Sayfalar

948 ) DEVLETİN TAKIMI : ALTINORDU !..



Galatasaray Kulübü'nün (Üstte, 1910-11 kadrosu) futbolda ilk şampiyonluğu kazanması sonrasında kulüp içinde birtakım huzursuzluklar baş göstermişti.
Bir sosyalleşme aracı olarak sporun, özellikle de futbolun örgütlenmek için önemli bir mecra olduğunu keşfeden ilk siyasi örgüt İttihat Terakki Cemiyeti idi. Bu amaçla Galatasaray’la temasa geçen İttihatçılar gerek kulübün fahri başkanı Tevfik Fikret’in cemiyete soğuk durması, gerekse de Mekteb-i Sultani’nin Saray’dan himaye görmesi nedeniyle Galatasaray’da fazla örgütlenemediler. Okul öğrencileri içinde İttihatçılara yakın olanlar olduğu gibi, kulübün herhangi siyasal bir oluşuma yakın olmaması bağımsızlığını korumasını düşünenler de mevcuttu. Ancak hem dönemin siyasal koşulları, hem de Fenerbahçe Kulübü'nün siyasal erkin sunduğu imkânlardan yararlanmak suretiyle gösterdiği gelişme (altta Şehzade Ömer Faruk Efendi ile), bir kısım Galatasaraylıyı da benzer yol ve yöntemleri izleme tercihine çekiyordu.. Galatasaray’da bu dönemde İttihatçı olarak bilinen en belirgin isimler Dr. Hamit Hüsnü Bey’le, Raşitoğlu Aydın Bey’di. Galatasaray’da kalıcı olamayan Dr. Hamit Hüsnü Bey, Fenerbahçe’ye geçti. Raşitoğlu Aydın Bey ise Ali Sami (Yen) Bey’in, futbol takımında Türk çocuklarından daha çok Slav kökenlilere (Karadağlı, Sırp, Bulgar, vb.) görev verdiği gerekçesiyle Galatasaray’dan ayrılıp Progress'i kurdu. Bunun gelişmesi de şöyle oldu..



Siyasal gerekçelere bağlı olarak ortaya çıkan çatlak, Galatasaray'ın 1911 yılında yurt dışına yaptığı ilk futbol turnesinin dönüşünde kırılarak ayrılığa dönüşmüştü. Bu gezide neler yaşandığı bilinmese de, "ikinci tim" olarak adlandırılan takımda yer alanların isyan bayrağını açtıkları anlaşılmaktadır. Politik görüş farklılıkları da söz konusu olmakla beraber, muhtemelen birinci takıma giremiyor olmaları bu gençlerin Galatasaray'dan ayrılarak yeni bir takım oluşturmasında etken olmuştu. Bu isyanın sonunda Aydınoğlu Raşit Bey'in başını çektiği grup, Galatasaray'dan ayrılarak "Progress" (ilerleme / terakki) adıyla yeni bir kulüp oluşturacaktı. 
Kuruluş günlerinde gayrimüslimleri de bünyesinde barındıran, dolayısıyla kozmopolit bir görünüm veren Progress, 1911-12 sezonundan itibaren Pazar Ligi'nde oynamaya başlamıştı. Lige katıldığı ilk sezonda en büyük rakipleri olarak gördüğü Galatasaray ve Fenerbahçe ile centilmence bir mücadele verdiği görülen Progress'in 1914 yılında büyük bir dönüşüm yaşadığı gözlemlenecekti. Birinci Dünya Savaşı'nın başladığı günlerde kongresini toplayan kulüp, birtakım önemli kararlar alıyordu. Değişikliklerin başında, kulübün adının Türkçe olması geliyordu. "Progress" adı yerine Türklerin kökenlerinin bulunduğu Orta Asya'yı yani "anavatan"ı işaret eden bir ismin konması kararlaştırılmıştı : Altınordu..

    

Kulübün renkleri de "kan" ve "çelik"i yansıtmak üzere kırmızı-mavi olarak yenileniyordu. Nihayet, o güne kadar kulüpte oyuncu ve idareci olarak yer alan gayrimüslimler tasfiye edilecekti. Türklerin kurduğu ve ayakta tuttuğu bir kulüpte ancak Türklere yer olabileceği görüşüyle bu karar alınmıştı. İttihatçılar ile arası iyi olan Aydınoğlu Raşit Bey kulübün başkanlığına gelirken Sadrazam Talat Paşa (üstte sağda) Altınordu Kulübü'nün fahri başkanı olmuştu. Bu, o güne değin örneğine rastlanmamış bir şeydi. Bu denli üst düzey bir devlet makamı sahibinin bir takımın fahri bile olsa yöneticiliğini üstlenmesi olağanüstü bir gelişmeydi. Üstelik bu başkanlığın fahri düzeyde kalmadığı, asli bir nitelik taşıdığı da görülecekti..
Bu yıllarda Altınordu (üstte solda) ile Fenerbahçe arasında yıkıcı bir mücadele başladı. Talat Paşa'nın Sadrazam rütbesiyle Altınordu Kulübü'nde yer aldığı bu dönemde Fenerbahçe'nin başına sırasıyla Nafia Nazırı Hulûsi Bey, Sabri (Toprak) Bey ve Maarif Nazırı Doktor Nâzım Bey (1926'da İzmir Suikastı Davasında idam edildi) geçecekti..
İttihatçıların sivil kanadı Fenerbahçe bünyesinde toplanırken, askerî kanat doğrudan doğruya Altınordu Kulübü bünyesinde yer almaktaydı. Bir yanda devletin resmî propaganda takımı hüviyetindeki Altınordu, öte yandaysa siyasetin içinden gelen yöneticilerinin de katkısıyla kitlelerle iyi bir etkileşim kuran Fenerbahçe vardı. Siyaset sahnesindeki parti içi hizip mücadelesi futbol sahalarına taşınıyordu. Gelişmeleri büyük bir tedirginlik içinde izlemekte olan Galatasaraylılar da, fazla zaman kaybetmeksizin kendilerine koruyucu bir başkan bulmakta gecikmediler. Galatasaray'ın fahri başkanı da sonraki yıllarda Roma'da Ermeni komitacılar tarafından öldürülecek olan, eski sadrazam Sait Halim Paşa olacaktı (altta solda ve sağda, eli bastonlu)..

Ä°lgili resim   

Lig mücadelesinde ilk olarak Galatasaray'ı yenen Altınordu, 2 Şubat 1914 günü Fenerbahçe ile oynadı. İlk yarıda Fenerbahçe meşhur sağ açığı Miço'nun ayağından bir gol kazanarak öne geçmişti. Bu golün hemen sonrasında Altınordu takımının oyuncularından Sedat Rıza'nın Miço'ya tokat atması ve Fenerbahçeli oyuncuların da arkadaşlarını müdafaa etmeleri üzerine olaylar çıkmıştı. Olaylı maç Fenerbahçe'nin 2-0 galibiyeti ile sona ermişti. Ancak tartışma sona ermemiş ve ertesi gün iktidar yanlısı gazeteler Fenerbahçelilerin Miço'yu korumalarını eleştirerek, yaşananları "milli bir mesele" olarak ele almışlardı. Futbol sahalarında durumun sportif mücadelenin boyutlarını aşarak, dönemin siyasal atmosferinin etkisine girmiş olduğu açıktı..
Altınordu ile Fenerbahçe arasında başlayan gerilimli mücadele, elbette bu noktada kalmayacaktı. İttihatçıların hem doğrudan kendi takımları olarak gördükleri Altınordu'nun başarısı için hem de Fenerbahçe bünyesinde toplanan diğer hizbin "defterini dürmek" için başka girişimlerde bulunacakları, beklenen bir gelişmeydi. Fenerbahçe camiasının endişeyle beklediği hamle gelmekte gecikmeyecekti. Fenerbahçe'nin önemli futbolcularından "Otomobil" lakaplı Nuri'nin aklı, Altınorduluların cazip transfer teklifiyle çelinmişti. Otomobil Nuri, "transfer"e pek alışık olunmayan o zamanda, kendisiyle beraber takımdaki altı arkadaşını daha Altınordu'ya götürecekti. Bir anda yedi önemli oyuncusunu kaybeden Fenerbahçe sarsıntıya uğrarken, Altınordu da bir anda en güçlü takım haline gelmiş ve iki sezon, 1916-17 ile 1917-18 sezonları, üst üste şampiyon olmuştu.. 
"Devletin takımı" olması dolayısıyla Altınordu'nun oyuncuları o savaş günlerinin yokluklarla dolu günlerinde ne para sıkıntısı çekmişler ne de malzeme bulma konusunda herhangi bir problem yaşamışlardı. Hatta rakip takımların oyuncuları askere alınarak cephelere gönderilirken, Altınordulular bundan muaf tutulmuştu... Altınordu Kulübü, bu avantajlarla birkaç yıl liglerde rakipsiz kalacaktı. Ancak İttihat ve Terakki'nin iktidardan düşmesine paralel olarak, o da gücünden çok şey kaybedecekti. Önce ikinci kümeye düşecek, sonrasında da ikiye bölünecekti. Nihayetinde, bir zamanlar yok etmek için var gücü ile mücadele ettiği Fenerbahçe'ye katılarak tarihe karışacaktı.. 



MEHMET ALİ GÖKAÇTI'NIN "BİZİM İÇİN OYNA / TÜRKİYE'DE FUTBOL VE SİYASET" ADLI KİTABINDAN DERLENMİŞ BİR YAZIDIR..





Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK