Sayfalar

173 ) UNUTTURAMAZ SENİ HİÇBİR ŞEY !..



   Arthur Schopenhauer şöyle der : "Krallar taçlarını ve asalarını geride bıraktılar ; kahramanlar da silahlarını.. Ama aralarındaki, görkemlilikleri dışlarına taşan, bunu dışarıdaki şeylerden almayan büyük insanlar, büyüklüklerini yanlarında götürürler.."
   Mustafa Kemal Atatürk geride bir şeyler bıraktı : Devrimleri ...
  "Gayri resmi tarih" görüşüne göre, Kurtuluş Savaşı'nı yapan Gazi Mustafa Kemal Paşa, makbuldür, olumlu olarak değerlendirilir. Cumhuriyet'i ilan eden ve devrimler yoluyla toplumu laik ve demokratik bir yapı çizgisinde dönüştüren Atatürk ise makbul değildir, dinden ve geleneklerden saptığı ve toplumu da saptırdığı iddiasıyla, olumsuz değerlendirilir..
   Oysa Gazi Mustafa Kemal Atatürk bir bütündür, çünkü bugünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin temelinde, hem Kurtuluş Savaşı hem de Atatürk Devrimleri, birbirinden ayrılmaz iki süreç olarak yatar. Bu nedenle bazı düşünürler, bu iki sürece birden "Atatürk Devrimi" demeyi yeğler..
   Atatürk Devrimleri ; Batı'nın yüzyıllarca süren, çok kanlı olan ; ardında Aydınlanma, Endüstrileşme ve Kentleşme yatan laikleşme ve demokratikleşme süreçlerini, yeni Türkiye'de birkaç on yıla sığdırmıştır. Bu, bir yirminci yüzyıl mucizesidir !..
   Bu mucizeyi gerçekleştiren büyük insan ; Kurtuluş Savaşı'ndan sonra bir kere bile yurtdışına çıkmadı. Başlıca zevklerinden biri tekne ile Boğaz gezintileri yapmaktı. Biraz büyükçe tekne olarak emrinde Ertuğrul yatı vardı. Marmara için yapılmış bu yatla Karadeniz'e çıkılamıyordu. Bir keresinde, sert bir havada, az daha batıyordu..
   Memleket kıyılarını dolaşmak üzere İstanbul'dan uzaklaşınca, denizyollarının bir gemisini seferden alıkoymak gerekiyordu.
   Karayollarımız yoktu ; ya tren, ya da gemiyle dolaşmak gerekiyordu. İşte Atatürk'e yeni bir yat almak fikri bu gereksinimden doğmuştur..
 

   Amerikalı bir milyoner kadının yaptırmış olduğu "Savarona", Amerika'ya sokulamadığı ve sahibi de maddi açıdan sıkışık durumda olduğundan, değerinin altında, ucuza alınmıştır. Bu yatı Hitler de kendisi için istemişti. Fakat ilk görüşmeyi Türkler yaptığı için aradan çekilmişti..
   Ne kadar yazık ki, çok beğendiği bu yat geldiğinde Atatürk ölüm hastası idi. Yatta çoğu zamanını yatakta geçirdi. "Bir çocuğun oyuncağını beklediği gibi bu yatı beklemiştim. Mezarım mı olacak bu tekne benim ?" demişti..
   Atatürk'ün tadını çıkaramadığı bu emanete, ne yazık ki, devlet olarak sahip çıkamadık !.. O'nun, örneğin  bir Türkçe'ye sahip çıktığı kadar bile..


   Soyadı Kanunu'nun yeni çıktığı günlerin birinde, Dışişleri yüksek memurlarından Osman Bey, "Grandi" soyadını almıştı. Bu, aynı zamanda Mussolini'nin dışişleri bakanının adıydı. Atatürk bir gece, dürüst ve içi dışı bir adam olan Osman Bey'e, bu soyadını neden aldığını sorduğunda, şöyle bir yanıt almıştı : "Efendim, cetlerimizden biri gemiyle Mısır'dan geliyormuş. Teknenin de kaptanı imiş. Yolda büyük bir fırtına çıkmış ; imdat gelinceye kadar içindekilerin hepsi boğulmuşlar ; fakat ceddim grandi direğine çıktığı için kurtulmuş.. Soyadımın öyküsü işte bu.."
   Atatürk, "Ne ?!.. Gemisindeki herkes boğulduktan sonra yalnız kendi canını kurtaran kaptanın hatırasına öyle mi ? Beyefendi, yalnız bu sebeple bile bu soyadını bırakmanız gerek.. Lütfen Türkçe bir ad takınız" dedi..
   Soyadı bu şekilde değiştirildi ve böylece dil ile ilgili toplantılardan da İtalyan bakanın adı silindi !..


   Cumhuriyet'in ilanından sonraki dönemde, Ankara'daki Orman Çiftliği henüz çıplak bir bozkır parçasıyken ; aşağısındaki küçük köşkün bahçesinde bir akşamüstü oturmuş yıllık hesapları inceliyordu. Çiftlik işleri iyi gitmiyordu. Ömrünü hep kıt kanaat geçirdiğinden, para kaybetmesini sevmezdi.
   Alaca karanlıkta, bir ara, köşkün önündeki havuzun fıskiyesini açmışlardı. Hiç de zevkli olmayan müdür, havuzun içine renkli ampuller koydurmuş olduğundan ; mavili, kırmızılı, yeşilli bir su yelpazesi açılmaya başladı. Gözlerini kaldırıp şöyle bir baktıktan sonra kendi kendine, "A Mustafa Kemal, sen çiftçi misin ? Hayır.. Ziraat mı okudun ? Hayır .. Babadan mı gördün ? Hayır.. İşte böyle bilmediği şeylere karışanlara sular bile güler !.." diye söylendi..
   
   Ayakkabı ustası Tanaş Elefteriadis, en iyi müşterisini şöyle anlatır bizlere : "Ayakkabıda moda ne ise onu istiyordu. Ayakkabılarını sağlam yapmaya çalışıyordum. Fakat Atatürk'ün ayakkabıları devamlı çalınırdı. Herhalde herkes ondan bir hatıra almak için çalardı ayakkabılarını.. Bir gün beni yanına çağırdı ve 'Bu ayakkabıları kalıpla yapın' dedi. 'Niçin ?' dedim. O da bana 'Çalan kalıpsız mı çalsın ?' demişti. O zaman moda, kaba, çift köseleli ayakkabılardı. Biz yeni ayakkabı yapınca bunlar moda oluyordu, millet de giyiyordu. Sayısız ayakkabı yaptım, çalındıkça ben de yapıyordum. Şunu gördüm, yaptığım düğmeli bordo ayakkabıları çalmıyorlardı. En çok çalınan ayakkabı ise iskarpindi. Kendisi bütün yaptığım ayakkabıları beğenirdi, renk ayırt etmezdi. Ama ben de O'nun ne istediğini bilirdim. Atatürk'ün ayak yapısı biraz değişikti. Baş parmağı aşağı tarafa basıyordu.."
   Ayakkabıcısı Elefteriadis'in dediği gibi, herkes Atatürk'ten bir hatıra almak istiyordu. Bu nedenle ayakkabıları sürekli çalınıyordu. Bu olay en son 10 Kasım günü yaşanmıştır. Kamil Çifter şöyle anlatır : "Ölümü sırasında Smith Wesson marka tabancasıyla köstekli saati, yatağının ucundaki komodinin gözündeydi. Ölümü anında odada hizmetindeydim. Fakat on dakika sonra geldim baktım, yerinde yeller esiyor..Ne tabanca var, ne saat. Gardırop lebaleb çamaşır doluydu ; gömlek, kravat, pijama vesaire. Fakat ölümü anında sarayın içerisi bir hengame halindeydi. O bakımdan hiçbir şeyle ilgilenemedik tabii.. Ölümünden yarım saat sonra gardırobu açtık. Ne bir kravat, ne de bir gömlek, hiçbir şey kalmamış. Tabii Atatürk'ten hatıra diye almışlar."
   27 Eylül 1938 günü Atatürk, arkadaşı Salih Bozok'u hasta odasına çağırarak, gördüğü bir rüyayı anlatır : "Bana bir çift kundura getirmişler, beğendim. Binbir'i (hizmetli Binnaz Hanım) çağırdım. 'Binbiiir' diye çağırırken odaya Rıdvan girdi. Bunun üzerine uyandım ve rüya gördüğümü anladım."
   Atatürk'ün ayakkabıları konusunda Sabiha Gökçen ise şunları anlatır : "1938'in 30 Ağustos'u.. Büyük Zafer' in anıtlaştığı günün kutlanacağı tarih.. Odasına girdim. Yastığı arkasına yüksekçe dayamış, elindeki kitabı dikkatle okuyordu. Okuduğu kitaplarda önemli bulduğu yerlerin altını kırmızı kalemle çizer ya da o paragrafın kenarına yine kırmızı kalemle 'D' harfi koyardı. Yine öyle yapıyordu. Ancak dikkatle baktığımda gördüm ki bunu yaparken hem çok büyük bir güçlük çekiyor, hem de elleri titriyordu. Ayakları da şişmeye başlamıştı. Bu nedenle o çok sevdiği ayakkabılarını giyemez olmuştu. Odası dışında hiçbir zaman ayakkabısını giymeden dolaşmadığı için, bu durum ona ağır geliyor olmalıydı.."
   Yaşamının son günlerinde Sabiha Gökçen'le olan sohbetlerinde Ankara'yı özlediğini söyleyen Atatürk, "Ama bu şekilde nasıl gidebilirim ? Ayaklarım ayakkabılarıma girmiyor. Karnımdaki şişkinlik yüzünden elbiseler dar geliyor" diyerek, hastalığının bedeninde yarattığı olumsuzluklardan bahseder. Ama yine de umudunu yitirmez ve "Yeni elbiseler ve ayakkabılar yaptırayım bari. Kim bilir belki bir gün talih bana da güler de Ankara'yı bir daha görmem nasip olur" der...

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK