Sayfalar

120 ) APO'YU NASIL YAKALADIK ?!..

   
   İçinde çok ilginç birçok bilginin yer aldığı, istihbarat dünyasına yakınlığı ile tanınan Gordon Thomas'ın "Mossad Gizli Tarihi" adlı kitabında Öcalan'ın yakalanışı biraz değişik bir şekilde anlatılıyor..
  Bu kitapta anlatılanlara göre ; 1998 yılı Kasım ayı sonlarında Başbakan Bülent Ecevit, İsrail başbakanı Netenyahu'yu arayarak uzun zamandan beri başka ülkelerce de terörist olarak kabul edilen Öcalan'ın yakalanmasında MOSSAD'ın kendilerine yardımcı olup olamayacağını sordu. O zamana kadar Öcalan, birçok kez MİT'i atlatmayı başarmıştı.
   O Kasım ayında, Moskova'dan geçtikten sonra Öcalan, Roma'da ortaya çıktı. İtalyan hükumeti, onu Türkiye'ye vermeyi reddetti ; ama aynı zamanda onun politik sığınma talebini de geri çevirdi. Daha önce sahte pasaportla yolculuk yaptığı için Öcalan bir Alman talebi üzerine tutuklanmıştı. Sonrasında ise kendi sınırları içinde yaşayan geniş Kürt topluluklarının öfkesini çekmekten korkan Bonn hükumeti tarafından serbest bırakılmıştı.


   İşte Ecevit'in Netanyahu'yu araması bu zamana rastlıyordu. İsrail için, Türkiye ile iyi ilişkiler sürdürmek bölgedeki stratejik ve diplomatik varlığı açısından önemliydi. Netanyahu teklifi kabul etti ve MOSSAD Başkanı Halevy'ye Öcalan'ı bulmasını emretti. Bu bir "kara" operasyon olacaktı ; yani MOSSAD'ın kendi katılımı asla basına açıklanmayacaktı. Eğer başarı sağlanırsa, bunun için MİT kutlanacaktı !..
   Plana "Uyanık" kod adı verildi. Bu isim, Halevy'nin Irak içindeki kendi süregelen operasyonlarını bozma endişesini yansıtıyordu. Orada, MOSSAD'ın "katsa" ları Saddam'ı devirmek için Kürt asilerle birlikte çalışıyordu..
   Altı MOSSAD ajanı Roma'ya gönderildi. Aralarında bir kadın ve iletişim biriminden iki teknisyen vardı. Pantheon yakınlarında bir MOSSAD hücre evinde çalışan ekip, Öcalan'ın Vatikan yakınlarındaki dairesini gözlem altına aldı. Kadın ajana, onunla ilişki kurmaya çalışması söylenmişti ama Öcalan aniden İtalya'dan ayrılınca, bu plan işe yaramadı..MOSSAD ekibi, onu bulmak için bütün Akdeniz havzasını taramaya başladı : İspanya, Portekiz, Tunus, Cezayir ve Suriye tarandı. Öcalan bütün bu ülkelerde bulunmuştu ; ancak sığınma talebi reddedildiğinde ülkeyi terk etmişti..
   2 Şubat 1999'da, Kürt lideri Hollanda'ya girmeye çalışırken bulundu. Hollanda hükumeti de ona izin vermemişti. Amsterdam'ın Schipol Havaalanındaki bir Hollandalı güvenlik görevlisi ; yerel MOSSAD istasyon şefini arayarak, Öcalan'ın bir KLM uçağıyla Nairobi'ye doğru yola çıktığını bildirdi. Peşindeki MOSSAD ajanları, 5 Şubat Perşembe günü Kenya'nın başkentine indi.
   Kenya ve İsrail, istihbarat konularında yıllardır karşılıklı bir "anlayış" geliştirmişlerdi. MOSSAD'ın Orta Afrika'daki "safari"sinin bir parçası olarak, diğer yabancı casus ağlarının hareketleri Kenya hükumetine rapor edilmişti. Buna karşılık, Kenya hükumeti MOSSAD'a "özel statü" tanımış, şehirde bir hücre evi bulundurmasına ve Kenya'nın küçük ama etkili güvenlik servisinin bilgilerine ulaşmasına izin vermişti.
   MOSSAD ekibi çok geçmeden Öcalan'ı Nairobi'deki Yunanistan Büyükelçiliği binasının içinde tespit etti. Ekibin fedai olduklarına inandığı birkaç Kürt, zaman zaman binaya girip çıkıyorlardı. MOSSAD ekibi, her gece Tel-Aviv'e rapor veriyordu. Emir aynıydı : İzle ama bir şey yapma !.. Sonra, emir belirgin bir şekilde değişti. Öcalan'ın büyükelçilik binasından çıkarılması ve Türkiye'ye uçurulması için "gereken her şey" yapılacaktı. Emir, MOSSAD Başkanı Halevy'den geliyordu..
 
   Şans ekipten yanaydı. Kürtlerden biri büyükelçilik binasından çıktı ve Norfolk Oteli yakınlarındaki bir bara gitti. Klasik bir MOSSAD taktiğiyle, ekip üyelerinden biri Kürt ile "karşılaştı".. Koyu teni ve akıcı şekilde konuştuğu Kürtçe ile, ajan kendini Nairobi'de çalışan bir Kürt olarak tanıttı. Sohbet sırasında Öcalan'ın huzursuz olmaya başladığını da öğrendi. Güney Afrika'dan, politik sığınma hakkı için yaptığı son talebine hala yanıt gelmemişti. Diğer Afrika ülkelerinin de ona vize vermek konusunda aynı şekilde öfkeli bir tutumu vardı.
   MOSSAD'ın dinleme ekibi, büyükelçilik binasından yapılan bütün telefon görüşmelerini izlemek için cihazlarını tam kapasite ile kullanıyordu. Yunanistan'ın da Öcalan'ı geri çevireceği belliydi.
   Barda Kürt ile karşılaşmış olan ajan, hamlesini yaptı. Büyükelçilikteki Kürt'e telefon etti ve "acil bir buluşma" istedi. Bir kez daha barda buluştular. Ajan, büyükelçilik binasında kalmaya devam ettiği takdirde Öcalan'ın hayatının tehlikede olduğunu Kürt'e söyledi. Tek umudu, Türkiye'deki değil ama Kuzey Irak'taki Kürtlerin arasına dönmekti. O dağlık bölgede, Öcalan güvencede olacaktı ve daha ileri bir tarihte yeniden gruplanabilirlerdi. Bu plan, Öcalan'ın da üzerinde düşünmeye başladığı bir olasılıktı ; zaten bu düşüncesi, MOSSAD ekibi tarafından tespit edilmişti !..
   Ajan, büyükelçilik binasına dönmesi ve Öcalan'ı dışarı çıkıp teklifi görüşmek üzere ikna etmesi için Kürt'ü kandırdı. Tuzak basit ama ölümcül bir şekilde kurulmuştu. Öcalan'ın yemi yutup yutmayacağını görmek için beklemeleri gerekiyordu.
   Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın büyükelçilik binasıyla yaptığı görüşmeleri dinlediğinden, MOSSAD ekibi Öcalan'ın giderek huzursuzlanan ev sahiplerinin onu kapı dışarı etmesinin an meselesi olduğunu biliyordu. Sadece "büyükelçiye özel" yazılmış bir mesajda, Yunan Başbakan Costas Simitis, Öcalan'ın binada kalmasının Yunanistan'da "politik ve muhtemelen askeri bir çatışma" ya yol açabileceğini söylüyordu..
   Ertesi sabah, bir Falcon-900 özel jet, Nairobi'nin Wilson Havaalanına indi. Pilot, Atina'daki bir konferansa gidecek olan bir grup işadamını almaya geldiğini söyledi. Sonrasında olanlar, şiddetli bir tartışma konusuydu. Öcalan'ın Alman avukatı daha sonraları, "Kenya otoritelerinin durumu yanlış değerlendirmesi sonucu", Öcalan'ın "büyükelçilik binasından dışarı sürüklendiğini" iddia edecekti. Yunanlılar, Kürt liderin kendi tavsiyelerine rağmen binadan ayrıldığını söyleyeceklerdi. Ama kesin olan bir şey vardı.. Özel jet havaalanından kalktığında, içinde Öcalan da vardı. Uçak Kenya hava sahasından çıktığında, sorular başladı : MOSSAD ekibi her zamanki taktiğini izleyerek Öcalan'a binadan çıkarken uyuşturucu iğne mi yapmıştı ? Yıllar önce Nazi Adolph Eichmann'ı Buenos Aires'te yakaladıkları gibi, onu da sokaktan mı çekip almışlardı ? Kenya hükumeti, uluslararası yasaları çiğneyen bu olaya göz mü yummuştu ?
   Saatler sonra Öcalan Türkiye'de hapishaneye kondu ve mutlu Başbakan Ecevit, televizyonda şu konuşmayı yaptı : "İstihbarat zaferi.. Nairobi'de on iki gün süren son derece başarılı bir gözlem operasyonu.." MOSSAD'dan hiç söz edilmedi.. Ecevit antlaşmaya sadık kalmıştı..
   MOSSAD başkanı ise operasyonun başarıyla bitmesinin, Irak'taki Kürt casus ağını kaybetmesine yol açacağı için hayıflanıyordu..
      

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK