Sayfalar

787 ) PEARL HARBOR BASKINI

    

Washington D.C'de, Japonya Büyükelçisi Amiral Nomura ve ABD Dışişleri Bakanı Cordell Hull arasında süren görüşmeler, iyice buruklaşmıştı. 16 Ekim 1941'de Japonca deyimiyle ılımlı Başbakan Fumimaro Konoye, görevinden istifa etti. Yerini, çok daha sert ve militarist amaçları olan Hideki Tojo aldı. Tojo Hükümeti, ABD'ye ültimatoma benzer bir mesaj göndermeyi kararlaştırdı. Amerika'dan 29 Kasım'a kadar bütün Japon isteklerine peki demesi istendi..
Pearl Harbor'a saldıracak olan Japon uçak gemisi filosu Kurile adalarındaki Tankan körfezinde bu sinsi ve gizli randevu için pusuda beklerken, 26 Kasım'da denize açılmak emri almıştı..
İşler daha bu dönemdeyken ; Japonların, hıyanet mekanizmasını çoktan işletmeye başlattıkları açıkça bellidir. Japonların bilmediği, hıyanetlerinden kuşkulanılmaya başlandığı idi. Amerikalı şifreciler, Washington'da Nomura'ya gönderilen diplomatik telsiz mesajlarını, elçinin kendisi kadar kolayca çözüp okuyabiliyorlardı. ABD'li matematikçiler, Nomura'yı sessiz sedasız ve sayılarla, diplomasinin en sersem kişisi haline dönüştürme çabasındaydılar. ABD donanmasına ait Bainbridge adasındaki Puget Sound dinleme istasyonu, şifreli telsiz trafiğini rahatça saptıyor, şifreciler de Washington'da bu mesajları çözüyorlardı. Hatta çoğu kez mesajlar, Japon elçiliğinden önce çözülmüş oluyordu !..



İlk kara savaş bulutlarıyla dolu uyarı, Büyükelçi Nomura'ya 20 Kasım 1941'de ulaştı. Tokyo şöyle diyordu : "Japon-Amerikan ilişkilerinin ayın 25'ine kadar çözümlenmesini istememizde, sizin tahmin edemeyeceğiniz nedenler vardır.." Telgrafta ayrıca, Japonya'nın Amerikalılara, ayın 29'una kadar, dört günlük bir süre daha tanımayı kararlaştırdığı belirtiliyor ; bu arada Tokyo şunu da ekliyordu : "Bu sefer kararlıyız ; süre hiçbir şekilde uzatılmayacak. Bundan böyle her şey otomatikman oluşacaktır."
"Otomatikman" oluşan şey, Pearl Harbor baskınıydı. Tokyo'dan Nomura'ya ulaşan ikinci anlamlı mesaj, Amerikalılara görüşmelerin sona erdiğini bildirmesi hakkındaki uyarıydı : ABD'ye cevabın kısa bir nota şeklinde verilmesi bildirilmişti. 6 Aralık'ı 7 Aralık'a bağlayan geceyarısı saat 01:28'de Tokyo, Nomura'ya şu mesajı ulaştırdı : "Büyükelçi lütfen Birleşik Devletler'e cevabımızı bugün (7 Aralık) ve sizin saatiniz ile 13'te (mümkünse Dışişleri Bakanı'na) verebilirler mi ?"
Bunu ilk okuyan Washington'da, Donanma Dairesi'nde görevli Japonca uzmanı Üsteğmen Alwin D. Kramer oldu. Pazar sabahıydı. Kramer Constitution caddesinden Dışişleri Bakanlığı'na kadar koştu. Eski Yunan'da Maraton Savaşı'nda olduğu gibi, Pasifik Savaşında da ilk haberler, koşan bir adam tarafından ilgililere ulaştırıldı !..
Amerikalılar saldırının ne zaman yapılacağından haberliydiler, ama nereye saldırılacağını bilmiyorlardı. En çok gereksindikleri istihbarattan yoksun, I ve II numaralı Japon uçak gemisi filolarının da nerede olduğundan habersizdiler. Bu filolarda Japonya'nın en müthiş ve ABD Pasifik Filosu için en büyük tehlikeyi oluşturan gemileri vardı. Sonradan anlaşılacağı gibi, bu en büyük tehlike de, Hawaii'deki Oahu adasının Pearl Harbor limanında bulunan, donanmanın ana üssü için geçerliydi..



Kasım ve Aralık ayı başında Amerikalılar, Japon donanmasının gemileri arasındaki normal telsiz konuşmalarını saptamışlardı. Haberleşme, göründüğü kadarıyla güneye ; Hong Kong, Çin Hindi ve Malezya'ya yönelikti. Bu telsiz trafiğinden Amerikalılar, Japonların Güneydoğu Asya'yı istila etmeye niyetlendiklerini hiçbir yanılsamaya yer bırakmayacak şekilde anlamışlardı. Ancak, Japonların I ve II numaralı uçak gemisi filolarının telsiz trafiğinde sözü geçmiyor ve de kendilerinden hiçbir sinyal alınamıyordu. Japonların altı adet, yollu ve büyük uçak gemisinden (Akagi, Kaga, Hiryu, Sorya, Şokaku ve Zuikaku) çıt çıkmıyordu..
Büyük uçak gemileri, daha önceleri de telsiz susmasına girmişlerdi. 1941 yılı başında, hiçbir sinyal vermeden geçirdikleri üç haftalık bir ara olmuştu. Sonradan bu gemilerin Japonya'ya döndükleri için ses çıkartmadıkları öğrenilmişti. İkinci kez yine sesleri kesilince Amerikalılar, uçak gemilerinin yine Japonya'ya döndükleri gibi yanlış bir inanca kapıldılar..
1 Aralık'ta, ABD Pasifik Filosu Başkomutanı Amiral Kimmel, Bahriye İstihbarat Dairesi'nden, iki "kayıp" uçak gemisi filosunun nerede olduğunu bilip bilmediklerini sormuştu. İlgili daire subayı Layton da, soruya şu karşılığı verdiğini hatırlamaktadır : "Hayır efendim, habersizim. Karasularında olduklarını sanıyorum, ama nerede olduklarını bilemiyorum."
Oysa aynı gün, yani 1 Aralık'ta, 24 refakat gemisiyle birlikte o 6 uçak gemisi, Tankan körfezinden Pearl Harbor'a kadar sürecek olan yolculuklarının bir gün öncesi, bekleyiş heyecanı içindeydiler. 

    

Filo komutanı, Visamiral Nagumo idi. Harekatın mimarı ise, Japon Donanması Başkomutanı Amiral Isoroku Yamamato'ydu (üstte). Nagumo'nun büyük gemileri, basından altı gün önce, kötü hava koşulları altında ve bomboş bir denizde doğuya doğru yola çıktılar. Telsiz susması içindeki gemileri, 7 Aralık günü sabah saat 07'de, Hawaii'deki ABD radar deneme üssündeki, Elliot ve Lockhart adlarında iki nöbetçi er fark etti ama, kimse onları önemsemedi tabii ! 

   

Pearl Harbor, girişi Oahu adasının güney kıyısında bulunan, yonca yaprağı biçiminde derin bir koydur. Ordunun radar üssü ise, adanın kuzey ucunda bulunuyordu. Nagumo'nun vurucu gücüyle sağlanan ilk radar ilişkisi üzerine hiç kimse eyleme girişmedi. Ordu, radarda görülen uçakların Amerikan uçakları olduğunu düşünmüştü. Alarm da verilmemişti... 
Japon uçakları kara ordusunun radarlarında görüldüğü zaman, uçak gemilerinden 100 mil uzaklaşmış durumdaydılar. Pearl Harbor'a ulaşmaları yarım saatlerini daha aldı. Kuzeyden gelen 183 uçaklık ilk dalga, üç ayrı yönden yaklaştı. Bir bölüm Oahu adasının çevresinden batıya uçup, limana deniz yönünden sokuldu. Bir başka kol, batıdan yaklaştı. Üçüncüsü adayı aşıp, karadan saldırdı..



İkinci bir uçak dalgası da doğudan ve yine deniz yönünden taarruza geçti. İki saat süren taarruzda Japonlar 353 uçak kullandı. Kayıpları 29 uçak, 55 subay ve subay yardımcısı idi. Amerikalılar ise genellikle yerde yok edilen 349 uçak, 18 savaş gemisi ; denizci, asker, deniz piyadesi ve sivil olarak da 3700 can yitirdiler.
Bu sıralarda kimse Japonların da bir yanlışlık yaptığını düşünecek durumda değildi. Belki de sonunda kendilerini yenilgiye sürükleyecek bir yanlışlık. Pearl Harbor saldırısında Yamamato ve Nagumo göz kamaştırıcı bir zafer kazanmışlar, ama asıl batırılması gereken gemileri batırmamışlardı. Pasifik'teki bütün ABD uçak gemileri baskından kurtulmuştu. 7 Aralık günü uçak gemilerinin hepsi Pearl Harbor'dan uzak bir yerde bulunuyordu.. 
Bu saldırının siyasal sonuçları da, askeri sonuçları kadar müthiş oldu. Roosevelt, Amerikalıların şifre çözmekteki ustalıklarını açıklamadan bunu kamuoyuna bildirme olanağı yoktu. Her şeye rağmen görünüşte bir darbeyle, ABD'nin koca bir yarım küreye hükmetme olanağını ortadan kaldıran hava saldırısı karşısında şaşkına dönmüş, öfkeden kuduracak hale gelmiş ve burnu iyice sürtmüş olan Kongre karşısında, çirkin bir tecavüzle ilgili duygularını açıklayabilirdi. Nitekim, Kongre, Japonya'ya savaş ilan edilmesini hemen onayladı.. Hitler de ABD'ye savaş açtı.. ABD, iki okyanusta birden savaşa katılmış oldu..  




MARC ARNOLD-FORSTER'ın "Savaşan Dünya" adlı kitabından derlenmiştir..





Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK