Sayfalar

306 ) ORDU VE SİYASET !..

  

   Çok partili dönemin başından beri, silahlı kuvvetlerin rolü DP'liler için önemli bir sorun oldu. Özellikle askeri çevrelerde büyük bir saygı duyulan İsmet İnönü lider olarak kaldığı sürece, ordunun CHP'ye sempati duyacağını sandılar.
   DP'liler, emekli Mareşal Fevzi Çakmak ve diğer generalleri kendi saflarına çekerek İnönü'nün nüfuzunu dengelemeye çalıştılar. Ocak 1944'e kadar Genelkurmay Başkanlığı yapan Çakmak, silahlı kuvvetlerde dehşetli bir üne ve saygınlığa sahipti. 1946 seçimlerinden önce iki parti de onu kendi adayı olarak göstermek için yarıştı. Çakmak CHP'lilerin beş teklifini geri çevirdi ve sonunda İstanbul'da DP listesinden bağımsız aday olmaya razı oldu. Mareşalin ve DP adayı olarak seçime giren diğer on dört emekli generalin, devletten gelen bir harekete karşı sigorta olacağını uman yeni parti için bu bir zaferdi..
   İktidar partisinin yararına hileli olan 1946 seçimleri, Türk siyaset yaşamına yeni bir unsur soktu ; yani DP safında olmak isteyen alt rütbelerdeki subaylar unsuru.. 1930'ların sonundan beri, orduda var olan yabancılaşma olgusu dikkate alındığında, bu durum o kadar şaşırtıcı değildi.. Cumhuriyet döneminin bütün kurumlarından sadece ordu hiç değişmemişti. Birinci Dünya Savaşı ve Ulusal Bağımsızlık Savaşının zihniyetini, stratejisini ve donanımını aynen korumuştu. Ordu ve ülke, silahlı tarafsızlık yıllarına bütünüyle hazırlıksızdı. Savaş yıllarında üst rütbeli subaylar hariç, kentsel nüfusla birlikte ( devlet memurları ve işadamları hariç ) diğer ordu mensupları büyük bir yoksulluk çektiler. O zamanlar genç bir subay olan Alparslan Türkeş şunları yazıyordu : "Bu devrede başta Milli Şef ve yardakçıları olmak üzere idareciler orduya ve onun kumanda kademesini oluşturan subay ve generallere karşı çok küçümser ve önemsemez bir tutum içindeydiler. Artan hayat pahalılığı, geçim darlığı subayları perişan ediyor, bunaltıyordu. Her yerde subaylar ikinci derece insan muamelesi görüyordu. Ankara'da apartmanların bodrum katları  'Kurmay Subay katı' olarak adlandırılmıştı. Eğlence yerlerinde subayların adı 'Gazozcu' idi. Yani pahalı içki ısmarlayacak paraları olmadığı için, karaborsacılar, vurguncularla yarış etme imkanları bulunmadığı için, bu feragatli memleket çocuklarına bu gibi isimler reva görülüyordu.."
   Türkeş gibi insanlar, İnönü rejiminin yıkılmasının ve DP yönetiminin daha iyi günler getireceğini umdular. Fakat hileli 1946 seçimlerine tanık olunca, zorunda kalmadıkça CHP'lilerin iktidarı terk etmeyeceğine inanmaya başladılar.  DP'deki birçok kişi de, CHP'de tek parti zihniyeti egemen olduğu sürece yasal bir siyasal mücadele yürütmenin olanaksız olduğu görüşüne varmıştı. Hükumete karşı askeri müdahale düşüncesi bunları sarmıştı ve kendi saflarında hareket etmeye istekli kimi subaylarla ilişki kuracak kadar ileri gittiler.
   Fakat Bayar böyle bir plana tamamen karşıydı. Bu gruba, Milli Mücadele sırasında bazı generallerin Atatürk'ten bağımsızlık savaşının gidişatı açısından Meclis'i feshetmesini istemesi olayını anlattı. Bayar, meşru  olmayan her siyasi mücadele biçimini reddetti ve böyle düşünenleri partiyi terk etmeye davet etti. Böylesine açık bir tutum, diye belirtiyordu Mükerrem Sarol, DP'den böyle bir macera bekleyen subayları doğal olarak uzaklaştırdı..
   23 Kasım 1940'daki sıkıyönetim ilanından beri silahlı kuvvetler politikada aktif bir rol oynamıştı. DP'^liler, kendi propaganda kampanyalarını engellediği için bunun kendilerine karşı işleyeceğini biliyorlardı ve sonunda Aralık 1947'de sıkıyönetimi kaldırtmışlardı. Fakat yüksek askeri komutanın faaliyetlerini gözlemeye devam ettiler..

   
Soldan, Fehmi Tınaztepe, A.N.Gürman

   DP'liler, 1946 seçimlerinden bu yana, İnönü'nün orduyu yeni partiye karşıtlığını  şu ya da bu şekilde göstermeye teşvik ettiğine inanıyorlardı. Celal Bayar'ın öne sürdüğüne göre İnönü, DP'lilere karşı propaganda yapmak için 1946-1950 yılları arasında bütün ordu komutanlarını ziyaret etmişti. Fakat ordu reddetmişti.
   1950 seçimlerinden birkaç ay önce Nihat Erim, İstanbul'daki Birinci Ordu Komutanı General Tınaztepe ile görüştü. Tınaztepe, çok partili siyasi yaşam ile ilgili endişelerini ve ülkeye verdiği zararı ifade etti. DP'liler  durumu istismar ediyorlardı ve Tınaztepe, ordunun harekete geçmesinin zamanı olduğunu düşünüyordu. Erim Ankara'ya dönüp görüşmesini İnönü'ye aktardı. İnönü, Erim ile birlikte İstanbul'a gidip Tınaztepe ve diğer generallerle bir toplantı yapacak kadar konuyu ciddiye aldı..
   İnönü'nün, siyasi sistemden endişe etmemelerini, değişen dünya koşullarında çok partili siyasal yaşama geçmenin zorunlu olduğunu ve ordunun bunu rejime yönelik bir tehdit olarak görmemesi gerektiğini generallere anlattı. Günün birinde rejim tehlikeye düşerse, "zili çalıp" orduyu çağıracağı konusunda rahat olabilirlerdi !..
   DP'liler, 1950 seçimlerini kazandıktan sonra, askeriyenin tepkisi konusunda endişeliydiler. Seçimlerden hemen sonra, Mayıs'ta komutanlar Ankara'da toplandı ve DP'liler tehlike sezdi. Komutanlar, Askeri Şura toplantıları için yılda iki kez, Şubat ve Temmuz'da, başkentte toplanırdı ; Mayıs ayında toplanmaları için hiçbir neden yoktu.Celal Bayar yetkililerden bilgi almaya çalıştı ve kendisine, generallerin askeri işler için geldikleri ve görev yerlerine dönmeleri istendiği söylendi. Sonradan DP liderleri öğrendiler ki, generaller İnönü'yü ziyaret etmişler ve müdahale edip seçim sonuçlarını iptal etmeyi önermişler. İnönü bu öneriyi reddetmişti..
   Mesele burada bitmedi. 6 Haziran'da Menderes Hükumeti, kendilerine sadakati kuşkulu görülen diğer generallerle birlikte Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarını görevden alarak yüksek askeri komutada bir temizlik gerçekleştirdi. Temizliğin doğrudan nedeninin, bir albayın 8/9 Haziran'da bir askeri darbenin planlandığını Menderes'e bildirmesi olduğu söylenir. Menderes Bayar'la görüştü ve hemen karşı önlemler almaya karar verdiler.
   Albayın uyarısı gerçekten temizliği başlatmış olabilir ; fakat, İnönü'nün sınıf ve silah arkadaşı Abdurrahman Nazif Gürman Genelkurmay Başkanı iken Menderes'in kendini güvenli hissetmiş olması mümkün değildir. Menderes'in kendisine sadık, ya da en azından siyasi olarak tarafsız kişileri sorumlu mevkilere getirmesi doğaldı.
   DP'liler, yüksek komutadan gelebilecek ilk tehlikeyi bertaraf etmişti. Fakat devlet aygıtının diğer bölümlerine yönelik olduğu gibi, silahlı kuvvetlere yönelik huzursuzlukları da sürdü. Orduya karşı rahatsızlıkları herhalde daha büyüktü ; çünkü halkın zihninde ordu İnönü'ye ve CHP'ye kopmaz derecede bağlıydı. Bunu halletmenin tek yolu, askeri kurumu değiştirip demokratik siyasi yaşama uygun yeni bir araç yaratmaktı. DP'lilerin yapmayı kararlaştırdıkları budur. 20 Haziran 1950'de yeni Genelkurmay Başkanı Nuri Yamut, çeşitli rütbeler arasında var olan katı tabakalaşmaya son vermek ve daha liberal bir atmosfer yaratmak için, hemen orduya demokrasi getirileceğini haber verdi.

   
Soldan, Nuri Yamut,Seyfi Kurtbek

   DP'nin reformist politikası generallerin hoşuna gitmedi, fakat modernleşmiş bir ordu ve daha esnek bir terfi olanağı görmek isteyen albay ve daha alt rütbeli subayların hoşuna gitti. Partinin yeni bir askeri kurum yaratma planının mimarlarından biri Albay Seyfi Kurtbek'ti. Genelkurmay Milli Seferberlik Dairesi Başkanı olduğu 1948'de, DP'liler ile gayri resmi ilişki kurdu. Yeni partinin kendisinin radikal reform önerilerini benimseyeceğini ve kabul edilmeleri için hükumete baskı yapacağını umuyordu. Daha sonra askeri konularda Bayar'a sürekli bilgi vermeye devam etti ve sonunda politikaya atılmak üzere görevinden istifa etti. Siyasi bir kariyerle ilgilenmiyordu, fakat kendi askeri programını uygulamanın tek yolunun bu olduğunu düşünüyordu. Nisan 1950'de DP'ye girdi ve Mayıs'ta da Ankara'dan milletvekili seçildi..

   11 Ağustos'ta Ulaştırma Bakanı olarak girdiği Kabine'de, 8 Kasım 1952'de Savunma Bakanlığına atandı. Radikal bir reformcu olarak ünlendi ve emekli edileceklerini ya da yetkilerini kaybedeceklerini düşünen generaller arasında endişe yarattı..Bu reformların karşısında olanlar, Kurtbek aleyhinde bir fısıltı kampanyası başlattılar. Bu kampanyanın temel konusu, Kurtbek'in askeri bir iktidara zemin hazırlamakta olduğu ve stratejik yerlere kendi adamlarını yerleştirirken, bu reform programını perde olarak gösterdiği üzerineydi..
   Fakat reform lehine baskılar da güçlüydü. 1952'ye gelindiğinde Türkiye artık bir NATO üyesi idi ve NATO komutanları da değişen ve rasyonel bir sistem görmek istiyordu. Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay arasındaki yetki bölüşümünün sınırı açıkça çizilmemişti. Kurtbek aslında, demokratik bir devletin kuralları gereği, orduyu sivillerin kontrolüne vermek istiyordu.
   3 Mayıs 1953 günkü Kabine toplantısında hem Bayar, hem de Menderes tarafından Kurtbek'in programı onaylansa da asla uygulanamadı !.. Bir gün Menderes, kendisine bir mesaj gönderip, bu programı şimdilik ertelemesini isteyince, 27 Temmuz 1953'te istifa etti.. Fısıltı kampanyası sonunda etkisini göstermişti !..
   Böylece Menderes generalleri yatıştırdı, fakat aynı zamanda askeri kurum üzerinde sağlam bir denetim kurma fırsatını da yitirdi...
  
   DP'lilerin generallerinden güven duymaları için iyi nedenleri vardı ve bu nedenle daha düşük rütbeli subayları ihmal ettiler. Fakat Türkiye'nin 1952'de NATO'ya girişinden sonra, silahlı kuvvetlerin niteliği değişmeye başladı ve bu subaylar daha önce sahip olmadıkları bir önem kazandılar. Bu durum, Birinci Dünya Savaşı sonrası dönemde eğitim görmüş yaşlı generallerin başa çıkamadığı modern atom ve nükleer savaş bilimini öğrenmek için gerekli zihni esnekliğe sahip kurmay subaylar için özellikle geçerliydi. Bu nedenle NATO üyeliği orduyu teknolojik olarak böldü. Menderes'in generallerle uzlaşması, orduyu rütbe ve sosyo-ekonomik statü açısından da bölerek bu bölünmeyi artırdı..
   Alt rütbedeki subaylar arasında huzursuzluk ellili yılların ortasında başladı. Bu durum, Türk ekonomisinde enflasyonist eğilimin başlangıcıyla ve büyük kent merkezlerinde DP'lilere yönelik genel düş kırıklığıyla çatıştı. Menderes bu subayların beklentilerine yanıt vermemişti. Milli Şef sistemi değişmişti ; fakat yerine temelden farklı bir şey konulmamıştı. Gerçekte sistem, ordunun geri kalan kısmı ihmal edilirken, generallerin el üstünde tutulmasıyla aynı görünüyordu. Türkiye ordusu, NATO'daki müttefikleriyle karşılaştırıldığında, durum daha da kötü görünüyordu. Hükumetin, silahlı kuvvetlerin maddi refahına aldırmaması ciddi bir hataydı. NATO içinde Türk askerleri maddi geriliklerinin farkına varmaya başladılar. Buna karşılık, Türk toplumunun diğer kesimleri, özellikle de iş dünyası, serpilip gelişiyor gibiydi. Böylece geleneksel disiplin zedelendi..
   DP'liler, orduyu ekonomik büyümeyi sağlayacak bir kurum olarak görmüyorlardı. Askeri bütçenin, enflasyonu artırarak ekonomiye zarar verdiğini, ordunun masrafının NATO tarafından karşılanması gerektiğini savunuyorlardı. Ayrıca, ordunun sabırlı olmasını ve ekonominin gelişmesini beklemesini istiyorlardı. Pastanın herkese yetecek kadar büyük olması gerekiyordu !.. Diğer sektörler öncelikliydi : Ülkenin yollara, elektriğe, suya, sanayiye ve refaha ihtiyacı vardı.
   DP'liler böyle bir programı sadece sözünü etmekten öte uygulamış olsaydı, alt rütbeli subayların yararlanmak için kendi sıralarını bekleyeceklerinden en ufak bir kuşku yoktu. Fakat bütün iyi niyetlere rağmen bunların da mensubu bulunduğu alt orta sınıf ve yoksullar ile zenginler arasındaki uçurumun daha da genişlemesinden başka hiçbir şey görmediler. DP'liler değerlerde temel bir değişiklik, Türk toplumunun manevi değerlerinden maddi değerlere bir değişimi başlatmıştı. Bu şemada askerler, bir zamanlar fiilen üstün oldukları toplumsal yapıda kendilerini aşağıda buldular. 1954 yılında genç bir subay kıt maaşıyla evlenemez ve ortalama bir yaşam standardı sürdüremez duruma geldi.
   Politikacılar arasında süren siyasi çatışmalardan silahlı kuvvetlerin etkilenmesi ve kendi sıkıntılarını muhalefet partilerine eklemlemeye başlamaları doğaldı..
   Bu nedenle, ordudaki huzursuzluk ile CHP'nin faaliyetleri arasında güçlü bir dolaylı ilişki vardı..
      





 

 

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK