Sayfalar

99 ) İLK KURŞUN !.. ( 2. BÖLÜM )

   Osman Nevres, Yahudi mezarlığında toplanan halktan  da iş çıkmayacağını anlayınca şehre döndü. Cezaevinin önünden geçerken kapıların ardına kadar açık bulunduğunu gördü. İzmir'in bulutlu, yumuşak, tatlı sabahlarından biriydi. Verdiği karar o kadar güçlüydü ki bütün gece uyumadığı halde onu dimdik ayakta tutuyordu. Sivil cezaevinden boşalan yüzlerce mahkumun şehre dağıldığını ve kimisinin de halkın yağma etmekte olduğu kolordunun silah deposuna doğru koştuğunu gördü. Yağma edilen bu silahların ancak eşkıyalıkta kullanılacağına yemin etse başı ağrımazdı.
   15 Mayıs sabahı, halkı sokaklarda uyanık buldu. Mebuslar birer yana savuşmuştu. İzmir, gerçekten bağıra çağıra elden gidiyordu. Kazım Bey'le birkaç subay memleketin içine doğru kaçıp oralarda olsun yuvalanmak üzere ilk araca binmek için davrandılar. Genç adam da o niyette ise de onun görülecek ufak bir hesabı vardı. Tabancasındaki birkaç kurşunla cebindeki bombayı hiç olmazsa İzmir' in işgalini daha gürültülü bir biçimde protesto etmek için savurduktan sonra Aydın dağlarına doğru kaçacaktı...
   Genç gazeteci, birdenbire Kordon boyuna doğru bir koşuşturma olduğunu gördü. Halk, akın akın deniz kenarına doğru gidiyordu. Evet, geliyorlardı. Bir sürü nakliye gemisi, Averof ve Lemnos savaş gemilerinin ortasında, körfezin ılık mavi sularını yararak ilerliyordu.
   Gemiler geldiler, İzmir'in önünde demirlediler.Rıhtım boyunca dizilmiş yerli Rum kalabalığı, coşkun gösterilere başladı. Yunan marşları çalıp duran bir bandonun müzik yağmuru altında Yunan savaş gemilerinden saat tam 7.30'da gümrük yakınına bir birlik çıkarıldı. Saat 8.25'de meşhur Efzun taburu beyaz ve şişkin entarileri, süslü fesleri ve püsküllü çaputalarıyla karaya ayak bastı. Saat 10.55'de ise piyade alayı şehrin kuzeyindeki Punta 'ya (Alsancak) çıkarıldı. Bu alaylardan biri şehrin içine doğru yürüdü. Öbürü de şehre hakim bir tepede bulunan Kadifekale'de mevzilenmek üzere tertibat aldı.
   Pasaport yakınında ve meşhur Kramer Otelinin önünde Kordon boyuna ayak basan Efzun Alayı, Rum halkın sevinç gözyaşları arasında İzmir Ortodoks Metropoliti Hristos Tomos tarafından takdis edildi. Tomos ile papazlar Yunan bayraktarı önünde diz çöktüler ve sevinçten ağladılar.
   Efzun Alayı kumandanı Yarbay İstavriyanopolis, atının üzerinde dimdik duruyor ve birinci taburun önünde gidiyordu. Kokaryalı'ya doğru yönelmiş olan Efzun Taburu bu zafer sarhoşluğu içinde yüzleri gülerek ilerliyor ve Türk mahallelerinin başladığı yere yaklaşıyorlardı. Kışla ve hükumet konağı saat kulesinin bulunduğu meydanı geçmişler, Kokaryalı tramvay durağına gelmişlerdi.
        
   Efzun Taburu öncüsü, üstü otel ve altı kahve olan, adına da Askeri Otel denilen yapının önünden geçiyordu. Tam bu ara, yaya kaldırımına sıralanmış halkın arasından hızla ilerleyen genç gazeteci Osman Nevres, ruhundaki dehşetten titreyen eline hakim olabilmek için diz çöktü ve tam köşe başından alay kumandanının arkasından yürüyen dağ gibi bayraktarın alnına nişan aldı ve tetiği çekti. Bu davranış, öyle çabuk olmuştu ki alay kumandanı da, bayraktar da, halktan pek çoğu da bunu görmüş, anın kısalığından hiç kimse karşı koyamamıştı. Gürbüz bir tabanca sesi, bütün bu zafer ve bayram havasını paniğe uğratmıştı. Kurşunu tam alnından yiyen dağ gibi bayraktar, elindeki kocaman Yunan bayrağı ile boylu boyunca kaldırıma serildi.
   Alay kumandanı, bu kurşunu nasıl olup da kendisinin yemediğine şaşarak atına bir çark yaptırdı ve gerisin geri dolu dizgin kaçmaya başladı.
   Genç gazeteci, bu panikten yararlanarak hemen yan sokağa sapmış, iki üç yüz metre kadar gerilemişti. İstediği tek protesto kurşununu atmıştı. Şimdi, öbür kurşunlarla kendini savunarak elinden gelirse bağlara, bahçelere dalarak dağlara, memleketin içlerine sığınacaktı. Ne var ki bayraktar mangası peşini bırakmadı.  Genç adam tabancasının kurşunlarını boşalttıktan sonra, yaklaşan Efzunlara cebindeki bombayı da savurdu. Uzun ve güçlü koluyla savurduğu bomba, arkadan gelenlerin hemen yanı başlarında patlayarak onları bir süre durdurdu. Artık büyük kaçışına başlamaya karar verdiği anda sokağın başından bir anda vızıldayarak birçok kurşun geldi. Bunlardan biri kafatasında korkunç bir delik açtı. Arka üstü düştü, birkaç kez çırpındı, yarı yüzükoyun döndü. Kocaman tabancası hala sağ elinde olarak kımıldamaksızın olduğu yerde kaldı.
   Yaklaşan Efzunlar, belki oyun yapıyor diye onun ölüsüne birçok kurşun daha attılar. Her yanından kan sızıyordu. Süngü takmış olarak ölünün çevresini saran bir manga Efzun, süngülerinin sivri ve parlak uçlarını birçok kez bu genç ölünün gövdesine sapladılar. Birkaçı hızını alamayarak onun kafasını çiğnedi, tekmeledi...
   Kolbaşı'ndaki Efzun Taburu, Hükumet Konağı ile kışla arasındaki bahçede mevzilenerek kışlanın kapı ve pencerelerini şiddetli bir ateş altına aldı. Yunan donanmasından indirilen Nordanfelt tüfekleri de bu atışa katıldılar. Tam iki saat süren ve hiçbir karşılık görmeyen bu ateş, kışlanın bütün cam ve çerçevelerini yere indirmiş, sarı badanalı dış ve iç duvarları da çiçek bozuğu bir yüz haline getirmişti. Kışlanın ateş altına alınan yüzünde subay odaları ve bazı daireler bulunuyordu. Sonucunu hiç düşünmeden girdikleri bu kapanda bu subaylar, ateşin kesilmesini boşuna beklediler. Kışlaya denizden yanaşan Leon torpidosu top atacağını işaretle bildirmişti. Yunan Birinci Tümen kumandanı Albay Zafiryos, bu torpidoda bulunuyordu. Torpido, Karantina önünde demirlemişti. Topla kışlayı bombardıman edeceğini bildiren Leon torpidosu kışladan ateş edilmediğini çabucak anladı ve top atışından vazgeçti. Bu sırada piyade ve makineli tüfek ateşi de önce hafifledi, sonra da kesildi. Bundan cesaret alan Kolordu kumandanı Tuğgeneral Ali Nadir Paşa, beyaz teslim bayrağı çekilerek kapıdan dışarı çıkılması emrini verdi.
   Sonra öyle kötü bir olaylar zinciri oldu ki insanın yazmaya eli varmıyor.. Ali Nadir Paşa'nın küçük rütbeli bir yunan subayından üç tokat yemesiyle başlayan ve sonra Rum halkı ve Rum çetecilerin arasından limana kadar sürecek olan zorlu, çileli bir ölüm yürüyüşü. Öldürülen, ağır yaralanan, dövülen, neredeyse yarı linç sayılacak davranışlara maruz kalan ve bin bir hakarete uğrayan bu 350 kişilik subay grubu, gittikçe azalarak, Pasaport önüne gelinceye kadar 300 kişiye düşmüştü bile..
   Bahtsız kafile, sonunda, Kordona yanaşmış olan Patris adlı Yunan yük gemisinin yanına varınca durduruldu. Bu geminin ikinci sınıf kamaralarına doldurulan subaylara daha sonra birçok Türk polisi, Mülkiye memuru ve halktan bazı kişilerin de eklenmesiyle nefes alınamaz hale gelen kamaralarda 48 saat aç ve susuz kaldılar.
   Bu sırada dışarıda da çok vahşi olaylar, "gözlemci" Amerikan subayları ve siyasi mümessillerinin kayıtsız bakışları arasında cereyan ediyordu.
   İki günden sonra "lütfen" biraz peksimet, peynir, zeytin ve kuru üzüm verilen gemideki tutuklular, 19 Mayıs 1919 günü vapurdan çıkarılarak kışlaya götürüldüler. Burada evli subayların eline Yunanlılarca vesikalar verilerek evlerine gitmek üzere serbest bırakıldılar.
   Osman Nevres, üç gündür bu Mayıs sıcağında Kordon boyunda kıvrılmış yatıyordu. Onun kim olduğunu ne İzmirli Türk hemşehrileri, ne de her yanından kafasına bir tekme atıp geçen Rum hemşehriler biliyordu. Şimdi, kendi vatanının toprağı üzerinde, hiçbir Türk'ün gömmeye cesaret edemediği yasak bir ölü gibi yatıyor ve yattıkça şişiyor, hızla çürüyordu.
   En sonra büyük atlarıyla devriye gezen Amerikan askerleri, bu ölüyü ortadan kaldırmaya karar verdiler. Kim olduğunu anlamak için evrakını aradılar. Nüfus kağıdında Hasan Tahsin Recep yazıyordu. Bu, babasının nüfus kağıdıydı. Amerikalıların yardımıyla İzmir toprağına gömüldü. Ruhu şad olsun...







     
       

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK