Sayfalar

121 ) KORKU SİNEMASI ÜZERİNE !...

    

   Hangi türde olursa olsun, fantastik sinema, her zaman ilgi çekmiş, seyirci toplamış bir alan.. Bu tip filmler, insanoğlunun tüm gizli korkularını, kaygılarını canlandırıyor, somutlaştırıyor :
---İnsancıl niteliğini yitirmek, toplumca itilmek.. (Kafka'nın "Değişim"i)
---Hayvanlaşmaktan, insandan aşağı sayılan yaratıkların düzeyine inmekten veya onun tutsağı olmaktan korku. ( "Kurt Adam", "Sinek" gibi..)
---İnsanın kendi bilinci karşısındaki korkusu.. ( "Dr. Jekyll ve Mr. Hyde" gibi )
---İnsanın cinselliği karşısındaki korkusu.. ( Vampir filmleri )
---Şiddetten korkusu.. ( Cinayet filmleri )
---Çirkinleşme korkusu.. ( "Operadaki Hayalet" )
---Doğa korkusu.. ( Her tür doğal afet filmleri )
---İnsanın kendi kendisinden korkusu, bilimin yarattıklarından ve bunların insanoğlunun aleyhinde kullanılmasından duyduğu korku.. ( "Dr. Frankenstein" dan, bir nükleer savaş sonrasını işleyen tüm filmlere kadar )
    Ve tüm bu korkunç şeylere, ilerde bir gün eğer insanoğlu bugünkü yanlışlarını sürdürürse gerçekleşebilecek olan tüm bu düşlere, karabasanlara, sinemadaki rahat koltuğundan korkuyla, ürpertiyle bakan seyirci...
    Gösterinin verdiği yüksek gerilimli çeşitli duygular ve bunları dengeleyen, tüm bunlardan uzak, güven içinde olmanın getirdiği rahatlık duygusu.. Prédal'a göre ; fantastik bir gösteri karşısında duyulan ürperti, korku duygusu, insanoğlu için cinsel doyum duygusu kadar güçlüdür ve önemlidir...
 

   Korku sineması, geniş ölçüde bir "rahatlama sineması" dır. Korku ögesiyle boşalım, örneğin karate filmleriyle elde edilen "şiddet boşalımı" kadar önemlidir. İnsanları mutlu, en azından memnun ve rahat kılar ; çünkü kahramanların, örümcekli bir eski şatonun mahzenlerinde, manyak katillerin veya korkunç canavarların, deli doktorların elinde geçirdikleri sıkıntılı anlar, bize kendi rahatlığımızı, güvenimizi pekiştirerek düşündürür ve çevremizden, yaşamımızdan, kişiliğimizden yakınmamızı bir süre bile olsa, filmin getirdiği güven duygusunun rahatlığıyla değiş-tokuş eder..
   Korku filmlerinin, dış ülkeler televizyonlarında da en yaygın programlar arasında olması ; bu filmlerin, sonuçta, rahatlatıcı olması nedeniyledir. Yoksa, en çok, yalnız yaşayan insanların seyretme gereksinmesini duyduğu televizyonda bu tür dehşet filmlerinin gösterilmesi zor mümkün olurdu..
   İnsanı korkutmak, buna rağmen kolay değildir. İnsan korkmaya, belki de gülmekten daha çok hazırdır ama güldürmek zorsa, korkutmak daha da zordur..
   Bazı yönetmenler, vurgulayacakları sahneye gelmeden hemen önce sahnede "kan" gösterirler. Kan, insanın algılarını açar, dikkatini çeker. Bunun sebebi ise ; ilkel çağlardan günümüze, genlerimizde ve içgüdülerimizde kalmış olan avlanma ve avlanmama duygularıyla ilgilidir. Korku filmlerindeki bol bol kan, içimizde tarif edemeyeceğimiz duygular oluşturur...
   Korku filmleri insanda tehlike algısına, o da adrenalin salgılanmasına neden oluyor. Adrenalin kana karıştığında, neredeyse tüm vücudu alarma geçiriyor. Sindirim duruyor ve sindirime katılmayan önemli miktardaki kan, kasları beslemek üzere boşta kalmış oluyor. Aynı zamanda kalbin ritmi hızlanıyor, kan basıncı artıyor, akciğerlerin bronşları genişleyip oksijen girişini ve kanın oksijenle beslenmesini hızlandırıyor. Kandaki şeker miktarı artıyor ve bu da kaslara fazladan enerji sağlıyor. Bütün bu etkiler bir araya geldiğinde ise ; bir insan ister kaçma, isterse de savunma durumuna geçmek üzere olsun, her durumda büyük bir performans göstermeye hazır duruma geliyor. Yani adrenalin salgılandıktan sonra hissedeceğimiz güç bize haz vermeye başlıyor. Ne kadar komplike bir olay değil mi ?..
   Bu türde beni en çok etkileyen birkaç filmi de belirtmeden geçemeyeceğim..Çekim tarihine göre, sırayla...

   Bunlardan ilki, 1967 yapımı, yönetmenliğini Robert Aldrich'in yaptığı "Sus Sevgilim" (Hush, Hush Sweet Charlotte" adıyla gösterilmişti. Baş rollerinde Bette Davis ve Olivia de Havilland oynuyordu. Kırk yıl önce işlenmiş bir cinayet, ortadan kaybolmuş bir kesik el ve baş, yarı deli bir yaşlı kadın, onun parasına konmak isteyen hayırsız bir akraba vb...Merdivenden yuvarlanan kesik baş sahnesinde olduğu gibi bazı sahnelerde insanın çelik gibi sinirlere sahip olması gerekiyordu..
 

   1973 yapımı "Blind Terror" (Korkunun İçinde). Yönetmen Richard Fleischer. Mia Farrow'un başrolünü oynadığı film ; büyük bir evde, bir gece yalnız başına kalmış kör bir genç kızın, eve gizlice giren birkaç manyak hırsızla, filmin başından sonuna kadar geçirdiği kaç-kovala "oynadığı", usta işi bir çekimle, filmin sonuna kadar artarak büyüyen gerilimiyle insanı sinema koltuğuna adeta çiviliyordu !..
     

   "Bela" ("Duel"), Steven Spielberg'in 1971'de, 26 yaşında çektiği ilk ciddi filmi.. Hani, "adam olacak çocuk.." derler ya, işte o çocuk "adam" olacağını bu filmle göstermişti !.. Başrolünü Dennis Weaver'in oynadığı sürücü, son model arabasının verdiği güven ve konfor içinde, Amerika'nın uçsuz bucaksız yollarında bir kentten diğerine gitmekte ve tek düşüncesi bir an önce evine dönmek acele etmektedir.. Ancak bu basit, gündelik yolculuk, kısa zamanda korkunç bir düşe, bir karabasana dönüşecektir. Çünkü peşine takılan ve şoförünün kimliğini bilmediği, yüzünü bile göremediği dev bir kamyon, korkusuz bir inat ve sabırla ; onu ezmeye, yok etmeye, öldürmeye çalışacaktır !.. 
  

   1977 yapımı olan Dario Argento'nun bu filmi, Batı'nın "Gore filmleri" dediği türden. İngilizce'de "Gore", "Kan Gölü" anlamına geliyor. Başrolünde Jessica Harper'ın oynadığı filmde konu Almanya'da yatılı bir bale okulunda geçiyor. ABD'den yeni gelen bir kız öğrencinin tanık oldukları... Heyecanlı bölümlerdeki elektronik müzik kullanımı, çağdaş çekim tekniklerinin kullanılması, her sahnede çok iyi kullanılmış renk düzeni, öldürme sahnelerindeki yakın plan çekimler ve tabii bol bol kan.. Argento iki saat boyunca seyircinin sinirleriyle adeta oynuyor. Bu filmi İzmir'de, Konak Sinemasında izlemiştim. Salonun duvarlarına ek hoparlör tesisatı konmuştu takviye olarak !.. İçeri girerken herkesin eline birer broşür veriliyordu : kalbinden rahatsız olanların seyretmemesi, aksi takdirde sorumluluk kabul etmeyeceklerine dair !.. İşin komik tarafı, bu broşürlerin gişenin önünde değil, salona girilirken dağıtılmasıydı !.. O zamanlar yeni tanışılan, daha doğrusu "çıkılmaya" başlanan kız arkadaşları korku filmine götürürdük. Bunun nedeni çok basitti : filmde kız korkunca elimize, kolumuza sarılsın da aradaki buzlar çabuk çözülsün diye !.. 



   İşte büyük bir usta : John Carpenter.. İşte 1980 yapımı filmi  :"The Fog" (Sis) .. Tam yüz yıl önce kendilerini aldatmış, gemilerini batırarak boğulmalarına neden olmuş bir kasaba halkından intikam almak üzere, olayın yüzüncü yıl dönümünde, koyu bir sisin içinde, dünyaya geri dönen bir avuç hayaletin, kasabada yarattığı dehşetin ustaca bir anlatımı... Bu yönetmen beni hiçbir zaman hayal kırıklığına uğratmamıştır.. 




   İşte eşi bulunmaz bir gerilim ustasının bende çok uzun yıllar etkisini sürdüren 1963 yapımı filmi : "Kuşlar".. Film, zengin ve şımarık bir "playgirl" olan Tippi Hedren'ın, San Francisko'da bir kuş dükkanında genç avukat Rod Taylor ile tanışıp ona ilgi duymasıyla başlıyor. Genç adamın küçük kız kardeşine yaş günü armağanı olarak iki muhabbet kuşu alıp, vermek üzere Bodega Körfezine gider... Kiralık bir motorla dokların oradan geçerken bir martının saldırısına uğrayıp alnından yaralanıyor ama aldırmıyor, doğal olarak.. Ertesi gün kızın açık havada verdiği doğum günü partisine saldırıyor bir sürü ve olaylar hızla gelişiyor..


   Carpenter gibi benim favori yönetmenlerimden biri olan Brian de Palma'nın bir filmi : "Carrie" (Günah Tohumu) .. (Yabancı filmlerin orijinal adlarına Türkçe garip adlar bulanların kim olduğunu da hep merak etmişimdir !..)  Gerilimi, tedirginliği vermede usta olan bir yönetmene ; birinci sınıf oyunculuğu ile Sissy Spacek de katılınca ortaya bir gerilim şaheseri çıkmış.. Bir "çirkin ördek" öyküsü ; ama epey kanlı bir öykü !..
   Evet, dikkat ederseniz, yazı başlığı "Korku Sineması Üzerine" ama beğendiklerim arasında hiç Dracula, Yaratık, vampir , mumya, kurt adam vs. filmleri yok. Belki inanmazsınız ama ben bunlardan hiç korkmadım !.
Ben gerilim filmlerindeki o ani, insanın başına çekiç gibi inen, hani o müziğin kesildiği ama sizin heyecandan farkına bile varamadığınız o sahneler var ya, işte onlardan çok korkardım, hala korkuyorum !..

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK