Sayfalar

527 ) 6-7 EYLÜL OLAYLARINDA İNGİLİZ PARMAĞI !..

     

Kıbrıs meselesi Türkiye'nin ne zaman gündemine geldi ?.. Hatay'ı biliyoruz, Musul'u biliyoruz.. Peki Kıbrıs'ı ?..
Hamaseti bırakıp gerçekle yüzleşmemiz gerekiyor.. İngilizlerin çekilme kararına kadar Türkiye'nin Kıbrıs diye bir meselesi yoktu.. Yunanlılar için de İstanbullu Rumlar sorunu yoktu..
O yıllar Türkiye-Yunanistan ilişkileri çok iyiydi. Öyle ki 1934 yılında Venizelos, Nobel Barış Ödülü'ne Atatürk'ü aday gösterdi.. 
Türk-Yunan dostluğu İkamet, Ticaret ve Seyrisefain Anlaşması ile pekişti ; bu anlaşma sonucu on binlerce Yunan vatandaşı Türkiye'ye yerleşip ticarete başladı. Türkiye ve Yunanistan 1951'de NATO'ya el ele tutuşarak girdi. 1952'de Balkan Paktı'nın oluşturulması, iki ülke arasındaki askeri işbirliğini güçlendirdi..
1952'de Cumhurbaşkanı Celal Bayar Yunanistan'ı ; Kral Paulos ise Türkiye'yi ziyaret etti. Gümülcine'de Celal Bayar Lisesi açıldı..
1953 yılına kadar, ne Osmanlı döneminde, ne de Cumhuriyet döneminde, İstanbul'un fethi törenleri hiç yapılmadı..
Ne olduysa 1953'te oldu. Demokrat Parti hükumetine baskılar başladı. Parti, fetih törenlerini yine de mütevazı törenle geçiştirmek istedi. Bunun üzerine İstanbul'da olaylar çıktı ; mağazasına Türk bayrağı asmayanların vitrinleri kırıldı..
Yani 1953 yılı bir dönemeçti.. Yunan düşmanlığı ve Kıbrıs meselesi Türkiye'nin gündemine birden giriverdi. Hızla milliyetçi dernekler kuruldu. Basında kışkırtıcı haberler yer aldı..

    

Kıbrıs meselesinin neden abartıldığını anlamadığını ifade eden ve "Türkiye ile Yunanistan arasında Kıbrıs diye bir mesele yoktur" diyen Dışişleri Bakanı Fuad Köprülü'nün (yukarıda solda) önce yetkileri tırpanlandı ; sonra da Kıbrıs meselesi Dışişleri'nden alınıp Devlet Bakanı Fatin Rüştü Zorlu'ya (yukarıda sağda) verildi. Bir süre sonra da Köprülü bakanlıktan alındı, yerine Zorlu geçti..

Kıbrıs'ın Türkiye için öncelikli mesele olarak görülmesinde İngiltere'nin parmağı var mıydı ?.. Bilinen, İngilizlerin, Türkiye'nin Kıbrıs'la yakından ilgilenmesini istediğiydi..
Bunun nedenini anlayabilmek için, Yunanistan'ın Kıbrıs politikasını bilmemiz gerekir.

Yunanistan, iç savaşını bitirip istikrarlı siyasal düzene kavuşunca, İngiltere'den Kıbrıs'ı kendilerine devretmesini istedi. Aksi taktirde meseleyi Birleşmiş Milletler'e götürecekti.. Bunu yaptı da.. Böylece 1953'te, mesele artık uluslararası boyut kazanmış oldu..
Kıbrıs'ın çözümünün inisiyatifi elinden çıkmak üzere olan İngiltere, öncelikle sömürgecilik suçlamalarını zayıflatmak ve sorunu başka bir yöne çekmek için, Türkiye'ye ihtiyaç duydu.. 
İlk hedef, "Türkiye'yi kendi pasifliğinden uyandırmaktı.."   
Türkiye'nin gündemine Kıbrıs meselesinin "birdenbire" girmesinin bu "uyandırma servisiyle" ilgisi var mıydı ? !..
  
Sonuçta Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'ta çıkan olaylar, İngilizlerin işine yaradı. İngiltere, "Ben olmazsam bu iki ülke birbirini boğazlar ve komünistler iki ülkeyi de, Kıbrıs'ı da ele geçirir" korkusunu yaydı. En uygun yol, adada mevcut durumun devam etmesiydi.
İngilizlerin bu kurnaz ve kanlı politikaları sonucu, Yunanistan BM'deki en güçlü destekçisi ABD'yi bile kaybetti. 23 Eylül 1955'te ABD, Kıbrıs sorununun BM Genel Kurulu'na getirilmesine karşı çıktı..
Tüm bu süreç sonunda, sömürgeci İngiltere, masaya her iki tarafı barıştırmak isteyen bir hakem rolüyle oturuverdi !.. 
Türkiye'de kimse, yaşanan bu kanlı süreçte "James Bond"un rolünü sorgulamadı bile !..

     

İngiliz gizli servis ajanı "James Bond" adlı karakteri ortaya çıkaran ünlü yazar, aynı zamanda gazetecilik de yapan, İngiliz istihbarat örgütü MI6 ajanı olan Ian Fleming (yukarıda solda) idi.
Ian Fleming, 6-7 Eylül gecesi, "rastlantı" eseri, büyük olayların yaşandığı Beyoğlu İstiklal Caddesi'ndeydi !..
Bu gerçek ortaya çıkınca, "İstanbul'a Interpol toplantısına katılmak için" geldiğini söyledi. Toplantıya İngiltere Denizaşırı İstihbarat Teşkilatı adına katılmıştı. Fakat nedense Fleming, bu toplantıya katılmadı. Açıklaması şöyleydi :
"On beş dakika katıldım, sıkıldım ; seccade almak için dışarı çıktığımda olaylar meydana geldi !.."

6-7 Eylül Olayları'nın hemen ertesi günü İngiliz Sunday Times gazetesinde, "İstanbul'da Büyük Ayaklanma" başlığıyla manşet haber çıktı. Haber tümüyle görgü tanıklığına dayanıyor ve olaylar neredeyse naklen anlatılıyordu.. Haberde imza yoktu, ama haberin üslubu "gazeteci" Fleming'e benziyordu !.. Ve iddiaya göre Fleming İstanbul'a, Atatürk'ün evinin bombalandığı Selanik üzerinden gelmişti..
Ian Fleming'in olaylarda ne derece rolü var bilinmiyor. Bilinen, 6-7 Eylül Olaylarının ardından İngiltere Dışişleri Bakanlığı Haber Dairesine şu talimatı verdiği : "Basında İstanbul'daki 6-7 Eylül Olaylarında İngiliz mallarının tahrip edilmesi ve İngilizlerin yaralanmasıyla ilgili haberler özellikle vurgulanmalıdır.."



Tarih 1 Nisan 1955... Rumların faşist örgütü EOKA, bir bildiri yayınlayarak silahlara eylemlere başvuracağını duyurdu.. 
1955 yılı, Kıbrıs'taki İngilizler için de dönüm noktası oldu.. İngiliz gizli servisinin Fletcher Fitch gibi ajanları, bu tarihten itibaren Kıbrıs'a gelmeye başladı.. 
Keza aynı yıl, Kıbrıs'taki İngiliz Hükumeti Valiliği'ne İmparatorluk Genelkurmay eski başkanı Mareşal Sir John Harding (yukarıda Makarios ile el sıkışan) atandı. Harding, "demir yumruklu asker" olarak biliniyordu.. 
İngiltere kanlı bir oyun sahneye koymak için uzmanlarını adaya getirmeye başlamıştı...
Keza, 1955'te İngiltere Sömürgeler Bakanlığı Özel Temsilcisi Philips Tay, polis istihbarat birimi"Special Branch"ı kurmak için adaya geldi.. Aynı yıl, Mekanize Polis Birliği kuruldu. 1955 yılındaki mevcudu 165 kişiydi.. Bir yıl sonra sayı 600 kişiye çıkartıldı ve polislerin hepsi Kıbrıs Türkü idi. 1958'de sayı 1.770'e yükseltildi ve bunun 1.700'ü Kıbrıs Türkü idi !..
Bu tablo, İngilizlerin Rumların ENOSIS mücadelesine karşı, Kıbrıslı Türkleri destekleyeceğini gösteriyordu. Dolayısıyla, EOKA'nın hedefinde Kıbrıslı Türk polisler bulunuyordu.. 
Türk polisleri Abdullah Ali Rıza ve Nihat Paşa'nın katledilmeleri, Kıbrıslı Türk ve Rum topluluğu birbirinden kopardı. 
Peki, İngilizler EOKA'nın terör eylemlerinden habersiz miydi ?.. Olur mu öyle şey ? EOKA'nın lideri Albay Georgios Grivas'ın şoförü Pashalis Papadopulos bile İngiliz ajanıydı !..

Üzerindeki gizlilik kararı kalkan 19 Ağustos 1954 tarihli İngiliz belgesinde, İngiltere'nin Atina Büyükelçisi, Londra'ya şöyle bir rapor göndermiş :

"Yunan-Türk dostluğunun kırılgan olduğu çok açık, çok küçük bir şok bile yetebilir. Atatürk'ün Selanik'te doğduğu evin duvarına tebeşirle slogan yazmak gibi önemsiz bir olay bile bir kargaşanın çıkmasına yeter.."

6-7 Eylül Olaylarının, Selanik'te Atatürk'ün evine "sözde" bomba atılmasıyla başladığını biliyoruz.. Yani plan hazırdı ve sadece zamanı bekleniyordu !..

İngiltere, Türkiye ve Yunanistan'ı Londra'da üçlü konferansa davet etti. Konferansın konusu, "Özgür dünyanın komünizm tehlikesini önleme çabaları açısından Kıbrıs sorununun çözümü" idi.. Toplantı 29 Temmuz 1955'te gerçekleşecekti ancak nedense bir ay sonraya ertelendi. 
Bu sırada Türkiye'deki bazı gazetelerde, Rumların Türklere karşı katliam hazırlığında olduğuna dair haberler çıkmaya başladı.
"Tesadüfen", benzer haberler Yunanistan'da da çıktı !..
Bu arada İngilizler, Türkler ile Yunanlıların bir uzlaşmaya varabileceğinden endişe duydu. Çünkü Yunanistan Dışişleri Bakanı Stefanopulos, Londra'daki Türkiye Büyükelçisi Suat Hayri Ürgüplü'ye, o güne kadar hep karşı oldukları, Kıbrıs'taki Türk azınlığın hakları konusunda uzlaşmaya hazır olduklarını söyledi. Bu, Türkiye'nin de isteğiydi. İngiltere kendisinin dahil edilmediği çözümden rahatsız oldu. İngiltere Dışişleri Bakanı MacMillan hemen Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu'yla buluştu ve "Türkler görüşlerini konferansın başında ne kadar sert koyarsa, kendileri için de, bizim için de o kadar iyi olur" mesajını verdi..
Ve Zorlu, Türkiye'nin görüşünü alışık olunmayan bir sertlikle ortaya koydu. Yunan delegasyonu şoke oldu. Zorlu, aynı kararlılığı Türkiye'nin de göstermesini istediği şifreli telgrafı Ankara'ya çekti..

Sonrası malum.. 

Bugün 6-7 Eylül Olaylarına sadece "tek pencereden" bakmayı sürdürüyoruz..
Oysa 10 Eylül 1955 günü Atina Radyosu şöyle bir yorum yaptı :

"Yunan-Türk dostluğunu zedeleyen İstanbul ve İzmir'deki olaylar, düşündüğümüz gibi, İngiliz diplomasi planlarının ani biçimde patlak vermesinin ürünü değildir ; bizzat İngiliz diplomasisinin planladığı ve başarmaya çalıştığı bir provokasyondur.."

Yunan basını Atina'daki bombalama eylemini İngiliz ajanlarının yaptığını yazdı hep..

  




   


Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK