Sayfalar

662 ) BEBEK DAVASI !..



1960 Mayıs'ında Türkiye ayaktaydı. Meclis'te tahkikat komisyonları kuruluyor, kışlalarda ihtilal için gün sayılıyor, Kızılay'da Başbakan'ın yolu, gençler tarafından kesiliyordu.. 
27 Mayıs sabahı Ankara, "İhtilal başladı," haberiyle sarsıldı. Ayhan Aydan telaşla telefona sarılıp Başbakan'ı aradı. Menderes'in sesi durgundu. "Yarım saate kadar yola çıkıyoruz," dedi. Bu, son konuşmaları oldu..
Öğleden sonra Başbakan'ın Kütahya'da tutuklandığı haberi gelince Ayhan Aydan'ın arkadaşları Sağlık Sokak'taki evine koşturdular. Aydan bitik durumdaydı. Çıldırmış halde en yakın arkadaşı Sevim'e, "Ona ne yapacaklar ? Öldürürler mi ?" diye soruyordu. Bu gidişatın nereye varacağını hissediyordu ama çaresizdi..
1960 yazını, Çeşme'de Menderes'in yaptırdığı Plaj Evleri'ndeki yazlığında geçirdi. İlişkileri süresince Menderes kendisine gelen hediyelerin bir kısmını ona vermiş, kendisi de bazı mücevherler hediye etmişti. Ayhan Aydan giderken bunları altın kaplama bir kutuya koyup yanına aldı. Mücevherler arasında üzerinde "A" ve "M" harfleri bulunan bir de altın kolye vardı..
İzmir uçağına binerken, üst baş araması yapılır korkusuyla ayrı oturdular. Gazeteye sarılı mücevher kutusunu Sevim Apaydın taşıdı. "A" ve "M" harfli kolyeyi de o boynuna taktı..

     

Adnan Menderes bir haziran gecesi Yassıada'ya getirildi. Şimdi Türkiye tarihine geçecek bir yargılama süreci başlıyordu. Tahkikatı yürüten Yüksek Soruşturma Kurulu, devrik başbakan hakkında sayısız suçlama çıkardı. Bu suçlamaların her biri, ayrı bir davaya dönüşecekti. Ancak, Menderes'i kamuoyu önünde küçük düşürecek bir davaya ihtiyaç vardı. İşte o zaman "Başvekil'in yasak aşkı" hatırlandı !..
İstanbul Müftüsü, din alimi Ömer Nasuhi Bilmen'den "zina" konusunda görüş istendi. "Zina en büyük günahtır, cezası da recm olmaktır" cevabı geldi. Ancak, Başbakan'ın eşi Berin Menderes şikayetçi olmadığından zina suçlamasıyla ilgili soruşturma Ayhan Aydan'ın ölen bebeğine yöneltildi..
Gayrimeşru doğan bu çocuğun doğumdan sonra eceliyle ölmeyip Başbakan'ın azmettirmesiyle Dr. Fahri Atabey tarafından öldürüldüğü iddiası ortaya atıldı.. Yüksek Soruşturma Genel Kurulu, beş yıl önce ölmüş bir bebeğin ölüm nedenini ispatlamanın tıbbın imkansız olduğu gerekçesiyle dava açılmasına karşı çıktıysa da Milli Birlik Komitesi ısrar etti ve konu Yüksek Adalet Divanı'na geldi..
Tarihe "Bebek Davası" olarak geçecek soruşturma işte böyle başladı. Menderes ilk sorgusunda Ayhan Aydan'la 1950 veya 1951'de tanıştığını, bu tarihten sonra karı-koca gibi yaşamaya başladıklarını söyledi. Çocuğun 1955'de doğduğunu, doğum sırasında kendisinin İstanbul'da bulunduğunu, çocuğun öldüğünü telefon ile öğrendiğini anlattı. Aydan'ın gebeliği sırasında ilişkilerinin seyrekleştiğini de ifadesine ekledi..
Ayhan Aydan da Menderes'le ilişkisini doğruladı
"Ondan külliyetli miktarda para almış değilim. Ara sıra cüzi miktarda para almıştım. Birkaç yüzük hediye etmiştir. İlişkimiz birkaç yıl öncesine kadar sürdü. Ancak çocuğun ölümünden sonra kendisi ile fiili münasebette bulunmadım," dedi.



Ardından 18 tanık daha dinlendi. Bunlar arasında bebeği Menderes'in makam aracıyla mezarlığa götürüp gömen şoför de vardı..İfadeler üzerine eylül başında bebeğin mezarı bulundu, kazıldı, kemikler çıkarılıp incelendi ve dava açıldı..
"Bebek Davası"nda Adnan Menderes "namusunu kurtarmak amacıyla" bebeği öldürmeye azmettirmekten, Zeynep Kamil Hastanesi Başhekimi Dr. Fahri Atabey ise ölüme sebebiyet vermekten 5 ila 10 yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılanacaktı..
Bu arada, Ayhan Aydan'ın Kalender ve Çeşme'deki kooperatif evlerinin Menderes'in hediyesi olduğu yazıldı. Ayhan Aydan'ın mallarına ve bankadaki hesabına el kondu, maaşı bloke edildi..
Sanatçı bazı mücevherleri ile iki Hereke halısını satarak ayakta kalmaya çalıştı. Yine de anılarına karşılık yapılan büyük para tekliflerini geri çevirdi...
Doğumda Aydan'a müdahale eden Dr. Atabey 7 Ekim'de tutuklandı. Duruşmanın başlayacağı 31 Ekim günü, aralarında Ayhan Aydan'ın da bulunduğu 11 sanık Yassıada'ya getirildi..
Devlet Başkanı Orgeneral Cemal Gürsel o sabah mahkemeye bir telgraf çekerek duruşmaların gizli celsede görülmesini istemiş, ancak bu talep reddedilmişti. Eski bir aşk dosyası, şimdi bütün dünyanın gözü önünde açılacaktı..
Çetin Altan 1 Kasım 1960 tarihli "Milliyet"teki yazısında şöyle yazıyordu :
"Menderes de dinliyordu bu teferruatı ve ölen çocuk, kendi aşkının çocuğuydu. Eli, çenesinin altındaki mevhum (gerçekte olmayıp var sanılan) bir sivilceyi kaşıdı, kaşıdı, kaşıdı.. Bir devrin acar başbakanı, gizli kalmış karyola gıcırtılarının, mahkeme zabıtlarında kanamaya devam eden hasta şehveti önünde küçülmüş, silinmiş, tahta iskemlede incecik bir ıstırap çizgisine dönmüştü.."
Duruşma sırasında söz alan savcı yardımcısı, başbakanlık kasasında buluna ve üzerinde "Tarihi Vesikalar" yazan bir zarfı açtı. İçinden bazı çıplak kadın fotoğrafları ve beyaz bir kadın külotu çıkarıp Menderes'e ve Ordu Foto Film kameralarına doğru salladı.. "Bu külotu kim giymiş, kim unutmuş acaba Başbakanlık'ta ?" diye sordu..
Menderes'in avukatı Burhan Apaydın anlatıyor :
"Elinde don ve resimler vardı. Ordu fotoğrafçıları yere eğilmişler, kamera hazır, orada mübaşirlik görevi yapan Deniz Başçavuş vardı. Mahkeme Heyeti Başkanı Salim Başol, donu ve belge dedikleri fotoğrafları istedi. Mübaşir getirdi, Başol'un önüne koydu kürsüye ve 'Adnan Menderes' dedi.. Menderes'i çağıracak mikrofona, onu belirtecek, 'Bu don neydi ?' diye.. Ve o mizansen, fotoğraf çekilecek. Hepsi hazır. Bunu derhal anladım. Menderes de tabii anladı. Ve yıkılacak gibiydi.."
Amaç, devrik Başbakan'ı elinde bu külotla görüntülemekti. Menderes'in yüzü kireç gibi oldu. Burhan Apaydın şöyle devam ediyor :
"Dedim ki, 'kamera görev almış, fotoğrafçılar eğilmiş, başsavcının elinde fotoğraflar ve don varken fotoğraf çektiler. Bu donu Menderes'in eline vermek suretiyle de fotoğrafını çekecekler. Bu suretle tarihe bir resim geçirmek istiyorlar. Esas tarihe geçecek çirkin tablo şudur ki, Cumhuriyet Savcısı elinde don, arkasında Türk bayrağı ve arkada Atatürk'ün büstü.. Cumhuriyet Türkiye'sinde asıl bu çirkin manzara tarihe geçecektir..'
"Bunu deyince ortalık kızıştı tabii.. İşte o sözü orada söyledim : 'Benim müvekkilim on yıl bu ülkeye hizmet etmiş olan bir insandır. Yere düşmekle cevher sakıt (itibardan düşmüş) olmaz kadr-ü kıymetten..'  "
Bunun üzerine salonda yuh sesleri duyuldu. Şimdi sıra, bu trajik yargılamanın baş kahramanında idi.. Ayhan Aydan kürsüye çağrıldığında bütün gözler kapıya çevrildi. Bej bir döpiyes giymiş, başına örgü şapka takmıştı. Aydan'a Başbakan ile ilişkisini sorduklarında bütün salon nefesini tutmuştu..
O da, tarihe geçecek şu sözleri söyledi :
"Adnan Menderes'i 1951'de tanıdım. Evli olmasına rağmen büyük bir aşkla sevdim. Bütün emelim, ondan bir çocuk sahibi olmaktı. Bunu başaramadım. Hasta bünyem müsaade etmedi. Çocuğum 8 aylık doğdu ve öldü. Hangi vicdansız ana, üzerine titrediği bebeğinin ölmesine razı olabilir ?.."



Gazeteci Mete Akyol, o an mahkeme salonundaki atmosferi şöyle anlatıyor :
"Bütün salonda hepimizin kulağı salona çöken sessizliği duydu. Öylesine bir sessizlik oluştu salonda, hepimizi etkiledi. Benim gözüm, zannediyorum ki birçoğunun da gözü hemen rahmetli Menderes'in üzerine kaydı. Zaten birkaç metre ötemizde oturuyor idi. Baktık, birdenbire başını önüne eğdi, bir süre öyle başını kaldırmadan durdu.."
Bu dürüst açıklama karşısında salondakilerin havası bir anda değişmişti. Durumu fark eden Salim Başol, "Hala Menderes'i tutuyorsun," dedi..
Ayhan Aydan, Menderes'e arkası dönük halde omuz silkti : "Benim onu tutmamdan ne olacak ? Başındaki davaları biliyorsunuz.."
Hakim, "Doğru söyle" diye üsteleyince Ayhan Aydan son noktayı koydu :
"Allah'ın verdiği ceza çok büyük oluyor Hakim Bey, ben artık hiç yalan söylemiyorum.."
Ayhan Aydan, "sevmiştim" itirafıyla hem kamuoyunun sempatisini kazanmış hem de sevdiği adamı kurtarmıştı..
Menderes, emrine tahsis edilen paralarla sevgilisine ev aldığı iddiasıyla açılan davada suçlu bulunduysa da, "Bebek Davası"ndan beraat etti..
Yassıada'da aklandığı tek dava bu olacaktı...



CAN DÜNDAR'ın "Yüzyılın Aşkları" adlı kitabından derlenmiştir..       

1 yorum:

alican dedi ki...

Önemli bir yazı olmuş
www.tarihkomplo.com

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK