Sayfalar

592 ) TALAT PAŞA'YA SUİKAST !..

     

Berlin'e yerleşen Talat Paşa, güvenlik gerekçesiyle "Mehmed Sai" (Ali Sai ?) adını kullanmaktaydı. Türkiye'de olup bitenlerle sürekli ilgileniyor ; Avrupa'da gezilere çıkıyor ; Anadolu Hükumetinin temsilcileriyle ve kimi ülkelerin diplomatlarıyla ilişkiler kuruyordu. Türkiye'den 2 Kasım'ı 3 Kasım'a bağlayan gece ayrılırken Alman denizaltısında "Bizim siyasi ömrümüz artık sona ermiştir," dediğini unutmuş gibiydi..



Kurtuluş Savaşı başlayıp da Anadolu'daki örgütlenmenin sonradan siyasal bir dönüşüme uğrayacağı anlaşılınca, Avrupa'ya dağılmış olan İttihat ve Terakki üyelerini gene bir çatı altında tutmak ve onları ülkenin geleceğinde söz sahibi kılmak amacıyla ilişkilerini artırdı. Bir yandan da İttihat ve Terakki'yi belli etmeden Anadolu içinde örgütleterek Milli Mücadeleye el koymaya çalışıyordu ; bu çalışmalar partiyi diriltmek, program yapmak ve Anadolu'ya gitmek konuları üzerinde yoğunlaşıyordu. (Küçük Talat (Muşkara), Nail (Partinin Trabzon sorumlu katibi) gibi İttihatçıları bu amaçla Anadolu'ya göndermişti. Hatta yakınlarından Eyüb Sabri (Akgöl) ile kabinesinde Ticaret ve Ziraat Nazırlığı yapmış olan Mustafa Sabri (Özkan) bir yandan mebusluk yaparken bir yandan da Talat Paşa ile yeni bir İttihat ve Terakki programı konusunda yazışıyorlardı. 
Öte yandan Talat Paşa, Anadolu'da bağımsız bir Türk devletinin yaşayabilmesi için Ermenilerle Bolşevikler arasında bir tampon bölge kurulması gerektiğine inanarak İngilizlerle ilişkiye geçmişti. Öldürülmesinden bir buçuk ay önce İngiltere Gizli Haberalma Servisi'nden Aubrey Herbert ile yaptığı uzun görüşme bunu kanıtlamaktadır. 



Anadolu'ya geçmeyi düşünen Talat Paşa, Mustafa Kemal ile yazışmaya da başlamıştı ; ondan aldığı bir cevap üzerine bu konuda umuda kapılmış bulunuyordu. Serbest bırakılan Malta sürgünlerinden bir kısmının Anadolu'ya girmesine izin verilmesi, umutlarını artırmıştı.
Berlin'de, önce Alexanderplatz'da bir otelde birkaç gün kaldıktan sonra, şehirdeki çatışma ortamından dolayı bir süre Neubabelsberg'deki bir sanatoryumun dairesine çekilen Talat Paşa, şehirdeki huzursuzluk azaldıktan sonra arkadaşlarının temin ettiği, Charlottenburg semtinde, Hardenberg Strasse No.4 adresindeki üç odalı daireye eşi Hayriye Hanım ile birlikte yerleşmişti. Almanya'da yaşayan İttihatçılarla, özellikle Doktor Bahaeddin Şakir ve Nazım Beylerle, aralarında öğrencilerin de bulunduğu birçok Türk ile buluşup görüşüyordu.
Sokağın karşı yanına, evinin karşısındaki 7 numaralı evin ikinci katına yerleşen İran kökenli bir Ermeni olan Sogomon Taleryan'ın (en üstte) uzun süre kendisini izlediği, hangi saatlerde sokağa çıkıp nerelere gittiğini öğrendiği bilinmektedir. Cinayet bu bilgilere dayanarak planlanmıştır. 
Talat Paşa her gün saat 11.00 dolayında evinden çıkıp yürüyüş yapıyor, bazen Hayvanat Bahçesine kadar gidip öğle yemeği için evine dönüyordu. 
15 Mart 1921 günü de aynı saatte çıktı ; birkaç dakika sonra, 17 numaralı evin önüne geldiğinde, arkasından, çok yakından başına ateş edildi ve hemen orada düşüp can verdi..
Katil tabancasını attı ve koşarak uzaklaşmaya çalıştı. Çevredeki kişiler silah sesini işitip yerde birisinin yattığını görünce, kaçmaya çalışanı kovalayıp yakaladılar ; biraz da hırpaladılar..
Önce o yakınlarda bir tütüncü dükkanı işleten eski İttihatçılardan Cemal Bey'in, ardından Doktor Nazım, Nesim Mazliyah ve Doktor Bahaeddin Şakir'in olay yerine gelmeleriyle, üzerinde Mehmed Sai adına düzenlenmiş bir pasaport bulunan ölünün Talat Paşa olduğu anlaşıldı..
Ceset morga kaldırıldı. Daha sonra Tempelhof'daki yeni yapılan camide düzenlenen cenaze törenine Türklerin yanı sıra Talat Paşa'nın Türkiye'den tanıdığı Almanlar ve Almanya Hükumet temsilcileri de katıldı. Cesedi tahnit edilerek özel bir tabuta konuldu ve geçici olarak defnedildi. 
Katil Sogomon Taleryan, sorgusunda yakınlarının tehcir sırasında öldürüldüğünü, bu nedenle Talat Paşa'yı öldürmeye karar verdiğini, iki yıl önce Berlin'e geldiğini, buradaki Ermeni komitacılarından Apelyan aracılığıyla evini bulduğunu ve izlemeye başladığını söyledi. 
Alman yetkilileri, verdikleri demeçlerde katilin cezasız kalmayacağını ifade ediyorlardı. Duruşmada, İstanbul'daki Torlakyan davasında olduğu gibi, Ermenilerin göç ettirilmesi sırasındaki acı olaylar ve "soykırım" iddiaları ortaya atılarak, bir bakıma İttihatçıların Ermenilere karşı politikası yargılandı, birçok tanık dinlendi. Duruşmalara "müdahil" olarak katılan Türk tarafının tanıkları ise dinlenmedi. Sonuçta katil beraat ettirildi !..



Mahkeme tutanakları, 1980'de Göttingen'de yayımlanan "Der Völkermord an der Armenian vor Gericht : Der Proces Talaat Pascha" adlı Fransızcaya da çevrilen kitapta yer almaktadır. Bunlar Türkçeye çevrilmemiş, yalnızca bunlara dayandığı öne sürülen bir senaryodan "Duvardaki Kan" adlı televizyon dizisi çekilmiş ve dizi Ekim-Kasım 1986'da TRT televizyonunda gösterilmiş, çeşitli eleştirilere de hedef olmuştu..
Katilin cezalandırılmaması iki nedene dayandırılmıştır : Almanya'nın savaş sonrasında alabildiğine çalkantılı bir siyasal ortama girmiş bulunması ve bazı dış güçlerin perde arkasında yaptıkları baskılar.
İkinci neden üzerinde özellikle durulmuştur. Olayı ayrıntılı olarak (Maliyeci) Cevad Bey'e "Rüstem" takma adıyla bildiren Doktor Nazım, şu kanısını ifade etmiştir :
"Talat'dan intikam almak için dünyayı dolaştığını söyleyip duran bu milliyetperver katil niçin o sıralarda bu cinayeti işlemedi de, tam Talat'ın kabine kurması için gayrı resmi çevrelerde çalışıldığı bir zamanda işledi. Bizce bu olayda Ermenilik sömürülmüştür. Ama sebebi başka şeydir... Ben bu işte her şeyden çok Yunan parmağını ve parasını görüyorum. Belki de aldanıyorum.."

Mithat Şükrü Bleda, Talat Paşa'nın İngiltere Gizli Haberalma Servisinden Aubrey Herbert ile görüşmelerini biraz değişik biçimde anlatarak, İngilizlerin Herbert'e Talat ve Enver Paşaları öldürme görevi verdiğini ; onun bu suikastı düzenlerken İngiltere'yi işe karıştırmamak için vurucu güç olarak yabancı kişileri kullandığını, Ermenilerin ardında bu kişinin, onun ardında da İngiliz gizli polis şefi Sir Basil Thomson'un bulunduğunu öne sürmektedir..  



Gelelim şu gizemli zata... 
Aubrey Herbert (üstte) adı resmi belgelerde "Türkiye'deki İngiltere Sefareti mensubu" olarak geçer. 1900 yılı başlarında iyinin de üstünde olan Türkçesi ile, olaylara daha ayrıntı ile bakabilme fırsatını bulan Aubrey Herbert'in, bilinen özelliklerinden biri de yazarlığıdır. Üstelik, içi İngilizce ama kapağı Türkçe bir kitap da yazmıştır : "Ben Kendim.." 
Başka yazdıkları da vardır. İngiliz Gizli Servisine yazdıkları gibi... İttihat ve Terakki'nin iktidar günlerinden itibaren Talat Paşa ile yaptığı görüşmeleri, günü gününe Scotland Yard'a bildiren bu diplomat, "Eski dost, düşman olmaz" diye kitabına son noktayı koyduktan bir buçuk ay sonra Ermeni kurşunları da Talat Paşa'nın hayatına son noktayı koymuştur..
Talat Paşa'nın İngiliz yetkililere yazdığı bir mektubu "üst makamlara" ulaştıran Aubrey Herbert, 1921 Şubat'ında Sir Basil Thomson tarafından Scotland Yard'a çağrılır, sonra da Paşa'nın katlinden kısa bir süre önce onunla Almanya'da bir görüşme yapar..  Tarihin karanlık dehlizlerinde havada asılı kalmış sorular, sorular, sorular....



KAYNAKÇA : 
ALPAY KABACALI, "Türkiye'de Siyasal Cinayetler" ; ERGUN HİÇYILMAZ, "Başverenler Başkaldıranlar" ; TEVFİK ÇAVDAR, "Talat Paşa, Bir Örgüt Ustasının Yaşam Öyküsü" ; MİTHAT ŞÜKRÜ BLEDA, "İmparatorluğun Çöküşü" ; MEHMET KASIM, "Talat Paşa'nın Anıları" ; ARİF CEMİL (DENKER), "İttihatçı Şeflerin Gurbet Maceraları" ; DİLEK ZARÇIOĞLU, "Talat Paşa Davası" ;         

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK