı. Çarşılar ve dükkanlar kapandı. On binlerce insan, yaya ya da arabalarla Alemdağı' na yürüdü. Bir gece orada kalınıp, ertesi sabah seherde "cemiyet-i azim" le dualar edildi. Padişah sadakası kurbanlar kesilip Bostancıbaşı tarafından onca kalabalığa sofralar donatıldı.
   Kadı sicillerine göre, dua öncesinde her gün İstanbul kapılarından 325 cenaze çıkarken, duadan sonra bu sayı 100' e düştü !.. Veba illetinin İstanbul' dan uzaklaşması dileği ile kent zindanlarındaki mahkumlardan yeteri kadar ceza çekmiş olanları serbest bırakıldı..."Veba affı" denmiştir herhalde sonradan !...
   1598' in yaz aylarında kolera ve veba salgınları birlikte başladı. Din adamlarının "mübarek maraz" dediği salgın yüzlerce ocağı söndürdü. Çoluk çocuk birer ikişer herkes ölüyordu. Eski Saray' daki 3. Murad ailesinden 11 kız ve kadın, birçok hadımağası ve cariye de ölenlerin arasındaydı. Ağustos sonuna kadar Eski Saray' dan 150 cenaze çıktı. Aralarında 3. Murad' ın 16 kızı daha vardı...

   Londra' da 1563 ile 1603 yılları arasında 5 veba salgını yaşanmış, bunların sonuncusunda nüfusun beşte biri yaşamını yitirmişti.

   1625 yazında başlayan ve "Bayrampaşa vebası" denen salgın, İstanbul' un nüfusunu tehdit edecek boyutta yayıldı. Her gün ortalama bin kişi ölmekteydi. Halk Okmeydanı' nda duaya çıktı..
   1751' de önce büyük bir sel felaketi, ardından kolera ve veba ortalığı ezdi geçti. Aynı evden dört ölünün ardı ardına çıktığı bile görüldü..
   İngiliz elçilerden Hussey 1762' de vebadan ölmüş,  bir başka elçi Greenville ise, gecenin bir yarısı hizmetkarlarından birinde hastalığın belirtilerini görünce elçilikten kaçmak zorunda kalmıştı..Yine İngiliz elçilerden Lord Winchilsea 1778' deki salgında kızını kaybetmiş, İstanbul şehri ise nüfusunun yaklaşık üçte birini kaybetmişti.. İş dünyası durmuştu...

   1812 yazında, İzmir' den gelen bir ticaret gemisinden yayıldığı sanılan Veba salgınında herkes evlerine kapandı. Sokaklar ölülerden geçilmez oldu. Temmuz ayı boyunca İstanbul' un bütün çöplükleri, sokakları temizlenip yıkandı. Bununla birlikte, Eylül ayında, sur kapılarından günde yaklaşık 1.500 cenaze çıkıyordu. Salgınların genellikle bekar odalarından yayıldığı gerekçesiyle Galata' nın arka mahalleleriyle İstanbul' daki ünlü Melekgirmez Mahallesi yerle bir edildi, yerine "Hidayet" adı verilen yeni bir mahalle yapıldı ve aynı adı taşıyan ahşap bir cami yaptırıldı. 1812-13 kışında yağan karla birlikte salgın durdu..
   1813 yılında İngiliz elçi Liston bütün ailesiyle beraber salgın nedeniyle üç ay boyunca evinde oturmuş, bir tek hizmetkarın bile kapı dışına çıkışına izin vermemişti...
   Veba salgınları, 1830' lara kadar, imparatorluğun siyasi ve askeri konumunun zayıflamasının nedenlerinden birisiydi...
  
   Avrupa' da ise 1720 yılında Marsilya' yı arkasında bir milyon ölü bırakarak terk ettikten sonra ; yaklaşık yüz yıl sonra Asya seferine çıkmış, 1855' te Çin ve Hindistan' dan başlayarak, 1894' te Hong Kong' a ulaştığında 12 milyon can almış bulunuyordu...

(NTV Tarih, Necdet Sakaoğlu )

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK