Sayfalar

848 ) ALKIŞ KRALI BİR İZMİRLİ !...

 

Orta dalga üzerinden yayın yapan Monte Carlo radyosunda sıra dışı bir gündü. Spiker "Tünaydın sevgili dinleyiciler, 1957 Yıldızlar Ses Yarışması'na ( La Course aux Etoiles) hoş geldiniz" anonsunu yaptıktan sonra haftalardır merakla beklenen yarışmanın kurallarını açıkladı :
"Az sonra yarışmacılar şarkılarıyla huzurunuzda olacaklar. Sizler radyolarınızın başında, konuklarımız stüdyoda onları alkışlayacağız. Zaten birinciyi de alkışlarla seçeceğiz. Nasıl mı ? Alkışın süresine ve şiddetine göre ! Bunun için stüdyoya özel bir araç getirttik : Bu bir 'alkış barometresi !' Öyle hassas ki, alkışın yalnız süresini değil, şiddetini de ölçüyor. Haliyle belirleyici olan stüdyodaki konukların alkışları. Ancak siz de evinizde kronometre tutarak kimin daha çok alkış aldığını hesaplayabilirsiniz.."
Sonra sırasıyla yarışmacılar mikrofon başına geldi, barometre her birinin aldığı alkışı kaydetti. Sıra son yarışmacıda idi. "Alkış jürisi" sanki bütün gücünü ona saklamış, dinmek bilmeksizin çılgınca alkışlıyordu. Ertesi gün France-Soir gazetesi şunları yazdı :
"Alkış Kralı barometreyi çatlattı ! Dario Moreno adlı sanatçı, Adieu Lisbonne şarkısını okuduktan sonra 380 saniye (altı küsur dakika) alkışlandı. Alkışların frekans şiddetinden şaşıran barometre bozuldu."
Dario Moreno Türkiye'den iki eli cebinde bir heves gittiği Fransa'da on yıl sabrettikten sonra nihayet şöhret olmuştu. Gazeteler ondan "Barometre çatlatan Şarkıcı", "Alkış Kralı", "Mösyö Ritm" diye bahsediyorlardı. Söylediği "Adieu Lisbonne" liste başıydı, tam altı hafta da orada kaldı..



Dario bu yarışmadan bir yıl sonra, 28 Ocak 1958'de memleketine geldi. İstanbul'da henüz açılmış olan Hilton'da, Atlas Sineması'nda, Goldfinger'da konserler verdi. Vaktiyle ona dudak kıvıranlara bol bol nispet yaptı. 
Aslen İzmirli olan Dario Moreno, ense-gerdan yerli yerinde, cam gibi mavi iri gözlü ve her zaman kilolu sempatik bir adamdı..
Ancak bir hayranı ona "Her şeyiniz iyi hoş da şu burnunuz yok mu ! Yahudi olduğunuz hemen anlaşılıyor" diyerek keyfini kaçırmıştı. Paris'e döner dönmez o Yahudi burnunu kırdırdı.. 
Hastaneden taburcu olunca arkadaşlarına V. Muhammed Bulvarındaki "Chez Philippe / Filip'in Yeri"nde yeni burnu için bir "vaftiz partisi" düzenlemişti. İnanmayan 20 Ocak 1959 tarihli Fransız gazetelerini açsın, baksın..  

 

Dario'nun Fransa'da çevirdiği kırk küsur filmden üçünde B.B. rol almıştı. O devirde onunla aynı filmde görünmek çok çok önemli. Dario da bunun keyfini sürecek tabii : "İyi kızdır hoş kızdır ama biraz da boş kızdır ! Onunla birkaç film çevirdim. 'La Femme et le Pantin / Kadın ve Kukla', 'Mambo', 'Voulez vous danser avec moi ?'.. Brigitte'in bir öğrenci havası vardır. Sevişmenin fasıllarını çok iyi bildiğini sanır ! Birkaç kere öpüp orasını burasını sıkıştırdığım oldu. Ama tokadını da yedim. Tabii rol icabı, ha ha ha !.."



İzmir'de Mezarlıkbaşı'ndan Anafartalar Caddesi boyunca Tilkilik'e, yani Dönertaş'a doğru ağır ağır çıkın. Yüzyıllardan beri yerleşik Yahudi mahallesidir burası. Yahudilerin fakir fukara kısmı burada, "Yavuthane" denilen bir çeşit toplu konutlarda üst üste yaşarlardı. Dario Moreno, asıl adıyla David Moreno, 3 Nisan 1921'de bu mahallede doğmuştu.. 
İşte o Dario Moreno, 1960'da çok uzaklardan memlekete bir göz kırptı : International Consert of Canada Festivalinde Fransa adına yarıştığı halde, göndere Türkiye'nin bayrağını çektirmişti. "İzmirli Yahudi"nin bu jesti memlekette çok hoşa gitti. 1962'de devlet ona bir "Hitit Kursu" ile teşekkür etti.
Dario zamanla o kadar ünlendi ki, bütün Akdeniz ülkelerinde Türkiye'den daha çok tanınıyordu. Akdeniz'i şarkılarıyla kuşatmış, bir "müzik gölü"ne çevirmişti. Türkiye'ye artık daha sık geliyordu...



İstanbul'a geldi mi, arkasında ön saflarda Erkan Özerman (üstte), Gönül Yazar, Zozo Toledo (öncü paparazzi) ve en meşhur şarkılarının söz yazarı Fecri Ebcioğlu gibi isimlerin bulunduğu bir ordu ile Boğaz'ın bütün meyhanelerini dolaşırdı.
Sonra ver elini İzmir. Orada farklı "dağıtıyordu". Çocukluğunu aradığı Yahudi mahallesinde eski dostları kapı kapı dolaşırdı. Abdi'nin fırınından sıcak sıcak boyoz alır, Hatuniye Camii'nin karşısındaki kahvede söğüş yumurta ve kaşar yer, üstüne bir de kahve çekerdi. Öğlen oldu mu, doğru Şükran Lokantası'na. Çipura, roka, buzlu badem, rakı sofrası kurulur, tanıdık tanımadık hemşehrileriyle futbol muhabbeti yapardı. Altay, Altınordu, Göztepe, İzmirspor, Kaf Sin Kaf.. O hepsini birden tutardı.  Akşam çöktü mü faytonla Kordonboyu'nda piyasa yapar, kendine meyhanelerden bir meyhane beğenip sokağa taşan bir çilingir sofrası kurardı. 
Açıkçası Dario'ya zenginlik çok yakışmıştı. Parayı rezil rüsva edercesine harcayarak yetimhane çocukluğunun hıncını alıyordu. Efemine hovardalıkları düşünün, ne kadar uçarı, ne kadar zarif olurlar. İşte Dario o.. Sevimli şımarık, frankları iskarpinlerine paspas yapmıştı. Bir yandan da çok uyanıktı tabii. Avrupa pazarına henüz giriş yapan Coca Cola'nın Fransa'da satışa sunulan hisselerine ortak olmuştu..




Hayatta en büyük isteklerinden biri de tiyatro yapmaktı. Bu fikri ilk kez aklına Orhan Veli sokmuştu. Sonunda muradına erdi. Hem de ne ermek ! Belçika Kraliyet Tiyatrosu'nun Brüksel'de sahneye koyduğu ve Don Kişot'u Jacques Brel'in canlandırdığı müzikalde, Sanço Panço rolünü üstlendi (altta). Tombuldu ama bu rol için daha da tombullaşması istenince, oh canına minnet, bir ayda tam 17 kilo aldı. Oysa kısa bir süre önce diyabet teşhisi konmuştu, ayrıca böbrekleri de rahatsızdı. Tersine, kilo vermesi gerekiyordu..



Don Kişot müzikali bir hafta istirahat molası verince, soluğu Tel Aviv'de almıştı. Annesi hastaydı, ille de gelsin diye tutturmuştu. Oradan iki günlüğüne İstanbul'a geçti. İstanbul'da ilk gününde Angela Taranto'nun evinde "kuru fasulye partisi" veren Dario, ertesi gün Hilton'da "kayıntılı" bir basın toplantısı düzenledi. Bir hafta önce Belçika Kraliçesi Paola'nın gurur madalyası taktığı anlı şanlı Sanço Panço, 438   numaralı süitte habercilerle tek tek şakalaşırken, şen şakrak kahkahalar atarak bütün kurtlarını döktü. 
Daha sonra otelin saunasına indi. Şehirde son gecesini arkadaşlarıyla Taksim Gazinosu'nda geçirmek istiyordu. Fakat Zeki Müren orada diye Kulüp X'e gittiler. Orkestra peş peşe rock'n roll çalıyordu. Bu müzik çıktı çıkalı belli bir düşüş yaşayan Dario artık demode olmuştu. Gecenin ilk saatlerinde çok gergindi. Bu arada iki şişe cola içti. Baktı olacak gibi değil ; az buzlu bir viski, bir daha, bir daha..
Sabah 9'da uçağı kalkıyordu. Havaalanına indiğinde başı kazan gibiydi, dizlerinden aşağı topuklarına kadar bacakları kıyım kıyım kıyılıyordu ve elleri tir tir yaprak gibiydi. Gümrüğün merdivenlerine güçlükle çıkabildi ve oracığa devrildi. Çevreden koşanlar "bir ilkyardım skandalı" sonucu Dario'yu kucaklarken düşürdüler ! Koskoca gövdesi merdivenlerden aşağı yuvarlandı. Başı defalarca tırabzana çarptı. Kalp kriziyle hastaneye yetiştirilen Dario, iki gün Azrail'le cebelleştikten sonra, 30 Kasım 1968'de ve 47 yaşında "beyin kanamasından" öldü. Nereye gömüleceği de olay olmuştu. Kimi akrabaları ve hemşehrileri İzmir'e, annesi ise Tel Aviv'e diye diretiyorlardı. Bu çekişme yüzünden zavallı Dario on gün morgda yattı. Sonunda, iki çuval İzmir toprağıyla, Tel Aviv'e gömüldü..

 

ÜMİT BAYAZOĞLU'NUN "UZUN, İNCE YOLCULAR" ADLI KİTABINDAN ALINMIŞTIR..  

  








Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK