Sayfalar

164 ) BİR KIŞ GÜNEŞİNİN ANIMSATTIKLARI !..



   Kış güneşine bayılıyorum.. Hava ne kadar soğuk olursa olsun, yeter ki gökyüzünde güneş parlasın !.. Kapalı ve kasvetli, yağmurlu havalardan sonra ne güzel geliyor..
   Üçyol semtindeki Uğur Mumcu Parkı yaşlılarla dolu.. Yazın bomboş olan bütün banklar şimdi kemiklerini ısıtmak isteyen, romatizmalı, siyatikli ve birçok yaşlılık hastalığına sahip insanlarla işgal edilmiş durumda..
   Yıllardan beri bir şey dikkatimi çekiyor.. Örneğin otobüse binenlerin gözleri devamlı olarak boş olan koltukları arıyor. O boş koltuk isterse otobüsün en arkasında olsun, sendeleye sendeleye ona oturmaya gidiyor. Parkta da durum aynı. Herkes tek tek oturmuş.. İnsanlar birbirinden kaçıyor sanki.. Sohbet etme zevki ölmüş durumda.. Her biri birer küçük köy sayılan büyük apartmanlarda kimse birbirini tanımıyor..
   Benden epey yaşlı bir adamcağızın yanına oturdum parkta. Yanına bir naylon torba koymuş, yüzünü huşu içinde öğle güneşinin insanı sıcacık kucaklayan ışınlarına doğru dönmüş, gözleri hazla yarı kısık, yanına oturduğumun farkına bile varmadı..
   Kocaman üç köpek, üç sokak köpeği, bankların hemen önünde yere serilmişler.. Ön ve arka bacaklar yanlara uzatılmış, gelip geçen umurlarında bile değil.. Onların bir evleri de yok. Gece ne yapıyorlar, nerede sığınıyorlar kim bilir ?..
   Kış, kimi canlılar için güzel, kimileri için ise ölüm..
   Her mevsimin kendine göre bir güzelliği olduğu çok doğru ama, benim için en güzel mevsim bahardır.. İster ilkbahar olsun ister sonbahar, fark etmez.. Ne çok sıcağı severim, ne de çok soğuğu.. Bu, aslında, karakterime yansımış !.. Kimilerince "ters" birisi olarak kabul edilsem de, aslında ılımlı bir insanımdır.. Her şarap eskimekle ekşimediği gibi, ben de yaşlandığım için aksileşmedim..İçinde bulunduğum yaşı ise "ihtiyarlık" olarak kabul etmiyorum kesinlikle !..  Cemal Süreya şöyle der, "Yaşlılıkta günler uzun, yıllar kısa".. Bana ise hala günler çok kısa geliyor..
   Yaşlılık bana henüz yük olarak gelmiyor. . Cicero'nun dediği gibi, "Kendilerinde, iyi ve mutlu ömür sürmek için, azıcık yetenek olmayan kimselere her çağ ağır gelir".. O yüzden insan, gücünü yönetmesini bilmeli, ancak gücünün yettiğine el atmalı ; işte böyle olursa, insan, "eski gücüm kalmadı" diye hayıflanmaz..
 


   Köpeklerden biri, önüne gelip duran bir seyyar satıcının arabasının gölgesinden kaçmak için, ayağımın dibine serdi bedenini. Büyükçe sağ kulağını ise ayakkabımın üstüne !.. Kafasını kaldırıp, duygulu gözlerle tepkimi ölçtükten sonra, kıpırdamadığımı görünce yatmaya devam etti.
  "Benimki beş yıl önce öldü" dedi yanımda oturan ihtiyar.. "Altmışlı yaşlarımda, karım rahmetli olduktan sonra, bir yavru aldım. Artık birlikte ölürüz diyordum ama olmadı.. Azrail beni unuttu galiba !.."  Avutmak için bir şeyler söylemek üzereydim ki, "hadi selametle.." deyip kalkıverdi ve titrek adımlarla, ağır ağır uzaklaştı..
   Güneş katili seyyar satıcıdan, küçük parçalara bölünmüş bir kıymalı börek istedim.. İçinden, "dişleri yok herhalde garibimin" diye düşündüğünden emindim.. Üstünde börek olan kağıdı kahverengili, beyazlı köpeğin yanına koydum ve yavaşça başını okşadım.. İri ve ıslak ıslak bakan bir sol göz,  hazla yumuldu.. Önüne konulan yiyeceğin cazibesi, büyük olasılıkla aç olmasına rağmen, sevilmenin ve değer verilmenin hazzına yenik düştü.. Kalın bir kuyruk, bir otomobil sileceği gibi, ağır ağır sallandı sağa sola.. Sonra yine gururlu bir şekilde ayağa kalktı ve şükran dolu son bir bakıştan sonra yemeğe başladı.
   Ben de yavaşça kalktım ve seri adımlarla parkı terk ettim. Adım gibi biliyordum ki, beklesem, beni durağa kadar takip edecek ve uğurlayacaktı !.. Belki bir hafta, on gün sonra tekrar oraya yolum düştüğünde, beni hemen tanıyacağından da emindim.. Sadakatleri tartışılmaz bir yaratıktır köpek.. Bu huyu yüzünden küçümsenir bazen ve kediler tercih edilir ama ben onları hiç bir hayvana değişmem.. Şu yaşıma kadar köpeğim olmadı desem, bu kadar sevgiye karşın herkeste bir şaşkınlık yaratır herhalde..
   Yirmi yaşlarındayken, kız arkadaşımla Fuar'daki Roof Disko'ya gitmiştik bir cumartesi günü.. Bu diskoya gitmemizin sebebi ; hem Türk Koleji hem de 89 Sokaktan arkadaşım olan Murat'ın orada DJ'lik yapmasıydı. Demiray yazlık sineması onların evlerinin yanındaki boş arsaya yapılmıştı.. Bir ara 2. Beyler'de plakçı Bedri'nin yanında da çalışmıştı. Ona verdiğim listeleri Japon TDK kasetlerine doldururdu.Ne sağlam kasetlerdi ama..
   O gün, yine bir Ocak ayı idi, diskodan çıktığımızdan itibaren de iri bir köpek takılmıştı peşimize.. Lozan Kapısından çıktığımızda kestaneciden kestane alırken, tekrar Fuar'ın içine girip kaybolmuştu.. Yaşlı, buruşuk yüzlü kestaneci tekerlekli arabasının içinden çıkarttığı bir bardağa şarap koyup bize ikram etmişti.. "Aşıkları çok severim ben" diyerek !.. Teşekkür edip içmemiştik ama o soğuk havada içimizi ısıtmıştı ; yaşlı bir gariban satıcının bu jesti..        
   Aslına bakmak gerekirse, insanı canlı tutan şey, çalışmak.. Kendisini işe veren, çalışan insan, yaşlılığın ne zaman geldiğini duymuyor.. Böylece yavaş yavaş, farkına varmadan yaşlanıyor ve birden çökmüyor, ağır ağır sönüyor..
   Benim katlanamadığım olay, genç ölümleri.. Doğaya aykırı bir şey bu.. Gençlerin ölmesi bana, gürül gürül yanan bir ateşin bol suyla söndürülmesi gibi gelir. Yaşlıların ölümüyse, geçmiş bir ateşin hiçbir şeyin etkisiyle değil de, kendiliğinden sönmesi gibidir... "Allah sıralı ölüm versin" temennisi de bunun için edilir zaten..
   Yaşlılık yaşamın son perdesidir. Yaşlılıktan usanmamak gerek, hele yaşama doymuş isek..Ömrümüzün uzunluğu değil, kalitesi önemlidir..
   Hayata bir anlam ve şekil verebilmek için aslında ölüme gereksinmemiz de var. Çünkü ölüm olmayınca hayat anlamsızlaşıyor.. Sizce de öyle değil mi ?..
   Belki de sorunu, "yaşamın kısalığı" diye tanımlayarak kendimizi kandırıyoruz bazen.. Halbuki, "biraz daha vaktim olsaydı" diye düşünmekten vazgeçip, "var olan vaktimi daha iyi nasıl kullanabilirim ?" diye düşünmek gerekmez miydi ?.
   William E. Gladstone ne kadar da doğru şeyler söylemiş : "Gençlik hayatın belli bir çağı ile ilgili değildir. İnsan kendine olan güveni derecesinde genç, şüphesi neticesinde yaşlıdır.. Cesareti neticesinde genç, korkuları derecesinde yaşlıdır.. Ümitleri derecesinde genç, ümitsizliği derecesinde yaşlıdır.. Hiç kimse fazla yaşamış olmakla ihtiyarlamaz. İnsanları ihtiyarlatan, ideallerinin gömülmesidir..Yıllar cildi buruşturabilir fakat, ruhu, heyecanların bitişi buruşturur.. İnsanlar yaşadıkça, yaşlandıklarını sanırlar ; halbuki yaşamadıkça yaşlanırlar. Beynimiz, yeni deneyimler keşfettiği sürece o insan gençtir. İnsan, ihtiyar olmaya karar verdiği gün ihtiyardır.."  


   Geleneksel Türk mimarisinin bir parçası olan Beypazarı evlerinde ufak bir yer eksik bırakılır, tamamlanmaz. Bunun nedeni, ev sahibinin bu dünyada yapacak işinin henüz bitmediğini, daha uzun yıllar yaşayacağını, yaşaması gerektiğini göstermektir. Ölüm korkusunu azaltmaya yönelik bu yarı bilinçli davranış, belki de insanlarımızın gecekonduları niçin yarım bıraktığını da açıklamaktadır...
   İnsanın içini ısıtan kış güneşinden sonra, gelip de takıldığımız konuya bakın !.. Eh, insanın yaşı 59, tüm çevresi de yaşlı insanlarla dolu olunca böyle oluyor !.. İçinizi kararttıysam affedin..
   Konuyu yine Cemal Süreya'nın çok sevdiğim bir şiiri ile kapatıyorum.. Esen ve hep "genç" kalın, ama yapmayı hep isteyip de yapamadıklarınızı yapmak için geç kalmayın !..

"Ölüyorum Tanrım
 bu da oldu işte
 Her ölüm erken ölümdür
 biliyorum Tanrım
 Ama ayrıca, aldığın şu hayat
 fena değildir,
 üstü kalsın.."

2 yorum:

Adsız dedi ki...

belgin hayat evreleri farklıdır insan yaşamında heryaşın bi güzelliği vardır benimse güzelliğim 17 yaşımdayken di şimdi çokdegiştim insanoğlu böyledir işte

Adsız dedi ki...

belgin Babacığım 86 yaşında maşallah diyolar nekadar dinç banageldiğinde ille metroyla karşıyakaya gider gezinir gelir kalbine stend takıldı bybas olacaksın dedi doktoru baya kalp krizleri atlattı masada kalırım diye korktu bybas olmadı şuanda iyi iyiolsunda gazete hiç elinden düşmez ogelince ev gazetelerle dolarbulmacabile çözerler benim oğlan burda olduğu zaman şuan o çalışıyo bayramın ikincigünü gidicez memlekete çiğdem kankimle sarmasardık koç kestik allah kabuletsin annemlerdedanaya girmişler kardeşlerimle nerden nereye geçtim babamı anlatıyodum çokzekidir atatürke benzer hangi nehir nerede uzunluu yükseklği hangi dağın yüksekliği hepsini bilir maşallah eskiden ansiklopedimiz vardı kitaplığımız doluydu o hep satırlarını birbir okurdu şimdiyok artık ansiklopedimiz şubat sitesine taşınırken kütüphaneye verdik sadece gazeteye kaldı babacığım

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK