Sayfalar

870 ) ABD'Lİ BATIK MİLYONERİN HAZİN TÜRKİYE MACERASI



Orta halli bir Yahudi ailesinin çocuğu olan Samuel Insull, 11 Kasım 1859'da Londra'da doğar. 1879'da meşhur mucit Thomas Edison'un şirketinin Londra şubesinde işe başlar, zekası ve çalışkanlığıyla kısa sürede dikkati çeker. 1881'de gittiği ABD'de, önce Edison'un özel sekreterliğini üstlenir ; sonra da hızla yükselerek onun şirketlerinin idaresinden ve yeni yatırımlarından sorumlu olur. 1892'de, Chicago'da henüz emekleme dönemlerindeki 45 elektrik şirketinden birinin başına getirilir. Kısa zamanda bir enerji devine dönüşecek olan Insull, ABD'nin "aydınlanmasında" önemli bir rol üstlenir. Otuz iki eyalette beş bin yerleşim biriminin elektriğini sağlar. Kısa sürede Amerikan elektrik piyasasını yöneten olur ve milyon dolarlar kazanır. Yatırımlarını daha da büyütmek için şirketinin hisse senetlerini satışa çıkartır..
1929 buhranı, pek çok Amerikalı işadamı gibi Insull için de sonun başlangıcı olur. İlk darbeden çok büyük zarar görmese de zamanla işler sarpa sarar. Şirketinin hisseleri gün geçtikçe değer kaybedince, binlerce alacaklı Insull'un kapısına dayanır.
Çareyi ortadan kaybolmakta bulan 73 yaşındaki Samuel Insull, 1932 Temmuz'unda şirketlerinin iflasını isteyerek Avrupa'ya kaçar. ABD'li yetkililer de onun peşine düşer. Milano'dan kiraladığı bir uçakla Atina'ya giden kaçak bankerin Atina'da olduğunu öğrenen ABD elçiliği Yunanistan'dan onun iadesini talep eder. Insull gözaltına alınırsa da, kısa sürede serbest bırakılır. ABD, girişimlerine devam eder ama Insull'un avukatları davanın siyasi olduğunu, müvekkillerinin iade edilmemesi gerektiğini savunurlar..
Insull kalp hastası olduğunu söyleyerek kendisini bir hastaneye yatırtmayı başarır. ABD, onun en azından başka bir ülkeye kaçmasını önlemek için pasaportunu iptal ederken, Yunanistan da bankere geçici oturma izni verir..
1934 Şubat'ında Atina Hükümeti, ABD'nin baskılarına daha fazla dayanamayarak Insull'a 15 Mart'a kadar Yunanistan'ı terk etmesini bildirir. Bu süreyi sonuna kadar kullanan banker, "Maiotis" adlı üç kamara ve bir salondan mürekkep bir yük gemisini 20 Nisan'a kadar 1.500 sterline kiralayarak Yunanistan'dan ayrılır. 16 Mart günü Insull'a ulaşılamaması Yunanistan'da siyasi bir krize dönüşür ; Yunan İçişleri Bakanı istifa eder..

maiotis named ship-1934 ile ilgili görsel sonucu

"Maiotis" (üstte), bir süre Ege ve Akdeniz'de dolaştıktan sonra 29 Mart sabahı Kız Kulesi önlerinde demirler. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Peet Skinner de soluğu Türk Dışişleri'nde alır. Hazırlıklı olduğundan, önceden hazırlanmış, içinde dava sürecine ait belgelerin kopyalarının bulunan bir dosyayı da takdim eder..
Türk Hükümeti bu talebe verdiği cevabında, Lozan'da yapılan "Suçluların İadesi Antlaşması"nın ABD Senatosu'nda onaylanmasına rağmen TBMM tarafından kabul edilmediği için yürürlükte olmadığını, fakat iadenin TCK 9. Maddesi uyarınca yapılabileceğini söyler ve ABD Elçiliğince verilen dosyayı İstanbul Başsavcılığı'na gönderir. 
Bu arada, bankerin gemisinin Salacak'ta demirlemesinden itibaren Türk polisince ablukaya alınması basının dikkatini çeker.. Türk Hükümeti, iyi ilişkilerini sürdürmek istediği ABD'ye jest yaparak gemiyi yolundan alıkoymaktadır. "Maiotis"in kaptanına verilen mesaj açık ve nettir : "Maiotis istediği yere gidebilir, tabii Samuel Insull'u bırakmak koşuluyla !.."

ss exilona ile ilgili görsel sonucu


1 Nisan 1934 günü İstanbul polisi gemiye çıkarak bankere mahkemenin davetini tebliğ eder. Insull, itirazlar, sağlığının bozuk olduğuna dair bahanelerle süreci yavaşlatsa da, sonunda, yerli ve yabancı basın ile meraklı kalabalığın yoğun ilgisi arasında ve polislerin kollarında mahkeme salonuna getirilir.  
Başkanlığını Hikmet Bey'in yaptığı mahkemede, ABD Elçiliği dosyalarına göre hazırlanan iddianame Insull'u, hileli iflas işlemlerinde bulunmak ve 64 milyon dolar "takmakla" suçlamaktadır. 
Duruşmanın sonunda mahkeme heyeti, Insull'un hakkında ABD mahkemeleri tarafından açılan davanın mahiyetinin siyasi olmayıp, adi suçlar kapsamına girdiğine karar verir. Verilen kararda iadeye ait bir hükmün bulunmaması üzerine Insull mahkeme heyetine teşekkür eder ve gemisine dönüp dönemeyeceğini sorar. Hakim Hikmet Bey, mahkemenin bu hususta bir karar vermediğini, şehirde istediği yere gidebileceğini söyler..
Insull, Eminönü'ndeki "Yeni Aydın Oteli"ne yerleşir. Aynı akşam Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras mahkemenin aldığı tespit kararını Bakanlar Kurulu'na bildirir, Bakanlar Kurulu da TCK'nın 9. Maddesi uyarınca Insull'un iadesine karar verir. 
2 Nisan sabahı, Insull, hükümetin iade kararı karşısında gereken hukuki girişimlerde bulunabilmek için polis eşliğinde Avukat Ahmet Esat Bey'in bürosuna gider. Avukata, "Ortada mevcut beş iddianamenin beşi de doğru değildir. Ben çok zengin bir adamım ve bunu çekemeyen düşmanlarım var. Roosevelt iktidara geçince bu düşmanlarımın nüfuzu arttı. Bu işte siyasi tesirler hakim bir rol oynuyordu. Bu durumda kendimi koruyamamaktan korktum, masum ve suçsuz olduğum halde düşmanlarımın nüfuz ve kuvveti azalıncaya, gerçek anlaşılıncaya kadar ABD'den uzakta kalmayı uygun bularak kaçtım" der..
Avukat, kararın temyizi için hemen İstanbul Adliyesi'ne gerekli başvuruları yapar fakat mahkeme itirazları reddederek hükümetin aldığı iade kararının uygulanabilmesi için Insull hakkında bir de tutuklama kararı alır. Karar aynı akşam uygulamaya konur..
Cezaevine giren Insull, belki de kendisinden para sızdırılabileceğini düşünerek, sürekli olarak mali durumunun kötü olduğunu söylemektedir. Avukatlarına vekalet ücretini dahi ödeyememiştir..
12 Nisan 1934 günü mahkeme mevcut tüm başvuruları reddeder. Böylelikle on bir süren tutukluluğun ardından Insull'un ABD'ye iade düğümü çözülür.. ABD ile yapılan anlaşma uyarınca, banker önce Adana Vapuru ile Bandırma'ya, sonra da trenle İzmir'e götürülür. 13 Nisan'da ABD hükümetince kiralanan "Exilona" gemisi ile Türkiye'den ayrılır (altta, ortada).

ss exilona ile ilgili görsel sonucu

"Cumhuriyet" gazetesinin iddiasına göre Samuel Insull daha Yunanistan'da iken bazı adamlarını İstanbul'a göndererek Türkiye'ye kabulü halinde memleketin beş yıllık sanayi programında kullanılmak üzere 15 milyon liralık kredi (1934 yılında 1 lira=1,26 dolar) teklif etmiştir. Tevkifhanede iken ise ABD'ye iade edilmemek, tutukluluğunu İstanbul civarındaki sayfiyelerin birinde kiralayacağı bir köşkte geçirmek şartıyla Türk vatandaşı olmak istemiş, buna karşılık 80 milyon dolarlık servetini Türk bankalarına taşımayı, öldüğü zaman da bu paranın tamamını Türk hayır cemiyetlerine bağışlamayı teklif etmiştir. Olasıdır ki, Türk hükümeti ABD yönetimiyle arasını bozmaktan kaçınmıştı..

ss exilona ile ilgili görsel sonucu

7 Mayıs'ta New York'a varan Insull, beklemediği bir şekilde halktan destek görür. Serbest bırakılması için gereken yüksek kefalet ücretini ödeyebilmesi maksadıyla yardım kampanyaları düzenlenir. Henry Ford'un desteğini açıklaması da Insull'a Amerika'da yeniden itibar kazandırır. Yapılan yargılamalarda tüm davalardan beraat eder...
Samuel Insull dört sene sonra, çok korktuğu kalp hastalığından, 16 Temmuz 1938 günü Paris'te ölecektir..


ss exilona ile ilgili görsel sonucu

ANILCAN SIÇRAYIK'IN #TARİH DERGİ'NİN TEMMUZ-2017 SAYISINDAKİ AYNI BAŞLIKLI YAZISINDAN DERLENMİŞTİR..  

        

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK