Sayfalar

872 ) NAZİ ALMANYA'SININ BÜYÜK KUMARI !..

    

1939 yılında SS subayı Alfred Naujocks (1911-1966) (üstte) Alman hükümetinin geleneksel bir uygulamasını yeniden hayata geçirme arzusundaydı : Sahte döviz üretmek. Üst mercilere, İngiliz ekonomisine zarar vermek için, yüksek miktarda İngiliz banknotu basmayı teklif etti. Sonra patronu Richard Heydrich'le birlikte bir adım daha öteye geçmeye, sadece sterlin değil, ABD doları da basmaya karar verdiler. "Andreas Operasyonu" adını verdikleri plan 1941'de yürürlüğe kondu..
Sahte dövizlerin yüksek kalitede olmasını garanti altına almak için İngiltere Bankası'nın paraları numaralandırma şekillerini öğrenmişlerdi. İlk sterlinleri 1942 sonunda test ettiler. Bir gizli ajan İsviçre'ye gitti ve karaborsadan toplayıp getirdiği yüksek miktarda sterline sahip olduğunu, gerçekliğinden kendisi de şüphelendiği için mümkünse, bir zahmet, test etmelerini istedi. Banka çalışanları paraların orijinal olduğunu söylediler..



Bazı iç politikalar neticesinde Naujocks görevinden atıldı. Projenin yeni müdürü olan Bernhard Krüger (üstte) operasyonun adını da "Bernhard Operasyonu" olarak değiştirdi. 1942 yılında toplama kamplarından grafik deneyimi olan esirleri toplattı. Bunlardan bir tanesi Slovakya'daki Komünist Parti adına yasadışı evrak üretmekten tutuklanan, 1917 doğumlu Adolf Burger idi. 1942 sonbaharında karısını gaz odasında öldürdüklerinden psikolojisi çökmüş, uçurumun kenarında bir Yahudi idi..
Burger kendini gerçekdışı bir senaryonun içerisinde bulacağı Sachsenhausen'deki (altta)toplama kampına sevk edildi. Sahte dövizler bu kamptaki 18 ve 19 numaralı bloklarda üretiliyordu. Bu blokların dış dünya ile ilişkisi tamamen kesikti. Mahkumlar düzgün yataklarda temiz çarşaflarla yatırılıyor, dışarıdakilere nispetle iyi besleniyor, üniforma giymemelerine izin veriliyor, saçları tıraş edilmiyor ve sabunla havlu kullanmaları sağlanıyordu. İzolasyon o kadar muazzamdı ki grubun kendi Yahudi berberi ve Yahudi doktoru vardı..



Esasında bu stratejinin asıl amacı operasyona halel gelmemesi halinde bütün bir takımı gaz odasına gönderip, böylece arkada hiçbir görgü tanığı bırakmamaktı. Kapıdaki SS muhafızları da düzenli olarak değiştiriliyor ve böylece içeride neler olup bittiğini çözmeleri engelleniyordu. Gizli servisin tabanından Hitler'e kadarki tüm hiyerarşik kademelerde orada ne olup bittiğini bilen insan sayısı iki elin parmaklarının sayısını geçmiyordu..
İçeride Yahudilere sağlanan görece lüksün bir nedeni de verimlilik kaygılarıydı. Genelde toplama kamplarındaki durumlar vahimdi, kamptakiler gerçekle ilişkisini tamamıyla kaybediyor ve nihayetinde tepkisiz insanlar haline geliyorlardı. Ancak bu operasyonda çalışanlara sağlanan lüks -ki kitaplara, gazetelere erişme hakkı da bu lükse dahildi- çalışanları bu tip bir depresyonun pençesine düşmekten alıkoyuyor, böylece üretimin verimliliği ve etkinliği yüksek tutulabiliyordu..

   



1942 Eylül'ünde 26 kişilik küçük bir takımla başlayan kurum 1944 sonbaharına gelindiğinde 144 çalışana sahip deneyimli, yenilikçi bir matbaaya dönüşmüştü. "Şirket", para basmak haricinde başka işler de almıştı üzerine. SS Komutanı Heinrich Himmler (üstte) İngilizlerin ürettiği sahte Alman posta pulları üzerinde kendi resmini görünce (altta) Bernhard Operasyonu'na Davud Yıldızı, İngiliz Kraliyet ailesi ve Joseph Stalin resimleriyle dolu sahte İngiliz pulları üretme işini ilave etti. Pul basmak için filigranlı kağıtlar kullanıldığından, bu karşı saldırıya "Watergolf Operasyonu / Filigran Operasyonu" adı verildi. 

    

1944 Eylül'ünde Himmler dolar banknotlarının basım işinin hızlandırılmasını emretti ve bunun üzerine gruba aralarındaki tek gerçek profesyonel kalpazan olan Salomon Smolianoff katıldı. Profesyonel kibriyle kendini banknot basımı işine adadı. Fakat onun varlığı gruptaki başkalarının rahatını da kaçırmıştı. Adolf Burger (altta) ve Hollandalı meslektaşı Abraham Jacobson onun çabalarını sabote etmeye karar verdiler. Dolar banknotları ışık baskısı tekniğiyle üretiliyordu. Bu teknikte kağıda basılacak görüntü önce jelatinle kaplı bir cam levhaya düşürülüyor ve sonra ışığa maruz bırakılıyordu. Smolianoff gerçekleştirdiği iki yüzden fazla denemede ne yaparsa yapsın bir türlü doğru sonuç almayı başaramamıştı. Sorun jelatinde miydi, yoksa ekspoze süresinde miydi ? Bu sorunun yanıtını bir türlü bulamıyordu. Oysa bilmiyordu ki sebep Burger ve Jacobson'dan başkası değildi. Bernhard Krüger birilerinin operasyonu sabote ettiğinin farkına varmıştı. İşin kötüsü Himmler'den yeni bir emir gelmiş, eğer bir ay içerisinde dolar banknot üretimi başarılamazsa tüm takımın idam edileceği bildirilmişti...
Nihayet iki yüz ellinci denemesinde Smolianoff kusursuz bir banknot üretmeyi becerdi. Himmler 12 Şubat 1945'de ekibe günde 1 milyon dolar üretmeleri emrini verdiğinde savaşın bugün bildiğimiz sonucu belirginleşmeye başlamıştı.
Bu emirden bir ay sonra, müttefiklerin kapıya dayandığı sıralar, oldukça karmaşık bir geri çekilme süreci başlamıştı ve ekipteki herkes savaşın bitip de Almanların yenilmesinin hepsinin öldürülmesi anlamına paradoksunu anlamışlardı. Doğal olarak bu farkındalık tüm ekipte gerginlik yaratıyordu. Ebensse'de bulunan kamptaki geri çekilme bir sona geldiğinde savaşın bittiğine ikna olan Alman muhafızlar konuya olan ilgilerini kaybettiler ve 5 Mayıs 1945'de bütün ekip azat edildi..


    

Savaştan sonra sirkülasyonda olan İngiliz banknotlarının toplamda 135 milyon sterline karşılık gelen % 40'ının Bernhard Operasyonu ile üretildiği anlaşıldı !.. İngiltere Bankası önce 10 sterlin ve daha büyük banknotları, sonra da  5 sterlinlik banknotları tasarımı revize edilen yenileriyle değiştirdi. 1 dolar dahi sirkülasyona girmediği için dolarla ilgili bir işlem yapılmasına gerek kalmadı..
Savaştan sonraki yıllarda Nazilerin bir gün güçlerini toplayıp dördüncü imparatorluğu kurmak için birleştiklerinde kullanacakları, Alplerde stoklanmış büyük miktarda paralar olduğuna dair söylentiler yayıldı. 1959'da Alman haftalık dergisi "Stern" iddiaları araştırmaya başladı. O yılın temmuz ayında dalgıçlar (altta solda)  Toplitzsee'nin dibinde milyonlarca sterlin ve çok sayıda doküman içeren sandıklar buldu. Ajanlar, aracılar ve pek çok kimseyi içeren listelerden oluşan dokümanlar Alman kamuoyunu şaşırttı. Olaydan herhangi bir sonuç çıkarılmadan önce Stern'in yöneticileri yeni Almanya'da çok kişinin ayağının kayabileceği ve başlarının belaya girebileceği gibi kaygılarla araştırmanın derhal sonlandırılmasını istedi..

  

Bu olaydan kırk yıldan uzun bir süre sonra Amerikan CBS televizyonu köprünün altından çok sular aktığı düşüncesiyle yeni bir dalış operasyonu ayarladı. Kayda alına operasyonda (üstte sağda), sudan ilk sterlinler çıkarıldığı sırada Adolf Burger de olan bitene nezaret ediyordu. Burger suyun 65 metre altında 55 yıl boyunca beklemiş banknotların hâlâ kusursuz bir halde olduklarını gördüğünde haklı gururunu saklayamadı..
Burger'in anılarını anlatan "Die Falscher / The Counterfeiters / Kalpazanlar" adlı 2007 yapımı film 2008 yılında "Yabancı Dilde En İyi Film Oscar'ı"nı aldı..



ROELF BOLT'un "Yalancılar ve Sahtekârlar Ansiklopedisi" adlı kitabından alınmıştır..  

Hiç yorum yok:

Hürriyet

KAYNAK OLARAK KULLANDIĞIM KİTAPLAR..
-------------------------------------------------------
1.DEVLET-İ ALİYYE.I...HALİL İNALCIK 2.OSMANLILAR..HALİL İNALCIK
3.İMP.'UN EN UZUN YÜZYILI..İLBER ORTAYLI
4.SON İMP. OSMANLI..İLBER ORTAYLI
5.TARİHİN IŞIĞINDA..İLBER ORTAYLI
6.OSM. TOPLUMUNDA AİLE..İLBER ORTAYLI
7.OSM.'YI YENİDEN KEŞFETMEK..İ.ORTAYLI
8.BATILILAŞMA YOLUNDA..İLBER ORTAYLI
9.OSMANLI TARİHİ..A.DE LAMARTINE
10.OSMANLI..CAROLİNE FİNKEL
11.OSM.İMP.TARİHİ..NICOLEA JORGA
12,BÜYÜK TÜRK..NICOLEA JORGA
13.YENİLMEZ TÜRK...NICOLEA JORGA
14.TÜRKİYE TARİHİ..ED.SİNA AKŞİN
15.OSM.DÜNYASI VE İNSANLARI..GÜLGÜN ÜÇEL
16.OSMANLI ORDUSU..GÜLGÜN ÜÇEL-AYBET
17,BU MÜLKÜN SULTANLARI..NECDET SAKAOĞLU 18.YENİÇERİLER..REŞAT EKREM KOÇU
19.SON PADİŞAH..YILMAZ ÇETİNER
20.SORULARLA OSM. ..ERHAN AFYONCU
21. SOKOLLU ...RADOVAN SAMARCIC
22. OSM.İMP.TARİHİ...A.CEVDET PAŞA
23. OSM.GERÇEĞİ..ERDOĞAN AYDIN
24. FATİH VE FETİH..ERDOĞAN AYDIN
25.KADINLAR SALTANATI..A.REFİK ALTINAY
26.DOĞU'YA BAKIŞ..GERALD MACLEAN
27.AT SIRTINDA ANADOLU..FREDERIC BURNABY
28.ABDÜLMECİD..HIFZI TOPUZ
29.ŞAH SULTAN ..İSKENDER PALA
30.FLORANSA BÜYÜCÜSÜ..S.RUSHDIE
31.TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEK..EMRE KONGAR
32.PARİS'TE BİR OSM.SEFİRİ..ŞEVKET RADO
33.TARİHİN SAKLANAN YÜZÜ..ÇETİN ALTAN
34.OSM.İMP.'DA SON 300 YIL..ALAIN PALMER
35.KONSTANTİNİYYE..PHİLİP MANSELL
36.TÜRKİYE'NİN SİYASİ İNTİHARI..CENGİZ ÖZAKINCI
37.BU VATAN BÖYLE KURTULDU..EROL MÜTERCİMLER
38.16.YÜZYILDA İSTANBUL..METİN AND
39. ERKEN MODERN OSMANLILAR.. VIRGINIA H. AKSAN-DANIEL GOFFMAN
40."POPÜLER TARİH" VE "NTV TARİH " DERGİLERİ
41.İKİNCİ ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
42.HAYAT..AYŞE KULİN
43.DEVRİM VE DEMOKRASİ..NUMAN ESİN
44.BİR NUMARALI TANIK..KURTUL ALTUĞ
45.İHTİLALİN MANTIĞI..Ş.S.AYDEMİR
46.KUTSAL İSYAN...HASAN İZZETTİN DİNAMO
47.KUTSAL BARIŞ...HASAN İZZETTİN DİNAMO
48.ÇÖL KRALİÇESİ...JANET WALLACH
49.YÖNETMENLER,FİLMLER,ÜLKELER..A.DORSAY
50.AY HIRSIZI...SUNAY AKIN
51.ONLAR HEP ORADAYDI...SUNAY AKIN
52.KULE CANBAZI...SUNAY AKIN
53.LÜZUMSUZ BİLGİLER ANSİKLOPEDİSİ..TAMER KORUGAN
54.PRENS..NİCCOLO MACHİAVELLİ
55.İSTANBUL'DA BİR ZÜRAFA..SUNAY AKIN
56.KIZ KULESİNDEKİ KIZILDERİLİ..S.AKIN
57.AH BEYOĞLU,VAH BEYOĞLU..SALAH BİRSEL
58.İSTANBUL-PARİS..SALAH BİRSEL
59.YAVUZ'UN KÜPESİ..ERHAN AFYONCU
60.OSMANLI PADİŞAHLARININ HAYAT HİKAYELERİ...YILMAZ ÖZTUNA
61.BİZİM DİPLOMATLAR..BİLAL N.ŞİMŞİR
62.KİM VAR İMİŞ BİZ BURADA YOĞ İKEN..CEMAL KAFADAR
63.RÜZGARIN GÖLGESİ..CARLOS RUIZ ZAFON
64.MELEĞİN OYUNU..CARLOS RUIZ ZAFON
65.ORTA DOĞU..TAYYAR ARI
66.ABD-ORTA DOĞU-TÜRKİYE..HALUK GERGER
67.ORTA DOĞU.. BERNARD LEWIS
68.ON BİR CUMHURBAŞKANI ON BİR ÖYKÜ.. CÜNEYT ARCAYÜREK
69.ÖFKELİ YILLAR...ALTAN ÖYMEN
70.ATATÜRK'TEN SONRA BUGÜNLERE NASIL GELDİK ?..CÜNEYT ARCAYÜREK
71.ÇANKAYA...CÜNEYT ARCAYÜREK
72.DEMOKRASİNİN İLK YILLARI..C.ARCAYÜREK
73.YENİ İKTİDAR,YENİ DÖNEM..C.ARCAYÜREK
74.BİR İKTİDAR,BİR İHTİLAL..C.ARCAYÜREK
75.NEREDEYSE BİR BALİNA..STEVE JONES
76.MOSSAD GİZLİ TARİHİ...GORDON THOMAS
77.BARIŞA SON VEREN BARIŞ...DAVID FROMKIN
78.SULARIN GETİRDİĞİ PADİŞAH..CAHİT ÜLKÜ
79.TANK SESİYLE UYANMAK..HASAN CEMAL
80.BİR MANİNİZ YOKSA.. ...AYFER TUNÇ
81.ALATURKAFRANKA..ERCAN ÇİTLİOĞLU
82.SUÇUMUZ MÜKEMMEL OLMAK..S.DUMAN
83.DARBE...STEPHEN KINZER
84.ÖZAL HİKAYESİ..HASAN CEMAL
85.TURGUT NEREDEN KOŞUYOR ? ..E.ÇÖLAŞAN
86.YEDİ TEPE ANADOLU...ALİ CANİP OLGUNLU
87."K", "DERBEDER BİR KAHİN"...CANSU YILMAZÇELİK
88.LATİFE HANIM...İPEK ÇALIŞLAR
89."K",YIKIK BİR SARAYDIR DÜNYA..PERİHAN ÖZCAN
90.BEYAZ PERDEDE KIRMIZI FİLMLER.. ATİLLA DORSAY
91.TEK ADAM..Ş.SÜREYYA AYDEMİR
92.DAHİLER VE AŞKLARI...ÖZCAN ERDOĞAN
93.HAYATIM KİTAP..YAŞAR AKSOY
94.BOĞAZİÇİ ŞINGIR MINGIR..SALAH BİRSEL
95.BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI...JOHN PERKİNS
96.CUMHURİYET TARİHİ YALANLARI 1. VE 2. CİLT...SİNAN MEYDAN
97. KOMPLO TEORİLERİ..EROL MÜTERCİMLER
98.ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR..SUNAY AKIN
99.BİR ÇİFT AYAKKABI..SUNAY AKIN
100. BENİM CUMHURİYET'İM..EMİNE UŞAKLIGİL
101.DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN..NİHAT BEHRAM
102.NEREYE..CAN DÜNDAR
103.İSTANBUL'DAN SAYFALAR..İLBER ORTAYLI
104.BİZİM İZMİRİMİZ..MELİH GÜRSOY
105.GİZLENEN TARİH..BRİAN HAUGHTON
106.BERGAMA DÜŞLERİMİN ŞEHRİ,İZMİR SEVDAM..SELAHATTİN TURAL
107.GÖLGEDEKİLER..CAN DÜNDAR
108.KIRMIZI BİSİKLET..CAN DÜNDAR
109.YAKAMDAKİ YÜZLER..CAN DÜNDAR
110.GEÇMİŞ AYRINTIDA SAKLIDIR..CEMİL KOÇAK