Sayfalar

467 ) 18 MART 1915 !...

    

   18 Mart günü güneşli, ılık ve rüzgarsız bir sabahla başladı. Deniz sakindi.. Müttefikler bir saldırı için bütün koşulların uygun olduğuna inanıyorlardı. Önce geçitteki tabyalar bombardımanla ezilecek ve akşama mayın tarayıcılar rahat rahat kanalı temizleyeceklerdi. Bir gün sonra da İttifak donanması Marmara'ya geçecek, İstanbul'a doğru yol alacaktı..
  Akdeniz Filosu Komutanı Robbeck (yukarıda ortada), sabaha karşı 04:00'te donanmaya "Hazır ol !" emrini verdi. Askerler, çağın en modern zırhlılarında savaş yerlerini aldılar. Komutanlar güvertede olduğu halde Bozcaada'daki demirli yerlerinden hareket ettiler. 
  Bu gelen, Akdeniz'de o güne dek görülmüş en büyük deniz kuvveti yığınağı idi. Saat 10:30'da sabahın ilk pusu kalkarken tam on savaş gemisi iki sıra halinde Boğaz'a girdi. Ve zırhllar Boğaz'ın iki yakasındaki Türk tabyalarını şiddetle bombalamaya başladılar. Çanakkale bir anda yangın yerine dönmüştü..



  General Ian Hamilton (yukarıda Robbeck'in sağında) / Akdeniz Seferi Kuvvetler Başkomutanı : 
"Boğaz'a giren gemilerimizin müthiş salvoları gökleri titretiyor. Donanmamız Boğaz sahillerini bombalıyor. Queen Elizabeth (yukarıda) zırhlısı, ağır yolla manevra yaparak Boğaz'ın dar koyunda toplarından Türklere tonlarca cehennem ateşi yağdırıyor. Alçıtepe alev ve duman içinde.. Buna karşılık tahkimatlardaki mevzilenmiş bataryalardan bir tek cevap yok.. Kulaklarımıza Türk toplarının sesi gelmiyor. Toprağımız hayatı temsil eden her varlığı öldürmek için yeri göğü sarsıyor. Heyecandan titriyoruz.."

  Gemiler, henüz kıyıdaki Türk ve Alman topçularının menzili dışındaydı. O yüzden kıyıdakiler bu cehennem ateşine yarım saat hiç karşılık vermeden direndiler.
  Kıyıdan karşılık gelmeyince Amiral Robbeck, gemilere hedeflere daha da yaklaşma talimatını verdi. İngiliz zırhlıları yarım mil daha yaklaştılar. İkinci grupta yer alan Fransız zırhlıları da ileri atıldılar. Ancak giderek ağırlaşan bu bombardımana rağmen mevzilenmiş Türk topları isabet almıyordu. Bunun da çok basit bir nedeni vardı. İngiliz komutanlar, ilk keşifte Boğaz'daki yerleşim birimlerini tahrip edebilmek için, gördükleri beyaz minareleri esas noktası almışlardı. Çanakkale Müstahkem Mevki Kurmay Başkanı Selahattin Yarbay(aşağıda), bunu tahmin etmiş ve gece minareleri siyaha boyatmıştı !..



Yarbay Selahattin (Adil) / Müstahkem Mevki Kurmay Başkanı :
"Bu küçük tedbirimiz onların ateş tanzimine engel olmuştu. Düşman zırhlıları 14 kilometreden uzak olduklarından biz atış yapamıyorduk. Merkez bataryalarımız onların ateşi altında beklemek mecburiyetinde kalıyor, infilaktan toz ve duman bulutları içinde kayboluyorduk. Sonunda uzun müddet ateş etmemekle eratın maneviyatının kırılacağını dikkate alarak mesafeye bakılmaksızın ateş edilmesini emrettik.."

  İşte o zaman Türk tabyalarından karşılık ateşi başladı. Saatlerdir basit toprak siperler içinde bu ölüm yağmurunun dinmesini bekleyen Türk topçusu, "Ateş !" komutuyla denize doğru gülle yağdırdı. Tabii bu ateşle düşman zırhlıları Boğaz'ı çevreleyen tabyaların yerlerini keşfetmiş oldular ve karşılıklı bir cehennem kapışması ile ortalık mahşer yerine döndü..

Ian Hamilton / Akdeniz Seferi Kuvvetler Başkomutanı :
"Saat tam 16:00'da Teke Burnu'na döndük ve birdenbire dehşet içinde kaldık. Cehennemi bir ateşin ortasındayız. Dev zırhlıların ağır topları hep bir ağızdan alev kusuyor. Yüzlerce mermi havada ıslıklar çalıyor. Yer gök birbirine giriyor. Kulakları sağır eden bir gümbürtü.. Gelibolu sırtları alevler içinde yanıyor. Gizli seyyar topların mermileri hem Rumeli, hem Anadolu sahillerinden yağmur gibi tepemize yağıyor.."

   

  Saat tam 13:45'te Boğaz'ın tam ortasında müthiş bir patlama oldu. Fransız zırhlısı Bouvet'nin (yukarıda solda) cephaneliği isabet almıştı. Önce gemiden göğe doğru bir duman yükseldi. Sonra da koca gemi iki dakika içinde yana yatıp devriliverdi. İngiliz komutanın deyişiyle, "küvete fırlatılmış fincan tabağı suda nasıl kayıp giderse, o dev zırhlı da öylece Boğaz'ın sularında boğuluvermişti."  
  Geminin 800 mürettebatından ancak beş subay ve elli altı er kurtulabildi. Diğer zırhlılarda tam bir şaşkınlık yaşanırken, kıyıdaki tabyalarda zafer naraları atılıyordu. 
  Hemen ardından, İngilizlerin hiç beklemedikleri o feci sürpriz geldi. Donanmanın en gözde zırhlılarından Inflexible (Bükülmez), Türklerin mayın gemisi Nusrat'ın bir gece önce döşediği mayınlardan birine çarptı ve korkunç bir patlamayla yan yattı. (yukarıda sağda )
  Savaşı güvenli bir geminin güvertesinden izleyen Ian Hamilton şaşkına döndü..

Ian Hamilton / Akdeniz Seferi Kuvvetler Başkomutanı :
"Kanımız donmuş, bakışlarımız donuklaşmıştı. Gözlerimizi Inflexible'a dikmiş, geminin batıp batmadığını anlamaya çalışıyorduk. Maalesef batıyordu. Sonunda bütün mürettebat ana güvertede toplandı ve gemilerini terk emri beklediler. Inflexible ilk kurban, ilk şaşkınlığımızdı.."

  Ama son olmadı..
  Nusrat'ın mayınları o gün iki geminin daha sonunu hazırladı ve saat 18:00 sıralarında dünyanın en güçlü donanması üç büyük gemisini Çanakkale Boğazı'nın derinliklerinde terk ederek geri çekildi.. Türk tarafının zayiatı ; tahrip edilen bir tabya, 9 top ve 132 insan idi.. Müttefikler ise 3 gemi ve çok sayıda mürettebatının yanı sıra morallerini ve soğukkanlılıklarını da kaybetmişlerdi. Akdeniz Seferi Kuvvetler Başkomutanı Ian Hamilton, 19 Mart günü yazdığı bir mektupta, "Kaybettiğimiz gemilere çok üzgünüm, fakat fedakarlığa katlanmaya mecburuz" diyordu.. Katlanacağı fedakarlık, on binlerce gencin, Gelibolu'ya gömülen cesetleri olacaktı..

Ian Hamilton / Akdeniz Seferi Kuvvetler Başkomutanı : 
"Yaralı geminin güvertesinde toplananlar paniğe kapılmadan, fakat her an kopacak  bir fırtınanın, korkunç bir tehlikenin ve ölümün beşiğinde, onunla yüz yüze olduklarını biliyorlardı. Dev cüsseli mağrur gemilerimizden, hışımla saldıran o koca filodan meydana gelen kortej, şimdi tabut nakleden bir cenaze arabasının arkasından gider gibiydi. Winston Churchill'in aceleciliği yüzünden buradaydık, ama aceleye lüzum olmadığını çok geç anlıyorduk.."

Winston Churchill / İngiltere Donanma Bakanı :

"Ne Batı cephesindeki Alman topu, zehirli gazı, ne de onların dahiyane planları bize o kadar tesir etmedi. Nispetine göre en etkili şey neydi bilir misiniz : Türklerin Çanakkale Boğazı'na attıkları ve demir bir tel üzerinde sallanan 20 adet mayın.. Bu, bize yüz binlere mal oldu.."  

  Türkler, topraklarını savunmak için bu kör dövüşüne canlarını koymuşlardı. Ama göz göre göre ölüme sürüklenen yüz binlerce müttefik askeri için bu savaşın anlamını çözmek oldukça zordu.
  Gelibolu topraklarında gencecik insanlar birbirini boğazlarken, savaşın lordları yarattıkları tabloyu Londra ve Berlin'deki karargahlarından izleyeceklerdi..

  



CAN DÜNDAR'ın "Gölgedekiler" adlı kitabından alınmıştır..
  

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK