Kariyerinin ilk yirmi yılını diplomatlıkla geçiren Şefik Onat'ın "Bir de Bizden Dinleyin / Türkiye'nin Sefireleri Anlatıyor" adlı kitabında Emekli Büyükelçi Halil Akıncı'nın eşi Oya Akıncı çeşitli dönemlerde üç kez gittiği Rusya ile anılarını paylaşmış.. Bu anılardan 1975 ve 1990'a ait olanları aktarıyorum..
1975 yılında biz henüz otuzlarımıza gelmemişiz bile. Can arkadaşlarımız ile kapalı evlerimizde, bol sohbetli geceler geçiriyoruz. Bize anlatılan, daha doğrusu dayatılan bu "korkunç" ülkenin hoş taraflarını bulup çıkarıyoruz. Bazımız hararetle takip edilme, dinlenme ve casusluk senaryoları yazıyor. Hep biz bizeyiz. Kırk yılın biri, bir Rus aileyi resmi yollardan davet edip ümitlensek de son anda bir bahane uydurup gelmezler.
Çarlık antikaları komisyonla devlet mağazalarında satılıyor. Mağazaların açılış saatlerinden önce kapılarda pusular kuruluyor. Kuznetsov, Herend fincanlar kapışılıyor. Tek izinle gidebildiğimiz Zagorsk Ortodoks kasabasına "Militziya" (milis kuvvetler) eşliğinde Pazar gezmeleri yapıyor, alı al moru mor motosikletli takipçi polisle hınzırca saklambaç oynuyoruz. Zavidova sayfiyelerinde Fransız ahbaplarla piknik yapıyor, şehrin çok yakınında tahta daça "Ruskaya İzba" adlı restoranda çömlekte gulaş yiyor, votkalar içiyor, akşamları Amerikan Büyükelçiliğinin bodrum katında Amerikan filmleri seyrediyoruz.. Bolşoy'a istediğimiz zaman giriyor, en nefis eserleri izliyor, başarılı balerinlerin çetelesini tutuyoruz. Sırayla davet edildiğimiz Büyükelçilik konutunda rahatsız saray koltuklarına eğri, edepli oturuyor, bizden çok yaşlı büyüklerle cesur tartışmalar yapıyoruz. Sonra görevle Bakü'ye, konserlere, Taşkent'e, film festivallerine, Simenon polisiye romanlarından fırlama Batum'a yollanıyoruz. Emel Sayın, önce Allah dedirtiyor, sonra Erivan'da yaşlı bir Türkiye aşığı Ermeni'nin evinde sabaha kadar şarkılarla hasret gideriyoruz. Evimizde Aziz Nesin'i, Arif Melikof'u, Onat Kutlar'ı, Meriç Sümen'i, Müjdat Gezen'i ağırlıyoruz..
Sovyet ruhu, Nâzım'ın her yerdeki varlığı, Babayef'in sansürlenmiş anıları ile yoğuruluyor. Yeni içinden geldiğimiz '68 gençlik doğruları, neredeyse pek ters düşmemecesine gönlümüze işliyor olabilir miydi o tarihlerde ? Moskova'da olan herkes gizemli büyüsünü anlatır durur Brejnev (altta) Rusya'sının..
Bütün ülke tereyağlı çay (bayılırlardı bu "sağlıklı" karışıma) ve çürük elma kokardı. Caddelerdeki kalabalık hoyrattı. Zamanla itilip kakılmaya direnç geliştirmiştik. Erkekler Stalin'in güzelim leylak ağaçlı kaldırımlarına acımaksızın ve ayaklarımızın hemen dibine, aldırmaksızın, votkalı ve sarımsaklı tükürüklerini roket hızıyla göndermeyi bir ego gösterisi addederlerdi. Mis gibi espresso ve sauna diyarı komşu Finlandiya'ya çocuklara muz ve "nefes" almaya giderdik arada. Trenlerde semaverlerle çaylar ikram edilirdi. Vagonlar gittikçe ısınır, çizmelerimizi pencereden sarkıtırdık bazen. Sabaha karşı sınıra yaklaştığımızda belki de yeni uykuya dalmışken, Sovyet askeri Kalaşnikof'larıyla kompartımana dalar, tam anlamıyla didik didik ararlardı çizmelerimizin içine kadar.. Hep bir Rus'u sandık içinde özgür dünyaya kaçırdığımıza kaniydiler. Pasaportlarımızı kapıp birkaç saat yok olur, sabrımızı sınava tabi tutarlar, biz ise görevlerini yapan bu genç askerlere aklımızca gülümser, şirinlikler yapardık..
İşte öyle, banyo perdesi alma bahanesiyle dört arkadaş gittiğimiz Helsinki'de, 6,5 aylık, 930 gram ikinci oğlumu doğuruverdim...Altı ay hastanede kalacaktı ! O, 37 santimlik varlığı, can kardeşim Doktor Martin Renlund'a ve Fin analarının bağışladıkları sütlerine emanet edip Moskova'ya geri döndüm.
Çok, çok zor günler başladı. Moskova'da olma, Helsinki'de doğma oğlum hayata tutundu, biz de oğlumuza. Bütün Moskovalılar bizi konuşur olmuşlardı.. Onu hastaneden alıp eve getirdiğimizde üç kilogramcıktı. Ama omuzumda koca siyah gözlerini açıp bana öyle bir bakmıştı ki.. O hastanedeyken her gün telefonla arardım. "Zakas" denen bir sistemle santralden yazdırırsınız numaranızı. Bazen günlerce beklersiniz. Ama oğlumun hikayesini artık bilen santral memuru kızlar, o anaç, sevgi dolu yürekler, Dr. Renlund'a hemen bağlarlardı telefonlarımı.. Birlikte gözyaşı dökmüşlüğümüz bile oldu. Onlara hep teşekkür ettim, nerelerde iseler, hep teşekkür ediyorum bugün de.. Küçük oğlumuzun eve dönüşünden az sonra iki oğlumuzu da kucaklayıp, bir 1978 Mart günü, Türkiye'ye geri döndük..
Geride aylar boyu yağan diz boyu karları, sönük sokaklarda pencerelerden sızan sarı ışıklı, hiç içine giremediğimiz evleri, çok iri harflerle binalara yazılmış dev Komünist sloganları, orak çekiçleri, hiç ses çıkarmadan koşuşan Rus kadınları, Nâzım'ı, onun can dostu, bizim can dostumuz Ekber Babayef'i, karlı kayın ormanlarını, Nataşa'yı, Vala Ana'yı, Lenin'i ve siyah ekmeğimi bırakıp...
Mayıs 1990'da, ikinci kez, Moskova'ya gelir gelmez dostlar yeni "Özel" bir restorana götürdüler : Visotsky Bar !.. Yerin altında, sonradan defalarca resmi heyetlerle bile gideceğimiz bu restoran tiyatro sanatçısı ve şarkıcı Visotsky'nin (üstte) oyun sonu uğrak yeriydi. Balalaykalar çalar, onun şiirleri okunurdu. Buna benzer birkaç tane daha özel restoran açılmıştı. Yan masalarda deri ceketli, büyük altın kol saatli adamlar dünya güzeli ve mini etekli genç kadınlarla halvet oluyorlardı. Cüzdanlarından eskiden günah sayılan dolarlar dökülüyordu. Biz masamızda havyara kuvvet hep birlikte "Oçi Çornaya"yı avaz avaz söylüyorduk. İlk yabancı Fin mağazası "Stockman" açılmıştı. Sadece restoran değil sokaklar da daha neşeliydi. Rus kadını yine arı gibi koşuşurken, kocaları yavaş yavaş votkaya, Efes Pilsen birasına boğulmaya başlamışlardı çoktan. Patlarcasına..
Rus mağazaları hızla boşalıyordu. O kızgın Rus satıcılar peynir mağazalarında el altında Laleli'nin rüküş tişörtlerini satmaya başlamışlardı, boyunları bükük. Kitapçıda naylon çorap, zücaciyecide deri ceket bölümleri yer almıştı ve özel kiosklar açılmaya başlamış, içlerinde bütün bir Sovyet dönemi hasretle beklenen çikletler, tükenmez kalemler ve yabancı dergiler.. Bu kiosklar yavaş yavaş bütün semtlere, kaldırımlara yayıldılar. Her gece beşer onar doğuyorlardı. Yurtdışına gitmeler rahatlamıştı. İlk hedef Türk pazarları seçilmişti. Sonradan bu küçük kiosklardan süpermarketler doğacaktı... Devletin üretimi fabrika müdürlerinin eline geçivermişti bir gecede. Memur yoldaş İgor, olmuştu iş adamı Gospodin İgor.. Sosisler, peynirler, her şey karaborsaya düştü. İkinci Dünya Savaşından sonraki en büyük kıtlık başlamıştı..
Devlet, insancıklara maaşlarını ödeyemez oldu. Bedavaya oturdukları evler özelleşti. Aç gözlü uyanıklar canım apartmanları, garibanların ellerinden ucuza kapattılar. Sokakta kaldı Babuşkalar.. Göz açıp kapayıncaya kadar petrolden bale ayakkabısına kadar her şeye el konup, elde edilen milyonlar özel yandaş ceplere doldu. Ruble her gün zavallılaşıyordu. Eski, tüyü dökülmüş paltolu yaşlıca bir kadın, restoranın arka kapısında çöpe atılmış tavuk kemiklerini kemiriyordu gizli gizli. Kendisini yemeğe, içeri davet ettim. Kabul etmedi, sessizce uzaklaştı. Sanki o gün, birkaç yaş daha büyümüştüm..
Ele geçirdiği her şeyi sattı çilekeş Rus kadını.. Balerinler teker teker ülkeyi terk etti. Tiyatrolar kapandı. Mc Donald's'ın kuyruğu (üstte) Guinness'e girdi. Ülkede alışılmadık şeyler oluyordu. Portakal kuyruğunda bir kadın diğerini bıçakladı. Blucinli gençler Pizza Hut'a girebilmek için her şeylerini feda ettiler. Genç kızlar da iffetlerini..
Sovyet bayrağının inip Rus bayrağının göndere çekildiği sabah ben orada, Kızıl Meydan'daydım. Lenin heykelinin Oktyabrskaya Meydanında devrildiği gün de.. Haydi bakalım.. Bu gözler daha neler görecekti !..
Güneşli bir Pazar sabahı evimizin altında toplanan ateşli bir grup gittikçe kalabalıklaştı. Beyaz Ev denen Parlamento binasına doğru bağıra çağıra yürüdüler ve cayır cayır yakıverdiler ! Akşam 32 ölü olduğu haberi verildi radyolarda. Gorbaçov'un usul usul demokrasi hamleleri, Yeltsin'in elinde tank tepelerinde haykırmaya dönüşmüştü. Bütün diğer Cumhuriyetler teker teker, sancılı bir şekilde koptular, bağımsızlıklarını ilan ettiler..
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hürriyet
KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder