Sayfalar

715 ) TÜRK GAZETECİLERİ, NAZİ ALMANYA'SINDA..



1935 yılının Nisan ayında, "Milliyet" gazetesinden Ahmet Şükrü Esmer, "Cumhuriyet" gazetesinden Abidin Daver, Türk Basın Ofisi'nden Burhan Belge ve "Vakit" gazetesinden Mehmet Asım Us'un oluşturduğu dört kişilik bir gazeteci grubu, resmi karakterli bir bilgilendirme gezisi kapsamında, Almanya'ya gönderildi..
M. Asım Us, "Hatıra Notları / 1930'dan 1950 Yılına Kadar, Atatürk ve İsmet İnönü Devirlerine ait Seçme Fıkralar" adlı kitabında bu gezi ile ilgili satırlara da yer verir..

     

Hitler'in Münih'teki çalışma odası, Berchtesgarden'deki evi ve Parti Gençlik Okulu gibi Nazi "mabetleri" ziyaret edildikten sonra ; grup Mayıs başında Berlin'e gelir. Orada, Hitler Gençliği'nin büyük organizasyonunda Göring ve Goebbels arasında oturan Hitler'i de görmektedirler..
"Nutuk, radyo ile her tarafa neşredildi. Hitler'in özel locası olduğu halde halk arasında oturması dikkati çekti. SA teşkilatı yollarda inzibatı idare ediyor. Teşkilatın üyeleri yollarda iki sıra dizilmiş ; biri kaldırıma, diğeri caddeye bakar şekilde duruyorlar.."
2 Mayıs günü, delegasyona Adolf Hitler'in yemekten önce Türk gazetecileri kabul edeceği bildirilince, grup hızla Başbakanlığın yolunu tutar :
"Burası gayet sakin bir binadır. Üç yıl önce yeni yapılmış. Hitler'in yanına girdiğimizde orada Goebbels vardı. Hitler, ne zamandan beri ve nerelerde gezdiğimizi sordu. Biraz da havadan sudan bahsettikten sonra gazeteciliğe değindi.. 'Gazetecilik, gerçeği yazmak koşuluyla şerefli bir meslektir. Fakat bir süre sonra yalanı meydana çıkacak şeyleri yazanlar var. Örneğin benim hastalığımdan, tedavi edildiğimden, sinir krizi geçirdiğimden bahsedilir.. İşte görüyorsunuz, burada çalışıyorum !' dedi..
"Goebbels söze karıştı, 'Birkaç memleketin gazetecileri doğruları yazıyorlar, Türk gazeteciler bunlardandır' dedi. O vakit Hitler teşekkür etti, minnettarlığını belirtti ve sonra devam ederek, 'Ben basın özgürlüğüne müdahale etmedim. Gazeteler bugünkü cereyanı kendi kendilerine aldılar' dedi.."



1942 yılının yaz mevsimine doğru Alman yönetimi bir Türk basın delegasyonunu daha, üç haftalık resmi bilgilendirme ziyareti için Almanya'ya ve kontrol altına alınmış sahalara davet ettiğinde ; o dönem yedek subay olarak askerlik görevini yapmakta bulunan Nadir Nadi de, hükumetin bir aylık özel izin vermesiyle katılımcı listesine koyulmuştur.. 
Delegasyonun başkanlığını "Akşam" gazetesinin baş editörü Necmettin Sadak üstlenmiştir ; diğer katılımcılar ise, yine "Vakit" gazetesi baş editörü Mehmet Asım Us, Adana'da yayımlanan "Türk Sözü"nün yayımcısı Nevzat Güven ve Türk Basın Ofisi Başkanı Selim Sarper'den oluşmaktadır. 
Heyet, 16 Temmuz 1942'de İstanbul Sirkeci garından trenle yola çıkar..
Delegasyonun geri dönüşünün ardından doğrudan 19-30 Ağustos 1942 tarihlerinde, Nadir Nadi'nin Almanya seyahati röportajları "Cumhuriyet" gazetesinde yayımlanır..
Nadi'nin "genç, sevimli, alçak gönüllü" bir adam olarak tasvir ettiği Hitler Gençlik Lideri Arthur Axmann ile yan yana oturduğu, Basın Şefi Otto Dietrich tarafından verilen bir yemek sonrasına ; delegasyonun gezisinin doruk noktasını teşkil eden Goebbels ile bakanlıkta yapılacak olan görüşme konulmuştur :
"Önde delegasyonun başkanı Necmettin Sadak, sıra halinde yağlı boya ile boyanmış bir kapıdan içeri girdik. Açık renkli bir paravan, ilk başta içeriyi görmemize engel oluyordu. Onu aşınca kendimizi az eşyalı, fakat son derece geniş bir salonda bulduk. Dr. Goebbels, paravanın hemen yanında ayakta duruyordu. Kısa boylu, zayıf, temiz giyinmiş, resimlerinde olduğundan daha sevimli idi. Özel Kalem Müdürü olduğunu sandığımız bir zat, bizi teker teker adlarımızla bakana tanıttı. Ellerimizi sıkarken gözlerini bir süre üzerimizden ayırmıyor, zeki bakışlarıyla yüzümüze gülümsüyordu.."
Görüşme bakanın bir monologu tadında gerçekleşir. Goebbels, "bağırmayan, heyecana kapılmayan, musikili sesiyle" ; "adımız çıktığı için biz ağzımızı açsak derhal propaganda yapacağımızı sanırlar !" diyerek klasik propaganda tekniğine uygun şekilde başladığı konuşmasında ; yaklaşık bir saatlik konuşma süresince, Türk delegasyonuna üç ana konudan söz etmiştir. İlk olarak ; savaş Avrupa'dan Almanya'ya dayatılmıştı, fakat buna karşın Doğu'da hali hazırda fetih seferi gerçekleşmeyecekti. Aksine Almanya yalnızca Rus ordusunu zararsız hale getirmek niyetindeydi. Ve Goebbels, kış başlamadan önce, Rus ordusunun Almanya ve Avrupa için daha fazla korku yaratabilecek bir gücünün kalmayacağı umudundaydı. İkincisi olarak, durmadan alevlendirilen ikinci cephenin açılması meselesi üstüne konuşuyor, Almanların üstünlüğünden bahsediyor ve İngiltere'nin Manş Denizi'ni geçerek yapacağı bir hamleye Almanya tarafından izin verilmeyeceğinden emin olduğunu belirtiyordu. Üçüncü ve son olarak ise, sivil cephede hüküm süren yüksek morale değinir :
"Her Almanın kendisini, ölüm ve yaşam üstüne olan savaşa bağlı hissettiğini ; hiç kimsenin savaştan mutluluk duymadığını, ancak her birinin bunu bir zorunluluk olarak kabul ettiğini, söylüyordu.."



Goebbels delegelere halk ile konuşmalarını tavsiye eder. Temsilcilerin, kendisinin onlara sunduğu tasvirlerden farklı bir görüntü, başka bir izlenim edemeyeceklerinden emindir. Son olarak ; emrindekilere, "Türk gazetecilerin istedikleri her kişi ile tamamen serbest bir şekilde konuşabilmelerinin mümkün kılınması" talimatını verdikten sonra ; hiçbir şekilde soru yöneltmelerine fırsat vermediği Türk misafirlerini, sıcak bir şekilde tokalaşarak uğurlar..
Propaganda Bakanlığı ; "gıcır gıcır yeni bir otobüsün" yanı sıra, ikisi Dışişleri, biri kendi bakanlığından üç de memur tahsis ettiği Türk delegasyonunu, Batı Almanya, Lüksemburg, Fransa ve Avusturya'yı içeren, doğu sınırına kadarki bölgede bilgilendirme gezisine gönderir. 
Uğradıkları yerlerde birçok tutsak kamplarına da rastlarlar. Buralarda en iyi durumdakiler Fransızlar, en kötü haldekiler ise Ruslardır.. Zorla çalıştırılanların yanında, Nadir Nadi, "Fransa, İtalya ve diğer Avrupa devletlerinden," Alman çalışma kamplarında kendi istekleriyle bulunan yüz binlerce işçi de görür..
Nadir Nadi ve gazeteci grubu ; tam bir ay sonra, Alman disiplini, propagandası ve savaş rehberliğinden etkilenmiş olan Almanya'nın müttefikleri Macaristan ve Bulgaristan'ın üzerinden, 16 Ağustos 1942'de İstanbul'a dönerler..
Tarafsızlık konumunun gereklilikleri dolayısıyla hükumetin hissedilebilir engellemelerine rağmen ; gezi dönüşü, sıcağı sıcağına yayınlanan gezi röportajlarında, Nadir Nadi'nin Nazi Almanya'sına olan coşkunluğu hemen hemen hiç gizlenmemektedir. Türk çağdaş gazeteciliğinin en dikkate değer kişiliklerinden biri olan ve 1950'den itibaren aktif politikaya da atılan Nadir Nadi, bu özel zamanlarda haykırdığı Alman hayranlığından hiçbir zaman tamamen vazgeçememiştir..   

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK