Sayfalar

449 ) İSTİKLAL MARŞI'MIZI DOĞRU MU SÖYLÜYORUZ ? !...

    

   Osmanlı Devleti'nin bir milli marşı yoktu. Padişahlar için bestelenmiş marşlar, milli marş olarak kullanılırdı. İlk önce, Sultan İkinci Mahmud döneminde, Guiseppe ve Gaetano Donizetti (aşağıda solda ve sağda) tarafından "Mahmudiye Marşı" bestelendi ve 1808-1839 arası kullanıldı.. Yine Guiseppe Donizetti tarafından bestelenen "Mecidiye Marşı", 1839-1861 arası kullanıldı. 

  

   Callisto Guatelli tarafından bestelenen "Aziziye Marşı" (aşağıda) 1861 ile 1876 arası Osmanlı'yı temsil etti.



   Necip Paşa tarafından bestelenen "Hamidiye Marşı", 1876 ile 1909 arası ; Italo Selvelli tarafından bestelenen "Reşadiye Marşı" ise 1909-1918 arası kullanılmıştır..
   İstanbul Hükumeti ve Saray İngilizlere teslim olmuşken, Kurtuluş Savaşı'na katılmak için Ankara'da toplanan direnişçilerden Albay İsmet (İnönü) Bey, 1920 yılının sonlarına doğru Maarif Vekaleti'ne, askerin güç ve moral bulması için bir milli marş hazırlanması önerisini sunar.. Maarif Vekaleti de, 500 lira ödüllü milli marş şiiri yarışması için "Türk ulusunun Anadolu'da giriştiği kutsal mücadelenin özünü ve ruhunu ifade edebilecek nitelikte olması" şartıyla kolları sıvar.
   Milli marş için açılan yarışma gençlere edebiyatı sevdirmek ve şiiri özendirmek için ülkedeki tüm okullarda ilan edilir. 
   Maarif Vekaleti'ne 724 şiir gönderilir. Katılanlar arasında Tunalı Hilmi Bey, Kazım Karabekir, Kemalettin Kamu gibi tanınmış kimseler de vardır. Ancak, şiirler arasında beğenilenler olsa da, büyük bir coşku uyandıracak dizelerin eksikliği hissedilir. Hamdullah Suphi (Tanrıöver) Bey, Meclis'te Burdur Milletvekili olarak bulunan ünlü şair Mehmet Akif (Ersoy) Bey'in, milli marş için şiir yazmasını çok ister. Ne var ki, Mehmet Akif, konulan para ödülünden rahatsızlık duyduğunu etrafına söylemektedir. Hamdullah Suphi şaire, yakın arkadaşı Hasan Basri (Çantay) aracılığıyla, yarışmaya katılmama nedeninin kaldırılacağı haberini gönderir. Bunun üzerine Mehmet Akif, kitabı "Safahat"a bile, varlığından dolayı cebine bir kuruş girmemesi düşüncesiyle koymadığı "İstiklal Marşı"nın şiirini kaleme alır.

 Mehmet Akif Ersoy

   Muhiddin Nalbantoğlu, "İstiklal Marşımızın Tarihi" adlı eserinde, Maarif Vekaleti'nin, içinde Mehmet Akif'in şiirinin de bulunduğu üç eseri savaşan ordu komutanlıklarına gönderdiğini ve şiirlerin askerlere okunarak hangisinin daha fazla coşkunluk yarattığının bildirilmesini istediğini yazar.. Ankara'ya gelen haberler, işgal güçlerinin büyük bir saldırıya hazırlandığı günlerde okunan şiirler arasında en çok Mehmet Akif Bey'in şiirinin beğenildiği yönünde olur. Bu yüzdendir ki, 12 Mart 1921 günü, kazanan şiirin belirlenmesi için Meclis'te yapılan toplantıda Hamdullah Suphi ilk olarak Mehmet Akif'in şiirini okur. Şiir, öylesine bir coşku yaratır ve tekrar tekrar okunması istenir ki, öteki şiirler okunmaz bile !..
   Ödül olarak konulan 500 lirayı "Dar ül-mesai" adlı bir hayır kurumuna bağışladığını duyuran Mehmet Akif, o gün, alkışlar arasında mahcup bir halde dışarı çıkarken, cebinde bir arkadaşından borç olarak aldığı 2 lira vardır !.. Ve ne acıdır ki, yıllar sonra "İstiklal Marşı" şairinin oğlu Emin Ersoy'un cesedi, Çetin Altan'ın kapısını çalıp para aldıktan kısa bir süre sonra sokaktaki çöp bidonlarının arasında bulunacak, bir diğer oğlu Tarık Ersoy parasızlık yüzünden tedavisini sürdüremeyip öldüğünde cenaze masrafları Üsküdar Belediyesi tarafından karşılanacak, kızı Suat Ersoy ise Beyoğlu'nda oturduğu evden kirayı ödeyemediği için torunlarıyla birlikte sokağa atılacaktır !..

  

   Şiir bulunduktan sonra sıra marşın bestesine gelir..
   Mehmet Akif'in şiiri on kıta olduğundan, tümünün bestelenerek törenlerde kullanılmasına olanak yoktur. Bu nedenle ilk iki kıt'asının marşta yer almasına karar verilir. Bu konuda Gazi Mustafa Kemal, şiirin bestelenmesi için kurulan komisyon üyelerinden İsmail Habib (Sevük) Bey'e şunları söyler :
"İstiklal Marşı'nın uzun olmaması konusunda mutabıkız. Söylendiği ve çalındığı zaman herkesi uzun uzun ayakta tutması elbette doğru olmaz. Ancak bu marşın istiklal davamızı anlatışı cihetinden büyük bir manası vardır. Benim en beğendiğim parçası da budur. Siz ise bu parçayı marştan çıkarmaya karar vermişsiniz : 
'Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet 
Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklal.' 
Benim bu milletten daima hatırlamasını istediğim vecizeler işte bunlardır.."
   Atatürk'ün "en beğendiğim" dediği şiirin son iki dizesi, iki gerçeği yansıtıyor : Birincisi, kimilerinin "diktatör" etiketi yapıştırmak istediği Atatürk'ün, beğendiği dizelerin marşa alınması konusunda asla dayatıcı davranmayıp, komisyonun kararına saygı göstermesi. İkincisi ise yine birilerinin, "din düşmanı" yaftasını boynuna asmak istediği Atatürk'ün en beğendiğini söylediği dizelerde, milleti için "Hakk'a tapan" tanımının yer alması..

    

   Maarif Vekaleti'nin 1924 yılında aldığı kararla, Mehmet Akif'in şiirinin marş olarak Ali Rıfat Çağatay'ın (yukarıda solda) bestesiyle çalınması sağlanır. Bu marş, altı yıl çalındıktan sonra Zeki Üngör'ün (yukarıda sağda) bestesinin kullanılmasına karar verilir... Zeki Üngör'ün bestesinin doğuşu ise Mehmet Akif'in şiirinden bağımsız olmuştur !..   
   Zeki Üngör, bir gün Şişli'de bulunan evinde bir arkadaşıyla otururken, öğretmen İhsan Bey gelerek büyük bir heyecan içinde süvarilerin İzmir'e girdiği müjdesini verir. Zeki Üngör, o coşkuyla piyanosunun başına oturarak içinden gelen bir eseri çalmaya başlar. Bir yandan da İhsan Bey'den büyük zaferi tüm ayrıntılarıyla anlatmasını istemektedir. İhsan Bey'in ağzından çıkan sözcükler, Zeki Bey'in parmaklarıyla piyanonun tuşlarına dökülürken odayı coşkulu bir beste kaplar..
   Oysa, "İstiklal Marşı"mızın bestesi son derece ağır, adeta bir cenaze marşı havasında çalınmaktadır ! Süleyman Tarman'ın "Atatürk ve Müzik" adlı kitabında da, Zeki Üngör'ün bu konudan şikayetçi olduğunu okuruz : "Ben İstiklal Marşı'nı bestelerken kulaklarımda İzmir'e koşan atlıların dörtnal sesleri vardı. Bir de marşın bugün aldığı şekli düşünün. Başında metronom 80 olan bir eser hiçbir zaman cenaze marşına benzemez.."
   Zeki Üngör, "Sahibinin Sesi" stüdyosunda orkestrayla marşı çalar. Stüdyodan çıktığı zaman, teknisyenler, marşın çok hızlı olduğunu ve plağın ancak yarısının dolduğunu söyleyerek, geri kalan kısmı için de başka bir marş çalınmasını rica ederler. Ne var ki Üngör, bu teklifi uygun görmeyerek, marşı ağır bir şekilde yeniden çalacağını, böylelikle plağın dolacağını ve gramofonun hızının artırılmasıyla  da bestenin gerçek haliyle dinlenebileceği önerisini sunar. Teknisyenler teklifin çok mantıklı olduğunu söyleyerek, gerçeğinden daha ağır bir halde çalınan ve böylelikle plağın tümünü dolduran marşı kaydederler. Zeki Üngör, büyük bir hata yaptığını sonradan anlayacaktır. Marş çalınırken, gramofonun hızında bir ayarlanma yapılması gerektiğini kim, nasıl bilecekti ki ?..
   İşte biz, bu büyük hatadan beri, "İstiklal Marşı"mızı gerçek ritminden habersiz ve hız sorununun yarattığı hatalarla söylemekteyiz..

 

SUNAY AKIN'ın "Geyikli Park" adlı kitabından yararlanılmıştır...
   

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK