Sayfalar

668 ) ŞU BİZİM CIA !..



ABD, Türkiye'ye 1950'ye doğru, CHP yönetiminin son dönemlerinde girmiştir. 1950'de seçimi kazanan DP ise, ABD ile "dostluğu" güçlendirmek için elinden geleni yapmıştır. "Küçük Amerika" olma hayalinin yaygınlaşmaya başladığı bir dönemdir bu.. "Komünist Tevkifatı"nın yapıldığı 1951'de George McGhee, Türkiye'ye ABD Büyükelçisi olarak atanmıştır. McGhee, Türkiye'ye Amerikan yardımını sokan kişidir. 1951-1953 yıllarında ABD'nin Ankara büyükelçisi olan bu zat, sonradan ABD Dışişleri Bakanı Dean Rusk'ın "Ortadoğu, Güneydoğu Asya ve Afrika Sorunları Yardımcısı" sıfatını kazanacaktır..
Sözünü ettiğimiz dönem, Türkiye ile ABD'nin "balayı" yaşadığı dönemdir !.. 
O zamanki anlayışa göre Amerika büyük dostumuz ve müttefikimizdir. Bizi Sovyet tehdidine karşı güçlü kolları arasına aldığı yetmiyormuş gibi, yardım elini de uzatmıştır. Bu durumda bütün kapılar ona açıktır !. Ezici çoğunlukla iktidara gelen DP, ABD'nin her isteğine "evet" demesine rağmen, Türkiye'deki CIA, yine de "gayretkeşlik" gösterisinde bulunmaktan kendini alamayacaktır..
Kardeşi Allen Dulles'ı CIA başkanlığına getirten ABD Dışişleri Bakanı John Foster Dulles, DP döneminde Türkiye'ye gelir.. Yazar Mehmed Kemal bu ziyareti şöyle anlatır :
"Türkiye'ye ayak basmadan bir gün önce, Amerikan Kitaplığında, Amerikan Haberler Merkezi binasında, ve Amerikan Büyükelçiliğinin eski eşya deposunda birer bomba patladı. Bayar, Menderes ve Ankara'nın hem valisi hem de emniyet müdürü olan Kemal Aygün, bomba patlayan yerlerde, bombanın patlamasından birkaç dakika sonra, giyinmiş kuşanmış, baloya gitmeye hazır kılıkta bitiverirler. Teşhis hemen konmuştur : 'Bombayı komünistler patlattılar !' Birkaç kuruş kuruş karşılığı yalan söyleme dilenciliği.. Kemal Aygün'ü bugün bulup sormalı : 'Hala sanıkları bulunmayan bu bombaları komünistler mi, yoksa CIA'in adamları mı patlattılar ? Lütfen doğruyu söyler misiniz ?..' Söyleyemez doğruyu.. Karnındaki uğultu ve ömür boyu bu yalanlarla yatacaktır.."



27 Mayıs harekatından kısa bir süre önce Menderes'in Sovyetler Birliği'ne gideceği açıklanmıştı. Kruşçev'in Türkiye'ye gelmesi de kararlaştırılmıştı. Sovyetler'den önemli ölçüde dış yardım alınacağı ve Türkiye'nin dış politikasında büyük değişiklikler yapılabileceği söyleniyordu. Amerikalılar bu gelişmeleri dikkatle izliyorlardı..
CIA'in Menderes'in devrilmesinde herhangi bir rolü olup olmadığı bugüne kadar açıklanmadı. Buna karşılık, ihtilalden haberli olan örgütün bunu önlemek için kılını bile kıpırdatmadığı, belgelere dayanılarak açıklanmıştır. CIA, Menderes'in baskıcı yönetimi yüzünden Türk Ordusunda kaynaşma başladığını çok önceden haber almış ve Washington'a bildirmişti. İhtilalden bir hafta önce gönderilen telgraflarda olayın yakında gerçekleşeceği belirtilmekteydi.. 
27 Mayıs'tan sonraki "sola açılma", Amerikan emperyalizminin Türkiye'deki oyunlarını açığa çıkarma çabaları ve protesto hareketleri, CIA'in Türkiye'de "fazla mesai" yapmasına neden olmuştur !..



CIA, Türkiye'deki öğrenci örgütlerine ve sendikalara, özellikle kendi kurduğu, desteklediği ya da denetlediği örgütler aracılığıyla sızmıştır. Mekanizmayı iyi anlatabilmek için, CIA'in "propaganda çalışmaları"na ilişkin kısa bilgiler vermekte yarar var :
CIA'in "Beyaz", "Gri" ve "Siyah" olmak üzere üç grupta propaganda yaptığı açıklanıyor. "Beyaz Propaganda" ; açıkça ABD hükumetince, yani Amerikan Haberler Merkezi /USIS aracılığıyla yapılan propagandadır. 
"Gri Propaganda" ; propaganda malzemesinin kaynağını ABD hükumeti olarak "göstermeyen" ve kendi malzemeleri imiş gibi yayan kişi ya da örgütler aracılığı ile yapılıyor.. "Siyah Propaganda" ise ; hiçbir kaynağa dayanmayan, "var olmayan" bir kaynağa dayandığı gösterilen, ya da gerçek bir kaynakla ilgili sahte propagandadır..
Propaganda için kullanılan ya da bilgi toplamaya yarayan örgütler üç grupta toplanıyor :
1- Doğrudan doğruya CIA ya da bir başka Amerikan servisince denetlenen ve maddi gelirini doğrudan doğruya CIA'in ya da bir başka servisin sağladığı resmi ya da yarı resmi firmalar, paravan eğitim kuruluşları, bankalar, sigorta şirketleri...
2- CIA'in beslediği örgütler, yayınevleri, dergiler, okullar.. Bunların bir bölümünün geliri de CIA'den elde ediliyor..
3- Çalışanları arasında CIA'in pek çok elemanını barındıran firmalar, dernekler, üniversiteler, hukuk kuruluşları, haber ajansları ve benzerleri..



CIA, genel merkezi Leyden'de olan Uluslararası Öğrenci Birlikleri Koordinasyon Sekreteryası (COSEC) ile, Brüksel'deki Dünya Gençlik Birliği'ni (WAY) kurmuştu. Türkiye Milli Gençlik Teşkilatı da (TMGT) WAY'in üyesi idi. WAY ile TMGT ve Türkiye Milli Talebe Federasyonu (TMTF) arasındaki ilişkiler yıllarca sürmüştür. Gençlik, dönen oyunları ancak 1967 yılında fark edebilmiştir. O dönemde TMGT Başkanı olan Alp Kuran, WAY'e olağanüstü bir toplantı çağrısı yaparak, şu konuların gözden geçirilmesini istemiştir :
1- CIA'in yeryüzündeki etkinlikleri,
2- Barış gönüllülerinin çeşitli ülkelerdeki etkinliklerinin incelenmesi,
3- WAY'in mali kaynaklarının gözden geçirilmesi,
4- Amerikan Gençlik Örgütü'nün WAY içindeki durumunun saptanması ve gerekirse WAY'den ihracı...

WAY'in 12-19 Mayıs 1967'de Brüksel'de düzenlenen 50nci genel toplantısında alınan kararlardan birinde şu cümleye rastlanmaktadır
"WAY Yürütme Kurulu'nun 50. toplantısı, (..) CIA'in her türlü yıkıcı faaliyetini ve gençlik kuruluşlarını etkileme girişimlerini şiddetle kınar. Bütün gençlik komitelerini, kendi ülkelerinin kamuoyunun dikkatini CIA'in faaliyetine ve diğer her çeşit casusluk hareketine çekmeye davet eder.."

Ele geçen bazı belgeler, Türk öğrencilerini etkilemek için CIA'in neler yaptığına küçük bir örnek oluşturmaktadır.. 1968 Temmuz'unda "Yeni İstanbul" gazetesinde yayımlanan belgeler, TMTF eski dış ilişkiler müdürü Deniz Gökkılıç'ın ABD'ye beyin yıkamak için çağrıldığını ortaya koymuştur. Bu belgelere göre, Gökkılıç'ın çağrılma nedeni ve zevkleri, alışkanlıkları, alerjileri ; o dönemin ABD Büyükelçisi Parker Hart, Türkiye'deki ABD Kültür Ataşesi Otto Schaler ve USIS Kültür Bölümü görevilerinden Charles A. Courtney tarafından bir raporla saptanmış, raporun üç nüshası CIA'e, bir nüshası FBI'a gönderilmiştir. Raporda, Deniz Gökkılıç'ın ABD'de beynini yıkamak için nasıl bir gezi programı düzenlenmesi gerektiği belirtilmektedir..



CIA, üniversitelere ve öğretim üyelerine de çengel atmıştır. Bu yoldaki etkinliklerinin başlıca üssü de, "Türk-Amerikan Araştırma Merkezi"dir. Bu merkez, 1962 yılında kurulmuştur ve emrinde ABD hükumetince ödenen bir fon vardır. Fuad Köprülü'nün İstanbul'un Akbıyık semtindeki evini satın almış ve burası "esrarengiz" bir yer haline gelmiştir.. Üniversite öğretim üyelerine bazı araştırmalar yaptırarak para ödeyen ve başında CIA görevlileri bulunan bu merkezin etkinlikleri kesinlikle açığa çıkarılamamıştır..

1970'lere doğru CIA'in Ortadoğu'da ve bilhassa Türkiye'deki etkinlikleri yoğunlaşır. İşte tam bu dönemde bir CIA uzmanı, büyükelçi olarak Türkiye'ye atanır : Robert Komer !.. Vietnam'daki "pasifikasyon" (direniş kırma / etkisizleştirme) hareketinde başarı kazanan Komer, daha havaalanında gençlerin protestolarına maruz kalır. Gençler tutuklanır ama protestolar sürüp gider.. ABD, büyükelçisini geri çekmek zorunda kalır. Ancak, her dönem olduğu gibi, kraldan çok kralcı geçinenler vardır Türkiye'de.. Mehmet Şevket Eygi, "Amerikan hükumetinin Türkiye'ye bir CIA ajanı göndermesinden daha tabii ne olabilir ki.. Rus casusu gönderecek değildi ya.." demekten kaçınmayacaktır !..

Yine bu dönemde, bir Alman generali intihar etmeden önce basına bazı gizli NATO planlarını göndermiş ve bunları açıklanmıştır. General Horst Wendler'in intiharından sonra Fransa, İngiltere, İtalya ve Batı Almanya'da yayımlanan çeşitli dergilerde açıklanan "Gizli Plan 10/1"e göre ; "CIA örgütü, İstanbul dolaylarında komando ve gerilla birlikleri yetiştirecek gizli bir program hazırlamıştır.."  

"Kurt dumanlı havayı sever" sözünün doğruluğunu kanıtlayan bir dönemdir 12 Mart sonrası.. Kurt izi, it izine karışmıştır. CIA'in bu dönemdeki etkinliklerini, bazı kuruluşlarla işbirliği yaparak işkencelerin ve her türlü yasa dışı hareketin yürütülmesine yardımcı olma yoluyla sürdürdüğü söylentilerini sağır sultan bile duymuştur..
Nisan 1965'de TBMM tarafından onaylanıp yürürlüğe giren ABD ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı mektuplarından sonra, "Barış Gönüllüleri"nin Türkiye'deki varlıkları "meşruiyet" kazanmıştır ama, 1965 yılında 590'a kadar çıkan sayıları 1969'da 171'e düşmüştür. Bu tarihlerde Barış Gönüllüleri'ne halk ve basın büyük tepki göstermiştir. CIA ile ilişki kurdukları, casusluk yaptıkları yolundaki haberler, tepkilerin nedenlerinden biridir.. Genelkurmay da kendi araştırma ve incelemelerinden sonra, Barış Gönüllüleri'nin yurt dışına çıkarılması için 1969 yılında hükumete tavsiyede bulunmuş, konu Parlamento'ya yansımıştır. ABD, sonradan Barış Gönüllülerini çekmek zorunda kalmıştır..  

Türkiye'deki bir Barış Gönüllüsüne ABD'de New Jersey'den, "Rutgers Devlet Üniversitesi" başlıklı bir zarfla gönderilen mektup, bunların aslında "CIA'e gönüllü" olduklarını ortaya koymaktaydı. Mektupta şöyle deniliyordu :
"Amerika tarafından sözüm ona geniş baskıya maruz kalmadan sonra Türkiye'nin kendi bağımsızlığına önem vermeye başlaması gibi geniş bir sorunla karşılaştığımız anlaşılıyor (...) Mahalli seviyedeki hükumet ve politika konusundaki izlenimlerinizi çok ilginç buldum. İster Ankara'da, ister gideceğiniz herhangi bir yerde kulak kabartıp izlenimlerinizi bana göndereceğinizi umarım. Bu şekilde bir iki yıla kadar yapacağımız kendi gezimize dek Türkiye'deki işler üzerine bilgi sahibi olmamıza faydalı olursunuz (...) Türk kamuoyu hakkındaki raporlarınızı beklerim !.."

Evet, on parmağında yüz marifet !...
Türkiye açısından bin bir türlü tehlike taşıyan bir örgüt : CIA..
Bizler, CIA ile hep iç içe yaşıyoruz !...



ALPAY KABACALI'nın "Yakın Tarihimizden Büyük Dönemeçler" adlı kitabından derlediğim bir yazıdır.. 

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK