Sayfalar

390 ) SIRADAN FAŞİZM !...

   

   "Düşünce özgürlüğünün özünde sadece düşünce vardır. Düşünce özgürlüğü, öz ile öz olmayanın ayrılamadığı bir özgürlüktür. Azıcık sınırlandığı zaman bütünüyle yok olan bir özgürlüktür bu.. Çünkü düşüncenin sınırı yoktur !..
  Kaldı ki, sınırsız düşünce özgürlüğünün kurulu düzeni yıkmaya varabileceğinden korkanları teselli edecek çare de yine düşünce özgürlüğünde gizlidir. Tehlikeli sayılabilecek bir düşünce, başka bir düşünce ile çürütülebiliyorsa, tehlikeli olmaktan çıkar..
  Kendi dünya görüşünüzü doğru belleyip zor kullanarak başkalarına ağız açtırmamaya, kalem oynattırmamaya ZORBALIK derler. Bu zorbalık, kurulu düzendeki ekonomik çıkarlarla birleştiğinde de adı FAŞİZM olur !.."

   Mümtaz Soysal, 1974 yılındaki bir yazısında faşizmi bu şekilde tanımlıyor. 

   Görsel boyuttaki bir tanımlamayı ise 1960'lı yıllarda, Sovyet sinemacı Mikhail Romm, çektiği bir belgesel filmle yapmış : Sıradan Faşizm...
   Üçüncü Reich'ın arşivinin yanı sıra, Hitler'in özel film arşivi, SS subaylarının çektiği özel filmler, Sovyetler Birliği ve diğer bazı ülkelerin devlet arşivleri gibi kaynakları da kullandığı filminde, yalnızca Almanya'da Nazizmin 1930'larda başlayan yükselişini ve İkinci Dünya Savaşı ile birlikte gelen çöküşünü anlatmakla kalmayan yönetmen, daha önemlisi, faşizm denen olayın oluştuğu koşulları sergiliyor. Sıradan, küçük, önemsiz görülen olaylarla, tehlikeli hoşgörülerle, gündelik ilgisizliklerle, yerine getirilmeyen görevler ve kaçınılan sorumluluklarla nasıl palazlandığını, sıradanlaştığını da gösteriyor..   

   

   Film Moskova ve Varşova'dan insan manzaraları ile başlıyor. Ansızın bir kurşun sıkılıyor, çocuğu kucağında bir anne yere düşüyor. Sonra, Nazizmin kurbanı olan anneler ve çocukların cansız bedenleri, tel örgüler, artık müzeye dönüşmüş toplama kampları, oralarda sergilenen tonlarca kadın saçı, bacak protezi, çocuk lazımlığı.. Ve ardından bir marş duyulur : Deutschland Über Alles.."
   Ardından isteri krizine tutulmuş bir biçimde, Nazi selamıyla Hitler'i selamlayan Almanların görüntüleri gelir.. Bir dış ses, "Bunlar da insandı, öyle sanıyorlardı.." der ve devam eder, "Birey bir hiçti, yüz binler, milyonlar bir şey ifade ediyorlardı.."
  İkinci Bölüm'de "Mein Kampf / Kavgam"ın özel baskısının yapılması gösterilir..
  Üçüncü Bölüm'de "açıkgöz demagog" Adolf Hitler görünür perdede.. "Herkes için refah" vaat eder. Kitleler haykırırlar : "Sieg Heil !"
  Yavaş yavaş SA'lar (Sturmabschütze/Fırtına Bölükleri) oluşturulur, sokağa egemen olmaya başlarlar.
  Parti'nin adı her ne kadar "Nasyonal Sosyalist İşçi Partisi" olsa da, "işçi" ile yakından uzaktan bir ilgisi yoktur !.. Ama yine de Parti ve Hitler yükselişe geçerler.. Hindenburg Cumhurbaşkanıdır.. Büyük sermaye, Hitler'in Şansölye yapılması karşılığında 2 milyon Alman Markı önerir !..
  1930'da % 18 oy alarak 107 sandalye kazanan Parti, 1933 yılında % 44'e ulaşarak sandalye sayısını 244'e çıkartmıştır. Yani kimse kalkıp da Hitler'in iktidara gelişine "antidemokratik" diyemez..  
  Kaz adımı yürüyüş görüntüleriyle bu bölüm de biter..
  Dördüncü Bölüm'de, o tarihlerde "sona ermekte olan" bir dünyayı yönetenlerin, krallar ve kraliçelerin, güler yüzlü görüntülerini, otomobil yarışlarını, güzellik yarışmalarını, caz ve fokstrot gösterilerini izleriz.. Bunlar halkı "aymazlığa iten" görüntülerdir.. Böyle bir ortamda faşizm kol gezmektedir...
   Beşinci Bölüm'ün konusu, Üçüncü Reich iktidarıdır. Ünlü "meşaleli yürüyüşler" ; ister komünist ister sosyal demokrat olsun, "Hitler'den farklı düşünen herkes"in sindirilmesi, bir şekilde "bertaraf edilmesi" ; meydanlarda, hele üniversitelerde değişik dünya yazarlarının imzasını taşıyan kitapların "şehvetle" ateşe atılması ve yakılması.. Ve yine o dış ses : "Führer'i sevmiyorsanız bundan ötürü yargılanabilirsiniz !.."
  Altıncı Bölüm'de Alman soyunun eski Yunan'a dayandırılmaya çalışılması, kafatası hesapları işlenir.. Aryan ırkını sürdürmek ve elbette dünyanın tek hakimi yapabilmek için "Reich'ın Büyük Aile Birliği"nin önerisi ise bellidir : "En az dört çocuk" !..
  Yedinci Bölüm'de "Tek halk, tek imparatorluk, tek önder.." sloganının nasıl pekiştiği (pekiştirildiği) görülür.. Ortak çorbaya kaşık sallayanlar ; ünlü Krupp şirketinin desteği ve işbirliği ; Nazizmin ekonomik programı ; "stratejik" önemi olan otoyolların yapımı ve temel atma törenleri ; sanayi fuarlarında sergilenen tanklar, denizaltılar... Ve gene o dış ses : "Hitler hep bağırarak konuşur ; çünkü halk bundan hoşlanmaktadır !.."
  "Bana güç veren aydınlar değil ; işçi ve onun sınıfına dayanıyorum" der Hitler Sekizinci Bölüm'de.. Ayrıca, "Parti benimdir !" demeye gelmiştir sıra.. Perdede yalnız da değildir Hitler ; İtalya'da da "Duce" çığlıkları arasında Mussolini vardır ve kimin kimi taklit ettiği iyice karışıktır ; aslında ikisi de iç içedir..
  Dokuzuncu Bölüm'de, gücünü "aydınlar"dan almasa da, "arada sırada parmak sallayarak korkutulması gereken aydınlar" gelir sahneye..
  Onuncu Bölüm'de ; "Nazi ideolojisi" ile yetişen gençler şöyle bağırırlar : "Bizler sana aidiz !.."
  Alman alfabeleri, "Frida ve Frieda Hitler'i selamlarlar : Heil Hitler !" ve "SA'lar yürür, bayrağı selamlarız" diye başlar. On yaşına gelip de "Hitler Gençliği"ne katılanlar yemin ederler : Führer'imizi simgeleyen bu kan rengi bayrak altında, bütün enerji ve gücümü ülkemizin kurtarıcısına, Adolf Hitler'e adamaya and içerim. Onun için canımı vermeye hazırım !.."
  On Birinci Bölüm'de bir başka Almanya'nın daha olduğu görüntülenir : Alman işçi sınıfı.. 1920'li yıllarda en güçlü dönemlerini yaşayan işçiler, Parti'nin SA'ları ile sokak çatışmalarına girmiş ve "Kızıl Cephe" 1932'de yasaklanmıştır. Dış ses duyulur : "Alman halkı kandırıldı, Hitler'e alıştırıldı.."
  On İkinci Bölüm'de Hitler'in "propaganda felsefesi" açıklanır : 
"Sen bir hiçsin ; halkım ise her şeydir.."... "Geniş halk kitlelerine bir kadına hitap eder gibi sesleneceksin ; çünkü o zaman severek ve isteyerek bir güce boyun eğerler"... "Basit insani duygulara seslen"... "İnsanlar geri zekalı ve tembeldir ; ne okumayı ne de düşünmeyi severler" gibi.. 
  On Üçüncü Bölüm'de Avusturya'nın ilhakı ve Polonya'nın işgali gösterilir : SAVAŞ !..
  On Dördüncü Bölüm'de savaşın tüm acımasız tabloları sergilenir. Tam bir toplu histeri ya da cinnet durumu.. Olup bitenden habersiz olduğu "söylenen" Almanlar ise gözyaşları içinde Führer'lerini  selamlamaya devam ederler : "Sieg Heil !"..
  Arada, idam sehpasında, boynunda bir yafta ile sallanan bir Alman görünür. Yaftada, "Ben hayır dedim ! Ben vatan hainiyim !" yazmaktadır..
  Son bölümde savaş sonrası görüntüler vardır.. Ne savaşı ne de faşizmi bilen, onlar dünyanın tadını çıkarabilsinler diye bedelini milyonlarca insanın ödediğini bilmeyen, anımsamayan çocuklar.. 1930'ların "halkı aymazlığa iten" görüntülerinin 1950 ve 1960'lı yıllarda tekrarlanması.. ABD'de denizcilerin şiddet üzerine kurulu eğitimleri, gamalı haçlı pazubentlerle resmigeçit yapan Neo Naziler, üzerlerine gamalı haç karalanmış Musevi mezarlıkları, silah tekelleri, roketler ve yığınla yeni silah.. Gene çocuklar ellerinde tüfeklerle askercilik oynamaktadırlar.. Ve bir küçük öykü :
  Tavuk bir yumurta yumurtlamış, hem de altın bir yumurta.. Büyük baba kırmaya çalışmış kıramamış ; büyük anne kırmaya çalışmış, kıramamış. Fare geçerken kuyruğu çarpmış, yere düşen yumurta kırılmış. Büyük baba ağlıyor, büyük anne ağlıyor. Tavuk, "ağlama büyük baba, ağlama büyük anne" diyor, "ben yine yumurtlarım !.."


 

   

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK