Sayfalar

395 ) MUSTAFA !..

    

   Sultan Süleyman ihtiyarlığın sadece eşiğindeydi, ama giderek daha sık sergilediği dengesizlik belirtileri, tavırlarına ve oğullarıyla olan hesaplaşmalarına açıklık kazandırıyordu. Oldu olalı oturaklı bir görünümü olmamıştı, yüzünün anlamı da sevimli ve çekici değildi. Bir korkuluğu andıran zarafetten yoksun, titrek ve sarsak vücudu yıllarla birlikte daha da çirkinleşmişti. Boynu uzamış, yüzünün çizgileri derinleşip yumuşamış, kan çanağına dönen gözlerinde soğuk bir anlam yer etmişti. Yorgunluk ve zafiyet nöbetleri geçiriyor, ıstırabın pençesindeyken garip şekilde kurnaz ve sinsi, inatçı ve hain oluyordu. Her yerde bir tehdit görüyor, bunları en gaddarca kararlarla geçiştirmeye çalışıyordu.
   Bu duruma düşen Süleyman, eşi Hürrem Sultan'ın büsbütün sözünden çıkmaz olmuştu. Bir kadını, hayatının sonlarında geçmişinden ayıran o sınırı aşan Hürrem'in sağlık durumu bozuktu ; vücudu şişmiş, dişleri dökülmüştü ve Süleyman'a baktıkça kendi yansımasını ve içlerinde, geçmişteki aşklarının yıkıntısını görüyordu. Aşksız kalan bu kadın, canlı bir ölü olmamak için, önce oğulları Selim ve Bayezid'e, daha sonra da devlet işlerine giderek daha fazla karışmaya başladı ve bu onun için bir yaşama nedeni oldu. İhtirası böylece, korkunç bir entrikacılık yeteneğine, insanları yönetmek sanatına, ezici, önlenemez ve karşı konulamaz bir etkiye dönüştü.
   Hürrem Sultan'ın nazarında Şehzade Mustafa saltanat ve saadetinin en büyük düşmanıydı. Şehzade 40 yaşında, akıllı ve dirayetli olarak tanınmıştı. Devrin aydın zümresi, Mustafa'da Osmanlı hanedanının soylu ve saygın simasını görüyordu. Sultan Süleyman'ın ihtiyarlığını görenler, şehzadenin faziletlerini düşünerek teselli oluyorlardı.   
   
   Yazgının aracı, dramın baş aktörleri tarafından saptanınca, bu kez Sadrazam Rüstem Paşa'yı, bir zamanlar ona atfedilen güç oranında zayıf düşmüş olarak görüyoruz. İnanılmayacak derecede çalımlı ve zengin olan bu adam, şiddetle soğukkanlılığı özünde birleştiriyordu. Öylesine içine kapanıktı ki, ağzından çıkan her söz bir karar ya da bir emir anlamına geliyordu. Süleyman'la Hürrem'in damadı olmasına rağmen, güvensizlik ve derin bir kaygı belirtileri göstermeye başladığı keskin gözlerden kaçmıyordu. Her gün artırdığı serveti ve özellikle çuha ve ipeklileri, mahzenlerinde küflenmekteydi. Durmadan artan otoritesi de kendi ağırlığının altında ezilerek yavaş yavaş çökmekteydi. Sadrazam on yıldan beri gücüyle ve salt iradesiyle tüm engelleri yıkabilecek ve dillere destan bir açgözlülükle topladığı servetiyle, etrafında yıkılmaz bir kale bina edebilecek bir adam izlenimi veriyordu. 
   Türk tarihinin 1541 yılından sonraki sükunet döneminde imparatorluk, önceki yıllarda kazandığı görkemin ışıltısıyla gözleri kamaştırırken, Rüstem Paşa, kabalığını ve basitliğini, faaliyetlerinin yüzeysel hoyratlığını ve ezici otoritesini bir sisteme dönüştürmedeki yeteneksizliğini maskelemekte güçlük çekmemişti. Fakat geçirdiği ilk önemli sınav bu vezirin karakterini açığa vurdu. Hürrem Sultan, herhalde kızı Mihrimah'la anlaşarak, Rüstem'e şantaj yaptı ve hakkında bildiklerini ve onun için yaptıklarını açıklamakla onu tehdit etti. Rüstem Paşa işte o zaman zekası kıt despotlara has yararlı kurnazlığını yitirerek, bu iki kadının güçlerinin ve etkilerinin arkasına sığındı. Hürrem Sultan'a tamamen boyun eğerek ellerini kolayca kana bulayacak bir adam oldu.. 

    
   İşte tam bu sırada, Osmanlı'ya hiçbir dönemde kimsenin yapamadığı kadar uzun süre kafa tutabilmiş Anadolulu bir sülaleden gelen Şemsi Ahmed Ağa, Kızılahmedoğlu'yu ilk kez sahnede önemli bir rolde görüyoruz. Bu zat tarihte şair olarak tanınır ama İstanbul'daki sarayın en sinsi ve en tehlikeli entrikalarını açığa vurmasıyla daha da büyük bir ün yapmıştır. Yaklaşık otuz yıl süresince ender bir zevkle tuzaklar kuracak, vezirleri mahvedecek, kadınları baştan çıkaracak ve sultanları doğru yoldan saptıracaktı. Bütün bunları yaparken kafasında tek bir amaç vardı : Osmanlılardan ailesinin intikamını almak. O dramatik olaylar sırasında Şemsi Ahmed basit bir sipahi ağasıydı. Rütbesi trajedide önemli bir rol oynamasına olanak vermeyecek kadar küçüktü ancak öfkeli ve beceriksiz Rüstem Paşa'nın kötü bir danışmanı ve sağ kolu olabilecek kadar kurnaz ve ahlaksız biriydi 
   1552 yazı içinde Sadrazamın maiyetinde İran'a giden Şemsi Ahmed, kısa bir süre sonra dönerek Padişah'a, Hürrem Sultan'dan olmayan büyük oğlu Mustafa'nın, orduyu babasına karşı ayaklandırmak üzere olduğunu, ordunun ise delikanlıyı babasına karşı tercih ederek, sultanlığını ilan etmesi için teşvik ettiğini bildirdi. 
   Şemsi Ağa huzura kabulünü şöyle anlatıyordu :
"Padişahın huzuruna vararak, ayağın tozuna yüz sürüp mektubu (Şehzadenin mektubu) sunduğumuzda, açıp okudular. Böyle karışık ve acı haberleri duyunca şehzadeyi kandırmak için : Haşa Mustafa Han'ım saltanat sevdası ile bunun gibi küstahlık etmeye cüret ede. Bu gibi hareket ondan beklenmez. Nihayet bazı fesatçılar ve gaddarlar böyle yakışıksız sözleri ortaya atıp sürekli konuşurlar. Halk da bire beş katarlar. Sakın bir daha bunun gibi boş ve yakışıksız sözleri ve bunun gibi dedikodularıdilimize dolayıp günaha girmeyin ve böylesi söylentilere yol açmayın diye sıkıca tembih ettiler.." (Peçevi Tarihi)

   O tarihte iyice yaşlanmış olan ve türlü hastalıklar çeken Sultan Süleyman, iradesiz ve kolay etkilenir olmuştu. Sürekli sızlanıyordu, özetle tahtına layık olmaktan çıkmıştı. Sadrazamına gelince o, işgal ettiği konuma oldu bitti layık olmamıştı. Bu küstah ve ölçüsüz despotun bir an önce sadrazamlıktan uzaklaştırılması gerekiyordu. 
   Aradan çok geçmeden Padişah, ilkbaharın ilk belirtileriyle birlikte savaş meydanına gidip ordusunun kumandasını eline alacağını bildirdi. 
   Vakanüvis, "Süleyman ordusunun başına geçmek için Üsküdar'a gittiği sırada yaz ilerlemişti" diye yazıyor, ama arada geçen süre içinde padişahın niçin kararını değiştirmediğine açıklık getirmiyor. Geçen ayların, ihtiyar adamın kararını daha da pekiştirdiği anlaşılıyor. Padişah Aksaray (Arkhelias)/ Konya Ereğlisi kenti yakınındaki karargahındayken Şehzade Mustafa 6 Ekim'de çıkageldi ve çadırlarını babasınınkilerin yanında kurdurdu. Ertesi gün vezirler ona saygılarını bildirmeye geldiler, onun elini öptüler. Şehzade onlara görkemli kaftanlar hediye etti. Mustafa bundan sonra atına bindi ve toplaşan yeniçerilerin haykırışları arasında, vezirlerle çevrili olarak babasının çadırına yöneldi. Bahtsız şehzade çadırda babası yerine yedi dilsizle, Sultan Süleyman'ın iradesinin korkunç uygulayıcısı olan cellatlarla karşılaşınca çok şaşırmış olmalı.. Dilsizler boşu boşuna babasından merhamet dilenen şehzadeyi kıskıvrak yakalayıp boğdular. Oğlu boğulurken Padişah, bir paravanın arkasında oturmuş bekliyordu. Oğlunun katiline  Zal" unvanını veren padişah, Mustafa'ya yakınlıklarıyla bilinen birçok askeri komutanı da öldürtmüştü. 
   Sultan Süleyman ayaklanmaya hazır durumdaki yeniçerileri sakinleştirmek için sadaret mührünü damadı Rüstem Paşa'dan alarak Temeşvar fatihi olan ikinci vezir Ahmed Paşa'ya verdi. Oyunu kavrayamayan Rüstem Paşa şaşırmış ve fena halde içerlemişti ama zorunlu olarak İstanbul'a döndü. 
   Padişahın kolu uzun ve acımasızdı. Dilsizler Mustafa'nın üzerine atılırlarken, Hadım İbrahim de Bursa'ya gelerek şehzadenin en küçük oğlunu annesinin kollarının arasından kopararak boğduruyordu..

   Bütün imparatorluk Mustafa'nın yasını tuttu. Ölümü Batı edebiyatında çeşitli tarihçilerle şairlere konu oldu, insanların ihtiraslarının ve erdemlerinin yol açtığı trajik anlaşmazlıkların nedenleri hakkında onları uzun uzun düşündürdü.    Gururlu ve adalet aşığı olan, yiğitçe davranışları yüzünden orduda çok sevilen, şairlerle bilginlerin koruyucusu Mustafa'nın kendisi de Muhlisi (samimi) adıyla şiirler yazıyordu. Şair Taşlıcalı Yahya, "Bütün bunlar Rüstem tarafından düzenlendi. Ama tahtta Süleyman olmasaydı bu noktaya gelinemezdi. Şeytan daha uzun zaman dünyaya egemen olacak.." diye yazmıştır. Kopyaları elden ele dolaşan ve ezbere bilinen bu mısralar, bütün şairlerden nefret etmesini buyuran doğasının kendisini hiç aldatmadığını söyleyen Rüstem Paşa'yı doğruluyordu. Tekrar sadaret mührünü ele geçirince Rüstem, padişaha, her istediğini yazabileceğini sanan bu küstahın kellesinin uçurulmasını önerdi. Süleyman ise, vezirini kudurtmak için Şair Yahya'yı bağışladı !.     

   Padişah, Mustafa'dan sonra bir oğul daha kaybetti. Şehzade Cihangir o vakte kadar ailesinin gölgesinde kaldığından fazla dikkati çekmemişti. Ona çifte kambur vermekle, doğa, bu genci bu dünyanın boş zaferlerinden ve gelip geçici zevklerinden uzaklaştırmıştı. Böyle bir kardeşi olduğu için gurur duyan ve Mustafa'ya canı gönülden bağlı olan Cihangir, soylu karakterli bir kişiydi. Dünya onun içine duru bir kaynakmış gibi yansıdığından, aynı zamanda da şendi. Türk vakanüvisleri Cihangir'in dayanılmaz bir karamsarlığın ve hüznün pençesine düştüğünü, sonuçta da vücudunun her türlü tedaviyi reddettiğini anlatmışlardır. 27 Kasım 1553 günü, Halep kışlağında oğlu ölünce, padişah onun adına Tophane semtindeki bir yamaçta bir cami yaptırmıştır..
  


RADOVAN SAMARCIC'ın "Sokollu Mehmed Paşa" ve AHMET REFİK ALTINAY'ın "Kadınlar Saltanatı" adlı kitaplarından alıntı yapılmıştır..

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK