Sayfalar

188 ) DİLİN KEMİĞİ !..



   İlber Ortaylı'nın, "İstanbul'dan Sayfalar"  adlı kitabında belirttiğine göre ; 15. yüzyıla kadar atalarımız tarafından kullanılan Eski Anadolu Türkçesi, bu yüzyıldan itibaren Arapça ve Farsça'nın da katılımıyla Osmanlı Türkçesi halini almış. Bilhassa İstanbul'un fethinden sonra, yeni başkentteki diğer milletlerin dillerinden de birçok kelime girmiş dilimize..
   15. yüzyıl İstanbul'unda Doğu Roma ya da Bizans mirası bir Musevi cemaat vardı. "Romanyot" diye tanınan bu topluluk Yunanca konuşurdu. Zamanla Yunanca kaybolmaya başladı ve 15. yüzyıl sonlarında İspanya'dan ve Avrupa'nın diğer taraflarından akın eden Musevi mültecilerle birlikte İstanbul'a İspanyolca (Kastilyan) da girdi..
   18. ve 19. yüzyıllarda, yeni bir hayat arayan bir yığın İtalyan da geldi. Bunların çoğu inşaat işçiliği, marangozluk ve demircilik yaptılar. Böylece, İtalya'da proleteryanın kullandığı tüm lehçeler kısa zamanda Türkçe, Rumca, Ermenice ve İstanbul İspanyolcası ile kaynaştı ve dilimize bazılarını halen kullandığımız birçok kelime girdi..
   Bunlara azımsanmayacak miktardaki Bulgar, Sırp ve Arnavutları da eklersek, o dönemlerde İstanbul'un ne kadar kozmopolit ve evrensel bir kent olduğu da ortaya çıkar..
   Şu iki örnek cümleyi ele alalım : "Paydosta mağaza kapandı, fistan alamadım" ..."Hava poyrazdı, yalının fenerini yakamadım"..
   "Mağaza" : İtalyanca ; "Fistan" : Yine İtalyanca "fustagno" biçiminden, Arapların "fustan"ından geçme ... "Hava" Farsça ; "Yalı" , "Poyraz" , "Fener" , "Paydos" ise Rumca'dan...
   Denizcilik deyimlerinin çoğu İtalyanca'dan ve Rumca'dan.. Venediklilerin "coverta"sı Arnavutların dilinde "güverte" olmuş ve aynı zamanda "kumar masası" anlamında da kullanılıyor.. "Scala" ise önce "scele" sonra da "iskele" olmuş..  Kibrite eskiden "sernik" derlermiş.. "Kibrit" ise Arapça "fosfor" demek..
   "İzbe" , "dobra dobra" Slav dillerinden girenler.. "Tuğla" , İtalyanca kiremit anlamına gelen "tegola"dan gelir..
   Dildeki bu renklilik, sıra argoya geldiğinde daha da artıyor..
   "Binanın yüzü" anlamındaki, İtalyanca "Faccia" ; külhanbey argosunda "alırım façanı aşağıya ! " olmuş.. Ermenice "hile" anlamına gelen "madik" ; argoda "madik atmak" olmuş.. "Çocuk" ise, ya Arapça "veled" ya da Ermenice "bızdık"..
  
   Arkadaşını uyaran bitirimin dilindeki şu evrensel renklilik ancak İstanbul argosunda olabilir : "Aftos, piyanço cuntada cızlama çekiyor, dikizine cavlarım" Yani diyor ki : "Sevgili dostum üstünde bit çırpınmakta, dikkatini çekerim" !..
  "Osmanlı Argosu Sözlüğü" yazarı Filiz Bingölçe, şöyle tanımlıyor argoyu : "Argo, bireysel psikolojilerin ürünü olarak üretilmiyor, toplumda yaşayan bir grubun ortak yaratısı olarak dikkat çekiyor. Grup ilişkileri, dil ve etkileşim meselesi, argonun temelini oluşturuyor. Bu anlamda argonun var olabilmesi için, mutlaka bir gruba ait olması gerekiyor. Bu nokta, argo ile küfrün ayrıldığı yer.. Çünkü küfür, toplumun tamamı tarafından anlaşılan bir dil ürünü ; söylenir söylenmez etkiliyor ve tepki çekiyor. Zira amaç, hakaret etmek.. Oysa argonun derdi hakaret etmek değil, olsa olsa ifadeyi güçlendirmek ve bir tutam mizaha kara mizah da bulaştırarak, var ettiği grup ilişkilerini özelleştirip pekiştirmek olabilir.."
   Hulki Aktunç ise, "Argo, dillerin kardeşliğidir" diyor..
   Argo, şifreli dildir.. Kaba konuşma ya da küfür değildir.. Dili şifreleyen ve ona yenilikler katan bir dil öbeğidir.. Bizim argomuzun altında 24-25 değişik dil bulunmaktadır..
   Reşat Ekrem Koçu'nun "Yalınayaklılar" kitabından aldığım, yeniçeri argosu örneklerine dikkatinizi çekerim :
"Tavlada düşeş atmak" cümlesinin anlamının, "aşçı dükkanında dayak yemek" olduğu kimin aklına gelir, eğer yeniçeri değilse ?!..
 "Şu hurmanın çileğinden bal almalı" : "Şu esmer güzelinin göbek çukurundan öpmeli"..
 "Sucuğu elemek" : Zengini soymak ; "Camcı gavur" : Kurnaz kasap ...
   Osmanlı argosundan da birkaç örnek : Kokoros : Yaşlı erkek ; Abu : Zampara ; Kasık kombarası : Sevgili ; Akcinnü : Rakı ; Duledar : Evlilik çağına gelmiş tombul kız !..


   Argo küfür değildir ama, örneğin "ulan" ; Osmanlıca "oğlan" sözcüğünün okunuşu olan "lan"dan gelir ve cinayet sebebi bile olan ağır bir hakarettir... Bu konuda Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesinin 25 Kasım 1999 tarih ve 1999/730 sayılı, Yargıtay tarafından da onanmış, bir kararı var..  "Lan" sözünü sarf eden kişi, karşı tarafa manevi tazminat ödemeye mahkum edilmiş..
   2006 yılı Haziran ayında, Mersin'de bir çiftçiye "artistlik etme lan ! " diyen sayın Başbakan ise suçlu değildir, oğlunu azarlayan yarı sert, yarı müşfik bir babanın davranışıdır o !..
   Zaten siyaset tarihimiz bu tip konuşmalara hiç de yabancı değil.. Yalnızca, seviye her geçen gün düşmekte..
   Demokrat Parti döneminde, tek kişilik bir ordu gibi Menderes'e kök söktüren, bu yüzden Kırşehir'in ilçe olmasına neden olan Osman Bölükbaşı, onunla aynı görüşte olsun, olmasın herkes tarafından sevilirdi.. Onun yüzleri güldüren anılarından birisini aktarayım : Bir gün Meclis'te konuşurken milletvekillerinden Murat Ali Ülgen, "Sen erkek misin be " diye seslenince, "Murat Ali, erkekliğimin zekatını versem sen de erkek olurdun" yanıtını yapıştırıvermiş !..
   Sonraki yıllarda yapılan bir söyleşide ise şunları söylemiştir : "Siyasi hayatımda beni en çok üzen şey, ne zaman konuşmaya başlasam İsmet Paşa'nın kulaklığını çıkarıp masaya koymasıydı"..
   Mitingi meydanlarında kendisini alkışlayıp da sonradan gidip DP'ye oy verenlere söylediği : "Sizin harmanınız büyük de, taneniz çıkmıyor. Burada beni dinlerken aşka gelip rahmanı alkışlarsınız, sandık başına gidince şeytana sarılırsınız !.."
   Siyasette "bel altı vurmanın" en çarpıcı örneği ise CHP Genel Sekreteri Kasım Gülek'e ait.. Seçim kampanyası sırasında, yıllar önce çekilmiş kepli kolej fotoğrafını basına dağıtan ve sünnetsiz olduğunu iddia eden DP milletvekiline verdiği, "karısı da amma gevezeymiş" yanıtı sınırları zorlayan cinstendi..
   Ya "tonton" !.. Örneğin, "Yengemin şeyi olsa eniştem olurdu" vecizesi unutulmaz .. Daha da beterini Erdal İnönü gibi son derece efendi ve kibar bir kişiye karşı sarf etmekten çekinmemişti : "Benimle değil, küçük Turgut'la uğraş !".. Buna aynı üslupla gelen yanıt ise, milletvekili sıralarından, ama Cüneyt Canver'e aitti : "Yalnız Turgut Bey'in değil, herkesin küçüğü var. Onunla Semra Hanım uğraşsın !.."
   Turgut Özal'ın diğer bazı incileri ise şunlardı : Bursa milletvekili İhsan Sabri Çağlayangil için "Ne de olsa Bursalı" sözü, "Kodum mu oturturum" sözü, yine Erdal İnönü için "Boyu uzun,akla kısa" sözü hep polemiklere neden olmuştu..
   Sonra yavaş yavaş kantarın topuzu kaçmaya başladı .. Kapatılan RP yasaklı milletvekili Şevki Yılmaz, genelev açılışını yapan Gaziantep Belediye Başkanı Celal Doğan'a "pezevenk adam, önce karını gönder" sözü ile tarihe geçmiştir !..
   Bu arada ; Cavit Çağlar'ın "Yavşak", Tansu Çiller'in (Mesut Yılmaz için) "şerefsiz onbaşı" ; Erbakan'ın (Ecevit'e ) "öküz" ; Cem Uzan'ın (RTE'a) "Allahsız" dediklerini de unutmamak gerekir..
   2009 yılında, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in "Has...tirin" sözü, Bülent Arınç'ın "Şeyini şey ettiğimin şeyleri" ve Recep Bey'in "ananı da al git" sözleri ile "devlet adamlarımızdan güzel sözler" bölümünü kapatıyorum !..

   Neyzen Tevfik, 60 liralık maaşını kestirten İstanbul Valisi Lütfü Kırdar için şu ikiliği yazmış :
"Allah senin hamurunu necasetle (b.k) yoğurmuş
  annen seni s.çarken yanlışlıkla doğurmuş !.. "    


TARİHTEN VERDİĞİM ÖRNEKLER, ALDIĞIM ALINTILAR ARASINDA TERBİYE SINIRLARINI ZORLAYANLAR  DA OLDUĞU İÇİN AFFINIZA SIĞINIRIM  !.. 

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK